تاریخ امروز3 آذر 1403
تغذیه کودک زیر یک سال

لیست غذای کودک زیر یک سال

تغذیه کودک زیر یک سال در اوایل زندگی بسیار حائز اهمیت است. این موضوع که والدین شروع غذاهای تکمیلی را از چه زمان و به چه صورت آغاز کنند، به رشد بهتر کودک کمک خواهد کرد. شیرمادر در 6 ماه اول زندگی، برای رشد روحی و جسمی شیرخواران اهمیت خاصی دارد. ترکیب شیر مادر، نیاز شیرخوار را به قند، پروتئین، ویتامین‌ها، کالری، املاح و مواد معدنی تامین خواهد کرد. به علاوه ترکیبات شیر مادر، نوزاد را در مقابل بیماری‌های ویروسی، عفونی، عفونت‌های دستگاه تنفسی و دستگاه گوارش مصون می‌دارد. نوزاد طی مدت تغذیه با شیر مادر، نیاز به ماده غذایی دیگری ندارد و تنها تجویز، قطره ویتامین A+D  از بدو تولد است که نیاز جسمی او را برطرف خواهد کرد. این موضوع که نوزادان انواع مواد غذایی را از چه زمانی می‌توانند آغاز کنند؛ یکی از دغدغه‌های والدین است. در این مقاله قصد داریم با راهنمایی والدین، این دغدغه‌ی آنها را برطرف کنیم. بنابراین توصیه می‌شود مطالب گفته شده را مطالعه نمایید.

 

تغذیه کودک زیر یک سال از چه زمانی شروع می‌شود؟

از 6 ماهگی به بعد، نوزاد علاوه بر شیرمادر، برای رشد جسمی به مقدار بیشتری مواد پروتئینی، کالری، املاح و ریزمغذی‌ها احتیاج دارد. بنابراین باید غذاهای سالم، پرانرژی و کم‌حجم به‌ تدریج برای نوزاد در نظر گرفته شود. همزمان با تکامل مهارت‌های تغذیه‌ای نوزاد، به مقدار آن افزوده تا شیرخوار در عین حال که با مزه‌های مختلف آشنا می‌شود به جویدن نیز عادت کند.

شروع به موقع تغذیه تکمیلی از نظر رشد جسمی، مرحله بسیار مهمی در زندگی کودکتان خواهد بود. تغذیه تکمیلی نوزادان از پایان 6 ماهگی شروع خواهد شد. چرا که کودکان علاوه بر شیر مادر به مواد پروتئینی، کالری و ریزمغذی‌ها مانند آهن، روی و سلنیوم نیاز دارند. شیرخواران در 6 تا 8 ماهگی، 70 درصد و تا 12 ماهگی، 50 درصد و 1 تا 2 سالگی 40 درصد کالری مورد نیاز را از شیر مادر دریافت می‌کنند. بقیه انرژی مورد نیاز بدن آنها باید از غذاهای تکمیلی دریافت ‌شود.

کودک 6 ماهه

شروع انواع غذاهای تکمیلی

والدین باید دقت داشته باشند که در هر ماه، باید غذاهای مناسب سن کودک را برای او در نظر بگیرند. به طور مثال:

 

هفته‌ی اول 7 ماهگی

غذای کمکی از اولین روزهای 7 ماهگی با توجه به استقبال نوزاد از یک تا 2 قاشق مرباخوری، فرنی آرد برنج که از شیرمادر، آرد برنج و کمی شکر تهیه شده، شروع می‌شود. تعداد قاشق‌های فرنی را باید به تدریج اضافه کرد و تا 5 تا 8 قاشق مرباخوری ادامه داد. چنانچه نوزاد در روزهای اول غذا را از دهانش بیرون بریزد، طبیعی است. اگر کودک مزه فرنی یا حریره بادام را دوست ندارد. می‌توان روز بعد، برای طعم بهتر یک حلقه موز یا سیب نرم به آن اضافه کنید. طی ماه هفتم غذای تکمیلی را به 3 بار در روز افزایش داده تا نوزاد مهارت غذا خوردن را به خوبی یاد بگیرد و از مزه‌های مختلف لذت ببرد. چنانچه رشد وزنی نوزاد مناسب و در حد طبیعی بود. به‌ طور متوسط در هر وعده 4 تا 6 قاشق مرباخوری غذا کافی است. اما اگر وزن نوزاد کمتر از حد طبیعی باشد. تا 8 قاشق مرباخوری بیشتر، برای او مناسب خواهد بود.

