تاریخ امروز2 آذر 1403
خواندن نتیجه آزمایش خون

چگونه نتیجه آزمایش خون خود را بخوانیم؟

خواندن نتیجه آزمایش خون شاید برای هر فردی آسان نباشد. به همین منظور ما سعی داریم به شما کمک کنیم تا بتوانید بخشی از نتیجه ی آزمایش را بخوانید. یکی از مهم ترین روش ها برای تشخیص بیماری، انجام آزمایش خون است. از طریق آزمایش خون، علائم بیماری های مختلف مثل ناخالصی های داخل خون و… به راحتی قابل تشخیص است. در واقع شما می توانید با مراجعه به پزشک و انجام یک آزمایش خون ساده از سلامت بدن خود اطمینان حاصل کنید.

بسیاری از افراد تمایل دارند بعد از انجام آزمایش و دریافت برگه نتیجه، زودتر از وضعیت جسمانی و سلامتی خود مطمئن شوند. اما از علائم اختصاری و نماد های روی برگه آزمایش سر در نمی آورند! برای مثال ممکن است افراد با دیدن نماد هایی مثل High در نتیجه آزمایش خود به وحشت بیفتند و تصور کنند به بیماری خطرناکی مبتلا هستند، یا اینکه دیابت یا چربی خون آن ها بالاست.

اگر شما هم به تازگی آزمایش خون داده اید و دل توی دلتان نیست که زودتر از نتیجه آن باخبر شوید، در این مقاله به شما آموزش می دهیم که چطور علائم روی برگه نتیجه آزمایش را بخوانید. در واقع خواندن نتیجه آزمایش خون اصلا کار سختی نیست و ما شما را در این زمینه راهنمایی خواهیم کرد. پس تا انتهای مطالب همراه ما باشید.

 

در نتیجه آزمایش خون چه اطلاعاتی وجود دارد؟

اگر تاکنون به برگه آزمایش خود نگاه کرده باشید، متوجه می شوید که این برگه از 4 ستون برخوردار است.

  • ستون اول که test نام دارد، تمام آزمایش هایی که روی بیمار انجام گرفته را نشان می دهد.
  • ستون دوم result نام دارد و شامل نتایج آزمایش های انجام شده است. در این ستون عدد هایی دیده می شود که نشان دهنده ی امتیاز بیمار در آن آزمایش ها است.
  • ستون سوم unit نام دارد و واحد سنجش را نشان می دهد. معمولا فقط پزشک متخصص با این قسمت سر و کار دارد و نیازی نیست که شما به این ستون توجه کنید.
  • ستون چهارم که Normal Range نام دارد، مقدار استاندارد و مجاز هر آزمایش را نشان می دهد. اولین عدد از سمت چپ حداقل مقدار استاندارد، و دومین عدد بیشترین مقدار استاندارد را اعلام می کند. توجه داشته باشید که مقدار استاندارد هر فرد با توجه به سن و جنسیتش تعیین می شود که ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد. شما باید مقداری که در ستون Result می بینید را با مقدار استاندارد ستون چهارم مقایسه کنید تا از وضعیت سلامتی خود مطلع شوید.

خواندن نتیجه آزمایش خون

نحوه خواندن نتایج

همانطور که در قسمت قبلی گفته شد، برای اطلاع از وضعیت خود باید نتایج به دست آمده در ستون Result  را با مقادیر موجود در ستون نرمال مقایسه کنید و ببینید که آیا در رنج استاندارد قرار دارید یا خیر؟ همچنین اگر در رنج استاندارد قرار داشتید، باید ببینید که وضعیت شما به حداکثر نزدیک تر است یا حداقل؟

در صورتی که مقدار به دست آمده در آزمایش شما، در محدوده مجاز قرار نداشته باشد، جلوی نتیجه آزمایشتان در قسمت Result یک علامت خطر قرار می گیرد. این نماد با توجه به نرم افزاری که برای پاسخ دهی در آزمایشگاه استفاده می شود متفاوت است. در ادامه تمام این نماد ها را به شما شرح خواهیم داد:


علل غلظت خون چیست؟

 

نماد F:

این نماد از واژه ی Flag گرفته شده که به معنای پرچم خطر است. تا همین چند سال پیش، هر نتیجه ای که در محدوده استاندارد قرار نداشت، این علامت جلوی آن به چشم می خورد.

