محصولات لبنی، مزه خوبی دارند و برای ما منبع خوبی از کلسیم هستند. اما متاسفانه مصرف آنها خطراتی نیز به همراه دارد. از زمانی که به خاطر می آوریم به ما گفته اند که مصرف لبنیات مثل شیر و ماست برای حفظ استحکام استخوان ها و داشتن عضلاتی سالم ضروری است. با این حال چیزی هر قدر هم که خوب باشد افراط در آن مشکل ساز خواهد شد. بیشتر افراد به مواد لبنی حساس هستند و افراط در مصرف این مواد آنها را درگیر عوارض مصرف زیاد لبنیات میکند. آیا از خطرات مصرف زیاد لبنیات با خبرید؟
عوارض لبنیات
طبق تحقیقات جدید، منابع کلسیمی که از محصولات غیرلبنی گرفته میشوند برای سلامت ما بهتر هستند؛ استخوانها با افزایش مصرف میوهها و سبزیها، به تعادل کلسیمی بهتری میرسند و همچنین محدود کردن مصرف پروتئین حیوانی، ورزش منظم، بهره کافی از نور آفتاب یا مکملهای ویتامین D و مصرف روزانه 500 میلی گرم کلسیم از منابع گیاهی، کلسیم بیشتری در اختیار بدن ما قرار میدهد. بنابراین محصولات لبنی در رژیم گیاهخواری توصیه نمیشوند.
چربی بالای موجود در بسیاری از محصولات لبنی مانند خامه و … میتواند موجب چاقی و مشکلات مربوط به آن شود. چربی اشباع نیز میتواند ریسک بیماریهای عروقی مانند سکته مغزی و بیماری قلبی را افزایش دهد.
چند نمونه از مضرات لبنیات
اگر با معضلات زیر دست و پنجه نرم میکنید در آینده هم باید با عوارض مصرف بیش از حد لبنیات سر و کله بزنید.
به هیچ عنوان مقاله با فشار خون بالا خداحافظی کنید را از دست ندهید.
مشکلات التهابی
به گفته دانشمندان، معلوم شده است که گالاکتوز، قندی ساده در شیر، باعث ایجاد استرس اکسیداتیو و التهاب درجه پایین میشود که میتواند زمینهساز بیماری باشد. بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید، آسم، اگزما یا کولیت را میتوان با مصرف لبنیات مرتبط دانست. خبر خوب این که یک تغییر ساده در مصرف لبنیات میتواند این مشکل را برطرف کند و عوارض مصرف زیاد لبنیات را متوقف نماید.
علائم آلرژیک
درست مانند هر نوع آلرژی فصلی که ممکن است داشته باشید، سیستم ایمنی بدن شما تلاش میکند تا با آلرژنهای مزاحم و اخلالگر مبارزه کند. اگر علائم زیر را دارید و مرتبا فرآوردههای لبنی مصرف میکنید، یعنی به این محصولات آلرژی دارید:
گالاکتوز، قندی ساده در شیر، باعث ایجاد استرس اکسیداتیو و التهاب درجه پایین میشود که زمینهساز بیماری است. بیماریهای التهابی مانند آرتریت روماتوئید، آسم، اگزما یا کولیت را میتوان با مصرف لبنیات مرتبط دانست
– پوست حساس
– خارش پوست
– آکنه
– قرمزی و لکهدار شدن پوست، مخصوصا در ناحیه صورت
– احتقان و خلط بینی و سینوسی
– سرفه همراه با احساس خارش در گلو
– بالا آوردن همراه با سرفه
– خارش زبان، لبها، لثه یا گلو
اگر این نشانهها را دیدید، مصرف لبنیات را قطع کنید.
مشکلات گوارشی
گاستریت، ناراحتی معده و اسهال همگی علائم ناخوشایند عدم تحمل لاکتوز هستند. عدم تحمل لاکتوز مشکلی نسبتا رایج است. بعد از پایان تغذیه با شیر مادر، توانایی ما برای گوارش لاکتوز به مرور کاهش مییابد.
اگر به طور ژنتیکی ریسک سرطان پروستات یا سینه دارید
متاسفانه، شیر گاو، طی فرایندهایی که برای رسیدن به دست انسان طی میکند، دارای هورمونهایی میشود. هورمونهای موجود در شیر، میتوانند هم روی مردها و هم روی زنها خطر سرطان را به وجود بیاورند. از عوارض مصرف زیاد لبنیات در زنان، ریسک سرطان تخمدان برای آنهایی که شیر هورمونی مصرف میکنند و در مردان، ریسک سرطان پروستات در میان کسانی که شیر هورمونی میخورند، بالاتر میرود.
ریسک ژنتیکی سرطان یعنی این که شما هم ممکن است در معرض این خطر باشید. اگر والدین، خواهر و برادر یا سایر اعضای خانوادهتان مبتلا به سرطان سینه یا پروستات بوده یا هستند، شما دلیل دیگری برای توقف مصرف لبنیات دارید.
اگر خطر دیابت برایتان وجود دارد
لاکتوز شیر، قند طبیعی شیر است که میتواند برای دیابت مضر باشد. پژوهشگران میگویند، مصرف زودهنگام شیر گاو در کودکان میتواند خطر دیابت نوع اول را برایشان در بر داشته باشد. این تاثیرات منفی و عوارض مصرف زیاد لبنیات تا بزرگسالی ادامه پیدا میکنند.
البته در بین طرفداران محیط زیست، دلایل دیگری برای توقف مصرف لبنیات وجود دارد که به سلامت جسمی مربوط نمیشود مثلا، صنعت تولید شیر و تاثیرش روی محیط به دلیل استفاده از سموم، تولید فضولات حیوانی و تاثیر روی گرمای محیط زیست.
