تاریخ امروز2 آذر 1403

چطور برنامه ریزی درستی داشته باشیم؟

داشتن برنامه ای منظم و طبق اصول به شکلی که تمامی کارها در طول روز انجام شود، زمان استراحت، تفریح و رسیدگی به تمامی امورات نیز در آن گنجانده شود. یکی از فرآیندهای زندگی هر کسی است که شاید بارها و بارها برای رسیدن به آن تلاش کرده باشد؛ اما نتیجه ی دلخواه را ندیده باشد، شاید شما هم جز هم دسته از افراد باشید. اما آیا می دانید مشکل از چیست و چرا نمی توانید به درستی برنامه ریزی کنید یا اینکه طبق برنامه پیش بروید؟ در این مقاله قصد داریم راجع به برنامه ریزی کردن برای شما صحبت کنیم. پس اگر می خواهید در این باره بیشتر بدانید و زندگی روبه روالی بر اساس برنامه های خود داشته باشید ادامه ی مطالب را از دست ندهید.

 

یک برنامه ریزی اصولی باید به چه شکل باشد؟

به طور کلی اگر بخواهیم قواعد برنامه ریزی کردن را برای شما شرح دهیم، به 4 گام تبدیل می شود که عبارتند از:

 

گام اول: به کارهای روزانه توجه کنید

 

توجه داشته باشید که زمانتان در طول روز به چه شکل سپری خواهد شد

اولین کار برای برنامه ریزی کردن این است که بدانید به چه شکل امورات روزانه شما می گذرد و آن ها را به چه صورت مدیریت می کنید. به طور مثال اگر باید به مدرسه، دانشگاه یا محل کار بروید شما نمی توانید برای این ساعات مدیریت خاصی داشته باشید؛ اما برای زمان های آزادی که دارید می توانید هر طور که دوست دارید برنامه ریزی داشته باشید. یادداشت کردن کارهای روزانه به مدت چند روز می تواند این موضوع را مشخص کند.


چه نکاتی را باید قبل از شروع کسب و کار جدید ارزیابی کنیم؟

 

زمان رفت و آمد به محل کار، مدرسه و دانشگاه را برآورد کنید

شاید از نظر شما این موضوع برای برنامه ریزی کردن پیش پا افتاده و بی اهمیت باشد؛ اما در واقع توجه به این که شما چقدر برای رفت و آمد به محل کار، مدرسه و… باید زمان بگذارید می تواند به خوبی به برنامه شما نظم دهد. به بیان دیگر این که شما باید برنامه ریزی خود را با توجه به زمان های صرف شده انجام دهید.

 برنامه ریزی کردن

به عاداتی که روی زندگی شما تاثیر دارد دقت داشته باشید

برخی از کارهای روزانه که شاید تاثیر خاصی بر روند موفقیت ما در زندگی نداشته باشند به یک عادت تبدیل شده است. به طور مثال برخی افراد در طول روز زمان زیادی را برای بازی های ویدیوئی، شبکه های اجتماعی و… می گذارند. به شکلی که پس از اتمام آن ها به دلیل خستگی زیاد، دیگر رغبتی برای انجام سایر کارها که جز اهداف بلند مدت مثل موفقیت تحصیلی یا شغلی است، ندارند. اگر دقت داشته باشید این موضوع تنها باعث بازماندن از زندگی می شود؛ پس باید توجه داشته باشید که کدام یک از عادات در زندگی روزمره مانع از رشد شما در زندگی می شود.

 

از میزان زمان تلف شده بکاهید

گاهی برخی از کارها زمان ما را تلف می کنند؛ از همین رو از سایر کارها عقب می افتیم. به طور مثال ماندن در ترافیک یکی از موضوعات اجتناب ناپذیر است. در چنین مواقعی در صورت امکان می توانید چندین کار مثل خواندن کتاب، ارسال پیام، چک کردن کارهای روزانه و… را با هم انجام دهید.

 

هر شب برنامه روز بعد را مرور کنید

برنامه ریزی کردن شاید به نظر کار راحتی باشد؛ اما عمل کردن به آن به این سادگی ها نیست. بهتر است در هفته های اول هر شب کارهای فردا را مرور کنید تا برنامه ریزی راحت تری داشته باشید.

 

گام دوم: مهم ترین وظایف روزانه خود را یادداشت کنید

 

لیستی از کارهای روزانه خود را تهیه کنید

در یک دفترچه یادداشت تمامی کارهایی که هر روز انجام می دهید را یادداشت کنید؛ حتی آن دسته از کارهایی که باید انجام دهید. اما به هر دلیلی انجام نمی شوند را نیز یادداشت کنید، اگر نمی توانید تمامی امورات را در آن واحد به یاد بیاورید دفترچه یادداشت را همراه خود داشته باشید تا هر زمان که نیاز بود از آن استفاده کنید.

 برنامه ریزی کردن

کارهای کوچک و بزرگ را بنویسید

زمانی که در حال تهیه لیست هستید هیچ کاری را از قلم نیندازید و از کوچک ترین کارها تا بزرگ ترین آن ها را همگی یادداشت کنید. این کار برای آن است تا در صورت نیاز بتوانید برنامه خود را ویرایش کنید.

 

در خصوص کارهایی که باید انجام دهید از خود سوالاتی بپرسید

برای هر کاری که انجام می دهید از خود سوال بپرسید تا کیفیت انجام آن را بالا ببرید. به طور مثال از خود بپرسید که چه چیزهایی می تواند تغذیه ی بهتری برای من باشد؟ از چه روشی برای رفتن به محل کار استفاده کنم تا زمان کمتری تلف شود؟ و…

 

به تجزیه و تحلیل فهرست خود بپردازید

پس از اتمام برنامه ریزی یک بار برنامه خود را تجزیه و تحلیل کنید با این کار اگر کاری از قلم افتاده باشد می توانید آن را بگنجانید یا این که اگر زمان آزادی داشته باشید به انجام یک کار مورد علاقه بپردازید.


با کمترین هزینه فرزند خود را پرورش دهید

 

گام سوم: برنامه زمانی تهیه کنید

 

از برنامه ای مثل اکسل استفاده کنید

استفاده از برنامه ای مثل اکسل که ستون و سطرهای آماده ای دارد می تواند کار شما را راحت کند.

 

برای هر ساعتی یک کار در نظر بگیرید

در این قسمت از برنامه ریزی کردن باید ابتدا کارهایی را باید در زمان مشخصی انجام شوند مشخص کنید. می توانید در قسمت راست از برنامه اکسل ساعت زمانی و در بالای آن روزهای هفته را مشخص کنید سپس در هر ساعت کار خاصی را یادداشت کرده و آن را انجام دهید.

 برنامه ریزی کردن

سازمان دهی کارها را در بخش های زمانی طولانی تری انجام دهید

اگر به تازگی برنامه ریزی کردن را شروع کرده اید پس بهتر است برای هر کار بازه زمانی بیشتری در نظر بگیرید؛ زیرا برخی از آن ها ممکن است بیش از آن چه شما تخمین زده اید طول بکشد. از همین رو اگر در زمان مشخص انجام نشوند سایر کارها نیز به تعویق خواهد افتاد.

 

برنامه زمانی انعطاف پذیری داشته باشید

این که تمامی کارها راس ساعت انجام شود معمولا کار چندان امکان پذیری نیست پس هنگام برنامه ریزی کردن سعی کنید آن را به شکل قابل انعطافی در نظر بگیرید به بیان دیگر این که زمانی را برای تاخیر در کارها نیز در نظر داشته باشید.

 

بهتر است برنامه ریزی خود را چاپ کنید

برای بالا بردن کیفیت در انجام امور بهتر است چند نمونه از برنامه خود را کپی کرده و در مکان های مختلف منزل قرار دهید.

 

از رنگ های مختلف برای مشخص کردن هر یک از کارها استفاده کنید

حتی می توانید از رنگ های مختلف نیز استفاده کرده و آن ها را دسته بندی کنید. به طور مثال کارهای مربوط به بیرون از خانه را با رنگ آبی مشخص کنید با این کار متوجه می شوید چه حجم از برنامه شما مربوط به چه کارهایی است.

 

گام چهارم: برنامه زمانی خود را بهینه کنید

 

به انرژی که در صبح دارید توجه داشته باشید

بسیاری از افراد معمولا در صبح انرژی بیشتری دارند از همین رو مهارت ها و توانایی های آن ها نیز در صبح شکوفا خواهد شد. اگر شما جز این دسته از افراد هستید پس کارهایی که نیاز به فکر کردن دارند را در ابتدای صبح انجام دهید.

 

توجه داشته باشید که انرژی شما در بعدازظهر چگونه است

کارهایی که به فکر کردن نیاز ندارند و انجام آن ها تا حدودی خسته کننده است را به بعدازظهر موکول کنید. چرا که در این زمان تا حد زیادی انرژی تحلیل می رود.

 

همچنین به انرژی شب نیز دقت کنید

عده ی زیادی از افراد شب را زمان مناسبی برای برنامه ریزی کردن و انجام برخی کارها که باید در روز بعد انجام دهند، می دانند آماده کردن ناهار، بیرون آوردن لباس های مورد نیاز روز بعد و… از جمله این کارها است.

برنامه ریزی کردن

عاداتی که موجب می شود شما به هدفتان برسید را در خود تقویت کنید

سعی کنید در مسیری که برای رسیدن به اهداف بلند مدت باید طی کنید یکسری عادت دیگر را در خود تقویت کنید. گاهی برخی از آن ها شما را زودتر به هدفتان می رسانند، شاید چون انگیزه ی شما را تقویت می کنند. این موضوع می تواند کاملا سلیقه ای باشد. پس به سلایق خود توجه داشته باشید؛ اما یادگیری باغبانی، نوشتن 30 دقیقه از یک رمان در هر روز، بافتنی و… بسیاری از کارهای دیگر همگی می تواند انگیزه ی شما را تقویت کند.

 

برنامه خود را آزمایش کنید

منظور از آزمایش کردن برنامه این است که ببینید نسبت به برنامه ای که تنظیم کرده اید چه حسی دارید؟ آیا لازم است آن را اصلاح کنید؟ توجه به جز به جز برنامه و در صورت لزوم، تغییر دادن آن می تواند کیفیت آن را بالا ببرد. توجه داشته باشید که برای تغییر برنامه خود نیازی نیست که تا پایان هفته یا پایان ماه صبر کنید؛ بلکه هر زمان که دوست داشتید می توانید این کار را انجام دهید.

 

نتیجه گیری

برنامه ریزی کردن یکی از واجبات زندگی هر شخص به شمار می رود که کار ساده ای به نظر می آید؛ اما زمانی که می خواهید همه ی کارها را به طبق برنامه انجام دهید می بینید که چندان آسان هم نیست، اگر شما هم جز کسانی هستید که نمی دانید چطور باید برنامه ریزی کنید، این مقاله می تواند کمک زیادی به شما کند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.