تاریخ امروز2 آذر 1403
خواص کفیر

کفیر، یک نوشیدنی همه کاره

آیا می‌دانستید مردمان قفقاز به داشتن عمر طولانی شهرت دارند؟ خواص کفیر معجزه ای است برای مردمی که با داشتن عمری بالای صد سال، هنوز هم بر اسب سوار می‌شوند و در دامنه‌های قفقاز یکه تازی می‌کنند و در سن پیری هم بسیار چابک و سلامت هستند.

آن‌ها راز سلامتی و عمر زیاد خود را به مصرف کفیر و خواص کفیر نسبت می‌دهند.

افسانه‌های مردم قفقاز می‌گوید، که دانه های کفیر، هدایایی از طرف خداوند هستند. کفیر بر گرفته از کلمه کِف «Kef» در زبان ترکی، به معنای خوشی و لذت است.

کفیر چیست؟

کفیر، یک نوع ماست نوشیدنی است، که خاستگاه آن کوه‌های قفقاز، واقع در اتحادیه جماهیر شوروی سابق است. اولین تولید کنندگان آن چوپانان قفقازی بودند که توانستند این نوشیدنی خوشمزه را از دانه‌های کفیر تهیه کنند و به خواص کفیر پی ببرند.

این نوشیدنی، از تخمیر مجموعه‌ای از باکتری‌های زنده و مفید برای بدن تشکیل شده است به طوری که دانشمندان راز سودمندی و خواص کفیر را برای سیستم ایمنی و گوارش وجود این باکتری‌ها می‌دانند. این باکتری‌ها، «پروبیوتیک» اطلاق می‌شوند. هم‌چنین مخمرهای موجود در آن قادر به ساخت اسید فولیک بوده که کوآنزیم یک سری واکنش‌های حیاتی، جهت رشد سلول‌ها است. کمبود اسید فولیک در خانم‌ها به ویژه زنان باردار بسیار شایع است. خواص کفیر در پیشگیری و درمان بیماری‌هایی‌هایی که در طی بارداری بروز می‌کنند، بسیار مفید است.


همراهان عزیز، پیشنهاد می‌کنیم سری به مقاله رژیم غذایی Mind را بشناسید بزنید.

مهم‌ترین و بیشترین خواص کفیر ، جنبه‌ی درمانی دارند و در مراکز تحقیقاتی معتبر دنیا به ثبت رسیده‌اند.

کفیر

ترکیبات کفیر چیست؟

از آن‌جا که دانه‌های کفیر انواع مختلفی دارند، ممکن است اجزای آن‌ها از کشوری به کشور دیگر و از دانه با دانه‌ی‌ دیگر، متفاوت باشد. کفیر می‌تواند حاوی باکتری‌های پروبیوتیک متعدد و مخمر باشد. دانه‌های کفیر ممکن است حاوی انواع باکتری باشند.

ویتامین‌های موجود در کفیر:

ویتامین A، ویتامین B1، ویتامین B5، ویتامین B5، ویتامین B، ویتامین C.

آمینواسیدهای موجود در کفیر:

والین، ایولولین، متیونین، لیزین، فینیل آلانین، تریپتافن

مواد معدنی موجود در کفیر:

پتاسیم، کلسیم، فسفر، منیزیم، آهن، روی، مس، منگنز


خواص زنجبیل را دست کم نگیرید، بهترین مقاله و راهنمای برای کسانی که با این ماده غذایی هنوز آشنا نیستند.

انواع کفیر

دو نوع کفیر وجود دارد؛ کفیر آب و کفیر شیر

دوغ کفیر

دانه‌های دوغ کفیر در درجه‌ی اول از لاکتوباسیلوس برویس، استرپتوکوک لاکتیس، و ساکارومایسس سرویزیه تشکیل شده است.

با وجود این، باکتری‌ها و مخمرهای دیگری نیز درون، و روی دانه‌های دوغ کفیر یافت می‌شوند.