 

هفته دوم 7 ماهگی

از هفته دوم ماه هفتم، می‌توان سوپ گوشت برای نوزاد در نظر بگیرید. ابتدا سوپ سبزیجات را با ترکیبی از برنج، هویج‌، گشنیز و جعفری را شروع کنید. بعد دو روز، ماهیچه اضافه کرده و به مدت دو هفته غذا را صاف کنید و بعد مخلوط را نرم کرده و به او بدهید. برای تنوع سوپ، می‌توان هر بار یکی از انواع سبزی‌ها، کدوحلوایی، سیب‌ زمینی، کرفس، لوبیاسبز و نخودفرنگی را به غذای کودک اضافه نمایید. البته بهتر است سبزی‌ها را در اواخر طبخ اضافه کنید تا عطر و ویتامین ‌آنها درغذا حفظ شود.

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

هفته‌های آخر 7 ماهگی

در اواخر 7 ماهگی، می‌توان از گوشت مرغ نیز هفته‌ای دوبار استفاده کنید. بهتر است بدانید ران مرغ بیشتر از سینه ‌مرغ آهن دارد. همچنین می‌توان به سوپ کره یا روغن ‌زیتون نیز اضافه کرد.

از هفته سوم این ماه، می‌توان بعد از دادن سوپ 2 تا 3 قاشق مرباخوری ماست شیرین به کودک بدهید. در این هفته علاوه بر سوپ، می‌توانید پوره ‌سیب‌ زمینی، هویج و کدو با کمی آب‌ مرغ با کره یا روغن ‌زیتون به رژیم غذایی او اضافه نمایید. پوره می‌تواند جایگزین فرنی باشد. باید توجه کنید که به غذای کودک، به هیچ عنوان نمک و شکر اضافه نشود. برای مزه دار کردن، در صورت تمایل کودک، می‌توان چند قطره آب لیموترش که حاوی ویتامین C است، استفاده کنید.

کودک 7 ماهه

تغذیه کودک زیر یک سال ( 8 ماهگی )

در این ماه می‌توان سوپ گوشت غلیظ ‌تری از انواع سبزی‌ها، سیب‌ زمینی و کدو تهیه کنید. همچنین به عنوان دسر، چند قاشق ماست به کودک بدهید. چنانچه کودک سوپ را دوست داشت، خوراندن آن تا دو برابر نیز مجاز است. زرده‌ تخم‌ مرغ پخته و سفت شده را نیز می‌توان ابتدا به اندازه یک نخود با شیر خود نرم کرد و به نوزاد بدهید. روزانه به مقدار آن اضافه کنید. در طی 10 روز، یک زرده تخم‌ مرغ یک روز در میان، یا نصف زرده تخم‌مرغ روزانه، با حریره بادام به کودکتان بدهید.

چنانچه کودک از خوردن زرده تخم‌ مرغ امتناع کند؛ می‌توان آن را در سوپ رنده کنید. خوردن تخم‌ مرغ به ‌صورت عسلی یا نیمرو، به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. در صورت یبوست کودک می‌توان از سوپ‌ جو، بلغور، رشته فرنگی و روغن ‌زیتون استفاده نمایید. به علاوه، می‌توان روزانه پوره میوه‌‌هایی مانند موز، سیب، انبه، زردآلو برای کودک در نظر بگیرید. در صورت یبوست کودکان، پوره گلابی، هلو، آلو و طالبی به کودک بدهید.

