تاریخ امروز3 آذر 1403
روش های درمان هموروئید

روش های درمان هموروئید

پیروی از روش های درمان هموروئید به افراد ابتلا به این عارضه کمک خواهد کرد تا مشکلات و عوارض آن را کاهش دهند. بیماری بواسیر یا هموروئید بیماری شایعی است که نیمی از افراد در هر برهه‌ای از زندگی‌شان به آن مبتلا می‌شوند. بواسیر همان رگ‌های خونی بزرگ شده در ناحیه پایانی روده ( رکتال) ​است؛ که ​غالباً ماندن آن در درون مقعد به جز خونریزی مشکل دیگری به وجود نخواهد آورد. چرا که درون مقعد، عصب زیادی به منظور احساس درد موجود نیست. اما هنگامی که هموروئید یا بواسیر در ناحیه خارجی مقعد نمایان می‌شود؛ به جز خونریزی، درد ناراحت کننده‌ای را نیز به همراه دارد که اگر به آن توجه نشود، بعد از مدتی منجر به کم خونی، عفونت و حتی باعث سرطان رکتال نیز می‌گردد. به منظور آشنایی بیشتر با این عارضه و روش های درمان هموروئید این مقاله را مطالعه نمایید.

 

علائم هموروئید یا بواسیر

در زیر علائم بواسیر را به طور خلاصه برای شما بیان خواهیم کرد تا به محض بروز هر یک از این نشانه‌ها، سریعا به پزشک متخصص مراجعه نمایید.​ برخی از این علائم عبارتند از:

  • بروز درد در ناحیه مقعد در حین دفع مدفوع
  • ظاهر شدن ترشح مخاطی (بلغمی) پس از اجابت مزاج
  • دفع ناقص مدفوع؛ زمانی که حس می‌کنید، روده شما بعد از دفع مدفوع هنوز به صورت کامل خالی نشده است.
  • به وجود آمدن برآمدگی در ناحیه مقعد
  • به وجود آمدن درد و خونریزی در ناحیه مقعد در زنان باردار
  • بی‌اختیاری مدفوع
  • به وجود آمدن التهاب و تورم ناحیه مقعد
  • خارج شدن بالشتک‌های عروقی از مقعد
  • خونریزی از مخرج
  • مشاهده رگه‌های خونی در مدفوع
  • احساس خارش در ناحیه مقعد

بواسیر

انواع بواسیر یا هموروئید

نشانه‌های هموروئید غالباً با توجه به موقعیت قرارگیری این بیماری متفاوت خواهد بود. از این رو بیماری بواسیر به 3 دسته کلی تقسیم می‌شود:

 

هموروئید داخلی

در این حالت بالشتک بواسیر از درون روده متورم می‌شود که فرد بیمار، قادر به دیدن و لمس کردن این بالشتک‌ها نخواهد بود. این نوع عارضه در اغلب موارد باعث درد و ناراحتی در فرد بیمار نمی‌شود.
اما هنگام فشار آوردن در موقع دفع مدفوع، باعث خراشیدگی توده شده که منجر به خونریزی می‌گردد. در نظر داشته باشید که تکرار آن باعث می‌شود به مرور زمان این بالشتک‌ها به سمت خارج از مقعد کشیده شده و تبدیل به هموروئید خارجی شود.

 

هموروئید خارجی

این نوع از بواسیر غالباً بسیار دردناک خواهد بود که در زیر پوست کناره مقعد، ایجاد می‌شود. این بالشتک‌های بواسیری به درد و خونریزی حساس‌تر می‌شوند و غالباً فرد بیمار احساس خارش شدید می‌کند؛ که توده با اولین خارش دچار خونریزی خواهد شد.
در بعضی از مواقع، بواسیر مانند کیسه‌ای پر از خون مشاهده می‌شود که این بالشتک‌های پر خون، بسیار دردناک و متورم هستند که مستعد پاره شدن و خونریزی خواهند بود.

 

هموروئید ترومبوزه

این نوع از بواسیر به اندازه لوبیا است که در لبه‌های کناری مقعد پدیدار می‌شوند و علت اصلی ایجاد آن، فشار آوردن بیش از حد هنگام دفع مدفوع خواهد بود. کسانی که معمولاً شغل‌های بدون تحرک و پشت میز دارند ​و همینطور کسانی که ورزش‌های سنگین انجام می‌دهند و افرادی که جسم سنگینی را به یکباره بلند می‌کنند، مبتلا به این نوع هموروئید می‌گردند.
این نوع از بیماری بسیار دردناک بوده و ظرف حداکثر چند ساعت به وجود می‌آید. فرد باید بلافاصله به ​متخصص کلورکتال جهت درمان مراجعه کند.