دانه‌های کفیر آب، وقتی به مخلوطی از شکر، آب، و میوه‌های خشک شده اضافه می‌شوند با مصرف کردن قندها و مواد معدنی و آزادسازی باکتری‌های مفیدی که می‌توانند در روده‌های شما تشکیل شوند، باعث تخمیر نوشیدنی می‌شود.

دانه‌های دوغ کفیر را تیبی، دانه‌های قندی کفیر و گیاهان آبجو زنجبیل نیز می‌نامند.

دوغ کفیر

کفیر شیر

دانه‌های کفیر شیر در درجه‌ی اول از باکتری‌های لاکتوباسیلوس کفیری تشکیل شده‌اند.

دانه‌های کفیر شیر به شیر اضافه می‌شوند. همین که لاکتوز را مصرف می‌کنند، پروبیوتیک‌ها و سایر ترکیبات را در نوشیدنی آزاد می‌سازند.

بعد از حدود ۲۴ ساعت، این دانه‌ها از مایع مربوطه به روش صاف کردن جدا می‌شوند.

شما می‌توانید اینک نوشیدنی حاصله را که حاوی پروبیوتیک است بنوشید، و می‌توانید از دانه‌ها برای درست کردن مقدار دیگری کفیر استفاده کنید.

این دانه‌ها مادامی که توسط نسبت مناسب و درستی از مایع، مواد مغذی، و قند تغذیه شوند به مدت نامحدود دوام می‌آورند.

در مطالعات مختلف انواع مختلفی از باکتری‌ها را در هر دوی دانه‌های دوغ کفیرو کفیر شیر پیدا کرده‌اند.

اما، در مقایسه با کفیر آب، کفیر شیر به انجام پژوهش‌های بیشتری نیاز دارد.

اگر به دانه‌ها دسترسی داشته باشید، که معمولا به صورت آنلاین فروخته می‌شوند و ممکن است در لبنیاتی‌ها نیز پیدا شوند، می‌توانید هر یک از این دو نوع کفیر را که دوست داشته باشید درست کنید.

در بازار کفیر شیر اغلب داخل بطری‌های از قبل بسته‌بندی شده به فروش می‌رسند. این امر آن‌ها را برای بسیاری از مردم راحت‌تر و دست‌یافتی‌تر می‌سازد.


از درمان بی‌خوابی به کمک روش‌های گیاهی اطلاع دارید؟

تاثیرات کفیر بر بدن

مفید برای روده

از خواص کفیر ، این است که افراد را در برابر عفونت روده که ناشی از انگل است محافظت می‌کند. در حقیقت باکتری‌ها و مخمرها در کفیررشد باکتری را متوقف می‌کنند که موجب عفونت‌های قارچی، از جمله اشریشیاکولی، سالمونلا، و باسیلوس سیریس است. یک قند پیچیده پلی ساکارید که توسط باکتری در کفیر تولید می‌شود، اکسیدهای نیتروژن را کاهش می‌دهد (سطح بالا می تواند باعث مشکلات شکمی شود) و اسیدهای چرب آزاد (تولید سایتوکاین را کنترل می‌کند)، و و روده را بهبود می‌بخشد. دانه‌های کفیر تیبتان نیز شامل لاکتوباسیلوس پلانتاروم و به عنوان آنتی اکسیدانی در سلول‌ها عمل می‌کند.

یک مساله مهم در مورد پروبیوتیک‌ها این است که اسید معده، برخی میکروب‌ها را، قبل از رسیدن به روده‌ها، می‌کشد و آن‌ها را غیر فعال می‌سازد؛ اما پروبیوتیک‌های کفیر قادر به زنده ماندن در محیط اسیدی هستند .

