کاشتن آلوئه ورا در منزل به سادهترین شکل انجام میگیرد. عدهای، از این گیاه علاوه بر زیبایی به دلیل خواص بینظیرش از آن استفاده میکنند. همین مسئله باعث شده تا برخی افراد علاقه مند به گل و گیاه، به دنبال روشهای نگهداری و کاشتن آلوئه ورا در منزل باشند. در این مقاله سعی داریم به دوستداران پرورش گل و گیاه برخی از روشهای کاشت و نگهداری این گیاه پرخواص را بیاموزیم.
خواص آلوئه ورا
برای بهبود زخم و ترمیم سوختگی پوست تعدادی از برگها را با یک چاقوی تیز جدا کرده و لبههای خاردار آن را صاف کنید. سپس برگ را از عرض برش بزنید تا ژل بیرنگ و چسبناک موجود در آن خارج شود.
ژل خارج شده را به هر مقداری که لازم دارید بر روی زخم مورد نظر بمالید. برگهای بریده شده مجددا رشد نخواهد کرد. بنابراین سعی کنید از برگهای قدیمیتر و ضخیمتر که به زمین رسیدهاند جدا کنید.
روش نگهداری از آلوئه ورا
آلوئه ورا گیاهی شبیه به کاکتوس میدانند که با نامهای صبر زرد و در هندوستان به نام «آیورودا» شناخته میشود و شرایط نگهداری و پرورش آن بسیار آسان است. این گیاه اغلب در سالن پذیرایی، تراس یا گلخانههای خانگی وجود دارد که خواص درمانی و مصرفی آن بینظیر است.
دمای مناسب و کاشتن آلوئه ورا در منزل
آلوئه ورا گیاهی است که بیشتر در مناطق گرمسیری و خشک پرورش مییابد. این گیاه به دمایی بین 17 تا 24 درج سانتی گراد نیاز دارد و در گرما و سرمای شدید آسیب میبیند. اگر مایل هستید در خانه آلوئه ورا پرورش و یا نگهداری کنید. بهتر است به دمای نگهداری گیاه توجه داشته باشید و اگر منطقه زندگی شما روزهای گرم و شبهای سردی دارد، پیشنهاد میکنیم از پرورش این گیاه صرفه نظر کنید. بهتر است در برخی از ساعات روز، این گیاه را بیرون از خانه و در زیر نور مستقیم خورشید قرار دهید.
آبیاری
گیاه آلوئه ورا را 12 یا 14 روز یک بار، زمانی که خاک این گیاه کاملا خشک شد؛ آبیاری کنید. چرا که آبیاری زیاد گیاه، سبب خراب شدن آن میشود . مقدار آبدهی به این گیاه باید طوری باشد که آب از زهکش گلدان خارج نشود و اگر آب در زیر گلدانی جمع شد؛ فوراً آن را تخلیه کنید. زیرا آب اضافه، سبب فاسد شدن ریشه میشود. این گیاه در زمستان به آب کمتری احتیاج دارد و به خواب میرود. بنابراین بهتر است مقدار آبیاری آن در زمستان هر ماه یک بار باشد.
کوددهی و کاشتن آلوئه ورا در منزل
از کود رقیق و یا از نوع نیمه قوی(10-40-10)، برای کاشتن گیاه آلوئه ورا در منزل استفاده کنید. اگر خاک، حاصلخیز نیست؛ باید کود نیمه قوی را در هر ماه، یکبار از ابتدای فصل بهار تا آخر تابستان، به گیاه بدهید. میتوانید از کودهای ارگانیک و یا کودهای گرم برای گیاهان کاشته شده در محیط بیرون، استفاده کنید.
PH مناسب یا همان شوری خاک
براساس مطالعات انجام شده، میزان تحمل پاجوش آلوئه ورا به شوری، بین 5 – 15 دسی زیمنس بر متر است. افزایش شوری بالاتر از ۸ دسی زیمنس بر متر، موجب کاهش کیفیت محصول میشود.
