خلاقیت نوعی ابتکار عمل در انجام کارها است. این خلاقیت باعث میشود ما کارهای روتین را سادهتر انجام دهیم. این موضوع میتواند در رابطه با درس، هنر، کار و یا حتی راهحلی برای رفع مشکلات باشد.
همهی ما در اغلب موارد خلاقیت انجام کاری را داشتهایم؛ این خلاقیت شما ممکن است در یک ایده، روش یا در زمینههایی مثل موسیقی، نقاشی، عکاسی، نویسندگی و یا موارد دیگر به بهترین شکل خود، بروز پیدا کنند. مطمئنا شما هم در یک دوره خلاقیت خود را به اطرافیانتان ثابت کردهاید و از نظر آنها فرد خلاقی به نظر رسیدهاید.
نمیتوان برای خلاقیت تعریف مشخصی بیان کرد زیرا این مفهوم همانند عشق، شادی و غم معانی و تفاسیر متفاوتی دارد؛ اما با این حال بزرگان علم سعی کردهاند تا تعریفی از دیدگاه خودشان ارائه دهند. راههای پرورش خلاقیت و شکوفایی مختلفی وجود دارد که به کمک آن میتوانید آن را شناسایی کنید.
حتما این سوال بارها در ذهنتان پیش آمده که چطور افراد به این خلاقیت رسیدهاند؟ و یا حتی چطور خلاقیت را در خود کشف کردهاند؟
در این مقاله میخواهیم بیشتر با مفهوم و راه های پرورش خلاقیت آشنا شویم و به شما کمک کنیم تا خلاقیت را در خود کشف کنید.
مفهوم خلاقیت
خلاقیت به زبان ساده تبدیل ایده، تخیل و رویا به واقعیت است.
یعنی هنگامی که شما در یک موضوع سعی دارید بین چیزهای معمول که با یکدیگر مرتبط نیستند، ارتباط برقرار کنید و حتی توان مشاهده و یا درک الگوهای پنهان در انواع موضاعات را دارید؛ و با توجه به آن، ایده پردازی میکنید؛ شما خلاقیت را در خود یافتهاید.
خلاقیت منبع اصلی زندگی انسان است و بسیاری از موارد مهم، جالب و انسانی را جز نتایج خلاقیت به شمار میآورد. فردی که در حال انجام یک کار خلاقانه است و تمام ذهن خود را مشغول آن موضوع میکند، دیگر به شرایط جسمی خود اهمیت نخواهد داد.
برای مثال فردی که در حال نقاشی کردن است تمام حواس خود را درگیر رنگ و جزئیات کار خود خواهد کرد و دیگر خستگی، زمان و یا حتی گرسنگی برای او ارزشی ندارد.
دوستان عزیز، شما هم میتوانید به استقلال مالی برسید
جالب است بدانید هرچه میزان توجه شما بر روی یک موضوع بیشتر باشد، بدون شک خلاقیت شما نیز در این موضوع افزایش مییابد و میتوانید ایدههای شگفت انگیزتری را نسبت به سایر افراد از خود ارائه دهید.
7 مورد از مهمترین راه های پرورش خلاقیت
در درون همهی ما خلاقیت خاصی وجود دارد؛ پس بهتر است ناامید نباشید و به کمک روشهای خلاقیت و تمرین مداوم آن را در خود شکوفا سازید:
رویا پردازی کنید
یکی از عوامل اصلی در پرورش قدرت خلاقیت، رویا پردازی است. سعی داشته باشید این تفکر غلط را که امکان وقوع رویاهای شما وجود ندارد را از خود دور کنید. به ذهنتان اجازه دهید به هرچیزی که مایل است فکر کرده و تصویر سازی کند. بهتر است برای اینکه خلاقیت را در خود پرورش دهید ذهن خود را باز بگذارید تا به هر آنچه که میپسندد سفر کند.
