استرس شغلی و نگرانی از وضعیت کار، یکی از مشکلات بسیار مهم و رایج در دنیای امروز است. فرقی ندارد که در چه زمینهای فعالیت خواهید کرد؛ هر شغلی بسته به شرایط خود، میتواند باعث ایجاد استرس، نگرانی و فشارهای ذهنی شود. آنچه که بسیار اهمیت دارد، نحوهی رویارویی شما با این نوع نگرانیها است.
اگرچه میزان استرس شغلی بسته به نوع کار و تیپ شخصیتی شاغلین با هم متفاوت خواهد بود؛ اما به طور کلی برخی مشکلات در اغلب شرایط وجود دارند. برای مثال داشتن همکارانی که در کنار آنها احساس راحتی ندارید، سخت گیریهای بیش از حد از جانب رئیس یا کارفرما، حجم کاری بیشتر از توان شما، انتظارات غیرمنطقی مدیران از کارمندان، وجود قوانین و مقرراتی که کار کردن را برایتان سخت میکنند، باعث میشوند تا اکثر اوقات در محل کار یا حتی پس از ساعات کاری، احساس اضطراب داشته باشید و فکرتان دربارهی مسائل کاری مشغول باشد.
بنابراین اگر دچار استرس شغلی هستید، پیشنهاد می کنیم تا انتهای مطالب با ما همراه باشید تا با چند راهکار ساده در محیط کار و همچنین در منزل، مهارت کنترل اضطراب ناشی از کار را یاد بگیرید.
7 روش موثر برای کاهش استرس شغلی در محل کار
در ابتدا راهکار ساده برای کاهش استرس شغلی در محل کار را بررسی خواهیم کرد که با رعایت آنها میتوانید تا حد زیادی استرس شغلی را مهار کنید و در محیط کار موفقتر باشید.
1- قدرت نه گفتن را داشته باشید
احتمالا بخش زیادی از استرس شغلی که درگیر آن هستید مربوط به تقاضای همکارانتان برای کمک به آنها است. قطعا همکاری با تیم و کمک کردن به همکاران بسیار پسندیده است؛ اما اگر عادت دارید که بیش از حد توان خود برای دیگران انرژی و زمان صرف کنید یا فقط برای رضایت طرف مقابل کاری را انجام دهید که واقعا به آن مایل نیستید، بهتر است توانایی نه گفتن را در خود تقویت کنید.
نه گفتن را قبل از صدمه زدن به خودتان یاد بگیرید
2- راهکاری برای رد کردن درخواستها بیابید
اگر قدرت نه گفتن به دیگران را ندارید، پس بهتر است یک راه حل جایگزین برای رد کردن درخواستها داشته باشید. شاید تا به حال برایتان پیش آمده باشد که مدیر دفتر کاری را از شما بخواهد که جزو وظایفتان نیست یا در صورت انجام آن کار، از انجام وظایف اصلی خود عقب میمانید. با این وجود، رد کردن درخواست مدیر و گفتن یک نه قاطع، شاید فکر خوبی نباشد! در چنین شرایطی میتوانید از یک پاسخ جایگزین استفاده کنید:
خوشحالم که از من میخواهید این کار را انجام دهم؛ در حاضر این لیست کارهایی است که باید تمام وقت به آنها رسیدگی کنم. حالا شما مایلید کدام یک از این کارها را متوقف کنم تا بتوانم وظیفهی جدیدی که میخواهید را انجام دهم؟
3- به حواشی موجود در محل کار نپردازید
بهتر است از شایعات و حاشیههایی که در محل کار میشنوید فاصله بگیرید. شاید اینگونه صحبتها با همکاران جالب و سرگرم کننده باشد؛ اما باعث میشود تا وقتتان را بیهوده تلف کرده و از کارهای مهم عقب بمانید. همچنین توجه کردن به حواشی در محل کار، انرژی ذهنی و تمرکزتان را کاهش میدهد. پس برای دوری از استرس شغلی و رسیدن به آرامش در محیط کار، از حواشی دور بمانید.
