تاریخ امروز3 آذر 1403

علائم بیماری های کبدی

آشنایی با علائم بیماری های کبدی به شما این امکان را می‌دهد تا در صورت بروز عارضه‌ای جدی، آن را به سرعت تشخیص و درمان کنید. کبد مهمترین عضو بدن است که وظایفی همچون عملکردهای تنظیمی، سم زدایی و سوخت را در شرایط بهینه برعهده دارد. خوشبختانه، بیشتر علائم بیماری های کبدی در صورت تشخیص زود هنگام قابل درمان خواهد بود.

یکی دیگر از توانایی‌های شگفت انگیز کبد، ترمیم و بازسازی خودش است. شما می‌توانید وضعیت کبد چرب را متوقف یا حتی روند آن را معکوس کرده و از وخیم‌تر شدن اوضاع آن جلوگیری کنید. این کار فقط با ایجاد تغییرات اساسی در رژیم و شیوه زندگی آغاز می‌شود. هنگامی که کبد به دلیل ابتلا به بیماری‌های کبدی درست کار نکند، می‌تواند اثرات جدی و خطرناکی بر روی سلامتی شما داشته باشد. به همین دلیل شناختن علائم و نشانه‌های کبدی بسیار مهم است. در ادامه بیشتر در این باره صحبت خواهیم کرد.

 

علائم بیماری های کبدی

نشانه‌ها بیماری کبد بسته به علت اصلی آن ممکن است متفاوت باشد. اما چند علائم مشترک وجود دارد که غالباً به نوع بیماری کبد اشاره دارند. این نشانه‌ها عبارتند از:

  • کبودی
  • خستگی مداوم
  • استفراغ
  • حالت تهوع
  • ادرار تیره
  • کاهش اشتها
  • خارش پوستی
  • مدفوع کم رنگ، خونین یا سیاه
  • تورم مچ پا، پاها یا شکم
  • پوست زرد و چشم (زردی)

 

نشانه‌ها و علائم کبدی، که نباید نادیده گرفته شوند!

مهمترین و جدی‌ترین علائمی که نباید نادیده گرفته شوند. عبارتند از:

 

درد در ناحیه شکم و قفسه سینه

کبد در نزدیکی قفسه‌ی سینه قرار دارد. وقتی کبد به ‌تدریج سلامتی‌اش را از دست می‌دهد، باعث ایجاد درد در بخش پایین شکم و قفسه‌ی سینه فرد خواهد شد. اگر به این نشانه توجه نکنید و به دنبال راهی برای درمان نباشید. به ‌تدریج منجر به آب آوردگی شکم خواهید شد.

درد شکم

خستگی مداوم

وقتی کبد بتواند به خوبی مواد مغذی را در بدن تجزیه کند، باعث می‌شود انرژی لازم برای انجام کارهای بدن تامین شود. احساس خستگی دائم، نشانه‌ی کمبود انرژی است. یکی از عوامل کمبود انرژی می‌تواند به دلیل عملکرد نامناسب کبد باشد.

 

خارش‌های پوستی یکی از علائم بیماری های کبدی

یکی دیگر از نشانه‌‌های بیماری کبد، خارش پوستی است. اگر نواحی خاصی از پوستتان دچار خارش شده و این شرایط روز به روز وخیم‌تر می‌شود. بهتر است بدانید که این مورد یکی از نشانه‌های مشکلات کبدی است.

 

کاهش وزن

لاغری و کاهش وزن ناگهانی و پیش‌بینی نشده، ممکن است نشانه‌ای از آسیب‌های کبدی باشد. اگر بدون اراده، وزنتان رو به کاهش است و این کاهش وزن، به دلیل کاهش اشتها باشد، ممکن است به دلیل ضعیف شدن عملکرد کبد و نرسیدن مواد مغذی به بدنتان اتفاق بیفتد.

کاهش وزن

ایجاد تغییر در مدفوع

تغییر در حالت مدفوع می‌تواند علامت بیماری‌های کبدی باشد. به محض مشاهده‌ی خون در مدفوع، سریعاً به پزشک مراجعه کنید. از دیگر نشانه‌های آسیب کبدی در رابطه با مدفوع، می‌توان به یبوست‌ طولانی‌ مدت یا سندرم روده تحریک پذیر اشاره کرد.

 

تغییر در ناخن و پوست

یکی از علائم قابل مشاهده در آسیب‌های کبدی، تغییر رنگ پوستتان است. اگر احساس می‌کنید، پوستتان دچار رنگ ‌پریدگی و زردی شده و نوک ناخن‌هایتان نیز زرد شده است، کبدتان خوب کار نمی‌کند. این موضوع نیاز به توجه بیش‌تری دارد.

اگر به تازگی سایه‌های زرد رنگ روی پوستتان مشاهده می‌کنید. باید بدانید که این سایه‌ها به این دلیل به وجود می‌آیند که کبد سموم بدنتان را پاک‌سازی نمی‌کند و همین عامل سبب تجمع بیلی روبین زیر پوست می‌شود. بسیاری از مشکلات ناخن از قبیل سفیدی، رنگ ‌پریدگی، و قاشقی شدن آنها و همینطور وجود خطوط عمودی یا برآمدگی روی ناخن، از نشانه‌های بیماری‌های کبد هستند.

 

نفخ شکمی یکی از علائم بیماری های کبدی

اگر مدتی است که از نفخ شکم و فشار مدفوع رنج می‌برید، ممکن است به این دلیل باشد که کبدتان نمی‌تواند شیره‌های گوارشی را ترشح نماید. این شیره‌های گوارشی برای تجزیه‌ی غذاها بسیار ضروری هستند. این نشانه‌ها همچنین به این معنا هستند که دستگاه گوارشیتان تحت تاثیر بیماری‌های کبدی قرار گرفته است.

 

حالت تهوع

مشکلات گوارشی از قبیل سوء هاضمه و رفلاکس معده، می‌توانند از علائم آسیب‌های کبدی باشند. اگر مشکلات گوارشی و حالت تهوع با تغییر و بهبود رژیم غذایی برطرف نشود، به احتمال زیاد دچار بیماری کبدی هستید. در شرایط وخیم‌تر ممکن است منجر به استفراغ نیز بشود.

حالت تهوع

تغییر در رنگ ادرار

وقتی کبدمان دچار آسیب می‌شود، رنگ ادرار تغییر خواهد کرد و به زرد تیره متمایل می‌شود. همچنین ممکن است خونی یا قهوه‌ای تیره شود. البته برخی گمان می‌کنند این تغییر رنگ به خاطر کم‌ آبی است. اما چنانچه به اندازه‌ی کافی مایعات می‌نوشید؛ ام همچنان دچار تغییر رنگ در ادرار هستید، احتمالا شرایط کبدتان اوضاع خوبی ندارد.

 

تجمع مایعات یکی از علائم بیماری های کبدی

تجمع مایعات در بخش‌های مختلف بدن، به خصوص در پاها، نشانه‌ای از ضعف کبد است. این بیماری به خیز مشهور است و باعث ایجاد حالتی شبیه تورم در بخش‌های مختلف بدن از جمله دست، ران، قوزک پا خواهد شد. اگر انگشتتان را به آرامی روی نواحی متورم فشار دهید، باعث ایجاد فرورفتگی می‌شود که ممکن است چند ثانیه به همان شکل باقی بماند. این نشانه‌ای از وجود بیماری خیز در بدن است.

 

روش‌های پیشگیری از بروز مشکلات کبدی

 با داشتن سبک زندگی سالم و کاهش مصرف مشروبات الکلی، می‌توان از بروز بیماری کبد چرب جلوگیری کرد. پیروی از یک برنامه‌ی تدریجی و مستمر کاهش وزن، در صورت لزوم، نیز می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری‌ها را کاهش دهد. باید مصرف شکر و غذاهای سرخ کردنی را به حداقل برسانید و رژیم غذایی متعادل داشته باشید. به علاوه  انجام ورزش‌هایی مانند پیاده روی، شنا و نرمش‌های کششی را به برنامه‌ی روزانه خود خود اضافه کنید. برای پیشگیری از بیماری سیروز کبدی نیز مانند کبد چرب، باید از مصرف بیش از حد الکل و نوشیدنی‌های الکلی خودداری کنید. ابتلا به عفونت هپاتیت B  و C و رابطه‌ی جنسی محافظت نشده نیز می‌توانند از علل دیگر بیماری کبدی باشد. اگر می‌خواهید قسمتی از بدن خود را سوراخ کنید و یا خالکوبی انجام دهید، مطمئن شوید که این دستگاه به درستی تمیز شده است. با پیشگیری از بیماری کبد چرب غیر الکلی، شما از خطر ابتلا به بیماری سیروز جلوگیری خواهید کرد.

علائم بیماری های کبدی

چه افرادی در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های کبدی قرار دارند؟

افراد چاق که کمترین میزان تحرک را به دلیل اضافه وزن دارند. اصلی‌ترین گروه‌ها برای ابتلا به بیماری‌های کبد هستند. افراد بی‌تحرک و علاقه‌مند به غذاهای آماده، در گروه افراد مستعد و پرخطر در ابتلا به این بیماری قرار دارند. بنابراین باید هوشیار باشید و با مراجعه به پزشک خود، آزمایشات لازم را انجام دهید. مصرف بی‌رویه و بی‌قائده ویتامین A نیز می‌تواند یک عامل محرک برای ابتلا به بیماری کبدی باشد که در نهایت خطر رسوب چربی در بافت‌های کبد و اختلال در عملکرد این عضو را افزایش خواهد داد.

 

نتیجه گیری

کبد یکی از اصلی‌ترین اندام‌های بدن است که وظایف مهمی را برعهده دارد. داشتن رژیم غذایی نامناسب، مصرف بیش از حد الکل و غذاهای آماده، می‌تواند عوارض و مشکلات جدی را به کبد وارد کند. در این مقاله برخی از اصلی‌ترین علائم بیماری های کبدی را به شما معرفی کرده‌ایم. درصورت بروز هر یک از علائم و نشانه‌ها در بدن، توصیه می‌شود که به پزشک مراجعه نمایید تا از خطرات احتمالی و بیماری‌های جدی کبدی، جلوگیری کنید. امیدواریم مطالب گفته شده باعث شود تا خطرات و احتمالات این بیماری در شما کاهش یابد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.