تاثیرات مشاوره قبل از ازدواج و استفاده از خدمات زوج درمانی، به میزان بسیار زیادی میتواند مشکلات احتمالی و تنشها یا رویدادها را در پیش و پس از ازدواج کاهش دهد. طبق آمار، 75 درصد اشخاصی که مشاوره ازدواج گرفتهاند، آن را در بهبود روابطشان تاثیرگذار دانستهاند. با این تفاسیر، هنوز هم درصدی از افراد هستند که نسبت به آن آگاهی لازم را ندارند، یا آن را ضروری نمیدانند و یا حتی به آن باور هم ندارند. اگر جزو این دسته از افراد هستید و برای دریافت مشاوره پیش از ازدواج و یا زوج درمانی پس از ازدواج تردید دارید؛ حتما تا انتها این متن را مطالعه نمایید تا بتوانید در این برههی حساس، روابط خود را در بهترین سطح حفظ کنید.
تاثیرات مشاوره قبل از ازدواج غیرقابل انکار است!
همه ما ازدواجهای ناموفق و روابط بد را در میان اطرافیان خود دیدهایم. حتی بسیاری از ما آن را تجربه کردهایم. اهمیت کیفیت یک رابطه، به اندازهای بالا است که میتواند سلامت فرد، روابط دیگر او، زندگی کودکان و در ابعاد گستردهتر، یک جامعه را به خطر بیندازد. حتما با افرادی که طی یک رابطه ناموفق یا ناسالم، به مشکلاتی همانند عدم اعتماد به نفس، احساس تنهایی، بیاعتمادی، احساس شکست، طرد شدگی و دیگر اثرات منفی روانی دچار شدهاند و یا حتی سلامت روانی و اجتماعی اطرافیانش، همچون کودکانشان را، به خطر انداختهاند؛ رو به رو شدهاید.
روانشناسان بر این باورند که یک ازدواج ناموفق، با تنشهای مکرری همراه خواهد بود که میتوانند تاثیرات جدی، حتی بر سلامت جسمی افراد وارد کند. محققان دانشگاههای نوادا و میشیگان، با بررسی 373 زوج که تنشها یا اختلاف نظرهای مکرری را تجربه میکردند، دریافتند؛ که این مشکلات منجر به التهاب بدنی، تغییر در اشتها و افزایش ترشح هورمونهای استرس و حتی تضعیف عملکرد قلب و سیستم ایمنی خواهد شد.
از طرفی، شواهد و مدارکی نشان میدهد، افراد متاهلی که در یک رابطه درست قرار گرفتهاند، نسبت به افرادی که طلاق گرفته، جدا شده یا هرگز ازدواج نکردهاند. زندگی طولانیتر، موفقتر و سالمتری خواهند داشت. همچنین رابطه موفق میتواند منجر به موفقیت در کار و تحصیل نیز بشود. درصد شکستهای کاری و تحصیلی، در میان افرادی با رابطه زناشویی سالم، در مقایسه با افرادی که رابطه زناشویی ناسالمی دارند، به طور محسوسی کاهش خواهد یافت.
مشاوره ازدواج و فواید آن
اکثر افراد، مشاوره ازدواج را مترادف با مشاوره قبل از ازدواج میدانند. هرچند که این تصور درست است؛ اما نباید آن را به همین بعد محدود نمایید. دریافت مشاوره پیش از ازدواج، به افراد کمک میکند تا آینده رابطه را پیشبینی کنند و با آسودگی بیشتری وارد یک رابطه دائمی شوند.
همچنین صحبت با یک مشاور و متخصص ازدواج، میتواند راهی برای از بین بردن هرگونه نارضایتی یا ترس از ازدواج باشد و به افراد این امکان را بدهد، تا در فضایی امن به گفت و گو درباره جزئیات ارتباطی که در حال جدی شدن است، بپردازند.
هرچند که در ایران و بسیاری از کشورهای دیگر این شکل از مشاوره به یکی از مراحل اجباری در ازدواج رسمی، بدل شده است. با این حال به نظر میرسد، درصد زیادی از جوانان و یا خانوادهها، ترجیح میدهند که خودشان از مشاوران متخصص این زمینه راهنمایی دریافت کنند.
دقت داشته باشید، همه چیز به پیش از ازدواج خاتمه نمییابد. در بسیاری از موارد، مسائل مربوط به پس از ازدواج، همچون عدم برقراری ارتباط در رابطه، عدم حمایت عاطفی، نداشتن تعامل لازم و کافی، یا نگرانی از جدایی و طلاق زوجها را به سمت مشاوره سوق میدهد. دعوای زن و شوهری یا مسائلی همچون خیانت نیز از دیگر دلایل مراجعه افراد به مشاور ازدواج است.