روش های درمان هموروئید

روش‌های تشخیص بواسیر

اصلی‌ترین نشانه‌های هموروئید، خونریزی کناره مقعد است. اما هر نوع خونریزی را نباید بواسیر دانست. باید بدانید که برخی انواع سرطان‌های روده‌ی بزرگ و پولیپ‌ها منجر به دفع خون در مدفوع می‌گردند.

تشخیص نوع بیماری، توسط متخصص کولورکتال به وسیله کولونوسکوپی (مشاهده داخل روده‌ی بزرگ از طریق لوله نوردار و مجهز به عدسی) امکان پذیر است. مشاهده و معاینه دقیق توسط دکتر هموروئید و دست آخر رکتوسیگموئیدوسکوپی، کلیدهای اصلی تشخیص بواسیر به حساب می‌آید. بواسیر بر پایه شدت آن به چهار گونه دسته بندی می‌شود.

 

درجه بندی بواسیر یا هموروئید

مراحل خفیف تا حاد این عارضه بعد از معاینات فرد بیمار، توسط پزشک متخصص به 4 دسته تقسمیم می‌شود:

  • درجه 1: 

سیاهرگ‌ها گشاد شده؛ اما هرگز از مخرج بیرون نمی‌زنند و نشانه آن خونریزی است.

  • درجه 2:

سیاهرگ‌های گشاد شده، در زمان دفع مدفوع از مخرج بیرون می‌زنند. اما با پایان دفع مدفوع ​مجدداً به درون بازمی‌گردند.

  • درجه 3:

توده‌های هموروئیدی با دفع مخرج بیرون می‌زنند. اما خود به خود، به درون بازنمی‌گردند. بلکه باید آنها را با کمک دست به درون هدایت کرد.

  • درجه 4:

توده‌های هموروئیدی حتی به کمک دست نیز به درون مخرج بازنمی‌گردند و همواره در خارج از مخرج باقی می‌ماند.​

 

دلایل تاثیرگذار در بروز بواسیر

لازم به ذکر است که دلیل و علت‌های اصلی پدیدار شدن بیماری بواسیر در دست تحقیق و بررسی است. اما عوامل متعددی در بروز و حتی حاد کردن بیماری بواسیر وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد:

  • داشتن یبوست مزمن و طولانی مدت
  • داشتن اسهال مزمن و طولانی مدت
  • فشار آوردن بیش از حد هنگام دفع مدفوع، به ویژه در دوران یبوست
  • از بین رفتن قوای جوانی و تحلیل رفتن توان عضلانی در سنین بالا
  • عوامل ژنتیکی و ارثی
  • بلند کردن اجسام سنگین که باعث فشار آوردن به سیاه رگ‌های مقعد یا راست روده می‌شود.
  • کم تحرک بودن و نشستن‌های طولانی مدت
  • دوران بارداری و حتی فشار آوردن هنگام زایمان‌های طبیعی
  • بالا بودن فشار خون
  • رابطه جنسی ​مقعدی
  • ابتلا به سرطان روده بزرگ
  • داشتن بیماری‌های کبدی
  • عدم استفاده از مواد غذایی پرفیبر، میوه‌ها و سبزیجات
  • مصرف نکرن آب به صورت روزانه به مقدار لازم حداقل 8 لیوان

این بیماری برای نخستین بار به وسیله بقراط پدر علم پزشکی Hemorrhoids به معنی خونریزی خوانده شد. اما با توجه به اینکه خونریزی فقط در 28 تا 48 درصد بیماران دیده شده است. اصطلاح هموروئید، تنها شامل قسمتی از واقعیت مرتبط با این بیماری است.

نشستن زیاد

روش‌های درمان هموروئید

برخی از روش‌های درمانی در منزل هستند که به افراد مبتلا به این عارضه کمک خواهد کرد تا شرایط را برای خود آسان‌تر کنند. به طور مثال:

 

روش های درمان هموروئید با نوشیدن آب

نیاز به نوشیدن آب، یکی از نیازهای بی‌نهایت مهم زندگی انسان‌ها محسوب می‌شود. هر انسان باید روزانه 3 تا 4 لیتر آب بنوشد. دائماً باید دستگاه گوارش را تر و تمیز نگه دارید. فیبر غذایی در دستگاه گوارش‌مان به آب زیادی نیاز دارد که در صورت کمبود آب، باعث خشک شدن مدفوع می‌شود. دقت داشته باشید، هرگز مصرف نوشیدنی‌های الکلی و کافئین دار را جزو مصرف آب روزانه‌تان به حساب نیاورید. در واقع، اینگونه نوشیدنی‌ها ادرارآور هستند و باعث خالی شدن بدن از آب می‌شوند.

