دلیل باردار نشدن میتواند هر زوجی را با نگرانی همراه کند. حتما برای شما هم پیش آمده که اقدامات و تلاشهای بسیاری به منظور بارداری انجام دادهاید؛ اما تمام آنها بینتیجه بوده باشد. دلیل باردار نشدن به عوامل بسیاری بستگی دارد که در اغلب مواقع بدون علامت است. مواردی مانند نامنظم بودن دورههای تخمک گذاری، مشکلات ساختاری در سیستم تولید مثل، تعداد اسپرمهای اندک یا مشکلات پزشکی زمینهای، از جمله دلایل تاثیرگذار در خانمهاست که میتوان به آن ها اشاره کرد. با این وجود، ناباروری میتواند با نشانههایی همچون دورههای قاعدگی نامنظم یا دردهای شدید شکمی نیز همراه باشد. اما واقعیت این است که در اکثر افراد، علل ناباروری خاموش و بینشانه است. به دلیل حساسیت بالای این موضوع، در این مقاله سعی داریم به دلایل اصلی عدم بارداری در خانمها اشاره کنیم.
چرا باردار نمیشوم؟
اگر سالم باشید و بخش تولید مثل شما به بهترین حالت عمل کند. احتمالا بارداری تا 25 درصد در طول هر دوره قاعدگی، برای شما وجود دارد. از همه زوجهایی (زنانی که کمتر از 30 سال سن دارند) که تلاش برای باردار شدن میکنند:
- 30 درصد، در ماه اول (اولین دوره باردار میشوند.)
- 75 درصد، پس از شش ماه باردار میشوند.
- 85 درصد، در طی یک سال باردار میشوند.
- 90 درصد، پس از یک سال باردار میشوند.
- 95 درصد پس از دو سال باردار میشوند.
- 91 درصد، در طی سه سال (36 دوره) باردار میشوند.
- 93 تا 95 درصد، در طی چهار سال (48 دوره) باردار میشوند.
بنابراین، اگر در مجموع کمتر از 1 سال از اقدام شما برای باردار شدن گذشته است؛ از عدم موفقیت خود چندان نگران نباشید و هرچه سریعتر به پزشک مراجعه نمایید.
مهمترین دلایل باردار نشدن خانمها
همانطور که گفته شد؛ عوامل بسیاری بر عدم بارداری تاثیرگذار هستند. در برخی مواقع، فرد با مشاهده علائمی خاص به پزشک مراجعه میکند. اما همیشه به این صورت نیست. چرا که بارداری ممکن است علائم و نشانههایی را برای خانمها به همراه نداشته باشد. از مهمترین دلایل عدم بارداری، عبارتند از:
قاعدگیهای نامنظم
زنانی که به طور منظم پریود نمیشوند، در هنگام بارداری دچار مشکل خواهند شد. چرا که دورههای نامنظم، باعث تخمک گذاری نامنظم میشود و بارداری بدون تخمک، غیر ممکن است. بنابراین، هر چقدر کمتر تخمک گذاری کنید، احتمال باردار شدن شما کاهش خواهد یافت.
پزشک، علت پریودیهای نامنظم را در شما مییابد و به درمان مطابق با علائم شما کمک میکند. همچنین میتوانید تحت نظر پزشک، بر روی رژیم غذایی سالم، وزن ایده آل، تمرینات و مکملهای افزایش باروری، تمرکز کنید.
اندومتریوز
اندومتریوز یک اختلال مزمن سیستم تولید مثل است که بر سلول اندومتری خارج از رحم تاثیر میگذارد. این لولهها از لقاح یا حرکت تخمک به سمت لولههای فالوپی جلوگیری خواهد کرد. این وضعیت باعث پریودیهای دردناک، درد شدید در هنگام نفوذ در طول رابطه جنسی، حرکات دردناک روده و ادرار مکرر همراه با احساس پری مثانه در طول چرخه قاعدگی یا درد مزمن لگن در خانمها میشود .
معمولا پزشک در این زمان، لاپاراسکوپی را برای شما تجویز میکند. در این روش، از یک لوله نازک برای بررسی و حذف کیست غیرطبیعی و لولههای مسدود شده استفاده میشود. اصولاً 6 تا 8 ماه بعد از جراحی، مجدداً میتوانید اقدام به بارداری کنید. اگر باز هم باردار نشدید،؛ پزشک داروهای باروری با تلقیح داخل رحمی (IUI) تجویز خواهد کرد و در موارد شدید، از لقاح داخل وریدی برای بارداری استفاده میکند.
مشکلات تخمدانی، دلیل باردار نشدن
تقریبا 20 تا 40 درصد مشکلات ناباروری در زنان به علت تخمک گذاری نامنظم ایجاد میشود که مانع آزاد شدن تخمکهای بالغ از تخمدانها خواهد شد. بعضی از زنان هرگز نمیتوانند تخمک تولید کنند. نوسانات هورمونی، اضافه وزن یا کاهش وزن شدید، ورزش بیش از حد یا استرس شدید، میتواند دلایل کلیدی بروز این اختلالات تخمدانی در خانمها باشد.