خواص کفیر

مبارزه با انواع سرطان‌

سرطان بیماری‌ای سخت و مشکلی جدی است.  خواص کفیر می‌تواند در مبارزه با سرطان‌ به بدن‌تان کمک کند. کفیر سلاحی قدرتمند در مقابل تکثیر سلول‌های سرطانی است. ترکیبات موجود در نوشیدنی‌های پروبیوتیک موجب می‌شوند، سلول‌های سرطانی در معده، خودشان را نابود کنند.

کفیر می‌تواند رشد تومورها و تبدیل سلول‌های غیرسرطانی به سرطانی را در مراحل اولیه متوقف کند. در مطالعه‌ای که بر روی حیوانات صورت گرفت، مشاهده شد که مصرف کفیر می‌تواند سلول‌های سرطانی پستان را تا ۵۶٪ کاهش دهد، در حالی که در مورد ماست این مقدار فقط ۱۴٪ بود.

رفع پوکی استخوان

امروزه پوکی استخوان یکی از بزرگ‌ترین مشکلات مردم سراسر دنیا به شمار می‌آید. کلسیم برای سلامت استخوان‌ها ضروری است و فقدان آن می‌تواند به پوکی استخوان منجر شود. کفیر دارای ترکیبات زیست‌فعال است، که به جذب کلسیم کمک می‌کند و از نابودی استخوان‌ها جلوگیری می‌نماید. هم‌چنین در کفیر ویتامین K وجود دارد، که در سلامت استخوان‌ها و افزایش جذب کلسیم موثر است. کمبود این ویتامین می‌تواند جذب کلسیم و سلامت استخوان‌ها را با مشکل مواجه کند. باکتری‌های پروبیوتیک موجود در کفیر جذب مواد مغذی را افزایش می‌دهند. در کنار این خواص باکتری‌های پروبیوتیک، خود شیر به‌تنهایی دارای ترکیباتی است که در سلامت استخوان‌ها موثرند. فسفر، کلسیم، منیزیم و ویتامین‌ D و K از این ترکیبات هستند.

رفع پوکی استخوان

درمان دیابت

در مطالعه 60 بیمار با دیابت نوع 2، شیر کفیر، هموگلوبین و سطح گلوکز خون را کاهش داد. در نتیجه می‌تواند به رژیم غذایی برای کمک به دیابت اضافه شود .در مطالعه‌ای روی موش‌ها با دیابت، ترکیبی از شیر سویا و شیر بز باعث کاهش سطح گلوکز خون و افزایش آنزیم‌های آنتی اکسیدان شد و در واقع، این ترکیب، تاثیر قوی‌تری دارد نسبت به کفیر که فقط از شیر سویا یا شیر بز درست شده است. شیر بز و شیر سویا نیز می‌توانند فعالیت لوزالمعده را افزایش دهند تا کنترل گلوکز را بهبود بخشند.

کمک به حساسیت لاکتوز

برای بررسی خواص کفیر، در یک مطالعه روی 15 بزرگ سال، با حساسیت به لاکتوز، مشخص شد کفیر، باعث بهبود هضم لاکتوزمی‌شود. هم چنین درد و نفخ شکم را کاهش می‌دهد. کفیر طعم دار دارای اثر ضعیف‌تر نسبت به بدون طعم آن است. نوشیدنی ساخته شده از پوست تخم مرغ و شیر، لاکتوز کمتر و کلسیم بیشتری نسبت به شیر معمولی دارد. بنابراین، هضم شیرکفیر می‌تواند برای افراد حساس به لاکتوز، به خاطر لاکتوز پایین و پروبیوتیک‌های مفید، آسان تر باشد. فرآیند تخمیر در شیرکفیر، مقدار لاکتوز موجود در شیر را کاهش می‌دهد که هضم را آسان‌تر می‌کند. کفیر که با سویا یا شیر نارگیل یا حتی آب درست می‌شود، بدون لاکتوز است.