برای بهره مند شدن از تاثیرات مشاوره قبل از ازدواج ، زمان بگذارید
بیشک، زوجها پس از آن که تصمیم میگیرند، جوانب یک رابطه را بشناسند و به تحلیل رفتارهای آن بپردازند. تصویر مشخصی از مدت زمانی که باید برای این روند طی کنند، ندارند. ممکن است مشاوره پیش از ازدواج تا یک سال، و مشاوره پس از ازدواج تا چندین سال هم طول بکشند. اگر فکر میکنید که با 2 تا 3 جلسه یا 1 تا 2 ماه، به شرایط مطلوب خواهید رسید، اشتباه میکنید. طبیعتاً مشاوره روانشناسی نیازمند صرف زمان است.
مشاوره ازدواج لزوما به معنای برگرداندن رابطه یا اصلاح حتمی آن نیست!
واقعیت این است که شکل و زمان رابطه برمبنای اینکه دو نفر مطمئن هستند که به آخر خط رسیده و نمیتوانند به رابطه خود را ادامه دهند و یا یکی یا هر دو آنها، رابطه را نیازمند اصلاح میبیند، متغیر است. شما باید از خود بپرسید، حاضرید چه میزان زمان، برای اصلاح رابطه یا جلوگیری از جدایی در نظر بگیرید.
مشاوره ازدواج تضمینی برای داشتن یک ازدواج موفق، خوشبختی و یا جلوگیری از مشکلات آینده و حتی طلاق نیست. شما باید انتظارات خود را از آن، معقولانه و منطبق با واقعیت در نظر بگیرید. با این وجود، تحقیقات درباره اثر مشاوره ازدواج نشان داده که بیشتر افرادی که مشورتهای پیش از ازدواج گرفته و یا زوج درمانی کردهاند، از نتیجه آن راضی هستند. طبق بررسیهای انجمن ازدواج و خانواده درمانی آمریکا (AAMFT)، 97 درصد از افرادی که از خدمات این مرکز استفاده کردهاند، به راهنماییهایی مورد نیاز خودشان رسیدهاند.
دلایل مراجعه به مشاوره قبل از ازدواج
همه زوجهایی که یک درمانگر ازدواج را میبینند. لزوماً در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات روابطشان نیستند. بسیاری از آنها، برای آنکه گرههای ازدواج را کاهش دهند، از این خدمات بهره میگیرند تا شرایط خود را بهتر کنند.
این جلسات که غالباً به عنوان مشاوره قبل از ازدواج شناخته میشوند، به زوجین کمک میکند تا چگونگی همراهی موثر در کنار یکدیگر را بیاموزند. برخی موارد تحت پوشش مشاوره قبل از ازدواج، شامل موارد زیر است:
- داشتن ارتباط موثر
- توانمند شدن در حوزه امور مالی
- بررسی و تمایل به اهداف آینده؛ مانند تمایل به فرزندآوری
- ارزشها و باورهای یکدیگر
- حل مسائل در زناشویی
- موضوعات مربوط به گذشته زن و مرد
- انتظارات زناشویی
بدون شک، مشخص و صحبت کردن درباره این موارد، قبل از همراهی برای ازدواج، منجر به تقویت ازدواج میشود.
مواردی که در حین جلسات مشاوره به آن پرداخته خواهد شد
در طی جلسات مشاورهی ازدواج به موارد همچون موارد زیر، پرداخته میشود:
مسائل مربوط به فناوری
فناوری عامل بزرگی در مشکلات روابط مدرن است. اعتیاد به هرزنگاری، روابط فرازناشویی، اعتیاد به رسانههای اجتماعی و فقدان گذراندن زمان باکیفیت در کنار یکدیگر، برخی از مسائلی است که زوجین احتمالا در ارتباط با فناوری خواهند داشت.
وجود یک مشکل خاص
یکی دیگر از دلایل عمده زوجین که به دنبال درمان هستند، رسیدگی به یک مشکل خاص در روابطشان است. برای مثال اعتیاد به مواد مخدر یا الکل.
اعتیاد یکی از زوجین در خانواده، وحشتناک است. این میتواند باعث آشفتگی روابط، ایجاد زخمهای عاطفی در کودکان، تخریب ازدواج و از بین بردن مال و سرمایهها شود. اعتیاد میتواند شریکی را که روزگاری دوستش داشتید، به یک فرد کاملا غریبه تبدیل کند.
تاثیرات مشاوره قبل از ازدواج در داشتن روابط شاد
در یک مطالعه، 886 زوج که طلاق گرفته بودند، بررسی شدند تا شایعترین دلیل جداییشان کشف شود. نتایج نشان داد که 53 درصد از شرکت کنندگان برقراری رابطه ضعیف را عامل اصلی طلاق خود عنوان میکند.