اجتماعی بودن را تمرین کنید
ارتباطات خود را پرورش دهید، با افراد دیگر معاشرت کنید؛ این کار باعث خواهد شد دید شما نسبت به محیط پیرامون و جهان گسترش یابد. ممکن است در این هنگام مسائل و ایدههای نو به ذهنتان برسد، که شاید هرگز درمورد آن فکر نکرده باشید. معاشرت و اجتماعی بودن یکی از راه های پرورش خلاقیت است که میتوانید از آن استفاده نمایید.
در مسائل کنجکاو باشید
افراد کنجکاو معمولا بر روی یک موضوع دقت میکنند و آن را از تمام جوانب بررسی خواهند کرد. این افراد به کمک حساسیتهای خود به نکات مختلف و جالبی دست خواهند یافت و شاید حتی نسبت به شما میزان خلاقیت بالاتری را نشان دهند.
ریسک پذیر باشید
اگر قرار باشد تمام اتفاقات زندگی بدون هیچ نقص و طبق روال معمول خود پیش بروند؛ در این زمان خلاقیت هیچ معنایی پیدا نمیکرد! بله درست است، خلاقیت یعنی رسیدن به یک ایده جدید. ممکن است این تفکر نو، خطرات و مشکلاتی را برای شما به همراه داشته باشد. پس ترسیدن را کنار بگذارید و از منطقهی امن خود خارج شوید و به مغزتان این اجازه را بدهید که خلاق باشد.
مقاله جذاب شخصیت شناسی از روی شکل بینی را در مجله زیبایی روژه بخوانید.
مطالعه را فراموش نکنید
اینکه ما برای به دست آوردن ایده و تجربه بخواهیم مدام سفر کنیم و هر چیزی را از نزدیک ببنیم، ممکن است برای رسیدن به هدفمان بسیار دشوار و زمان ببر باشد. در اینجا مطالعه به شما کمک خواهد کرد که بهترین اطلاعات و تجربیات را با راحتترین راه به دست آورید. پس مطالعه کردن را از روش های پرورش خلاقیت جدا نکنید.
موسیقی گوش دهید
هنگامی که به موسیقی گوش میدهیم افکار ما از حد تصور فراتر خواهند رفت. همچنین جوش و خروش ما برای انجام کار و فعالیت افزایش مییابد. این کار آرامش را در شما ایجاد میکند و تمرکزتان را روی موضوع بیشتر خواهد کرد.
در کلاسهای جذاب شرکت کنید
اگر به دنبال راه های پرورش خلاقیت هستید؛ بهتر است به برخی کلاسها که میتواند قدرت خلاقیت شما را گسترش دهند، بپردازید. برای مثال کلاسهای هنرهای تجسمی به شما کمک خواهد کرد که قدرت ذهن و خلاقیت خود را در ایجاد آثارتان به کار بگیرید. این کار بسیار موثر است و شما را در این مسیر هدایت خواهد کرد.
یک نکتهی جالب!
آقای جورج لند یک پژوهشگر در حوزهی خلاقیت است. او در سال 1968 تصمیم گرفت بر روی تعداد زیادی از کودکان 3 تا 5 سال آزمونی را اجرا کند. این آزمون همان آزمون خلاقیت برای ورود مهندسان به آژانس هوایی ناسا بود. همچنین او این آزمون را از تعدادی از کودکان 10 سال و پس از آن از نوجوانان 15 ساله گرفت.
نتایج باور نکردنی بود:
نتیجهی آزمون کودکان 3 تا 5 سال: 98%
کودکان 10 ساله: 30%
نوجوانان 15 ساله: 12%
و 280000 مهندسی که خواهان ورود به ناسا بودند: فقط 2%
بوده است!
جورج لند بعد از این آزمون متوجه شد که افراد رفتارهای غیرخلاقانهای را در طول زندگی میآموزند؛ یعنی انسانها هر چه بزرگتر میشوند مسائلی در زندگیشان رخ خواهد داد که سبب کاهش خلاقیتشان میشود. پس برای اینکه خلاقیتمان را از دست ندهیم بهتر است آن را به کمک راه های پرورش خلاقیت افزایش دهیم.