 

9 ماهگی

در 9 ماهگی کودک، می‌توان آش‌های خوشمزه تهیه کنید و حبوبات را به سوپ کودک اضافه نمایید. ابتدا عدس، ماش و نخود فرنگی، که هضم آسان‌تری دارند را انتخاب کنید. در هر وعده، یکی از حبوبات را اضافه کنید. سپس انواع لوبیا‌ها، مانند لوبیای قرمز یا سفید به سوپ اضافه نمایید.

کودک 9 ماهه

تغذیه کودک زیر یک سال ( 10 تا 12 ماهه )

به تدریج دندان‌های کودک رشد خواهد کرد و در ماه دوازدهم، تقریباً نوزادتان 6 دندان دارد. کودک در این سن، می‌تواند تکه‌هایی از غذا را بکند و به عقب دهان ببرد. از ماه دهم، باید دفعات غذا به 4 تا 5 بار افزایش یابد. در یک سالگی، می‌توان شیر پاستوریزه را ابتدا بجوشانید و در وعده صبحانه و یا به عنوان عصرانه با کیک، برای او در نظر بگیرید. شیر خوردن کودک باید از مقدار کم شروع شود. بهتر است با یک لیوان کوچک برای او شروع کنید. چنانچه کودک از مزه شیر استقبال نکرد می‌توان شیر را با موز، هویج یا عسل مخلوط و به او بدهید.

خوراندن شیر کاکائو، به علت تغییر رنگ دندان‌‌ها، به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. عسل نیز ارزش غذایی خوبی دارد که می‌توان با شیر مخلوط و از یک سالگی به بعد به کودک بدهید. سفیده تخم‌ مرغ را نیز می‌توان طبق تمایل کودک به غذا اضافه نمایید. تکه‌های نرم هویج و سیب ‌زمینی به صورت پوره نرم با کره، به عنوان عصرانه و ماکارونی با گوشت چرخ کرده‌ در این دوران مناسب خواهد بود. به علاوه می‌توان انواع میوه‌های نرم گلابی، هلو، سیب، طلابی، موز در دفعات مختلف برای کودک در نظر بگیرید.

 

یک سالگی

از 11 ماهگی به بعد، می‌توان غذای خانواده را به شرط آنکه حاوی پروتئین، کالری و ویتامین‌های کافی، بدون ادویه‌ جات و نمک باشد، با پشت قاشق نرم کنید و به کودک بدهید. اضافه کردن نمک یا چربی‌های اشباع ‌شده توصیه نمی‌شود. می‌توان در غذای کودک از روغن‌ زیتون حاوی امگا 3 استفاده نمایید. گوشت مرغ و ماهی نیز باید در رژیم غذایی کودکان، یک سال به بالا در نظر گرفته شود. به خصوص ماهی به علت وجود چربی‌های غیراشباع امگا 3، هفته‌ای 2 بار توصیه می‌شود. بهتر است به ندرت چاشنی به غذای کودک اضافه نمایید. کافی است با افزودن نعنا، جعفری، کرفس، گشنیز، کلم بروکلی، آب لیموترش و آب نارنج هنگام پخت، غذای کودک را طعم دار کنید.

تغذیه کودک زیر یک سال

نتیجه گیری

اصولا تا 6 ماهگی تغذیه‌ی نوزاد با شیر مادر بهترین گزینه برای رشد و ایمن شدن بدن او محسوب می‌شود. از شروع 7 ماهگی، والدین می‌توانند غذاهایی با هضم آسان را به مقدار اندک برای کودک در نظر بگیرند. و به مرور مقدار آن و تنوع غذاها را افزایش دهند. دقت داشته باشید که از انواع ادویه‌ جات و چربی‌های ناسالم استفاده نکنید و تا قبل از رویش دندان‌ها، غذاها را نرم و له کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.