تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی ممکن است کار دشواری به نظر برسد. اما والدین باید بدانند که احساس ارزش فردی پایههای آیندهی فرزندتان را پی میریزد. به خصوص زمانی که باید چیزهای تازه را به تنهایی تجربه کند. جین نلسون، درمانگر خانواده در کالیفرنیا و یکی از نویسندگان سری کتابهای انضباط مثبت معتقد است که اعتماد به نفس نتیجهی احساس تعلق است. باور به این که میتوانیم و دانستن این که همکاریهایمان را ارزش مینهند و قدر میدانند؛ مسئلهای مهم محسوب میشود.
به علاوه والدین باید در نظر داشته باشند که اعتماد به نفس برای فرزندتان سلامتی روان و شادی اجتماعی به ارمغان میآورد و عاملی برای خوشبختی کودک و کلید موفقیت در بزرگسالی است. فرقی نمیکند چند ساله باشید، احساسی که نسبت به خودتان دارید بر رفتار شما تاثیر میگذارد. اگر احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید؛ آسانتر با دیگران همراه میشوید و نسبت به آنها هم احساس خوبی خواهید داشت. توصیههای تربیتی که در این مقاله بیان میکنیم به شما کمک میکند تا بتوانید اعتماد به نفس در کودکان را افزایش دهید.
تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی
به عنوان والدین، زمانی را برای توجه کامل به کودک خود کنار بگذارید. این بسیار به احساس اعتماد به نفس کودک شما کمک میکند. چرا که به او این پیغام را میدهد که شما فکر میکنید او مهم و ارزشمند است. حتماً نباید وقت زیادی باشد. به طور مثال، لحظهای که میخواهد با شما حرف بزند، دست از کاری که در حال انجامش هستید، میکشید. یا تلویزیون را خاموش میکنید تا جواب سوالش را بدهید. با او ارتباط چشمی برقرار کنید تا معلوم باشد که واقعا دارید به چیزی که میگوید گوش میدهید. اگر وقتتان کم است، بدون نادیده گرفتن نیازهایش این نکته را به او بگویید. به طور مثال بخواهید، همه اتفاقهای تمرین فوتبال را برایتان تعریف کند، تا بعد از آن، بروید شام درست کنید.
ریسک پذیری سالم را به او بیاموزید
کودکتان را به کشف چیزی تازه، مثل خوردن غذایی متفاوت، یافتن دوستان تازه، یا اسکیت سواری تشویق کنید. با این که همیشه احتمال شکست وجود دارد. اما بدون ریسک کردن موفقیت هم به دست نخواهد آمد. پس به کودک خود اجازهی تجربههای کم خطر را بدهید و در مقابل تقاضاهای او در دخالت خود مقاومت کنید.
همچنین در نظر داشته باشید که پریدن وسط کار او و گفتن این که خودتان آن را انجام میدهید، او را وابسته بار میآورد و اعتماد به نفس او را کم میکند. شما با برقراری تعادل در نیاز به حمایت از او و نیاز او به تجربه کردن کارهای تازه اعتماد به نفسش را شکل خواهید داد.
در برابر اقدامات درستی که انجام میدهد، او را تشویق کنید
تمام افراد تشویق پذیر هستند،. بنابراین سعی کنید کارهای خوبی را که کودکتان در روز انجام میدهد، با صدای بلند اعلام کنید. مثلا به پدرش بگویید که او امروز همه تکالیفش را سریع انجام داده است. با این کار او را در معرض تحسین خود و پاسخ دلگرم کنندهی پدرش قرار میدهید. واضح و مشخص بیان کنید. این درک، انجام کار و ارزش فردی را در او بالا میبرد و به او اجازه میدهد، دقیقاً بداند چه کاری را درست انجام داده است.
برای تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی ، به او فرصت اشتباه کردن بدهید
یک جنبه حق انتخاب دادن و خطر پذیری این است که کودکتان در معرض اشتباه قرار بگیرد. اینها درسهای باارزشی برای تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی هستند. بنابراین اگر کودکتان با وقت تلف کردن در اتاق خوابش از اتوبوس مدرسه جا مانده است؛ او را تشویق کنید که بیندیشد دفعه بعد چطور بهتر از این رفتار کند.
به این ترتیب، اعتماد به نفسش صدمه نمیبیند و میفهمد که گاهی میشود اشتباه کرد. دانیل میر، استادیار آموزش ابتدایی در دانشگاه ایالت سان فرانسیسکو میگوید: اگر خودتان اشتباه کردید، به آن اعتراف کنید. پذیرش و اصطلاح اشتباهات پیغام قدرتمندی به فرزندتان میرساند و پذیرش مشکلات را برای کودک آسانتر میکند.
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشتربرای تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی ، محدودیتها را به او آموزش دهید
چند قانون منطقی برای کودک خود وضع کنید. مثلا، اگر به او میگویید که موقع دوچرخه سواری در خیابان باید کلاه سرش بگذارد؛ اجازه ندهید بدون کلاهش به خانه دوستش برود. اگر بداند که بعضی قوانین خانوادگی جدی هستند، احساس امنیت بیشتری خواهد کرد. این رفتار موجب میشود که کودکتان به زودی بر طبق انتظارات شما زندگی کند. فقط بکوشید واضح و قاطع سخن بگویید و نشان دهید که به او اعتماد دارید و از او انتظار دارید که کار درست را انجام دهد.
برای تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی ، به حرفهای او گوش دهید
اگر کودکتان نیاز به حرف زدن دارد، بایستید و به چیزی که برای گفتن دارد خوب گوش دهید. او نیاز دارد احساس کند که افکارش، احساساتش، خواستهها و نظراتش مهم هستند. به او کمک کنید با نام گذاشتن روی احساساتش با آنها راحت کنار بیاید.
