طرد شدگی یکی از آسیب های اجتماعی است که تقریبا تمام افراد با آن در طی زندگی خود رو به رو می شوند. مفهوم طرد شدن را می توان به عنوان پس زدن شخص یا چیزی تعریف کرد. به بیان دیگر احساس طرد شدگی به معنای تایید نشدن و از دست دادن پذیرش فردی است. اگر چه این احساس غیر قابل گریز است. اما باید توجه داشت که این احیای بسیار، بیش تر از یک آسییب هیجانی خواهد بود. بر این اساس تجربه آن می تواند برای فرد بسیار دردناک و رنج آور باشد. به همین منظور در این مقاله سعی داریم تا روش های کنار آمدن با طرد شدگی را برای شما باز گو کنیم.
چرا طرد شدن دردناک است؟
ریشه عذاب آور بودن حس طرد شدگی به دوران باستان باز می گردد. چرا که در این دوره از بقای بشر، استمرار و جاودانگی آن ها به بودن در قبیله وابسته بود. افرادی که قبایلشان آن ها را طرد می کردند، احتمال زندگی و ادامه حیاتشان کم می شد. بر این اساس در ظمیر نا خودآگاه انسان، طرد شدگی به یکی از عذاب آور ترین آسیب های اجتماعی تبدیل شده است. از طرفی نیز ادامه زندگی بشر در دوران کودکی وابسته به پذیرفته شدن از سوی خانواده و جامعه است. از این رو کودک از همان بچگی یاد می گیرد که طرد شدن از طرف مادر می تواند نتایج ناخوشایندی را برای وی به دنبال داشته باشد.
حال در این میان انسان ممکن است در طی زندگی خود با موقعیت ها و چالش های مختلفی مواجه شود که نتیجه آن باعث حس ترد شدگی در فرد گردد. این حس می تواند برای فرد عواقب نا خوشایندی همچون احساس تنهایی، بی ارزشی، افسردگی، نا امنی و پرخاشگری را به دنبال داشته باشد. در صورتی که این احساس را به صورت پیاپی از جانب خانواده، اطرافیان و همسر تجربه کنیم؛ به نوعی می توان گفت اگر این حس برای بار اول نباشد، ممکن است شخص با عواقب بدتری رو به رو شود.
انواع طرد شدگی
پیش از این که با روش های مختلف کنار آمدن با طرد شدگی آشنا شوید؛ بهتر است انواع آن را بشناسید تا بدین صورت بتوانید بهترین راهکار را برای مقابله با آن انتخاب کنید.
طرد شدگی از سوی خانواده:
در این نوع از آسیب ممکن است فرد از طریق والدین صورت گیرد که معمولا در جنبه های مختلفی رخ می دهد که از جمله آن می توان به سوء استفاده از فرد، ترک کردن وی، نادیده گرفتن آن و یا نشان ندادن علاقه و محبت اشاره کرد.
طرد شدگی از سوی جامعه:
توجه داشته باشید که در این نوع از طرد شدگی ممکن است فرد با هر سنی متوجه این آسیب شود. اما اغلب در دوران کودکی و نوجوانی رخ خواهد داد. طرد شدن اجتماعی می تواند شامل مورد زورگویی قرار گرفتن یا نا دیده گرفته شدن در محل کار یا تحصیل باشد.
تاثیرات مثبت و منفی بازی های ویدیویی بر نوجوانان
طرد شدگی در ازدواج:
بیش ترین میزان مورد پذیرش واقع نشدن در جامعه ما، طرد شدگی در ازدواج است. در این نوع از آسیب اجتماعی ممکن است طرف مقابل احساسات و نظرات خود را با شریک زندگی اش به اشتراک نگذارد و این موضوع کم کم سبب برانگیخته شدن احساسات وی شده و نهایتا منجر به طرد شدگی شود.
طرد شدگی در روابط عاشقانه:
هنگامی که شخصی از دیگری درخواست آشنایی می کند و با پاسخ منفی از سوی طرف مقابل رو به رو شود، می توان گفت امکان طرد شدگی در وی وجود دارد. این مسئله می تواند تحت عنوان طرد شدگی جنسی نیز شناخته شود.
شیوه کنار آمدن با طرد شدگی
ذات انسان به نوعی است که معمولا پس از احساس طرد شدگی در جامعه و خانواده، در خود فرو خواهد رفت و در طی آن گذشته خود را کند و کاو می کند تا متوجه دلیل آن شود. حال برای مدیریت این حس روان شناسان راهکار های مختلفی را بیان کرده اند که از جمله آن شامل:
حس طرد شدگی را بپذیرید
تجربه حس طرد شدن را می توان یکی از بخش های تلخ زندگی دانست که فرآیندی جدای ناپذیر از زندگی بوده است. چنانچه واقع بینانه به این مسئله نگاه کنیم؛ می بینیم که برای کنار آمدن با طرد شدگی پیش از هر چیز باید آن را بپذیریم و با درد ناشی از آن کنار بیاییم. توجه داشته باشید که انکار آن کمکی به تغییر حال و شرایط شما نمی کند، از این رو بهتر است این حس را بپذیرید.
