گلو درد، زمانی اتفاق می افتد که در گلو احساس درد، خشکی یا نارحتی داشته باشید. این عارضه هر ساله بیش از 13 میلیون ویزیت پزشکی را به خود اختصاص می دهد. بیشتر گلو دردها در اثر عفونت یا عوامل محیطی ایجاد می شوند. اگرچه گلودرد مسئله ای ناراحت کننده است، اما معمولاً، خود به خود از بین می رود. گلو دردها بر اساس قسمتی از گلو که تحت تأثیر قرار گرفته، به انواع زیر تقسیم می شوند:
- فارنژیت: ناحیه ی پشت دهان را تحت تاثیر قرار می دهد.
- التهاب لوزه ها: تورم و قرمزی لوزه ها که لوزه ها همان بافت های نرم پشت دهان هستند.
- لارنژیت: به تورم و قرمزی حنجره گفته میشود.
علائم گلو درد
احساس درد در گلو یکی از علائم شایع آن می باشد. با این حال، علائم گلو درد بسته به علت ایجاد، می تواند متفاوت باشد که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- خارش
- سوزش
- خشکی
- خلط گلو
علاوه بر این علائم، امکان دارد که هنگام قورت دادن یا صحبت کردن، درد بیشتری را تجربه کنید و یا گلو و لوزه هایتان، قرمز به نظر برسند. گاهی اوقات، لکه های سفید یا مناطقی از چرک را روی لوزه ها مشاهده می کنید که این لکه های سفید معمولا در گلو دردهای میکروبی شایع ترند. گلو درد می تواند در اثر چیز های مختلفی رخ دهد از جمله سرماخوردگی، آنفولانزا، عفونت های ویروسی، گلودرد استرپتوکوکی، عفونت های باکتریایی، التهاب لوزه ها و عفونت های مربوط به آن، آلرژی، هوای خشک و بدون رطوبت، دود، مواد شیمیایی و سایر مواد محرک، جراحت، بیماری ریفلاکس معده و حتی تومور.
درمان گلو درد در خانه
درمان گلو درد، اکثرا با استراحت کافی و دادن فرصت به سیستم ایمنی خود برای مبارزه در مقابل عفونت ها، میسر میشود. همچنین شما می توانید برای درمان گلو درد در خانه موارد زیر را امتحان کنید:
- یک قاشق چایخوری نمک با آب گرم غرغره کنید. (کودکان بزرگتر از 6 سال و بزرگسالان می توانند محلول را غرغره و سپس آن را تف کنند)
- آب گرم/چای با عسل/آبلیمو بخورید. (به کودکان کمتر از 1 سال عسل ندهید)
- دمنوش های گیاهی بنوشید.
- گلوی خود را با خوردن خوراکی سرد مانند بستنی خنک کنید.
- یک تکه آب نبات سفت را بمکید. (به دلیل خطر خفگی، آنها را به کودکان 4 ساله و کمتر ندهید)
- یک دستگاه بخور روشن کنید تا رطوبت هوا بیشتر شود و یا چند دقیقه در یک حمام پر از بخار بشینید.
- به صدای خود استراحت دهید و تا زمانی که گلویتان بهتر نشده، سعی کنید صحبت نکنید.
- مایعات بیشتری بنوشید. مایعات گلو را مرطوب نگه می دارند و به درمان گلو درد سرعت می بخشند. (از کافئین و الکل خودداری کنید زیرا باعث کم آبی بدن می شوند)
- از عوامل تحریک کننده اجتناب کنید. خانه خود را از دود سیگار و محصولات شوینده یا پاک کننده ای که می توانند گلو را تحریک کنند، دور نگه دارید.
- تا زمانی که از بهبود مریضی خود مطمئن نشدید، در خانه بمانید. این کار می تواند به محافظت از دیگران در برابر ابتلا به سرماخوردگی یا سایر ویروس ها، کمک کند.
درمان های گیاهی
اگرچه افراد زیادی از درمان های جایگزین برای تسکین گلو درد خود استفاده می کنند اما شواهد در مورد اینکه این درمان ها تا چه حد تاثیر گذارند، محدود می باشد. اگر شما یا فرزندتان به عفونت های باکتریایی مبتلا هستید، توصیه می شود که صرفا به درمان های جایگزین اعتماد نکنید.
همچنین بهتر است قبل از استفاده از هر گونه داروهای گیاهی با پزشک خود مشورت کنید، زیرا امکان دارد این گیاهان با داروهای تجویزی تداخل داشته باشند و یا مصرفشان برای کودکان، زنان باردار، شیرده و افرادی که شرایط سلامتی خاصی دارند، خطرهایی را ایجاد کند. محصولات رایج گیاهی برای درمان گلو درد حاوی ریشه شیرین بیان، ریشه ختمی و نارون لغزنده می باشند.
چه زمانی برای درمان گلو درد باید به پزشک مراجعه کرد؟
گلو دردهایی که به دلیل عفونت ویروسی ایجاد می شوند معمولاً طی دو تا هفت روز ، خود به خود بهبود می یابند و عفونت های باکتریایی مانند گلودرد استرپتوکوکی، نیز با آنتی بیوتیک ها درمان میشوند. با این حال در برخی مواقع، درمان گلو درد به این آسانی نیست. اگر هر یک از علائم زیر را دارید، توصیه میشود که به پزشک خود مراجعه کنید:
- گلو درد شدید
- مشکل در بلع
- مشکلات تنفسی یا درد هنگام نفس کشیدن
- داشتن مشکل در باز کردن دهان
- تب بالاتر از 38 درجه سانتی گراد
- سفت شدن گردن و احساس درد زیاد در این ناحیه
- گوش درد
- مشاهده خون در بزاق یا خلط
- گلودردی که بیشتر از یک هفته طول بکشد
نحوه تشخیص گلو درد
پزشکان می توانند گلودرد استرپتوکوکی را بر اساس علائم، معاینه و آزمایش استرپتوکوکی تشخیص دهند. برای گلو درد هایی که علت واضح و مشخصی ندارند، لازم است به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.
داروها
شما می توانید برای درمان گلو درد یا علت های زمینه ای آن، دارو مصرف کنید. داروهای بدون نسخه برای تسکین گلو درد عبارتند از استامینوفن (تیلنول)، ایبوپروفن (ادویل، موترین) و آسپرین.
دقت داشته باشید که به کودکان یا نوجوانان آسپرین ندهید، زیرا این امر موجب بروز یک بیماری نادر اما جدی به نام سندرم ری، می شود. همچنین ممکن است داروهایی که باعث کاهش اسید معده می شوند، به درمان گلو درد کمک کنند.
همانگونه که قبلا هم اشاره کردیم گلو درد های استرپتوکوکی باید با آنتی بیوتیک ها درمان شوند تا از عوارض جدی تری مثل ذات الریه، برونشیت و تب های روماتیسمی جلوگیری شود. این آنتی بیوتیک ها می توانند درد گلو را در حدود یک روز از بین ببرند و همچنین احتمال خطر ابتلا به تب های روماتیسمی را تا بیش از دو سوم کاهش می دهند.
پزشکان معمولاً آنتی بیوتیک ها را برای دوره مصرفی ده روزه، تجویز می کنند. دقت به این نکته بسیار مهم است که حتی اگر حس کردید حالتان خوب شده، باز هم دارو هایتان را به طور کامل مصرف کنید. قطع زودهنگام آنتی بیوتیک ها باعث می شود که برخی از باکتری هایی که می توانند دوباره شما را بیمار کنند، زنده بمانند.
خلاصه
معمولا گلو دردها در عرض چند روز و بدون درمان خاصی بهبود می یابند. استراحت کافی، خوردن مایعات گرم، غرغره آب نمک و مصرف مسکن های بدون نسخه از روش های موثر درمان گلو درد در خانه به شمار میروند. گلو درد استرپتوکوکی و سایر عفونت های باکتریایی می توانند به راحتی با آنتی بیوتیک ها درمان شوند. در صورت مشاهده علائم شدید تر، توصیه می شود که در کمترین زمان ممکن به دیدن یک پزشک متخصص بروید.
خیلی مفید و کاربردی بود مرسی از مطالب خوبتون