سهولت هضم

در یک مطالعه آزمایشی بین 20 بزرگ سال با یبوست، کفیر، فراوانی و غلظت مدفوع را افزایش داده، استفاده از ملین‌ها را کاهش و حرکات روده را طی4 هفته مصرف بهبود می‌بخشد. بین 42 بزرگ سال با معلولیت‌های ذهنی و جسمی 2 گرم کفیر به مدت 12 هفته باعث درمان کامل یبوست در 9 شرکت کننده و کاهش علایم در اکثر موارد شد. کفیر، می‌تواند به عنوان یک روش درمانی ایمن برای جلوگیری از یبوست استفاده شود و هم‌چنین می‌تواند آنزیم‌های گوارشی را افزایش دهد.

سهولت هضم

درمان زخم معده

در مطالعات متعدد سلول، شیرکفیر رشد تومور را مسدود کرده و باعث مرگ سلول سرطانی در سرطان خون، سرطان روده بزرگ، سرطان معده و سرطان سینه شد.

شیر از سلول‌ها در برابر آسیبUV محافظت می‌کند که باعث سرطان پوست می‌شود. در مطالعات بالینی 40 بیمار مبتلا به سرطان روده بزرگ تحت شیمی درمانی، کفیر، مشکلات خواب را کاهش داد.

هم چنین کفیر، تولید ترکیبات التهابی و آسیبDNA  را کاهش می‌دهد.

 

خواص کفیر برای پوست

کفیر ممکن است برای سلامتی پوست نیز فایده‌هایی داشته باشد. اسید لاکتیک موجود در کفیر می‌تواند مانع رشد باکتری‌هایی شود که باعث جوش می‌شوند و در عین حال اسید لاکتیک، پپتیدها و آب پنیر موجود در کفیر، می‌تواند باعث روشن شدن پوست شود.

بنابراین اگر می‌خواهید پوست‌تان را شفاف‌تر یا جوش صورت‌تان را درمان کنید، خواص کفیر می‌تواند به شما کمک کند، در کل پوستی روشن‌تر و تمیزتر داشته باشید.

علاوه بر آن، آسیب‌ دیدن روده می‌تواند سیگنال‌هایی به پوست ارسال کند و توازن طبیعی پوست را بر هم بزند. در نتیجه‌ی این پدیده، علائمی مانند آکنه، پسوریازیس (صدفک)، جوش و اگزما بروز می‌کنند. کفیر علاوه بر تاثیری که بر روده و درنتیجه پوست دارد، خود نیز در درمان سوختگی‌ها و این جوش‌ها مفید است.

کربوهیدرات موجود در کفیر که «کفیران» نام دارد، می‌تواند دستگاه ایمنی را تقویت کند و زخم‌های سطح پوست را بهبود بخشد. هم چنین محافظت از بافت پیوندی نیز از تاثیرت این ماده است.

ژل کفیر باعث کاهش اندازه و بافت زخم خواهد شد.، ژل 70 % کفیر سرعت ترمیم زخم را افزایش می دهد. علاوه بر پیش گیری از سرطان پوست، این امر ممکن است باعث کاهش سال‌خوردگی پوست شود.

خواص کفیر برای پوست

نتیجه گیری

اگرچه خواص کفیر چشم پوشیدنی نیست اما، باید با احتیاط مصرف شود.

کفیر ممکن است حاوی مقادیر کمی الکل (0.5 %، مشابه آبجو ) باشد. افرادی که به دلیل وابستگی به الکل، از کفیر استفاده می‌کنند، ممکن است بخواهند از آن اجتناب کنند. استفاده‎ی همزمان، می‌تواند موجب عوارض جانبی نظیر حالت تهوع، استفراغ، سردرد و مشکلات قلبی شود.

 

اشتراک‌گذاری

یک نظر

  1. حسینی پاسخ

    سلام. مگه کفیر از پوست تخم مرغه که نوشتین نوشیدنی ساخته شده از پوست تخم مرغ و شیر لاکتوز کمتری دارد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.