تاریخ امروز2 آذر 1403
احساس تنهایی

چگونه به احساس تنهایی غلبه کنیم؟

حس تنهایی را ممکن است هر فرد در مرحله‌ای از زندگی، تجربه کرده باشد. حسی که شاید حتی با بودن در کنار دوستان و خانواده، به سراغتان بیاید. احساس تنهایی یک مسئله‌ی مهم است که امروزه اکثر انسان‌ها به آن دچار هستند و امکان دارد به دلایل مختلفی در فرد بروز پیدا کنند. در واقع تنهایی نوعی احساس تهی بودن و خلا درونی است؛ که شما را به انزوا می‌کشد و از دنیا جدا می‌کند. این حس انواع و درجات متفاوتی دارد. اگر به دنبال راهی برای رهایی از تنهایی هستید، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید و از آن بهره ببرید.

 

مفهوم اصلی تنهایی چیست؟

یکی از اصلی‌ترین نیازهای انسان، داشتن ارتباط با دیگران است. ارتباط صرفا به منظور بودن در بین مردم نیست؛ بلکه ما نیازمند آن هستیم که با فردی معاشرت کنیم، کسی که علاوه بر شنونده بودن، حرف ما را به خوبی درک کند. در واقع مفهوم احساس تنهایی ، حس درک نشدن از سوی افراد دیگر است.

 

تفاوت احساس تنهایی با تنها بودن

احساس تنهایی با تنها بودن کاملا متفاوت است. هر فرد ممکن است زمانی را به تنها بودن خود اختصاص دهد تا از دنیای اطرافش دور بماند. در صورتی که حس تنهایی، غمگینی و بی‌حس بودن را به همراه دارد؛ حالاتی که شاید با وجود دوستان و افراد متعدد باز هم در درون ما حس شوند. هنگامی که در دام این تنهایی بیفتید؛ مشکلات جدی به سراغتان می‌آیند که ممکن است رنج و درد را به شما منتقل کنند.

 

افرادی که احساس تنهایی می‌کنند، چه نشانه‌هایی دارند؟

تنهایی نشانه‌ها و علائمی دارد که بهتر است با آنها آشنا شوید:

 

خواب ناآرامی را تجربه می‌کنند

طبق تحقیقات به دست آمده، احساس تنهایی ارتباط مستقیمی با بدخوابی دارد. پس هر چقدر حس تنهایی بیشتر باشد، فرد خواب ناآرام‌تری را تجربه خواهد کرد. خواب ناآرام ربطی به مقدار خواب شخص نخواهد داشت؛ بلکه به تعداد دفعاتی که فرد از خواب می‌پرد، گفته می‌شود.

 

وابستگی بیشتری نسبت به اشیا دارند

اگر بیش از قبل، به اشیایی مثل: موبایل، لپ تاپ، لباس‌ها و دیگر وسایل بی‌جان خود وابسته شده‌اید، ارتباط خود را با افراد دیگر کاهش داده‌اید و یا با آنها قطع ارتباط کردید، بهتر است بیشتر مراقب باشید تا به دام تنهایی نیفتید.

 

دوستان واقعی کمی دارند

هنگامی فرد در دنیای خود کسی را نمی‌یابد که درکش کند و احساس تنهایی او را رفع کند؛ به سراغ فضای مجازی خواهد رفت. با توجه به پیشرفت تکنولوژی و افزایش تعداد شبکه‌های مجازی، فرد در دنیایی غیرواقعی به دنبال یافتن افرادی است تا او را درک کرده و با او هم‌نظر باشند. دوستانی که نه تنها این حس را کم نمی‌کنند؛ بلکه به او احساس کاذب عدم تنهایی می‌دهند.

احساس تنهایی

اکثر مواقع با استرس رو به رو می‌شوند

افرادی که حس تنهایی را تجربه می‌کنند، هنگام مواجه شدن با مشکلات، خود را تنها می‌بینند و در نهایت دچار استرس شدید می‌شوند. همچنین در اثر احساس تنهایی ، به طور طبیعی سطح ترشح هورمون استرس نیز افزایش می‌یابد.

 

عوارض تنهایی را جدی بگیرید!

  • آلزایمر
  • اختلال در عملکرد مغز
  • فشار خون بالا
  • مرگ زودرس و کاهش طول عمر
  • خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی
  • افزایش و یا کاهش وزن و همچنین ابتلا به سوء تغذیه
  • احساس خستگی
  • افسردگی
  • افزایش اضطراب و استرس
  • سکته‌های مغزی
  • ضعف سیستم ایمنی بدن

 

مهمترین دلایل تنهایی

موارد زیر می‌توانند از عوامل موثر بر ابتلا به احساس تنهایی باشند:

 

افسردگی

افسردگی یکی از مهمترین عوامل ایجاد کننده حس تنهایی است. همچنین برعکس، ممکن است این حس بر افزایش افسردگی در فرد موثر باشد.

 

دوران کودکی

در برخی مواقع فرد در دوران کودکی با مشکلاتی رو به رو می‌شود که دست به هر کاری می‌زند تا از تنهایی فرار کند. درصورتی که این ترس، اوضاع را بدتر خواهد کرد و او را به مرور تنهاتر می‌کند.

 

شخصیت فرد

اصولا افراد خجالتی و درونگرا که از دیگران فاصله می‌گیرند و با تعداد افراد محدودی در ارتباط هستند؛ بیشتر احساس تنهایی می‌کنند.

 

متمایز بودن

برخی افراد به دلیل داشتن طرز فکر خاصی، یا موقعیت شغلی و اجتماعی، خود را از دیگران متمایز می‌دانند و حس تنهایی را در خود احساس خواهند کرد.

احساس تنهایی

 

راهکارهایی به منظور درمان احساس تنهایی

 

1- تنهایی را بپذیرید

قبل از هر چیز بپذیرید که تنهایی سهم بسیاری از افراد است. به زندگی اطرافیانتان از بیرون نگاه نکنید؛ و با خود تصور نکنید هر فردی که دوستان زیادی دارد و به خوبی با دیگران معاشرت می‌کند؛ پس هرگز تنهایی را حس نخواهد کرد. همانطور که گفته شد، تنهایی یعنی درک نشدن از جانب دیگران. پس دست از مقایسه کردن خود با دیگر افراد بردارید؛ زیرا هیچکس بی‌عیب و نقص نیست.

 

2- نگرش خود را تغییر دهید

اگر خود را درگیر زندگی روزمره کردید و با کسی در ارتباط نیستید؛ پس نباید انتظار داشته باشید که حس تنهایی به سراغ شما نیاید. اگر از افراد دیگر دوری می‌کنید و یا اشتیاقی به معاشرت با آنها ندارید، پس مشکل خود شما هستید. وقت آن رسیده که دست از اینکه انسان خسته‌ کننده‌ای باشید بردارید؛ سطح تحمل خود را بالا ببرید و به ارتباط با دیگران بپردازید. اولین قدم شاید دشوار باشد اما نتیجه‌ی مسرت بخشی را برایتان به همراه خواهد داشت.

 

3- گذشته‌ها را دور بریزید

در دنیا افراد متفاوتی وجود دارند که شاید شرایط روحی و سلیقه‎‌یی آنها با  ما جور نباشند. همه‌ی ما در زندگی قطعا طمع شکست و یا داشتن روابط نادرست را چشیده‌ایم. وقت آن رسیده که دست از غصه خوردن و گریه کردن بردارید و فقط از گذشته درس بگیرید. به یاد داشته باشید آزار رساندن به خودتان چیزی را عوض نخواهد کرد؛ پس به فکر ساختن دنیای جدیدتری باشید؛ حتی اگر بارها و بارها شکست خوردید.

احساس تنهایی

4- دست از آزار رساندن به خود بردارید

برخی از ما طوری خود را سرزنش می‌کنیم که انگار با خبیث‌ترین فرد دنیا در حال جنگ و جدال هستیم. زندگی در هر وضعی ادامه دارد و تمام مسیرها صاف و هموار نخواهند بود. کمی با خود دوست باشید و به خود مهربانی کنید. همچنین امید را در خود پرورش دهید و ایمان داشته باشید که هر کاری با تلاش نتیجه‌ای عالی خواهد داشت حتی اگر سالها طول بکشد.

 

5- احساسات خود را بیان کنید

از علایق و سلیقه‌های خود برای دیگران بگویید. احساسات و درخواست‌های خود را بیان کنید. این راه یکی از بهترین موارد برای شروع یک رابطه‌ی دوستانه و صمیمی و رهایی از حس تنهایی است.

 

به تنهایی هم می‌توان از زندگی لذت برد!

تنهایی آنقدرها هم که فکر می‌کنید سخت نیست؛ بسیاری از کارهای دنیا هستند که حتی به تنهایی هم برای انسان لذت بخش هستند؛ از جمله:

  • کتاب بخوانید.
  • پیاده روی کنید.
  • به تماشای مسابقات بروید.
  • به نمایشگاه بروید.
  • ماهیگیری کنید.
  • از دوچرخه سواری لذت ببرید.
  • به باشگاه بروید.
  • کنسرت یا سینما را فراموش نکنید.
  • ویترین‌های مغازه را تماشا کنید.
  • … .

احساس تنهایی

حرف آخر

به یاد داشته باشید تنهایی صرفا مخصوص شما نیست؛ هر فرد در برهه‌ای از زمان به دلایل متفاوتی به آن دچار شده و با آن دست و پنجه نرم کرده است. با حبس کردن خود در خانه و یا دوری از آدم‌ها، شرایط نه تنها بهتر نمی‌شود؛ بلکه وضعیت شما را روز به روز بدتر خواهد شد. برای ایجاد خوشحالی و تغییرحال و هوای خود به دنبال بهانه نباشید؛ همین حالا با دوستانتان قرار ملاقات بذارید و یا با خانواده‌ی خود وقت بگذرانید. امیدوارم به کمک این مقاله قدم‌های محکم‌تری به سبب رهایی از حس تنهایی بردارید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.