چرا کودکان خلاقتر هستند؟
کودکان معمولا نسبت به سایر سنین خلاقتر هستند. زیرا آنها همه چیز را به بازی و شوخی میگیرند، برای آنها زمان و محدودیتها هیچ اهمیتی ندارد. کودکان ایدههای خود را بدون هیچ ترسو و واهمهای برای خوشحالی خود انجام میدهند. بد نیست شما هم از کودکان بیاموزید و گاهی کودک درون خود را بیدار سازید و از او برای حمایت و پرورش ایدههایتان کمک بگیرید.
چگونه ایده های خود را پرورش دهیم؟
- خلاقیت ذاتی است
سعی کنید خودتان باشید. برای شروع یک ایده از خودتان شروع کنید؛ این چیزی نیست که بتوانید در اطرافیان و دوستان و یا حتی سرچ گوگل بیابید. پس تمرکز کنید و به سمت علایقتان قدم بردارید.
- اهداف مالی را کنار بگذارید
هنگامی که شما اهداف مالی و امید به جایزه گرفتن را در ذهنتان اولویت قرار میدهید؛ این کار شما را از ایجاد خلاقیت و ایده بپردازی دور خواهد کرد.
- هوشمند بودن به تنهایی کافی نیست
اینکه افراد نتوانند در امتحان موفق بشوند و یا توانایی کارهایی که از آنها خواسته شد را ندارند؛ به این معنی است که در انجام کارهای سخت و طاقت فرسا ناتوان هستند.
معمولا مردم افرادی را که کار سخت انجام میدهند را هوشمند مینامند در حالی که موفقیت برای کسانی است که خلاقانه پیش خواهند رفت.
- زندگی کنید
سعی داشته باشید همیشه اینطور فکر کنید که شما موقعیتهای مختلفی دارید و هر کاری را که دوست دارید میتوانید انجام دهید. اینکه مدام بخواهید از شرایط فعلی ناراضی باشید و خود را با عوامل محیطی محدود نمایید؛ بهتر است بدانید این کار چیزی جز فرسوده کردن شما و همچنین ترسو و پیر کردن خلاقیتهایتان نخواهد داشت.
- به باورهای عمومی توجه نکنید
شاید افکار عمومی برای شما خیرخواهانه باشد اما خلاقیتی را به همراه نخواهد داشت. این افراد هیچگاه راهحل جدید ارائه نمیدهند و همیشه بر این باورند که راهحلهای قبلی باید اصلاح شوند. این کار شما را وادار خواهد کرد که از افکار عمومی پیروی کنید و همواره رفتارهای سنتی و روتین را ادامه دهید و سرانجام قدرت ایده پردازی خود را از دست خواهید داد.
- به حل مشکلات بپردازید
ابتدا به دغدغهها و مشکلاتی که ذهن شما را درگیر کرده است بپردازید. سعی کنید آنها را حل کنید. شما اصلیترین فرد در حل مشکلاتتان هستید؛ زیرا مدام در طول زندگی با آن سرکار داشتهاید. بهتر است بدانید این کار هم شما را با یکی دیگر از راه های پرورش خلاقیت آشنا خواهد کرد.
- وسواسی نباشید
تنها راه برای فهمیدن مزه یک غذا، چشیدن آن است. دست از تجربه کردن نکشید سعی داشته باشید محیط پیرامون خود را کنترل کنید. نگران اتفاقات آینده نباشید، چون بی شک آنها اتفاق خواهند افتاد و شما بهترین راه حل را پیدا خواهید کرد.
نتیجه گیری:
خلاقیت از زمان کودکی در همهی ما وجود دارد. عدهای با شرکت در کلاسهای مختلف و یا انجام آن فعالیت، به خلاقیت خود در یک موضوع پیخواهند برد. خود را دست کم نگیرید، سعی کنید به کمک این مقاله به سمت هدف و خلاقیتهای خود قدم بردارید. راه های پرورش خلاقیت به شما این امکان را میدهد تا برای عملی کردن ایدههایتان چه راهی را در پیش بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید