تاریخ امروز2 آذر 1403

روش های صحیح تشویق کودکان

در این مقاله می خواهیم در رابطه با روش های صحیح تشویق کودکان با شما خوانندگان محترم اطلاعاتی را به اشتراک بگذاریم. تربیت کودکان و نوع برخورد با آن ها از موضوعات بسیار با اهمیت است. صفحه روح کودکان سفید و آماده نقش پذیری است. کوچک ترین رفتار و حرکات اطرافیان، به خصوص والدین روی آن ها اثرگذار خواهد بود و در شخصیت آینده آن ها تاثیر می گذارد.

در نظام تربیتی، تشویق کودکان جایگاه ویژه ای دارد. زیرا باعث تقویت رفتارهای مثبت کودک می شود. باید دقت کرد که چنانچه تشویق به درستی صورت نگیرد، ممکن است نتیجه نامطلوبی بدهد و باعث ایجاد رفتاری زشت در کودک بشود. بنابراین به شما توصیه می کنیم روش های صحیح تشویق کودکان را بیاموزید.

 

منظور از تشویق کودکان چیست؟

در ابتدا امر، بهتر است به توضیحی درباره تشویق کودکان بپردازیم و با این واژه به درستی آشنا شویم. تشویق در لغت به معنای ستودن و آفرین گفتن به کسی در نتیجه انجام امری یا گفتن سخنی است. هم کودکان و هم بزرگسالان تمایل دارند توسط دیگران تشویق شوند و این تشویق تا همیشه در ذهن باقی می ماند.

تشویق کودکان به معنای این است که در او برای انجام کاری مثبت و یا منع کاری بد، با رفتار و یا کلام اشتیاق ایجاد کنید.

 

انواع روش های صحیح تشویق فرزند

تشویق کودکان اگر به روش های نادرست انجام شود؛ می تواند بسیار آسیب زننده باشد. باید دقت داشته باشید که سیستم تشویقی به باج دهی تبدیل نشود و موجب سوء استفاده کودک نگردد. این مورد باید به مانند نیرو محرکی در تقویت رفتارهای صحیح کودک عمل نماید. در ادامه چهار نوع از روش های صحیح تشویق کودکان را با هم به طور کامل بررسی خواهیم کرد. هر کدام از روش ها باید در موقعیت مناسب و در خور شرایط استفاده شود تا بهترین اثر را داشته باشد. پس باید به طور کامل با این روش ها آشنایی داشته باشید.

  1. تشویق کودک به روش احساسی
  2. تشویق کودک به روش کلامی
  3. تشویق کودک به روش تفریحی
  4. تشویق کودک به روش مادی

روش های صحیح تشویق کودکان

بهترین و موثرترین روش های صحیح تشویق کودکان

 

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

تشویق کودک به شیوه احساسی :

یکی از روش های صحیح تشویق کودکان ، شیوه احساسی است که اتفاقا بسیار با اهمیت هم هست. تمام انسان ها به محبت نیاز دارند، این نیاز در کودکان بسیار بیشتر است. به طوری که دیده می شود افرادی که در سنین پایین مورد مهر و محبت خانواده واقع نمی شوند، در بزرگسالی دچار مشکلات شخصیتی خواهند شد.

از بارزترین و بهترین روش های تشویق احساسی کودکان می توان به بغل کردن، تماس چشمی، نوازش کردن، لبخند زدن و بوسیدن کودک اشاره کرد. گاه تغییری حالتی در چهره مانند چشمک زدن به صورت رمزی بین والدین و کودک می تواند سرشار از احساس باشد. بنابراین، زمانی که کودک دلبند شما کار صحیحی انجام می دهد؛ برای تشویق او به ادامه کار و یا به عبارتی ایجاد انگیزه و همچنین افزایش اعتماد به نفس او، با روش های احساسی، او را حمایت کنید.

نکته ای که باید بدان توجه شود این است که اگر کودک برای موقعیت های دیگری مانند  زمانی که گریه و زاری می کند و یا رفتار نادرستی دارد، اینگونه تشویق شود؛ دچار نوعی تعارض خواهد شد و این روش دیگر برای تشویق او راهکار نیست. همچنین جایگاه پدر و مادر برای او متزلزل خواهد شد و اعتبارشان را نزد کودک از دست می دهند.


علت کابوس های شبانه کودکتان را بیابید

 

تشویق کودک به شیوه کلامی :

از دیگر روش های صحیح تشویق و ایجاد اشتیاق در کودک، استفاده از شیوه کلامی است. این روش بسیار موثر است و در شخصیت کودک بسیار نافذ خواهد بود. مورد تشویق و تایید واقع شدن، در تمامی سنین جزو نیازهای انسان محسوب می شود که در کودکان نیز همینطور است. به خصوص اگر این روش در مقابل دیگران به کار برده شود، بیشتر تاثیر می گذارد. بیان اینکه کودک چه نکته مثبتی دارد و تشویق او به صورت صحیح، باعث افزایش اعتماد به نفس او می شود.

برای این روش بهتر است که رفتاری که قرار است کودک به سبب آن تشویق شود، به طور کامل بازگو گردد. به کمک این روش ها، انگیزه برای تکرار آن کار بالا می رود و پس از مدتی باعث عادت می شود و دیگر نیازی به تشویق نیست. چرا که آن رفتار کودک در شخصیت او تثبیت شده است. البته بهتر است هر چند وقت یکبار باز هم مورد تشویق و تایید کلامی قرار بگیرد.