4- اولویتهای زندگیتان را به خود یادآوری کنید
در ابتدای هر روز کاری، زمان کوتاهی را به فکر کردن دربارهی اولویتهای مهم زندگیتان اختصاص دهید. از خود بپرسید که چه چیزهایی در زندگی شما بیش از همه ارزشمند هستند. به احتمال بسیار زیاد، شغل شما اولین چیزی نیست که به یاد میآورید. از خود بپرسید: آیا کار مهم است؟ بله قطعا مهم است. آیا کار مهمترین بخش زندگی است؟ احتمالا میگویید نه! در این قسمت باید کمی آینده نگری کنید تا پی ببرید، عملکرد شما در این زمان چقدر میتواند برایتان حیاتی باشد.
5- به عملکرد خود اعتماد داشته باشید
به احتمال بسیار زیاد، شغل شما مهمترین و با ارزشترین بخش زندگیتان نیست، اما این به معنای تشویق کردن خود به عدم انجام تعهدات مربوط به کار نیست! شما با پذیرش مسئولیتهای هر شغلی، موظفید با تمام توان و انرژی خود، در ساعات کاری بهترین بازدهی را داشته باشید. اما اگر با انجام وظایف خود به نحو احسن، همچنان دچار استرس شغلی هستید، بهتر است این موضوع را به خود یادآوری کنید.
6- اولویت بندی برای کارهایتان در نظر بگیرید
در پایان هر روز کاری، بهتر است حداقل سه اولویت را برای روز بعدی یادداشت کنید. صبح روز بعد در محل کار خود، لیست اولویتها را دوباره مرور کنید. زمان خود را طوری مدیریت کنید که بتوانید این سه اولویت مهم را تا انتهای ساعت کاری انجام دهید. در این روش، هر روزتان را با احساس موفقیت از انجام دادن کارها و همچنین با برنامهای واضح دربارهی روزهای بعدی، به پایان میرسانید. احساس موفقیت و پیشرفت با یک برنامهریزی شفاف، باعث کاهش استرس شغلی خواهد شد.
7- نفس عمیق بکشید
آیا تا به حال برای کاهش اضطراب و نگرانی، تکنیک سادهی نفس کشیدن را امتحان کردهاید؟ هرگاه دچار استرس شدید، چند نفس عمیق بکشید تا آرامتر شوید. جالب است بدانید، پس از پایان وظایف روزانه و خروج از محیط کار هم عواملی وجود دارند که بر میزان اظطراب شما تاثیرگزار هستند. پس برای مقابله با استرس شغلی، الگوهای رفتاری خود در منزل را هم بازبینی کنید.
چه رفتارهایی در محیط کار اشتباه هستند؟
مدیریت و برنامه ریزی صحیح، راهکار اصلی کاهش استرس شغلی!
استرس شغلی عاملی است که میتواند بر تمام ابعاد زندگی تاثیرات منفی داشته باشد. اگرچه گاهی استرس و نگرانی اجتناب ناپذیر است و خواه ناخواه در برههای از روز درگیر آن میشویم، اما با یادگیری نکاتی ساده، به راحتی قابل مدیریت کردن است. آن دسته از افراد که تلاش میکنند مهارتهای لازم برای مقابله با استرس شغلی را یاد بگیرند، در زندگی شادتر هستند. همچنین این افراد در محل کار با اعتماد به نفس بالا ظاهر میشوند و وظایف خود را به نحو احسن انجام میدهند.
نتیجه گیری
اگر شما هم دچار استرس و اضطراب شغلی هستید ولی تا به حال تلاشی برای رفع آن نکردهاید، پیشنهاد میکنیم راهکارهای موجود در این مقاله را به خاطر بسپارید و از آن استفاده کنید. اگر شما همراهان گرامی نیز توانستید با یک عملکرد ساده، استرس شغلی خود را مدیریت کنید و در این مسیر به نحو احسن پیش بروید، خواهشمندیم راهکارهای خود را با ما به اشتراک بگذارید تا ما نیز با آنها آشنا شویم.
دیدگاهتان را بنویسید