تعویض گلدان
بهترین خاک برای پرورش گیاه آلوئه ورا، ترکیبی از ماسه یا پولیت 40 درصد، با خاک برگ است؛ که باید درون یک گلدان سفالی بریزید تا گیاه در آن کاشته شود. برای انتخاب گلدان باید به سایز گیاه توجه داشته باشید و از انتخاب گلدانهای بیش از حد کوچک، خودداری کنید.
بعد از گذشت یک سال از کاشت آلوئه ورا، گلدان را تعویض کنید. چرا که ریشههای آن به حد کافی رشد کردهاند. بهتر است هر 6 ماه یکبار نیز خاک گلدان را عوض نمایید و دقت کنید که هنگام تعویض خاک، زهکشیهای گلدان را مسدود نکنید. زیرا وجود زهکشی مانع از فساد ریشه گیاه خواهد شد.
تکثیر و کاشتن آلوئه ورا در منزل
راههای مختلفی برای پرورش آلوئه ورا وجود دارد. اما سادهترین راه تکثیر در خانه، استفاده از پاجوشها است. پاجوشها یا جوانهها در قاعده گیاه، هر 6 ماه یک بار رشد میکنند. این جوانهها بهترین و سادهترین روش خانگی برای پرورش آلوئه ورا هستند.
خیلی آرام و به آهستگی، این جوانهها را با ریشه از گیاه جدا کنید و آنها را در یک گلدان جداگانه بکارید. سپس بعد از گذشت 2 تا 3 هفته، مشاهده خواهید کرد که ریشههای گیاه رشد میکنند و یک آلوئه ورا را به وجود میآورند.
آفتهای گیاه آلوئه ورا را بشناسید
- یکی از آفتهای گیاه آلوئه ورا، لکه سیاه است که در اثر گزش حشرات و تخم ریزی، بر روی گیاه ایجاد میشود و سلامت آن را به خطر میاندازد. این آفت بیشتر در گیاهان آلوئه ورایی که در مزرعه هستند، دیده میشود.
- همچنین نوع دیگری از آفت آلوئه ورا، شپشک سفید یا شپشک آرد آلود نامیده میشود. زمانی که آلوئه ورا را در مزرعه کشت بدهند و سپس به خانه بیاورید؛ امکان دارد، گیاه به آن آلوده شود.
- به علاوه یکی دیگر از مشکلات گیاه آلوئه ورا، پوسیدگی ریشهها است؛ که در اثر آبیاری بیش از اندازه گیاه به وجود میآید که در نهایت موجب مرگ گیاه میشود.
5 نکتهی مهم که بهتر است هنگام کاشتن آلوئه ورا در منزل ، به آن دقت کنید
- آلوئه ورا به نور فراوان و غیرمستقیم نیاز دارد.
- آلوئه ورا گیاهی شبیه کاکتوس است و به آبیاری روزانه احتیاجی ندارد.
- گیاه آلوئه ورا؛ نیاز به اسپری کردن برگ هایش ندارد.
- خاک گیاه آلوئه ورا باید مانند خاک کاکتوس شنی باشد.
- هنگام تکثیر آلوئه ورا و جدا کردن پاجوشها دقت داشته باشید که در معرض هوا قرار نگیرند.
نتیجه گیری
از این گیاه در زمانهای گذشته در اروپا، یونان و رم به عنوان مرهم زخمهای حاد مورد استفاده قرار میگرفت. شیره این گیاه بسیار خنک و شفابخش است. امروزه برای التیام سوختگی، التهاب و زخمهای پوستی از شیره آن استفاده میشود. همچنین برگ این گیاه یک پاک کننده بسیار قوی محسوب میشود.
خاصیت اصلی آلوئه ورا، مسهل بودن است. علاوه بر آن، این گیاه را به عنوان یک ضد ورم، ضد میکروب، التیام بخش زخمها، ضد آفتاب و ضد سوختگی میشناسند. فواید بینظیر آن باعث شده که اکثر افراد، ترجیح دهند خودشان در خانه به سادهترین روش آن را پرورش دهند. امیدواریم مطالب گفته شده در رابطه با کاشت و نگهداری این گیاه پرطرفدار، شما را راهنمایی کرده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید