تاریخ امروز2 آذر 1403
نشانه دفع خون در ادرار

دفع خون در ادرار خطرناک است؟

نشانه دفع خون در ادرار ممکن است برای برخی افراد موضوعی نگران کننده باشد. بهتر است بدانید وجود خون در ادرار همیشه به منظور ابتلا به بیماری خاص یا مشکل جدی نیست. چرا که در برخی مواقع، در اثر ورزش سنگین و بدون هیچ دلیل پزشکی، در ادرار فرد ظاهر می‌شود. همچنین این عارضه ممکن است به دلیل مشکلات تناسلی و کلیوی به وجود آید. بنابراین علت این مسئله مهم، باید توسط پزشک تشخیص داده شود. به هر حال سعی داریم در این مقاله شما را بیشتر با نشانه دفع خون در ادرار و خطرات ناشی از آن آشنا کنیم.

 

دلیل وجود خون در ادرار چیست؟

به طور کلی دو نوع خون در ادرار می تواند وجود داشته باشد. یک نوع از آن، توسط بیمار قابل شناسایی است که به آن خون آشکار گفته می‌شود. اما نوع دیگر که بسیار شایع‌تر است، توسط خود بیمار قابل تشخیص نیست. زیرا فقط با بررسی گزارش آزمایشگاه می‌توان به وجود آن پی برد. به این نوع از خون که به راحتی قابل مشاهده نیست، خون مخفی می‌گویند.

 

نشانه دفع خون در ادرار

بسیاری از افرادی که دارای خون مخفی در ادرار هستند، فاقد هرگونه علامت و نشانه بوده‌اند. اما در صورت وجود خون آشکار، ادرار به رنگ قرمز، صورتی و یا به رنگ قهوه‌ای خواهد بود. علت این تغییر رنگ وجود گلبول قرمز در ادرار است.

بهتر است بدانید، حتی وجود مقدار اندکی خون در ادرار، موجب تغییر رنگ ادرار خواهد شد. در اکثر موارد که بیمار دارای خون آشکار در ادرار است، فاقد علائم و نشانه خواهد بود. اما اگر خون در ادرار لخته شود، ممکن است منجر به درد در بیمار شود.

نشانه دفع خون در ادرار

علت بروز نشانه دفع خون در ادرار

بروز برخی عوامل جدی و یا گاهاً بی‌خطری، ممکن است سبب وجود خون در ادرار شود. برخی از مهمترین دلایل آن شامل:

 

عفونت مجرای ادراری

ورود میکروب (باکتری) به داخل بدن، از طریق مجرای خروج ادرار و تکثیر آنها در مثانه موجب ایجاد عفونت ادراری در فرد خواهد شد. علائم این نوع عفونت با تکرر ادرار، درد و سوزش موقع خروج ادرار و بدبو شدن آن همراه است. در برخی افراد، به ویژه افراد مسن، تنها علامت این نوع عفونت، مشاهده میکروسکوپی خون در ادرار خواهد بود.

 

نشانه دفع خون در ادرار به دلیل وجود تومور یا سرطان

یکی از شایع‌ترین علت خونریزی ادراری، سرطان‌های دستگاه ادراری مخصوصاً سرطان مثانه است. اما در سرطان لوله حالب و کلیه‌ها نیز خون در ادرار دیده خواهد شد. کسانی که سیگار، قلیان و انواع دودها را استفاده می‌کنند، چندین برابر بیشتر از سایر افراد در معرض خطر سرطان مثانه قرار دارند.

هر فرد سیگاری و مصرف کننده انواع دخانیات که به دلیل خونریزی ادراری مراجعه می‌کند، باید حتماً از نظر سرطان مثانه بررسی شود. سابقه شیمی درمانی مخصوصاً با سیکلوفسفامید و رادیوتراپی لگن، نیز از عوامل مستعد کننده سرطان مثانه و خونریزی محسوب می‌شود. به علاوه وجود سوند مثانه در دراز مدت، عفونت‌های مزمن تحریک کننده و سنگ مثانه درمان نشده، همگی می‌توانند از علل ایجاد کننده سرطان مثانه و خونریزی باشند.

تومور سرطانی

بروز نشانه دفع ادرار به دلیل وجود سنگ کلیه و مثانه

یکی از مهمترین علت‌های خونریزی ادراری، وجود سنگ در سیستم ادراری اعم از سنگ کلیه، مثانه و حالب است. حرکت سنگ و تحریک موضعی آن، موجب التهاب مخاط مثانه، مجرا و کلیه خواهد شد. بنابراین وجود سنگ نیز باعث ایجاد خونریزی در ادرار فرد می‌شود که با درمان آن، خونریزی نیز از بین خواهد رفت.

