حالا که کم کم به آخر سال نزدیک میشویم و خانه تکانیها شروع می شود، بد نیست کمی راجع به عوارض مواد شوینده صحبت کنیم. بسیاری از ما، خصوصا وسواسیها، از شویندههایی مثل وایتکس زیاد استفاده میکنیم؛ بدون آگاهی از ضرر این مواد برای سلامتیمان!
متاسفانه خانمها برای تمیزکاری به دنبال شویندههای خیلی قوی میگردند، اما در استفاده از آن سهل انگاری یا زیادهروی میکنند و همین سبب درگیری سلامتی ریه و پوست و چشم با عوارض مواد شوینده میشود. بعضی وقتها ممکن است عوارض مواد شوینده به سلامت اعضای کوچکتر خانواده مثل بچهها که از همه لحاظ حساستر هستند، صدمه بزند. در ادامه به چند ضرر مواد شوینده اشاره میکنیم.
عوارض مواد شوینده چیست؟
خطر مسمومیت کودکان با مواد شوینده
کودکان به علت کنجکاوی ممکن است در تماس با این مواد قرار گیرند و عوارض مواد شوینده آسیبهایی جدی به آنها بزند. بیدقتی و سهلانگاری در استفاده، نگهداری یا جابهجا کردن مواد پاک کننده و سفیدکننده، کودکان را در معرض خطر قرار میدهد. مصرف اتفاقی این مواد منجر به التهاب و سوختگی دستگاه گوارش میشود و عمل بلع را با مشکل مواجه میکند.
بنابراین محصولات شیمیایی و شوینده را همیشه در ظرف اصلی آن نگهداری کنید. هیچگاه این مواد را در ظروف موادخوراکی (مانند بطری نوشابه) نگهداری نکنید. این عمل سبب خورده شدن اشتباهی این مواد توسط کودکان میشود.
اگر کودکم مواد شوینده خورد چه کنم؟
والدین در صورت مسمومیت خوراکی فرزندان، آنها را وادار به استفراغ نکنند، زیرا این کار موجب آسیب دیدگی و سوختگی بیشتر دستگاه گوارش میشود. بلافاصله دهان کودک را شستشو داده و حواستان باشد که کودک آب نخورد، چون وقتی ماده شوینده با آب ترکیب میشود، جذب آن سریعتر میشود و وضعیت بدتر خواهد شد. بهتر است تا رساندن مصدوم به بیمارستان یا مراکز درمانی با خوراندن شیر عمل رقیقسازی انجام شود.
چطور از شر حشرات خانگی خلاص شویم؟
عوارض وایتکس
یکی از رایجترین و معمولترین سفید کنندههای خانگی، وایتکس به حساب میآید. خانمهای خانهدار اکثرا بدون ملاحظه و اطلاع از مضرات وایتکس و عوارض مواد شوینده ، از وایتکس استفاده میکنند. وایتکس اگر به صورت مستقیم به اجزای بدن ما بخورد حالت سوزش و تورم ایجاد میکند و ممکن است هنگام کار با آن سوزشهایی در چشم و گلو احساس کنیم. از مضرات وایتکس میتوان به این نکته اشاره کرد که اگر در معرض آن قرار بگیریم باعث تنگی نفس، سرفه و حساسیت میشود. بنابراین اگر میخواهید از صدمات به دور باشید، بهتر است آن را در آب رقیق کنید به این شکل که یک قاشق وایتکس را در 9 لیوان آب بریزید؛ این کار باعث میشود عوارض مواد شوینده و به خصوص مضرات نام برده از وایتکس، کمتر شود.
عوارض مواد شوینده برای چشمها
انواع مواد شیمیایی میتوانند به چشم آسیب برسانند، مواد شوینده و رنگبَرها، از خطرناکترین مواد برای چشم به شمار میروند و در صورت تماس با چشم به سرعت قرنیه را زخم کرده و حتی در موارد شدیدتر میتوانند به سوراخ شدن کره چشم منجر شوند.
همچنین از عوارض مواد شوینده گفتنی است که میتوانند موجب ایجاد زخمهای شدید در پلک شده و چسبندگیهای کره چشم و پلک را به همراه داشته باشند. آسیب ناشی از این مواد ممکن است آن قدر جدی باشد که بینایی به طور کامل از بین برود. استفاده از عینک حفاظتی جهت کاهش آسیب چشمها توصیه میشود.
اگر مواد شوینده داخل چشم رفت چه کنیم؟
در صورت ورود مواد شیمیایی به داخل چشمها ابتدا چشم را با آب سرد و پرفشار، به مدت 10 دقیقه و تا زمان رفع سوزش شست و شو دهید؛ آرام آرام چشمها را مالش دهید.
برای کاهش و جلوگیری از آسیب مواد شوینده می توانید از پوشش حفاظتی مانند عینک استفاده کنید.
محلول شست و شوی چشم (سالین) استفاده کنید
علاوه بر اینکه محلول سالین برای شستوشو چشم پس از تماس با مواد اسیدی مفید است، در صورت تماس با مواد قلیایی بعد استفاده از قطرههای بی حس کننده از سالین استفاده میشود؛ اگر چه باید با دستور پزشک باشد و در غیر صورت مصرف خود سرانه آن خود موجب آسیب عصب بینایی و سوراخ شدن سطح قرنیه میشود.