ارتباطات برای روابط شاد و پایدار ضروری است. بدون آن، هرگز با افکار و احساسات شریک زندگی خود آشنا نمیشوید و حل اختلافات غیرممکن خواهد بود. هرچه دو شریک زندگی از یکدیگر دور شوند، بیشتر از مسائل رابطه رنج میبرند. این میتواند ناشی از خیانت، استرس یا عدم صمیمیت جنسی باشد.
تاثیرات مشاوره قبل از ازدواج در رهایی از خیانت
خیانت یکی از دلایل متداولی است که افراد در آن به دنبال مشاوره ازدواج هستند. تحمل دردهایی که چنین چیزی در زندگی مشترک به وجود میآورد، ممکن است سالها طول بکشد. مراجعه به یک درمانگر میتواند به زوجین کمک کند یاد بگیرند که چطور احساسات خود را با یکدیگر در میان بگذارند. یک مشاور میتواند به زوجین کمک کند تا یاد بگیرند که پس از رخ دادن خیانت، چگونه دوباره به یکدیگر اعتماد کنند و طرحی برای بهبود رابطه در نظر بگیرند. به یاد داشته باشید، اینکه یک شخص ثالث بیطرفانه به سخنان زوج آسیب دیده گوش دهد. آنها را چندین قدم در درمان رابطهشان جلو میاندازد.
مسائل جنسی
رابطه جنسی بخش عظیمی از یک رابطه سالم است. ارتباطات این چنینی، هم میتواند زوجین را به هم وابسته کند، اعتماد به نفسشان را تقویت و استرسشان را تسکین دهد. هم میتواند از دلایل اضطراب باشد و اتاق خواب را به یک میدان نبرد تبدیل کند. فاصله عاطفی، ناامنی، نارضایتی و کمبود محبت از تبعات یک رابطه جنسی بیکیفیت خواهد بود.
تاثیرات مشاوره قبل از ازدواج در مسائل مالی
مسائل مالی به عنوان یکی از بزرگترین مشکلات پیش روی زوجین مطرح شده است. مخارج غیر مسئولانه و خیانت مالی، میتواند در ازدواج سبب بروز مشکلات جدی شود. بحث در مورد بدهیها با همسرتان میتواند بسیار ناخوشایند و حتی شرمآور باشد.
مراجعه به یک درمانگر، میتواند به زوجین کمک کند تا درهای برقراری ارتباط در مورد امور مالی خود را باز کنند. یک مشاور حتی ممکن است به یک زوج کمک کند تا به این دلیل برسند که چرا بحث درباره امور مالی بسیار ناراحت کننده است.
تاثیرات مشاوره قبل از ازدواج در رعایت حرمتها و احترام به یکدیگر
عدم احترام اغلب در نحوه رفتار زن و مرد با یکدیگر آشکار میشود. به زبان آوردن حرفهای ناخوشایند درباره یکدیگر، عدم تمایل به گوش دادن و یا عدم اعتماد به نفس از داشتن شریک زندگی، تماماً نشانهگر این است که میگوید احترام در یک ازدواج از دست رفته است. زوجینی که نیت خوبی دارند، ممکن است از طریق مشاوره بتوانند احترام را بار دیگر برقرار کنند.
درخواست طلاق
برای اینکه درمانی برای ازدواج مفید واقع شود، باید قبل از آنکه خیلی دیر شود به مشاوره اقدام نمایید. هر دو شریک باید کاملاً متعهد باشند که کارهای عاطفی و جسمی را برای نجات دادن ازدواجشان انجام میدهند. آنها باید فروتن، متمایل به گوش دادن و یادگیری از مشاور خود و از همه مهمتر، مشتاق برای حل اختلافات و مشکلات خودشان باشند.
نتیجه گیری
ازدواج مسئلهای است که در بازهی زمانی خاصی برای افراد اتفاق میافتد. نحوه برخورد، عشق ورزیدن، حل مشکلات، تربیت کودکان، حمایت، دادن اعتماد به نفس و… تماماً از مسائلی هستند که میتوانند بر روی داشتن یک ازدواج سالم تاثیرگذار باشند. مسلماً هر فردی کامل نیست و شاید آگاهی کامل از نوع ارتباط با شریک زندگیاش را نداشته باشد. بنابراین بهترین توصیه، مراجعه به مشاوره قبل و بعد از ازدواج است تا بتواند شما را در این مسیر راهنمایی کند تا درستترین رفتارها را از خود نشان دهید.
دیدگاهتان را بنویسید