 

وجود التهاب مزمن

از قبیل ورم مزمن مثانه و یا ابتلا به بیماری‌های گرانولوماتوز مانند سل و سیستوزومیازیش، می‌توانند باعث خونریزی ادرار در فرد شود.

 

اختلالات خونریزی

ناهنجاری‌های انعقاد خون که معمولا وراثتی هستند (مانند هموفیلی)، می‌توانند سبب پدیدار شدن خون در ادرار فرد شوند که اصولا بدون درد خواهد بود. تنها عده‌ی کمی از بیماران، به پدیدار شدن خون در ادرار، در اثر اختلالات انعقادی مبتلا خواهند شد.

 

بروز نشانه دفع خون در ادرار به دلیل کم خونی داسی شکل

این بیماری ارثی موجب ایجاد درد و کم خونی در فرد خواهد شد که معمولا از دوران کودکی شروع می‌شوند. به همین دلیل، اغلب قبل از رخداد عوارض کلیوی، این بیماری تشخیص داده خواهد شد. از آنجایی که خون در ادرار، ناشی از کم خونی داسی شکل، به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ باید این عارضه به طور کلی بررسی شود.

کم خونی داسی شکل

مشکلات مادرزادی

تنگی محل اتصال حالب به لگنچه یا UPJO، دیورتیکول‌های مثانه و مجرا، از علل خونریزی در مثانه فرد هستند.

 

مصرف بیش از اندازه داروهای رقیق کننده

رقیق شدن بیش از حد خون، موجب خونریزی در تمام نقاط بدن، از جمله خونریزی ادراری می‌شوند. این داروها عبارتند از: آسپرین، پلاویکس، دپیریدامول اشاره کرد. اما با تنظیم دوز دارو خونریزی قطع خواهد شد. به یاد داشته باشید بیمارانی که داروهای رقیق کننده خون، مانند وارفارین مصرف می‌کنند نیز می‌توانند به این عارضه مبتلا شوند.

 

وجود خون در ادرار همیشه نگران کننده نیست!

در اکثر مواقع، بعد از مشاهده نشانه دفع خون در ادرار توسط فرد و بررسی آزمایشات لازم، این عارضه علت جدی و نگران کننده‌ای نخواهد داشت. به این نوع خونریزی، اسانسیل یا خونریزی بدون علت خاص می‌گویند. بنابراین به این بیماران توصیه می‌شود که نگران خونریزی نباشد و با مصرف مایعات زیاد و دوری از انجام فعالیت‌های سنگین ورزشی، به زندگی سالم خود ادامه دهند.

 

یک نکته مهم

گاهی اوقات افراد، خون ناشی از دوران قاعدگی یا تحرکات روده‌ای را با این بیماری اشتباه می گیرند. بنابراین ابتدا باید مطمئن شد که این خون از ادرار می‌آید. در صورتی که خون در ادرار با دیگر علائمی مانند درد شدید پهلو یا کمر، تب یا ناتوانی در ادرار همراه باشد، چنین وضعیتی حتما باید بررسی شود.

توصیه می‌شود، در این هنگام فرد سریعاً به پزشک مراجعه کند. بسته به علت وجود خون در ادرار، پزشک ممکن است جهت درمان عفونت یا توقف خونریزی برای بیمار، داروی آنتی بیوتیک تجویز نماید. همچنین امکان دارد زنان به دیدن خون ماهانه عادت داشته باشند؛ اما وجود خون در ادرار می‌تواند نشانگر یک مشکل جدی باشد.

 

نتیجه گیری

مشاهده خون در ادرار، موضوع بسیار مهمی است که بعد از پی بردن به این اتفاق، توصیه می‌شود فرد سریعا به پزشک مراجعه نماید. عوامل بسیاری در بروز این عارضه نقش دارند. پزشک با انجام آزمایشات لازم و بررسی علائم بیمار، علت را تشخیص خواهد داد. در اکثر مواقع، ممکن است این اتفاق به دلایل مختلفی در فرد ایجاد شود و جدی هم نباشد. بنابراین قبل از هر گونه نگرانی و استرس، توصیه می‌شود حتما به پزشک مراجعه نمایید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.