 

روش های درمان هموروئید با مصرف فیبر

ابتلا به هموروئید معمولاً به سبک زندگی‌ بستگی دارد. بنابراین توصیه می‌شود مراقبت‌های بیشتری را برای خود در نظر بگیرید. تغییر رژیم غذایی، ورزش، نوشید آب فراوان، و کاهش استرس؛ نه تنها به بواسیر بلکه به سلامت عمومی‌تان هم کمک خواهد کرد.

اگر می‌خواهید با یبوست، که یکی از دلایل اصلی ایجاد این مشکل خواهد بود، خداحافظی کنید. باید از فیبرها به حد کافی استفاده نمایید. سبزیجات خام و میوه‌ها فیبر شما را تامین می‌کنند. اما همواره باید آنها را با اضافه کردن بذر کتان یا سبوس اسفرزه تکمیل کنید. می‌توانید روزتان را با مخلوط آب و یک قاشق چایخوری اسفرزه شروع کنید تا مقدار فیبر اضافه‌تری را به شما برساند.

فیبر

روش های درمان هموروئید با استفاده از سرکه سیب

مواد طبیعی گوناگونی وجود دارند که می‌توان به عنوان تسکین دهنده و التیام بخشی ناحیه‌ی دردناک به شما کمک کند. استفاده از سرکه‌ی سیب ( اکسیر بین تمام درمان‌های خانگی) را امتحان کنید. تنها یک گلوله پنبه را به آن آغشته کنید و به ناحیه‌ی مقعدی بزنید. این کار به التهاب و بهبود علائم کمک خواهد کرد. همچنین می‌توانید مخلوط سرکه‌ی سیب و عسل را امتحان کنید. زیرا این ترکیب می‌تواند سلامت گوارشی‌تان را بهبود بخشیده و از یبوست جلوگیری نماید.

 

روش های درمان هموروئید با دفع سریع بعد از احساس اجابت مزاج

هر زمان احساس دفع به شما دست می‌دهد؛ باید به سرعت برای اجابت مزاج به دستشویی بروید. این دقیقاً مناسب‌ترین لحظه برای رفتن به دستشویی است. اگر زمان آن بگذرد، مدفوع داخل روده به تدریج شروع به خشک شدن می‌کند. چرا که قسمت انتهایی دستگاه گوارش دائماً در کار جذب آب مدفوع است. اگر می‌خواهید خودتان را از خونریزی‌های هموروئید نجات دهید، باید کاملا از بروز چنین اتفاقی پیشگیری نمایید.

 

روش های درمان هموروئید با پیاده روی

برای داشتن دستگاه گوارش سالم‌تر و کارآمدتر، پیاده روی را فراموش نکنید. دستگاه گوارش ضعیف باعث می‌شود، فرایند دفع به خوبی صورت نگیرد.

بواسیر

روش های درمان هموروئید با فشار نیاوردن

فقط هنگامی به دستشویی بروید که واقعا به دفع مدفوع نیاز داشته باشید. در غیر این صورت، از نشستن‌های غیرضروری و آوردن فشار اضافه به خود اجتناب کنید. این کار فقط باعث افزایش خونریزی هموروئید می‌شود.

 

روش های درمان هموروئید با استفاده از آبلیمو

آب لیمو حاوی مواد مفید و مغذی است که می‌توانند علائم بواسیر را کاهش دهند، و رگ‌ها و مویرگ‌های خونی را مستحکم کنند. روش استفاده از آب لیمو برای درمان بواسیر به صورت زیر است:

  • تکه پنبه‌ای را به آب لیمو آغشته کنید و روی ناحیه‌ی مورد نظر بمالید. شاید ابتدا سوزش یا خارش شدیدی را احساس کنید. اما در نتیجه‌، درد ناشی از بواسیر به حد قابل توجهی کاهش خواهد یافت.
  • در روش دیگر، آب یک لیمو را در یک لیوان شیر داغ بچکانید و آن را هر 3 ساعت یک بار بنوشید. این کار باعث می‌شود به نتیجه‌ی مطلوبی برسید.
  • همچنین می‌توانید عسل، عرق نعناع، آب زنجبیل، و آب لیمو را با یکدیگر مخلوط کنید و روزی یک بار نوش جان نمایید.

 

نتیجه گیری

بواسیر یکی از مشکلات شایع در بین افراد است که بر اثر عوامل مختلف ایجاد می‌شود. در صورت ابتلا به هموروئید و وجود هر یک از نشانه‌های اعلام شده، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید تا این عارضه را تشخیص و روش‌های درمان مناسبی را برای شما در نظر بگیرد. موارد گفته شده در این مقاله به افراد مبتلا به این عارضه کمک خواهد کرد تا وضعیت خود را بهبود ببخشند و علائم بواسیر را کاهش دهند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.