در چنین شرایطی، پزشک برای شما محرکهای تخمک گذاری، مانند گنادوتروپینها، کلومیفن، مهار کنندههای پرولاکتین یا داروهای IVF و باروری تجویز میکند.
سندرم پلی کیستیک
سندرم پلی کیستیک، یک بیماری پیچیده ناشی از عدم تعادل هورمونی است که، مانع تخمک گذاری میشود. کیستهای کوچکی که در تخمدانها ایجاد میشوند، باعث تخریب فولیکول تخمدان و بلوغ خواهند شد. سایر علائم احتمالی این سندرم، شامل قاعدگی نامنظم، افزایش وزن، رشد مو بیش از حد و آکنه است.
به کمک ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و شیوه زندگی که به کنترل وزن کمک کند و البته برخی از درمانهای پزشکی، مانند داروهای محرک تخمک گذاری (گنادوتروفین، کلومیفن) همراه با IVF، میتوان PCOS را در فرد درمان کرد.
بیماریهای دستگاه تناسلی، دلیل باردار نشدن
لولههای آسیب دیده یا مسدود شده، مانع از رسیدن تخمک به رحم و رسیدن اسپرم به تخمک خواهد شد. این شرایط میتواند به علت بیماریهای منتقل شده از راه جنسی، بیماریهای التهابی لگنی یا جراحیهای استریلیزاسیون ایجاد شود.
جراحی لاپاراسکوپی به باز کردن و ترمیم لولهها کمک میکند و توسط IVF پیگیری میشوند.
کاهش تخمک گذاری
کیفیت و کمیت تخمک در اواخر دهه 30 و اوایل دهه 40 کاهش خواهد یافت. زنان در هنگام تولد حدوداً یک تا دو میلیون تخمک دارند و تخمکها با رسیدن به بلوغ به 300 هزار عدد کاهش مییابد. در نهایت حدود 300 تخمک، بالغ شده و از طریق تخمک گذاری آزاد میشوند. با رسیدن به یائسگی، هیچ تخمکی باقی نخواهد ماند.
از آنجا که از دست دادن تخمک یک روند غیرقابل بازگشت است. باید سعی کنید بارداری را در سن باروری خود برنامه ریزی نمایید. همچنین اگر اضافه وزن دارید، سعی کنید وزن خود را کاهش دهید. سیگار را ترک کنید. مسائل مربوط به تیروئید را مدیریت کنید و تحت نظر پزشک، مکملهای حاوی روغن ماهی، ویتامینهای پیش از قاعدگی، پروبیوتیکها، ویتامین D و کوآنزیم Q10 را مصرف کنید. این موارد باعث بهبود کیفیت تخمکها خواهند شد. اگر روشهای نام برده شده، موثر نباشد. راهحلهای احتمالی دیگری مثل اهدای تخمک یا جنین نیز وجود دارند.
کاهش سطح پروژسترون
پس از تخمک گذاری، جسم زرد پروژسترون را برای حمایت از تخمگذاری جنین، در دوران بارداری تولید میکند. کمبود پروژسترون در این مرحله، فاکتور فاز لوتئال (LPD) نامیده میشود و ممکن است دلیل باردار نشدن در فرد باشد. حتی اگر باردار شوید، جفت و جنین بیشتر رشد نخواهد کرد و یا موجب سقط آن میشود. سایر بیماریها، مانند پرولاکتین یا ناهنجاریهای تیروئیدی، میتواند منجر به عملکرد غیرطبیعی لوتئال شود.
پزشک شما ممکن است شما را به یک متخصص غدد درونی معرفی کند. درمان این عارضه، شامل مکمل پروژسترون، تزریق واژینال یا شیاف برای ضخیم شدن پوشش رحم برای پیوند جنین است.
در برخی مواقع دلیل باردار نشدن ، بیعلت است!
از همه موارد ناباروری، 25٪ به علت ناکامی در پیدا کردن علت واقعی، حتی پس از طیف وسیعی از آزمایشها و ارزیابیها، به عنوان ناباروری نامشخص تشخیص داده شده است.
پزشکان معمولا بهترین گام را توصیه میکنند، که با داشتن مقاربت منظم بارداری اتفاق میافتد. اگر پس از گذشت چند سال باردار نشوید، درمان IVF صورت خواهد گرفت.
نتیجه گیری
دلیل باردار نشدن خانمها به عوامل مختلفی بستگی دارد. اگر با تلاشهای بسیار هنوز هم به نتیجه نرسیدید. نگران نباشید و به پزشک مراجعه نمایید. تا علت را در شما با انجام آزمایشات لازم بررسی کند و در صورت بروز علائم جدی، به درمان و رفع مشکل به شما کمک نماید.
دیدگاهتان را بنویسید