تاریخ امروز2 آذر 1403
قطع شیردهی کودکان

چگونه شیردهی کودکان را قطع کنیم؟

بهترین زمان برای قطع شیردهی کودکان و نوزادان، اواخر سال دوم تولد نوزاد است. قطع شیردهی کودکان باید با حساسیت صورت گیرد. زیرا ممکن است کودک دچار استرس و اضطراب شود. در این مقاله بهترین روش و زمان برای قطع کردن شیردهی کودکان را بیان می‌کنیم.

مادری که کودکش را با شیر خود تغذیه می‌کند، معمولاً می‌خواهد بداند که بهترین زمان و بهترین روش برای قطع شیردهی کودکان و نوزادان چه موقع است و چطور باید کودک را از شیر گرفت.

 

به چه دلایلی قطع شیردهی کودکان را آغاز کنیم؟

موارد زیر اصلی‌ترین دلایلی است که مادران شیردهی را قطع می‌کنند:

نارضایتی شیرخوار از شیر

مادر احساس می‌کند قادر نیست شیری با کیفیت مناسب به شیرخوار خود برساند و نمی‌تواند او را راضی کند.

مقدار ناکافی شیر

شیرخوار به نوک پستان مک می‌زند؛ اما به خاطر مشکل در مک زدن یا تولید کم شیر نمی‌تواند شیر کافی دریافت کند.

شیر مادر به تنهایی برای رشد شیرخوار کافی نیست

یک شیرخوار بزرگ‌ یا نوپا به مواد مغذی بیشتری نیاز دارد که شیر مادر به تنهایی نمی‌تواند آن‌ها را تامین کند، برای همین روی آوردن به غذای جامد ضروری است.

شیرخوار علاقه‌اش را از دست می‌دهد و شیر نمی‌خورد

شیرخوار غذای جامد را بیشتر دوست دارد و دیگر شیر مادر را نمی‌خورد.

بازگشت به کار و زندگی شخصی

مادرانی که می‌خواهند سر کار خود بازگردند یا زمان بیشتری برای خود نیاز دارند ممکن است بخواهند شیردهی را کاهش بدهند و قطع شیردهی کودکان را آغاز کنند.

بیماری مادر و نیاز به دارو

اگر مادر بیمار شود و نیاز به مصرف دارو پیدا کند، ممکن است مجبور شود شیردهی را متوقف کند.

شیرخوار شروع به گاز گرفتن می‌کند

شیرخواران بزرگ‌ و نوپایان در زمان شیر خوردن نوک پستان را گاز می‌گیرند. گاز گرفتن مداوم می‌تواند نوک پستان‌ها را دردناک کند و شیر دادن را زجرآورتر از میزان رضایت مادرانگی بسازد.

شیر دادن خسته‌کننده و دردناک می‌شود

شیردهی می‌تواند از لحاظ فیزیکی برای مادر زحمت زیادی داشته باشد. تازه‌ مادران اغلب با التهاب پستان مواجه می‌شوند که یکی از بیماری‌های مجاری شیر است. مادر ممکن است برای جلوگیری از انتقال بیماری‌ها به شیرخوار خود و همچنین آرام کردن درد پستان‌هایش قطع شیردهی کودکان را در نظر بگیرد.

اگر شیرخوار برای از شیر گرفتن خیلی کوچک است، از کمک پزشکی و خانوادگی برای ادامه شیردهی استفاده کنید. اما اگر از شیر گرفتن نوزاد تنها راه چاره است، باید یک روند تدریجی را برای کاهش وابستگی شیرخوار به شیر مادر دنبال کرد.

قطع شیردهی کودکان

زمان مناسب شروع قطع شیردهی کودکان

مادران بهترین شخص برای تصمیم‌گیری در مورد تشخیص زمان مناسب قطع شیردهی کودکان هستند. تا وقتی که شما و کودکتان آماده نیستید، لازم نیست از قبل زمانی را برای این کار تعیین کنید. متخصصان توصیه می‌کنند که لازم است مادران تا دو سالگی به کودکشان شیر بدهند. یادتان باشد با وجود آنچه دوستان، بستگان یا حتی غریبه‌ها ممکن است بگویند، هیچ زمان درست یا اشتباهی برای از شیر گرفتن کودک وجود ندارد. دو دلیل و روش عمده برای از شیر گرفتن کودک شامل موارد زیر است:

از شیر گرفتن با تشخیص کودک‌

قطع شیردهی کودکان ، زمانی که نسبت به شیردهی کمی بی‌علاقه شده، ساده‌تر است. این اتفاق می‌تواند هر زمانی پس از شروع به خوردن مواد غذایی جامد یعنی از حدود شش ماهگی رخ دهد. اما بیشتر کودکان از ۱۲ ماهگی یعنی زمانی که دیگر انواع غذاهای جامد را امتحان کرده‌اند به مواد غذایی جامد، بیشتر از شیر مادر علاقه‌مند هستند. کودکان نوپا نیز ممکن است هنگامی که فعال‌تر می‌شوند و تمایلی به دراز کشیدن‌های طولانی برای شیر خوردن از سینه ندارند، به آن بی‌علاقه ‌شوند. اگر فرزند شما در حین شیردهی بی‌تاب و بهانه‌گیر است یا ذهنش به راحتی از شیردهی منحرف می‌شود، ممکن است نشان‌ی آن باشد که او آماده‌ی از شیر گرفتن است.

