تاریخ امروز6 آذر 1403
روش های ترغیب کودک به کتابخوانی

روش های ترغیب کودک به کتابخوانی

اگر می‌خواهیم کودکان‌مان به وسعت دید و درک واقعی از مسائل اجتماعی برسند باید به روش های ترغیب کودک به کتابخوانی رجوع کنیم. باید بکوشیم تا  آن‌ها را به مطالعه علاقه‌مند سازیم.

بسیار تأسف برانگیز است که شاخص مطالعه جامعه ایرانی در بین اقشار تحصیل‌ کرده به طور متوسط کمتر از ۲ دقیقه در روز است. این درحالی است که در جوامع پیشرفته‌ای چون انگلیس افراد به طور متوسط ۲ ساعت و نیم در روز مطالعه می‌کنند.

این آمار نشان می‌دهد که فرهنگ کتابخوانی و روش های ترغیب کودک به کتابخوانی و مطالعه را باید از سنین پایین آغاز و نهادینه کنیم.

روش های ترغیب کودک به کتابخوانی

 10 راهکار از روش های ترغیب کودک به کتابخوانی

1- خودتان کتاب به دست باشید

انتظار نداشته باشید کودک دو ساله‌ی شما عاشق کتاب و کتاب خواندن باشد. توقع دارید وقتی که هیچ یک از والدین کودک اهل مطالعه نیستند، فرزندشان به روش های ترغیب کودک به کتابخوانی عملکرد مثبت نشان دهد؟

او در سن بچگی بیشتر از شما تقلید می‌کند. وقتی شما را کتاب به دست می‌بیند، برای شبیه‌سازی رفتارهای‌تان تلاش می‌کند. پس اگر دوست دارید فرزندتان در آینده کتابخوان شود، از همان روزهای اول ارزش کتاب خواندن را نه با حرف، بلکه با رفتارتان به او نشان دهید. بگذارید با سرگرم شدن با کتاب خو بگیرد.

 

2- کتاب صوتی

یکی از روش های ترغیب کودک به کتابخوانی خرید کتاب صوتی برای آن‌ است. شنیدن کتاب‌های صوتی نیز مطالعه محسوب می‌شود و به کودکان شما کمک می‌کند تا به کتاب علاقه‌مند شوند. یک مادر که چهار فرزند دارد و همچنین معلم مقطع دبستان است معتقد است: شنیدن صدای کسی که با گرمی، لطافت، شیوایی و روایی خاصی کتابی را می‌خواند و توانایی بسیار زیادی در بیان مطالب دارد، می‌تواند کودکان را به مطالعه علاقه‌مند سازد. یکی از شیوه‌هایی که این مادر برای علاقه‌مند کردن فرزندان استفاده می‌کرده، پخش صدای یکی از گویندگان مطرح رادیو و تلویزیون در هنگام نقل و انتقال فرزندان به باشگاه و مدرسه بوده است. به والدین فرزندان توصیه می‌شود کتاب‌های الکترونیکی را از کتابخانه‌ها تهیه یا از کتابفروشی‌ها بخرند.

 

3- جشن اتمام کتاب، از بهترین روش های ترغیب کوددک به کتابخوانی

«برگزاری جشن کتاب» مانند جشن تولد می‌تواند یکی از جذاب‌ترین روش های ترغیب کودک به کتابخوانی باشد. ایجاد فضایی شاد با حضور دوستان و هم‌سالان که در آن کتاب محوریت دارد، می‌تواند به کودک شما در مطالعه بیشتر کمک کند. این جشن می‌تواند در زمانی برگزار شود که کودک شما در امر مطالعه یک کتاب موفق بوده است. داستانش را به خاطر سپرده و با آن ارتباط خوبی برقرار کرده است. این کار کمک می‌کند تا از کتابخوانی به عنوان یک موضوع جذاب و در عین حال مفرح در ذهنش ثبت شود.

 

4- با هم کتاب بخوانید

یکی دیگر از روش‌ های ترغیب کودک به کتابخوانی ، خواندن شعر  و داستان از همان دوران نوزادی برای آن‌هاست. بی‌شک یکی از لذت‌بخش‌ترین روش‌های تشویق برای کودکان، همراهی والدینشان برای خواندن کتاب است. این کار هم باعث افزایش توانایی گفتاری و نوشتاری کودک خواهد شد و هم دایره لغات کودک را افزوده و حس کنجکاوی وی را بیدار کرده و سبب تشویق به مطالعه کتاب‌های گوناگون خواهد شد.

با هم کتاب بخوانید

5- بلند کتاب خواندن ، از روش های ترغیب کودک به کتابخوانی

از دیگر روش های ترغیب کودک به کتابخوانی این است که با صدای بلند کتاب بخوانید. حتی زمانی که بچه‌ها توجه نمی‌کنند. دکتر کارلسون یکی از متخصصان مطالعه معتقد است: خواندن با صدای بلند هم اجتماعی و هم آموزشی است. به علاوه، بچه‌ها خوب خواندن را یاد می‌گیرند و در طی سال‌ها بلند خواندن، عاشق داستان هایی خواهند شد که مفاهیم ارزنده و معنی داری دارند (سعی کنید همواره در یک زمینۀ موضوعی خاص به بلند بلند خواندن بپردازید). گوش دادن به مطالب کتاب‌ها، افراد بیزار از مطالعه را شکست خواهد داد. این روش در پسران بیشتر تاثیر می‌گذارد.

