ترک مکیدن انگشت کودک موضوعی است که والدین بسیاری به دنبال روشهای موثر برای آن هستند. چرا که مکیدن انگشت کودکان، یکی از رایجترین عادات در اطفال است. این عادت در اوایل زندگی شروع میشود. حدود 90 درصد نوزادان 2 ساعت پس از تولد، نوعی مکیدن دست را نشان میدهند. مکیدن انگشت شست در نوزادان و کودکان خردسال طبیعی است. بیشتر نوزادان و کودکان نو پا، انگشتان خود را میمکند. با گذشت زمان، بیشتر کودکان در 3 تا 6 ماهگی به خودی خود انگشت مکیدن را متوقف میکنند. مکیدن انگشت به همراه استفاده از پستانک برای نوزادان کاملاً قابل قبول است.
طبق اعلام انجمن دندان پزشکی آمریکا، این عادت یک رفلکس طبیعی برای یک نوزاد بوده که اغلب در دوران رشد ممکن است، حتی در رحم هم مشاهده شود. چرا که انگشت مکیدن به کودک شما آرامش خواهد داد و میتواند تسکین دهنده باشد. همچنین بسیاری از نوزادان و کودکان نوپا هنگام اضطراب یا جدا شدن از والدین از آن به عنوان یک مکانیسم دفاعی استفاده میکنند. به علاوه، این عادت به کودکان کمک میکند تا راحتتر بتواند بخوابد و احتمال دارد کودکان قبل از خواب انگشتان دست خود را از دهان خود بیرون بکشند. اگر شما هم به عنوان والدین به دنبال راهی هستید که بتوانید ترک میکدن انگشت کودک را به درستی انجام دهید تا از مشکلات احتمالی جلوگیری نمایید. پیشنهاد میکنیم تا انتها این مقاله را مطالعه کنید.
چرا کودک من انگشت خود را میمکد؟
همه ما شاهد مکیدن انگشت شست در کودکان هستیم و میدانیم چقدر نامناسب است. اما طبق گفته ADA ، بهترین زمان برای متوقف کردن یا پیشگیری از مکیدن انگشت شست تا 4 سالگی است. چرا که در این زمان، مکیدن طولانی مدت میتواند روی دهان، فک و دندان تاثیر بگذارد و احتمالاً باعث مشکلاتی در شکل گیری از دندانهای دائمی شود.
گاهی اوقات احساس گرسنگی و نارضایتیهای مختلف دیگری باعث میشود که کودک با انگشت مکیدن آشنا شود و یا امکان دارد، حتی بعد از شیر خوردن به انگشت مکیدن ادامه دهد. اگر کودک نتواند غریزهی مکیدن را از طریق خوردن شیر از پستانک و یا پستان مادر ارضاء کند، به شیوههایی همانند این عادت یا غیره جبرانش میکند.
فرزند شما از 6 ماهگی به بعد، داشتن استقلال را حس میکند و همچنین مکیدن انگشت باعث میشود که او احساس امنیت بیشتری بکند. محبتها و توجه لازم شما باعث میشود که کودک توجه به محیط اطراف خود را داشته باشد و همچنین با امکانات تازهای که او را با دنیای جدید پیوند میدهند آشنا میکند، رفته رفته کمتر به مکیدن شست روی میآورد و به تدریج آن را ترک خواهد کرد.
پس از یک سالگی، غریزهی مکیدن از بین میرود و اگر کودکی هنوز انگشت میمکد، علتهای مختلفی همانند افسردگی، حسادت، تغییرات جدید ناخوشایند، ترس از والدین، تولد فرزندی جدید، رفتن به مهد و … میتواند داشته باشد. برخی اوقات ممکن است، که کودک بدون داشتن علتی به مکیدن انگشتش مبادرت کند.
مضرات مکیدن انگشت کودک
- تغییر شکل استخوانهای فک صورت
- کج درآمدن دندانها
- نازک شدن دندان
- ایجاد عفونت در اطراف ناخنها و بیماریهای عفونی
- بیرون زدن فک بالا (دندانهای فوقانی به سمت بیرون و دندانهای پایین به سمت داخل رشد میکنند)
- تاثیر روی رشد کام (سقف دهان)
- نادرست قرار گرفتن زبان
- افتادگی لوزه و در نتیجه خرخر کردن
- باز ماندن دهان و فاصله افتادن میان فک بالا و پایین
- باقی ماندن بلع نوزادی در افراد
- اختلالات گفتاری مثل لکنت زبان
- پینه بستن انگشت
- منحرف شدن انگشت
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشتراصلیترین دلایل شست مکیدن کودکان
نوزادان به طور طبیعی علاقه به خوردن دارند. این علاقه معمولاً بعد از سن 6 ماهگی کاهش مییابد. اما بسیاری از نوزادان برای آرام کردن خود، همچنان به خوردن انگشت دست خودشان ادامه میدهند و این ممکن است به مرور زمان، به یک عادت همیشگی تبدیل شود. مکیدن انگشت میتواند در نوزادان و کودکان خردسال به دلایل مختلف باشد، از جمله:
- ترس
- بیقراری
- خواب آلودگی
- بیحوصلگی
- احساس گرسنگی
مکیدن انگشت شست پس از 5 سالگی احتمال دارد، در پاسخ به یک مشکل عاطفی یا اختلال دیگری مانند اضطراب رخ دهد. اما این موارد به ندرت دیده میشود.