روش های صحیح تشویق کودکان

تشویق کودک به شیوه مادی :

سومین شیوه ی صحیح تشویق کودکان، تقدیم هدایایی مادی به اوست. این هدایا شامل وسایلی است که او دوست دارد، مانند: اسبای بازی، لوازم التحریر، لباس، خوراکی، بازی فکری و یا حتی پول. این روش باید به نحوی اجرا شود که باعث باج گیری کودک نشود و بهتر است هدایایی دریافت کند که به آن ها نیاز دارد. اینگونه بیشتر قدر تشویق مادی خود را می داند و برای رسیدن به آن تلاش می کند.

 

تشویق کودک به شیوه تفریحی یا فعالیتی :

هر کودکی تفریحات مورد علاقه خود را دارد و این در کودکان مختلف متفاوت است. اگر کودک کار مثبتی انجام داده است که باید مورد تشویق قرار بگیرد، در اولین فرصت او را به مکان تفریحی مورد علاقه اش ببرید.

باید دقت کنید که علاقه شخصی کودک شما چیست. برخی کودکان پارک رفتن را بسیار دوست دارند و از آن نهایت لذت را می برند. برعکس گروهی علاقه ای به آن ندارند و انجام یک بازی فکری را تفریحی لذت بخش می دانند.

 

تاثیرات مثبت استفاده از روش های صحیح تشویق کودکان

همانطور که گفته شد؛ شیوه صحیح تشویق کودک، باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس او خواهد شد. تشویق، نیرو محرکه کودک است و در مواقعی که کودک خسته و بی انگیزه است، به انجام کاری مثبت دعوت می شود. تشویق در زندگی انسان های بسیاری ممکن است حتی باعث تغییر مسیر و شروع یک موفقیت بزرگ بوده باشد. پس نباید از اهمیت آن در زندگی کودکان غافل شویم. برای مثال: تو اتاق خوابت را به موقع و بدون اینکه از تو خواسته شود، مرتب کردی، این فوق العاده و قابل تحسین است.

هر چه به نکات ریز اخلاقی کودک بیشتر توجه شود، در آینده فرد مفیدتری برای خانواده و جامعه خواهد بود و بسیاری از ناهنجاری های اخلاقی کاهش می یابد. این موارد به خصوص در دنیای امروز که هوش اجتماعی کودکان بسیار بالاست و هوشیارتر به دنیای اطراف نگاه می کنند، از اهمیت بالاتری برخوردار است.

روش های صحیح تشویق کودکان

نکاتی در رابطه با روش های صحیح تشویق کودکان که باید به آن توجه کنید:

در تمامی چهار شیوه صحیح، باید یکسری نکات را در نظر داشته باشید که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

  • علت تشویق و کاری که به خاطر آن کودک تشویق می شود، باید کاملا برای او مشخص شود.
  • افراط و تفریط در تشویق کودکان، باعث نتیجه معکوس می شود و کودک را پرتوقع و شرطی می کند. سعی کنید به تشویق وابسته نشود.
  • برای کارهای بی ارزش و از روی دلخوشی، کودک را تشویق نکنید. کار او باید سزاوار تشویق باشد.
  • نوع تشویق باید متناسب با کاری باشد که کودک انجام داده است. حفظ این تناسب مهم است.
  • تشویق هر کاری باید بلافاصله و در سریع ترین زمان ممکن صورت بگیرد. کودکان معمولا کم طاقت هستند و دوست دارند سریع نتیجه کار خود را ببینند. انجام هر چه سریعتر تشویق باعث می شود در ذهن کودک بهتر ثبت شود.
  • کارهای مهم و برجسته را تشویق کنید؛ نه هر کار ساده و پیش پا افتاده. تا بهترین تاثیر را روی کودک داشته باشد.
  • برای تاثیر بیشتر تشویق کودکان، باید والدین بر سیستم پاداش دهی پایبند باشند. دقت والدین در انجام این امر بسیار مهم است.
  • برخی امور مانند محبت، تغذیه، حس امنیت و غیره؛ جز نیازهای اساسی کودک هستند. مراقب باشید چنین اموری را مشروط به تشویق نکنید. در این صورت نوعی حس ناامنی در کودک ایجاد می شود و او را دچار مشکلاتی می کند.

چرا کودکان با دهان باز می خوابند؟

 

اصولی در رابطه با تشویق کودکان :

  • یکی از نکات مهمی که در روش های صحیح تشویق باید به آن توجه شود، تفاهم والدین است. پدر و مادر باید قبل از اجرای روش های مختلف، با هم به توافق رسیده باشند.  زمانی که بین والدین برای تشویق کودک تفاهم وجود نداشته باشد، نوعی تضاد ایجاد خواهد شد که اثرات مخربی بر شخصیت کودک می گذارد. در واقع، نه تنها تشویق به نتیجه مطلوب نمی رسد؛ بلکه از جنبه های دیگر نیز برای فرزندتان مشکل ایجاد می شود.
  • والدین نباید پس از مدتی سیستم تشویقی خود را ترک کنند و یا نقض کنند. این کار در شخصیت کودک تاثیرات منفی می گذارد.
  • نوع سیستم تشویقی خود را به طور کامل برای کودک شرح دهید و بگذارید از این موضوع مطلع شود. هر چند تصمیم نهایی را والدین می گیرند؛ ولی کودک نیز مشارکت داده شود.

 

نتیجه گیری

به عنوان جمع بندی مطالب گفته شده باید گفت که تشویق کودکان از موارد مهم تربیتی است و در ایجاد انگیزه برای انجام کارهای مثبت در کودک بسیار مهم است. نکته ای که وجود دارد، روش های صحیح تشویق کودکان است که اگر به درستی انجام نشود، نه تنها اثربخش نخواهند بود؛ بلکه باعث ایجاد نتیجه معکوس در کودک نیز می شود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.