 

6- کتاب هدیه بدهید، در کنار روش های ترغیب کودک به کتابخوانی

برای ادامه یافتن روند مطالعه کتاب توسط فرزند دلبندتان کافی است تا هدیه‌ای را برگزینید که موجبات تشویق او به مطالعه می‌شود. این یکی از موثرترین روش های ترغیب کودکان به کتابخوانی است. دادن یک کتاب به وی به غیر از هدایای دیگر در روز تولدش، راهکار خوبی است. یا هنگامی‌که از شما می پرسد: برای تولد دوستم چه چیزی بخرم؟ می‌توانید عنوان کتابی مناسب را به وی معرفی کنید. از او بخواهید با یک دست نوشته زیبا و متنی ماندگار به گیرنده کتاب توضیح دهد که چرا این کتاب سزاوار اوست. از این طریق است که فرزند شما از ارزش کتاب و کتابخوانی مطلع می‌شود.

 

7- کتاب مناسب تهیه کنید

شاید بی‌میلی فرزندتان به کتاب، از اشتباه شما در انتخاب گزینه‌های مناسب ناشی شود. اگر زیر بار داستان شنیدن نمی‌رود، محتوای متفاوتی را برای خواندن انتخاب کنید. لحن‌تان را عوض کنید. با خودش به شهرکتاب بروید. از تصاویر برای خوشایند کردن داستان کمک بگیرید و کتاب مصور بخرید یا با مشارکت او داستان را به شکل یک نمایشنامه بازی کنید تا دلگرم شود.

 

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

8- کتابی تهیه کنید که فیلمش هم وجود داشته باشد

ابتدا کتاب را برای کودکتان بخوانید و سپس به تماشای فیلم بنشینید. بعد از تماشای فیلم نکاتی را که در کتاب‌ خوانده بودید ولی در فیلم نبود را پیدا کرده و با هم مرور کنید. این کار علاوه بر این که یکی از روش های ترغیب کودک به کتابخوانب محسبوب می‌گردد؛ باعث افزایش دقت و توجه کودک نیز می‌شود.

روش های ترغیب کودک به کتابخوانی

9- از تکرار خسته نشوید

بچه‌ها عاشق تکرار هستند. آن‌ها وقتی از یک سی‌دی خوش‌شان می‌آید، هر روز تماشایش می‌کنند. وقتی داستان یک کتاب جذب‌شان می‌کند، دوست دارند هر لحظه آن را بشنوند. اشکالی ندارد! در برابر این خواسته کودک‌تان مقاومت نکنید و هر چند بار که می‌خواهد کتاب را برایش بخوانید و مانع علاقه‌اش نشوید. این تکرار کمک می‌کند فرزندتان داستان را از بر کند.

 

10- کودکتان را با کتابخانه‌ها و کتاب‌فروشی‌ها آشنا کنید

از آن جا که کتابخانه‌ها و کتاب‌فروشی‌ها کتاب‌های گوناگون و وسوسه کننده‌ای دارند؛ به همین دلیل برای بچه‌ها جذاب هستند و توجه آن‌ها را جلب می‌کنند. با تکرار رفت‌وآمد به این مکان‌ها قطعاً کودکان هم به کتاب و کتاب‌خوانی علاقه‌مند خواهند شد. این کار علاوه بر یک گردش مفید، یکی از روش های ترغیب کودک به کتابخوانی است.

 

کتابدارها هم می‌توانند یک گوشه از کتابخانه را به فضای کاری تبدیل کنند تا بچه‌ها برای خواندن یک کتاب مصور یا یک شعر به آن جا بروند. تنها چیزی که لازم دارید یک صندلی، یک تابلو و یک زنگ کوچک است. از زنگ وقتی استفاده می‌کنید که کسی بخواهد یک داستان یا افسانه را تعریف یا اجرا کند. این طوری از دیگران برای تماشا و شنیدن دعوت می‌کنید. اگر این کار بی‌نظمی و مسبب هرج و مرج به نظرتان می‌رسد، زمان‌های خاصی برای اتفاق افتادنش در نظر بگیرید.

کتاب‌فروشی

نتیجه گیری

والدین عزیز، می‌دانیم که دوست دارید از همان سال‌های اول، فرزندتان را به جمع فرهیخته‌ها وارد کنید. همه علاقه دارند که تربیت کودکشان را با ادبیات فاخر پیوند بزنند. اما مراقب باشید میل‌تان به ادب‌دوست شدن فرزندتان و روش های ترغیب کودک به کتابخوانی توسط شما، او را دل‌زده و سردرگم نکند.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.