به طور مثال بگویید میفهمید که ناراحت است. چرا که نمیتواند به آن مهمانی برود. با پذیرفتن احساساتش، بدون قضاوت درباره آنها، به احساسات او اعتبار میبخشید و نشان میدهید که برای چیزی که میخواهد بگوید ارزش قائل هستید. اگر احساسات خودتان را با او سهیم کنید. مثلا اگر بگویید که نگران مادر بزرگش هستید. زیرا او بسیار مریض است. او هم در بیان احساسات خودش اعتماد به نفس پیدا میکند.
برای تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی ، با او احساس همدردی کنید
اگر کودکتان خودش را به شکلی ناخوشایند با خواهر برادرها یا همسالانش مقایسه میکند. مثلا میگوید: چرا نمیتواند مانند دوستش توپ پرت کند؛ با او همدردی کنید و بعد روی یکی از تواناییهایش تاکید کنید. مثلا بگویید: حق با او است. دوستش به خوبی توپ پرت میکند. او هم بسیار تند میدود. این به کودکتان کمک میکند متوجه شود که ما همه نقاط قوت و ضعفی داریم و لازم نیست که حتما بیعیب باشیم تا احساس خوبی درباره خودمان داشته باشیم.
استعداد و علایق کودکتان را پرورش دهید
برای ایجاد اعتماد به نفس در کودکان استعداد و علاقه مندی او را بشناسید و دست کم یک مورد را تقویت کنید. اگر کودکتان عاشق فوتبال است؛ اما علاقهای به درس ندارد، به او نشان دهید که از فوتبال بازی کردن او لذت میبرید و هم زمان او را تشویق به درس خواندن کنید. با تقویت فوتبال که برداشتی است که او از خودش دارد، اعتماد به نفس او تقویت میشود. به تدریج در درسهایش پیشرفت میکند. یک استعداد ویژهی فرزندتان را بشناسید و آن را تقویت کنید، خواهید دید استعدادهای دیگر او هم شکوفا خواهند شد.
موفقیتهایش را یادآوری کنید
کارنامهی درخشان، کاپها و مدالهای ورزشی یا تقدیرنامهها را نگه دارید و آنها را به نمایش بگذارید. موفقیتها را ثبت کنید. مهم نیست اگر کودکتان ورزش کار نیست یا ساز نمیزند. پایان پیش دبستانی یک موفقیت است، شرکت در اردوهای مدرسه یک فعالیت ارزشمند است. روزنامه دیواری، کاردستی و… از این موقعیتها عکس بگیرید و آنها را به نمایش بگذارید. با گذشت زمان، کودکتان پیوسته با مجموعهای از موفقیتهایش رو به رو میشود که به او حس ارزشمند بودن میدهند.
برای تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی ، واقع گرا باشید
بیشک آدم نمیتواند همیشه لبخند به لب داشته باشد. کودکان خوشحالی تقلبی را درک میکنند. بنابراین، باید بدانند که ممکن است شما گاهی اوضاع خوبی نداشته باشید و این ربطی به آنها ندارد. حساسیت شما نسبت به کودکتان، توجه او را نسبت به شما افزایش میدهد. به یاد داشته باشید که یک روز این دختر یا پسر کوچک شما هستند که شما را سر حال میآورد و به شما اعتماد به نفس میدهد.
کودک را مقایسه نکنید
نظراتی مثل چرا سعی نمیکنی مثل برادرت باشی؟ یا چرا مثل دوستت مودب نیستی؟ فقط کودکتان را به یاد مشکلاتش میاندازد و در او احساس خجالت، حسادت و رقابت را تشدید میکند. حتی مقایسههای مثبت مثل تو بهترین بازیکنی هم به طور بالقوه مخرب هستند. چرا که کودک به سختی میتواند همیشه بر طبق این تصویر خود را بسازد. اگر بگذارید کودکتان بداند که او را به خاطر منحصر به فرد بودنش تحسین میکنید، او هم ارزش بیشتری برای خودش قائل میشود.
به کودکتان عشق بورزید
اعتماد به نفس کودک وقتی شکوفا میشود که نوعی علاقه بی قید و شرط را ببیند. عشقی که دوست داشتنِ همه جانبه در آن ابراز شود. وقتی کودکتان را صرف نظر از تواناییهایش، مشکلاتش، اخلاقش، یا قدرتش میپذیرید، به او بیشترین کمک را میکنید. بنابراین، او را در عشق خود غرق کنید.
او را تا میتوانید بغل کنید، ببوسید و نوازش کنید. همچنین فراموش نکنید که به او بگویید که چقدر دوستش دارید. وقتی مجبور هستید موردی به او تذکر بدهید، به او بفهمانید تذکر شما در مورد رفتارش است و نه خودش. مثلا، به جای این که بگویید خیلی پسرِ پر سر و صدایی است. چرا درست نمیشی؟ به او بگویید لطفاً در خانه فوتبال بازی نکند. فوتبال بازی بیرون از خانه است.
نتیجه گیری
تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی بر عهده والدین است. رفتار و برخوردهای پدر و مادر بر روی شکل گیری شخصیت و جهت گیری افکار کودکشان تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین، این والدین هستند که باید مراقب رفتار و برخورد خود باشند. در مطالب گفته شده در این مقاله برخی راهکارهای موثر بیان شد تا پدر و مادرها بتوانند به کمک این روشها اعتماد به نفس فرزندشان را تقویت کنند.
دیدگاهتان را بنویسید