زیان های مواد شوینده برای دستگاه تنفسی
گاز و بخار ناشی از مواد شوینده موجب بروز بیماریهای تنفسی میشود. زیرا هنگام استفاده، فرد، با استشمام آن به دستگاه تنفسی آسیب میزند و باعث علائمی مثل تنگی نفس، سوزش مجاری تنفسی، سرفه و حتی مرگ میشود. به همین دلیل زنان باردار در سه ماهه اول و آخر بارداری باید از مصرف مواد شوینده اکیدا خودداری کنند، زیرا موجب بیماری آسم در جنین خواهد شد.
اگر ماسک بزنیم چی؟
توجه کنید بسیاری از مواد ضد عفونی کننده به راحتی از ماسکهای کاغذی عبور میکنند و میتوانند موجب آسیب به ریه شوند. بنابراین تهویه مناسب محل، روشن کردن هواکش و بازکردن پنجره ها، استفاده نکردن از محلولهای غلیظ و بستن دستمال ضخیم مرطوب بر روی دهان و بینی میتواند تا حد زیادی از بروز آلرژیها و پیشگیری از این مشکلات کمک کند. استفاده از دستکش و ماسک هنگام استفاده از محصولات سوزاننده ضروری است.
بعد از آسیب تنفسی با مواد شوینده چه کنیم؟
اولین و بهترین اقدام برای مسمومان ریوی، خروج سریع فرد از محل سربسته و استفاده از هوای آزاد و قرار گرفتن در معرض جریان هواست؛ چرا که استنشاق هوای تازه، تنفس را تسهیل میکند و باعث ایجاد آرامش میشود. استفاده از بخور، به خصوص بخور سرد بسیار کارآمد است. خودداری از صحبت کردن، مفید است. ارجاع هرچه سریعتر به پزشک یا تماس با اورژانس نیز ضروری است.
عوارض مواد شوینده برای پوست
در صورت تماس پوست با این مواد، دچار قرمزی، خارش، تورم و التهاب یا در مواقعی سوختگی پوست میشوید.
برای پیشگیری از آسیب پوستی مواد شوینده چه کنیم؟
یکی از بهترین راههای جلوگیری از تاثیرات مواد شوینده دستکش هستند. از دستکشهای ضخیم و دولایه بدون نفوذ استفاده کنید. یادتان باشد تاثیر مواد قلیایی به مراتب بدتر از تاثیر مواد شوینده اسیدی است. مواد قلیایی ظاهر آراستهای دارند اما از فیلتر قرنیه عبور کرده و علاوه بر پلک، به داخل چشم شما نفوذ میکنند و صدمات پوستی آنها نیز وحشتناکتر است.
بعد از اتمام کار با این مواد، مهمترین نکته شستن دستها است. بعد از شستن دستها باید از مواد نرم کننده استفاده کنید.
همچنین به تاریخ مصرف این مواد دقت کنید. شباهت آنها به مواد خوراکی زیاد است و مانند مواد خوراکی مسمومیت ایجاد میکنند ، فقط اینبار در مورد پوست شما ایجاد میشود. از ترکیب این مواد باهم خودداری کنید. باور کنید حتی یک نوع از آنها هم کفایت میکند. نیازی به ترکیب جوهر نمک و وایتکس نیست. به سلامت ریههایتان هم فکر کنید.
مواد خطرناک باید در مکانی دور از دسترس بچهها نگهداری شوند. درب محصولات شیمیایی و پاک کنندهها را محکم ببندید. در صورت جابجا کردن مواد، بقیه ماده را در ظرف اصلی بازگردانید. فرآوردههای حاوی موادشیمیایی پرخطر را در ظروف ویژه نگهداری کنید. هرگز برچسب روی ظروف موادشیمیایی را برندارید، اگر برچسب روی ظروف دچارپوسیدگی شده مجددا روی آن برچسب بزنید.
استفاده ازمواد شوینده شیمیایی ممکن است باعث تشدید بیماریهای قلبی عروقی و ریوی شود. مواد شوینده شیمیایی روی زنان باردار، افراد مسن و کودکان بیشترآسیب رسان است. لازم است به این نکات توجه کنید؛ مطمئن شوید که استفاده، نگهداری و دفع موادشیمیایی، مطابق با دستورالعمل سازنده است.
اگر مصرف ماسک بالایی دارید، حتما مقاله ماسک را با این روشها ضدعفونی کنید را مطالعه نمائید.
نتیجه گیری
بدترین شکل استفاده از مواد پاک کننده و شوینده آن است که آنها را با آب گرم مخلوط کنید. همچنین از آنها در محیطهای بستهای که بخار آب وجود دارد، استفاده کنید تا عوارض مواد شوینده صد برابر قویتر شود. بنابراین برای دور شدن از این مضرات، پنجره را باز کنید که هوا در جریان باشد.
حتما به دستورات درج شده روی محصول ظرف توجه کنید تا به سلامت ریه و پوستتان صدمه نزنید.
دیدگاهتان را بنویسید