 

نماد L:

از واژه ی Low گرفته شده که به معنای کمتر است. در واقع هر زمان که نتیجه آزمایش شما کمتر از محدوده استاندارد باشد، این علامت در مقابل آن به چشم می خورد.

 

نماد H:

این نماد از واژه ی High گرفته شده و دقیقا برعکس مورد قبل است. یعنی زمانی که نتیجه آزمایش شما از محدوده استاندارد بالاتر باشد، این علامت را در مقابل آن قرار می دهند.

 

نماد Positive:

این علامت در مقابل آزمایش های کیفی قرار می گیرد و معنایی مثبت به نتیجه ی آزمایش می دهد. برای مثال در آزمایش تشخیص میکروب، وجود این علامت به معنای وجود میکروب در خون است.

 

نماد Negative:

این علامت به معنای منفی است. در اکثر مواقع دیدن این علامت نشانه خوبی بوده و از عدم وجود بیماری حکایت می کند.

 

آزمایش خون نرمال

زمانی که شما در سلامت کامل قرار داشته باشید؛ نتیجه آزمایشتان کاملا نرمال خواهد بود. اگر برگه نتیجه آزمایش خود را خواندید و متوجه نرمال بودن وضعیت خود شدید، حتما نتیجه آزمایش قبلی (در صورت وجود) را هم به پزشک خود نشان دهید. زیرا پزشک باید با مقایسه این دو آزمایش، تغییرات شما را بررسی کند.

توجه داشته باشید که محدوده نرمال در خانم ها و آقایان متفاوت است. چرا که آناتومی و شرایط کلی بدن خانم و آقایان با هم فرق دارد. مثلا تعداد گلبول های قرمز خون در آقایان بیشتر از خانم ها خواهد بود.

همچنین این محدوده به شرایط سنی هم مرتبط است. مثلا میزان هموگلوبین در کودکان بین 11 تا 13 گرم در دسی لیتر، در خانم ها بین 12 تا 15، و در آقایان بین 14 تا 17 است. از طرفی دیگر، ممکن است LDL خون بالای 100 برای یک فرد 20 ساله مشکل زیادی به وجود نیاورد، اما این میزان برای یک فرد 50 ساله مبتلا به بیماری قلبی خطرناک خواهد بود.

خواندن نتیجه آزمایش خون

مخفف اندازه گیری ها در آزمایش

به طور کلی برای اندازه گیری نتایج به دست آمده در آزمایش خون از یک سیستم اندازه گیری و علائم اختصاری خاصی مشخص می شود که عبارتند از:


کلسترول خون شما چقدر است؟


 

cmm: این نماد به معنای سلول بر میلی متر مکعب است و معمولا برای فهمیدن تعداد سلول ها در هر واحد استفاده می شود.

FL (femtoLiter): این نماد به معنای یک میلیونیوم لیتر است.

g/dl: این نماد به معنای گرم بر دسی لیتر است و برای آزمایش هایی مثل میزان هموگلوبین خون کاربرد دارد.

IU/L: این نماد به معنای واحد های بین المللی بر لیتر است.

mg/dL: به معنای میلی گرم بر دسی لیتر است.

mL: این نماد همانگونه که از نامش پیداست به معنای میلی گرم است.

البته واحد های دیگری هم وجود دارد که ما در این قسمت فقط به معرفی معمولی ترین و مهم ترین ها اکتفا کردیم. امیدواریم که این مطالب برای شما مفید واقع شوند.

 

نتیجه گیری

اگر تاکنون خواندن نتیجه ی آزمایش برایتان دشوار بود؛ مطمئناً با خواندن این مقاله می توانید بخشی از آزمایش خود را بخوانید. بنابراین با به خاطر سپردن مطالب گفته شده می توانید تا حدودی از نتیجه مطلع شوید؛ البته فراموش نکنید که بررسی نتیجه آزمایش نیاز به پزشک متخصص دارد تا علائم و عوامل را با دقت مورد توجه قرار دهد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.