لیست غذای کودک زیر یک سال
روشهای ترک مکیدن انگشت کودک
حواس کودکتان را از انگشت مکیدن پرت کنید
شما برای پیشگیری از این عادت کودکان در خانه، میتوانید قوانینی را تنظیم کنید که حواس کودک خود را از مکیدن انگشت پرت کند. بهتر است زمان و مکانهایی که فرزند شما فرصتی برای این کار پیدا میکند را شناسایی و آنها را محدود کنید و از بین ببرید. از بین بردن زمان، مکان و حتی فرصت انگشت مکیدن، کمک میکند تا حتی کودک شما پتو یا وسایل دیگری را که جایگزین انگشت خودش میکند را کنار بگذارد.
برای ترک مکیدن انگشت کودک ، تنبیه موثر نخواهد بود
فرزند خود را به خاطر مکیدن انگشت مورد سرزنش و تنبیه قرار ندهید. سرزنش و تنبیه فقط باعث کاهش عزت و اعتماد به نفس او خواهد شد.
با کودک خود در مورد این عادت صحبت کنید
همیشه با کودک خود صحبت کنید و توضیح دهید که چرا این کار یک عادت بد به شمار میآید. صحبت کردن به تنهایی معمولاً عادت را برطرف نخواهد کرد. اما میتواند به فرزند شما کمک کند تا تصمیم بگیرد که این عادت را ترک کند. انگیزه مثبت دادن برای ترک مکیدن انگشت نیمی از درمان محسوب میشود.
برای ترک مکیدن انگشت کودک ، روشهای جایگزین را امتحان کنید
علاوه بر موارد گفته شده، شما میتوانید از جویدنیهای جایگزین برای متوقف کردن مکیدن انگشت، بدون از دست دادن لذت واقعی خوردن، استفاده کنید. شما میتوانید پستانک را به عنوان جایگزین برای این عادت، به کودک خود پیشنهاد دهید. کارشناسان بر این باورند که پستانک به دلایل زیر بهتر از انگشت خوردن است:
- پستانکها را میتوان تمیز کرد.
- استفاده از پستانک برای نوزادان نیز بیضرر است.
- پستانکها نرمتر هستند و باعث آسیب کمتری به دندانها میشوند.
- لبه پلاستیکی روی پستانک، تنشهای روی دندان را کاهش میدهد.
- قرار دادن دستکش بر روی دست فرزندتان یا پیچاندن انگشت با بانداژ، چسب یا پارچه ممکن است به کودک یادآوری کند که نباید انگشت خودش را در دهانش قرار دهد.
سیستم پاداش مثبت را به کار بگیرید
تشویق و توجه کردن و دادن جایزه و پاداش در برابر نخوردن انگشت در طول روز میتواند به کودک شما کمک کند که این عادت را کنار بگذارد. یک نمودار از برچسبهای که فرزند شما دوست دارد تهیه کنید و برای موفقیت، تشویق و پاداش در طول روز از آنها استفاده کنید و به ازای هر ساعتی که کودک شما عادت خودش را تکرار نکرد به او یک برچسب بدهید. در ابتدا ممکن است کودک شما برای هر ساعتی که انگشت خودش را نمیمکد از شما یک برچسب بخواهد. اما اگر او یک روز کامل این عادت خودش را کنار گذاشت، بهتر است یک جایزه کوچک برای او در نظر بگیرید.
لوازم ضروری نوزاد
برای ترک مکیدن انگشت کودک ، برای او فیلم تهیه کنید
گاهی اوقات بچهها باید درباره عادتهای بد خودشان از کسی به جز پدر و مادرشان حرف بشنوند. برای همین شما میتوانید چند فیلم کوتاه در مورد انگشت مکیدن تهیه و به کودک خودتان نشان دهید. در برخی موارد، ممکن است کودک با دیدن فیلم خودش تصمیم بگیرد که عادت بدش را ترک کند.
نتیجه گیری
این اقدامات ساده درمانی، برای پیشگیری از مکیدن انگشت کودکان در منزل مناسب هستند. اما اگر فرزند شما حدود 4 سال یا بیشتر سن داشته باشد؛ بهتر است به پزشک مراجعه کنید. احتمال دارد حتی او، کودک شما را به دندان پزشک و یا روان شناس ارجاع دهد. در سن 3 تا 4 سالگی، مکیدن انگشت در بسیاری از کودکان فاصلهای بین دندانهای فوقانی و تحتانی ایجاد میکند و رشد فک آنها را تغییر میدهد، که اغلب باعث ایجاد مشکل در گفتار میشود. عضلات زبان آنها به درستی رشد نمیکنند. پس بهتر است در این سن به دنبال و ترک عادت کودک خود باشید.
حذف این عادت، یک شبه از بین نمی رود؛ بلکه به صبر و پشتکار والدین نیاز دارد. اگر والدین در نادیده گرفتن پایدار باشند؛ به تدریج از دفعههای بروز این رفتار کاسته میشود.
دیدگاهتان را بنویسید