البته ما منظورمان این نیست که دست از مصرف لبنیات بردارید و نوشیدن شیر را به طور کامل کنار بگذارید، سعی کنید گاهی سراغ شیرهای بدون هورمون بروید و به جای خامه در قهوه از این شیرها استفاده کنید.
حالت تهوع
طبق تحقیقات، ۶۵ درصد بزرگسالان به درجاتی از مشکل عدم تحمل لاکتوز دچار هستند. در واقع در دنیا تقریبا از هر ۴ نفر، ۳ نفر از این مشکل رنج میبرند.
یکی از نشانههای مشکل عدم تحمل لاکتوز حالت تهوع و در موارد شدیدتر، استفراغ است که بعد از مصرف اغلب انواع مواد لبنی حاوی لاکتوز از جمله شیر، بستنی و پنیر رخ میدهد.
طبق پژوهشها، مشکل عدم تحمل لاکتوز در افراد اهل آسیا، آمریکای جنوبی یا کسانی که ریشه ی آفریقایی دارند رایج تر است.
از آنجایی که شیر خام حاوی لاکتوز نیست این روزها مصرف آن طرفدارانی پیدا کرده اما کارشناسان بهداشتی مصرف شیر خام را اصلا توصیه نمیکنند.
شیر خام یا همان غیر پاستوریزه میتواند حاوی باکتریهای مضر و دیگر میکروبهایی باشد که میتوانند باعث بیماری یا حتی مرگ شوند. خوردن شیر خام میتواند باعث ابتلا به عفونتهای جدیای هم شود، مثل باکتریهای سالمونلا، لیستریا و ای.کولای.
نفخ و مشکلات گوارشی
حتی اگر مواد لبنی حالتان را بد نکند، کماکان ممکن است به لاکتوز حساس باشید و افراط در مصرف لبنیات ممکن است باعث بروز مشکلات گوارشی شود. از عوارض مصرف زیاد لبنیات میتوان به نفخ، کرامپ (انقباضات غیر ارادی و دردناک) یا اسهال اشاره کرد.
اگر بدنتان قادر نباشد لاکتوز را به راحتی تجزیه کند، این ماده از دستگاه گوارش شما عبور میکند و طی فرآیند تخمیر، توسط باکتریهای مفید روده تجزیه میشود. این فرآیند عوارض جانبیای دارد از جمله گاز شکم و دیگر مشکلات گوارشی مرتبط با مشکل عدم تحمل لاکتوز.
تشدید جوشها
حتی اگر توانایی هضم لاکتوز را هم داشته باشید، ممکن است از مشکلا دیگری از عوارض مصرف بیش از حد لبنیات به سراغتان بیاید که بر اثر هورمونهای موجود در لبنیات به وجود میآیند، مثل هورمونهای رشد و هورمونهای تنظیم کنندهی تولید شیر.
یکی از این هورمونها به نام فاکتور رشد شبه انسولین ۱ با مختل کردن روند تنظیم انسولین در بدن، باعث تشدید جوشها میشود. از قرار معلوم احتمال تشدید جوشها در مورد شیرهای کم چرب بیشتر است. بنابراین میتوانید به جای آن از شیرهای پرچربی استفاده کنید که حاوی هورمون نباشند.
افزایش وزن
لبنیات مواد مغذی زیادی دارند، از جمله ویتامینهایی مهم و مواد معدنیای مثل کلسیم، پتاسیم و ویتامین B12. با این حال، مواد لبنی اغلب چربی زیادی دارند، مسالهای که آنها را به مواد غذایی پر کالریای تبدیل میکند.
اگر قصد کاهش وزن دارید، به خاطر داشته باشید که هر مقدار کاهش وزن یا چربی سوزیای بستگی به کاهش کالریهای دریافتی دارد، بنابراین کالریهای اضافهای که درون یک مشت پنیر روی پیتزایتان یا خامهی روی قهوهتان وجود دارد میتواند تلاشهای شما را بیفایده کند و شما را به سمت عوارض مصرف زیاد لبنیات حرکت دهد.
افزایش ریسک ابتلا به سرطان
جدا از عوارض آنی افراط در مصرف لبنیات، تحقیقات مختلفی هم در مورد آثار دراز مدت آن بر سلامتی صورت گرفته است.
بعضی تحقیقات نشان داده میان افراط در مصرف مواد لبنی و بالا رفتن ریسک ابتلا به بعضی سرطانها مثل پروستات یا پستان، ارتباط وجود دارد. با این حال، تحقیقات دیگری هم در این رابطه صورت گرفتهاند که هیچ افزایش ریسکی در آنها مشاهده نشده است.
افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
عوارض مصرف زیاد لبنیات بر قلب به مراتب پیچیدهتر است. تحقیقات نشان داده، مصرف شیر میتواند ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی را به میزان اندک، اما قابل توجهی افزایش دهد.
مقاله تعریق زیاد خطرناک محسوب میشود نیز میتواند برایتان مفید باشد.
نتیجه گیری
وقتی پای سلامت به میان میآید و این که چه چیزی برایتان بهترین است، باید خودتان انتخاب کنید. بدنتان را با بهترین مواد مغذی تغذیه کنید تا همیشه پشتیبان سلامتیتان باشید. اگر انتخابتان این است که در رژیم غذاییتان لبنیات هم باشد، از انواع ارگانیک آن استفاده نمایید تا از عوارض مصرف زیاد لبنیات بکاهید و از مضرات لبنیات دور بمانید.
دیدگاهتان را بنویسید