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

از شیر گرفتن با تشخیص مادر

شما ممکن است به هر دلیلی احساس کنید زمان مناسب قطع شیردهی کودکان رسیده است. اگر شما آماده‌ی این کار هستید، اما فرزندتان نشانه‌ای از تمایل به پایان شیر خوردن نشان نمی‌دهد، بهتر است فعلاً دست نگه دارید و همچنان شیردهی را ادامه دهید. اما اگر به هر دلیلی نمی‌توانید به شیردهی ادامه دهید، می‌توانید به تدریج او را از شیر بگیرید. وقتی از شیر گرفتن فقط خواسته‌ی مادر است، فرایند آن می‌تواند نیاز به زمان و صبر زیادی داشته باشد. این مسئله همچنین با سن کودک و چگونگی تطبیق او با تغییرات در ارتباط است.

لازم است بدانید که هر کودکی را نمی‌توان به طور ناگهانی از شیر گرفت. همچنین چند روز دور شدن از یک کودک در هر سنی، هرگز روش خوبی برای پایان دادن به شیردهی نیست. برخی از کارشناسان می‌گویند قطع شیردهی کودکان و دریغ ناگهانی سینه‌ی مادر از نوزاد می‌تواند به کودکان صدمه بزند و در مادران نیز ممکن است منجر به انسداد مجاری شیر یا عفونت پستان شود. بهتر است برای مطمئن شدن از زمان مناسب از شیر گرفتن کودک با پزشک کودکتان مشورت کنید.

زمان مناسب شروع قطع شیردهی کودکان

 

بهترین راه‌های قطع شیردهی کودکان

مادران با توجه به توصیه‌های زیر می‌توانند نوزاد خود را در اواخر دوم سال تولد، از شیر بگیرند.

۱- ندادن یک نوبت شیر

مادر باید یک نوبت شیر خود را قطع کند و به جای آن اگر کودک کمتر از شش ماه سن دارد، یک نوبت شیر خشک مناسب و اگر بیش از شش ماه سن دارد، یک نوبت غذا و اگر بیش از یک سال سن دارد، شیر خشک و یا شیر پاستوریزه به کودک بدهد. به تدریج شیر خود را کم و قطع بکند و بر حسب سن کودک، غذا جایگزین شیر مادر نماید.

 

۲- کم کردن زمان شیر دادن

مادر می‌تواند برای قطع شیردهی کودکان ، زمان شیر دادن را به تدریج کم کند. اگر هر نوبت به کودک ۲۰ دقیقه از پستان‌های خود شیر می‌داده است، در هر نوبت ۱۰ دقیقه شیر دهد تا به تدریج شیر دادن را قطع کند.

 

۳- عقب انداختن زمان شیر دادن

اگر مادر به کودک خود در زمان‌های به خصوص شیر می‌داده است؛ زمان‌های شیر دادن را به تدریج عقب‌تر بیندازد تا علاقه‌ی کودک به شیر خوردن از سینه مادر کمتر شود و قطع شیردهی نوزاد حاصل گردد.

مادر باید هنگام قطع شیردهی کودکان ، فرزندش را بیشتر در بغل گیرد و او را بیشتر سرگرم کند و کودک را با غذای مناسب با سن او تغذیه نماید تا کم کردن شیر و از شیر گرفتن جبران گردد.

 

4- شیر مادر را با شیرخشک جایگزین کنید

احتمالا شیرخوار شما شیرخشک را راحت‌تر از غذای جامد جایگزین شیر مادر می‌کند. شیرخشک بیش از هر چیز دیگر مزه شیر مادر را دارد. بنابراین احتمالا دل شیرخوار برای شیر مادر تنگ نمی‌شود.

برای قطع شیردهی کودکان هر روز یک نوبت شیردهی را با شیرخشک جایگزین کنید. اگر در روز شش بار به شیرخوار خود شیر می‌دهید، آن‌را به پنج نوبت کاهش بدهید و یک نوبت را با شیرخشک جایگزین کنید. هفته بعد چهار نوبت شیر بدهید و نوبت‌های شیرخشک را دو بار کنید.

تعداد دلخواه از نوبت‌های شیردهی را با شیرخشک جایگزین کنید و زمان‌هایی نیز برای غذای جامد بگذارید.

شیرخشک جایگزین مناسبی برای تغذیه نیمه‌ شب هم خواهد بود. به خصوص می‌تواند برای زمانی که می‌خواهید شیردهی شبانه را قطع کنید مفید باشد.

شیرخشک

 5- از علاقه شیرخوار به غذای جامد استفاده کنید

شیرخواران پس از شش ماهگی علاقه زیادی به غذاهای جامد پیدا می‌کنند. این علاقه در ۱۲ ماهگی تقریبا به اوج می‌رسد و در این زمان می‌توانند غذاهای مختلفی از جمله شیر پاستوریزه بخورند.

از شیر نخوردن شیرخوار به نفع خود استفاده کنید. وقتی شیرخوار گرسنه است، به جای شیر مادر به او غذای جامد بدهید.

غذای جامد

6- به او پوره های شیردار بدهید

غذاهای جامد می‌تواند پروتئین و ریزخوراک‌های مورد نیاز کودک در حال رشد را به او برساند.

 

7- برای کمک به قطع شیردهی کودکان شب‌ها به او پستانک بدهید

آیا کودک شما دائما سینه‌هایتان را مک می‌زند؟ اگر جواب مثبت است، ممکن است دلیل آن غریزه مکیدن شیرخوار باشد نه گرسنگی. در چنین موردی می‌توانید از پستانک استفاده کنید.

پستانک کودک را آرام می‌کند و از وابستگی او به شیر مادر به عنوان آرام کننده می‌کاهد. برای قطع شیردهی کودکان در شب می‌توان با خیال راحت از پستانک استفاده کرد. این کار همچنین خطر مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش می‌دهد.

از پستانک‌های یکپارچه که برای نوزادان بی‌خطر محسوب می‌شود، استفاده کنید.

نکته: نباید از پستانک به جای غذادهی منظم استفاده کرد. فقط برای زمانی است که طفل دوست دارد هنگام خواب در شب چیزی را بمکد.

پستانک

8- بگذارید شیرخشک یا غذای جامد اولین انتخاب غذایی باشد

دفعه بعدی که کودک شما گرسنه شد، شیرخشک یا غذای جامد را به جای شیر مادر استفاده کنید.

وقتی بیرون از خانه هستید از غذای نوزاد برای رفع گرسنگی او استفاده کنید. به این ترتیب آن‌ها به زودی شیرخشک و غذای جامد را با گرسنگی پیوند می‌زنند و کمتر به شیر مادر وابستگی نشان می‌دهند.

کلید ماجرا توازن رژیم غذایی شیرخوار با غذای جامد و شیرخشک و قطع کامل شیرمادر است. اما این اتفاق یک‌شبه رخ نمی‌دهد.

 

یک توصیه‌ی مهم برای قطع شیردهی کودکان

برای قطع شیردهی کودکان ، دیگر برای آرام کردن فرزندتان به او شیر ندهید و فعالیت دیگری را جایگزین کنید. گاهی شیر مادر بیشتر یک آرام کننده است تا برطرف کننده گرسنگی. این نوبت‌های شیردهی را قطع کنید و ببینید متوجه می‌شود یا خیر.

اگر دیدید شیرخوار شما با نوبت‌های شیردهی کمتر اذیت نمی‌شود، این کار را ادامه بدهید.

اگر کودک شما حتی پس از خوردن غذای جامد بهانه شیر مادر را می‌گیرد، حواس او را با بازی یا فعالیت‌های مفرح پرت کنید.

مشغول کردن او با فعالیت‌های دیگر به کاهش وابستگی به شیر مادر و قطع شیردهی کودکان کمک می‌کند.

 

نتیجه گیری

بعضی از مادران قطع تدریجی شیر دادن را به تعویق می‌اندازند. سپس برای قطع شیردهی کودکان به کار‌های غیر منطقی متوسل می‌شوند. مانند پوشاندن نوک پستان با پارچه‌ی سایه مو دار، پاشیدن فلفل به نوک پستان خود، مالیدن دوده یا مرکب و نمک به نوک پستان و ... که این کار‌ها صلاح نیست. بهترین روش، جایگزین کردن وعده‌های غذا به جای دفعات شیر است.

در صورتی که قطع شیر مادر به علت بیماری او یا بیماری شیر خوار ضرورت داشته باشد، محکم بستن پستان‌ها و گذاردن کیسه‌ی آب سرد و مصرف نکردن مایعات به قطع شیر کمک خواهد کرد. همچنین تجویز هورمون استروژن به مقدار کم و به مدت دو تا سه روز موجب کم شدن ترشح شیر و قطع آن می‌گردد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.