برای کنار آمدن با طرد شدگی ، گریز از درد به یک باره اتفاق نخواهد افتاد
جالب است بدانید هنگامی که فرد با این حس رو به رو می شود؛ بخش هایی از مغز وی فعال خواهد شد که هنگام مواجه شدن با درد های مختلف فعال می گردد. حال در این میان گریز از این درد جانکاه شاید بیشترین چیزی باشد که هنگام تجربه آن هر می خواهیم، اما بهتر است دقت کنید که این درد به صورت یکباره به وجود نمی آید و ریشه در تجربیات کودکی انسان دارد. از این رو می توان گفت که انتظار از بین رفتن یکباره این احساس در فرد امری غیر منطقی و امکان ناپذیر است.
علاوه بر آن باید گفت که طرد شدگی از جمله احساساتی نبوده که بتواند با صحبت کردن و دلیل و منطق چینی تسکین یابد. بر این اساس برای رسیدن به آرامش و کنار آمدن با آن، پس از تجربه این حس تلخ می بایست صبور باشید، بدانید که دست و پا زدن برای خلاصی از این احساس راه به جایی نمی برد.
برای کنار آمدن با طرد شدگی ، به خاطر گذشته خود را سرزنش نکنید
بسیاری از افراد بر این باورند که مرور گذشته برای دریافتن دلیل اصلی طرد شدگی می تواند در زندگی و آینده شما مفید واقع شود. این موضوع می تواند درست باشد. اما اگر به وسواس ذهن شما تبدیل شود، می تواند عواقب مخربی را به دنبال داشته باشد. برای کنار آمدن با طرد شدگی نباید خود را مورد سرزنش قرار دهید. چرا که حمله به حس خود ارزشمندی در فرد می تواند موجب شود تا درد هیجانی که احساس می کنید تا حدی تشدید یابد. از این رو در چنین حالتی، بهبود یافتن برای فرد سخت تر می شود. بنابراین پیش از این که به سرعت خود را سرزنش کنید به این نکته توجه داشته باشید هر کاری که از شما بر می آمد را انجام داده اید.
توجه داشته باشید که این حس تنها برای شما نیست
این آسیب اجتماعی و رنج ناشی از آن، زمانی افزایش پیدا می کند که بنا به دلایل متعدد، طی زندگی رنج می کشید. اما همسر یا خانواده تان در کمال آرامش زندگی خود را ادامه خواهند داد. اما واقعیت این است که در اکثر موارد هر دو طرف زجر خواهند کشید؛ به ویژه اگر دلیل این احساس ناشی از طلاق باشد. در حقیقت برخی از افراد پس از جدایی با زدن ماسک بی تفاوتی بر چهره خود، ترجیح می دهند احساس واقعی خود را از اطرافیان پنهان کنند.
برای کنار آمدن با طرد شدگی ، با افرادی که دوست دارید وقت بگذرانید
طبق نظر روانشناسان همه انسان ها نیازمند این هستند که بدانند افرادی در جامعه به آن ها اهمیت داده و دوستشان دارند. هنگامی که با حس طرد شدگی مواجه می شویم؛ این نیاز در ما ناپایدار شده و در واقع درد دیگری به درد جدایی از شخصی که به آن علاقه داریم اضافه خواهد شد. حال در چنین شرایطی ارتباط با افرادی که وابستگی فراوانی به آن ها داریم و آنان نیز ارزش بسیار زیادی برای ما قائل هستند و ما را می پذیرند، درد هیجانی پس از طرد شدن را تسکین خواهد داد.
برای کنار آمدن با طرد شدگی ، از تعمیم دادن افراطی پرهیز کنید
در زندگی خود قاطعانه تصمیم گیری کنید و تفکرات اشتباه را از خود دور نمایید. چنانچه در زندگی مشترک خود با مشکلاتی مواجه شده اید و همسرتان از ادامه زندگی مشترک با شما چشم پوشی کرده است، دلیل بر این نخواهد بود که جذابیت های فردی خود را از دست داده اید. در بدترین حالت، ممکن است شما جذابیت خود را برای همسر سابقتان از دست داده اید، اما قرار نیست این تجربه با سایر افراد نیز برای شما تکرار شود و روابط آینده شما را نیز مختل کند.
خطرات خوردن هویج در دوران بارداری
پیش از این که زخم طرد شدگی التیام یابد رابطه جدیدی را شروع نکنید
گاهاً ممکن است این حس آنقدر شما را درگیر خود کند که برای کنار آمدن با طرد شدگی، تصمیم به ورود در یک رابطه تازه با افراد جدید را بگیرید. اما باید توجه داشت که وقتی هنوز زخم های ناشی از تجربه احساس طرد شدگی در شما به صورت کامل التیام نیافته است، نباید یک رابطه دیگر را از نو آغاز کرده و ادامه دهید. توجه داشته باشید که در چنین شرایطی امکان انتخاب اشتباه و تجربه دوباره طرد شدگی بیش از زمان های دیگر خواهد بود.
سخن پایانی
تجربه حس طرد شدگی در زندگی می تواند یکی از دردناک ترین تجاربی باشد که افراد با آن مواجه خواهند شد. چرا که می تواند موجب شود تا فرد آسیب دیده حس کند خواستنی نیست و برای اطرافیان هیچ ارزشی ندارد. حس طرد شدگی که ممکن است یک کودک از مادر خود دریافت کند؛ معمولا به سرعت بر طرف خواهد شد و احتمال این که اثرات طولانی مدتی را داشته باشد، اغلب پایین است. اما توجه داشته باشید که طرد شدن مداوم یا طولانی مدت می تواند اثرات روان شناسی عمیق و ماندگاری داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید