تجربهی دورهی قاعدگی همراه با درد، برای هیچ خانمی خوشایند نیست و گاهی اوقات کار و زندگی را مختل میکند. برای تسکین دردهای قاعدگی ، چند راهکار وجود دارد که میتواند تحمل گرفتگیهای ناشی از پریودی را برای شما آسانتر کند. تقریبا نیمی از زنان سه روزهی اول دوران قاعدگیشان را با درد سپری میکنند و نیاز به چنین مراقبتهایی برای تسکین دردهای پریودی دارند.
علل قاعدگی دردناک چیست؟
برای از بین بردن دردهای قاعدگی ابتدا لازم است تا علت این دردها را تشخیص دهید. پزشکان هنوز به این نتیجه نرسیدهاند که چرا برخی از زنان قاعدگی دردناک را تجربه میکنند و برخی دیگر در طول دوران قاعدگی خود درد کمتر و طبیعی دارند.
اما برخی از عواملی که باعث درد شدیدتر در دوران قاعدگی میشود، عبارتند از:
– سیگار کشیدن
– سن کمتر از 30 سال
– خون ریزیهای شدید
– بلوغ زودرس (در 11 سالگی)
– سابقه خانوادگی گرفتگی قاعدگی
– خون ریزی نامنظم قاعدگی
– تولید بیش از حد یا حساسیت به پروستاگلاندینها (هورمونی که بر رحم تاثیر میگذارد).
در موارد گرفتگیهای خفیف و یا کوتاه مدت برخی از راهکارها در تسکین دردهای قاعدگی نقش موثری دارند.
کسانی که مشکل مثانه دارند، مقاله اگر مشکل کنترل مثانه دارید، بخوانید را از دست ندهند.
روشهایی برای تسکین دردهای قاعدگی
زیاد آب بنوشید
اگر شما آب زیادی مینوشید، میتوانید از درد قاعدگی و نفخ شکم جلوگیری کنید. البته منظور آب سرد نیست، باید آب گرم باشد زیرا برای بهتر شدن گرفتگی و تسکین دردهای قاعدگی مفید است و جریان خون در بدن را افزایش میدهد. همچنین به آرام کردن گرفتگیهای عضلانی کمک میکند.
شما میتوانید مواد غذایی را که حاوی آب زیادی هستند، در رژیم غذایی روزانهتان اضافه کنید؛ موادی مانند: کرفس، کاهو ، خیار و هندوانه.
ماساژ با روغنهای گیاهی
ماساژ درمانی برای حدود ۲۰ دقیقه میتواند به کاهش درد قاعدگی کمک کند. یک مطالعه اثر ماساژ را برای تسکین دردهای قاعدگی در زنان بررسی کرد. در نتیجهی این مطالعه محققان دریافتند ماساژ بلافاصله درد را به میزان چشمگیری کاهش میدهد و مانع افزایش دوباره آن میشود.
گاهی اضافه کردن روغنهای گیاهی به سبک آروماتراپی یا همان رایحه درمانی، ممکن است مفیدتر باشد. در یک مطالعه ۴۸ فرد مبتلا به درد قاعدگی به دو گروه تقسیم شدند: یک گروه با کرمی حاوی روغنهای گیاهی و گروه دیگر با کرمی حاوی عطر مصنوعی ماساژ داده شدند. شدت و طول مدت درد در گروهی که از روغنهای گیاهی استفاده میکردند، کاهش چشمگیری داشت. محققان این مطالعه از ترکیب روغن اسطوخدوس، مریم گلی و مرزنگوش استفاده کردند. شما میتوانید روغن ماساژ معطر را بخرید و یا خودتان با استفاده از روغنهای معطر گیاهی و یک روغن پایه، ترکیب مخصوص خود را بسازید.
اصلاح تغذیه
در این شرایط خوراکتان را متفاوت کنید، سعی کنید مصرف چربی را کاهش و مصرف سبزیجات را افزایش دهید. یک رژیم غذایی کم چرب، التهاب را در تمام بدن شما کاهش میدهد.علاوه بر این به طور کلی برای سلامتی خیلی مفیدتر است.
شما میتوانید با خوردن چربیهای اشباع نشده و غیراشباع سالم مانند روغن زیتون شروع کنید. منیزیم بیشتری دریافت کنید، زیرا باعث تسکین دردهای قاعدگی میشود. منیزیم علاوه بر سایر عملکردها، به تنظیم عملکرد عضلات نیز کمک میکند.
منیزیم در مواد غذایی مانند بادام خشک و اسفناج پخته شده فراوان است. از خوردن نوشیدنی غیر از آب اجتناب کنید. شکر کمتری مصرف کنید و هنگامی که به آن نیاز دارید، توت فرنگی یا تمشک را جایگزین کنید.
طب سوزنی
این روش تسکین دردهای قاعدگی ، تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی را هم کاهش میدهد. طب سوزنی کمک میکند تا سیستم عصبیتان آرام شود و جریان خون را در اندامهای داخلی افزایش میدهد و قوی تر میکند و اثر ضدالتهابی نیز خواهد داشت.
رابطه جنسی
انقباضاتی که در اثر ارگاسم ( در رسیدن به اوج لذت جنسی ) در بدن ایجاد میشود، میتواند به خروج سریعتر مایعات و خون از بدن و تمام شدن سریعتر پریودی کمک میکند. هرچند این روش برای خوشایند نیست و غالباً کسی سراغ این روش برای تسکین دردهای قاعدگی نمیرود.
گرم کردن شکم
اعمال گرما بر روی ناحیه شکم و کمر در دوران قاعدگی، میتواند به عنوان یکی از راهکارهای تسکین دردهای قاعدگی موثر باشد و ممکن است درد را تسکین دهد. یک مطالعه در سال 2012 با تمرکز بر روی 147 زن 18 تا 30 ساله که چرخه قاعدگی منظمی داشتند، نشان داد که اعمال گرما 40 درجه سانتیگراد در این نواحی از بدن، به اندازه مصرف قرصهای ایبوپروفن موثر است. خانمهایی که قاعدگی دردناک دارند در هنگام درد میتوانند از کیسههای آب گرم یا پد گرمکن و یا حوله گرم استفاده کنند و حتی میتوانند خودشان با روش زیر پد گرمایشی درست کنند.
دو تکه پارچه را با هم برش داده و آنها را به هم دوخته و به اندازه یک سوراخ قسمت بالای آن را باز نگهدارید.
قسمت دوخته شده را با برنج خام پر کرده و سوراخ را خیس کنید.
پد را چند دقیقه در یک دمای مطلوب در درون مایکروویو قرار دهید. فقط مواظب باشید بیش از حد گرم نشود!
پد خانگی خود را در یک حوله بپیچانید تا انتقال حرارت کاهش یابد و از آن استفاده کنید.
ویتامینهای گروه B
مصرف ویتامینهای گروه B را افزایش دهید. برای تسکین دردهای قاعدگی میتوانید هم از مواد غذایی غنی از آنها استفاده کنید و هم مکملهای آنها را بخورید ( مثل شربت ب.کمپلکس ) خصوصا ویتامین B6 در از بین بردن دردهای قاعدگی موثر است، ولی نباید بیشتر از 100میلیگرم در روز از آن را مصرف کنید.
ورزش
ورزش قبل یا در طی دوره قاعدگی میتواند باعث ترشح اندورفینها شده و به جلوگیری یا تسکین دردهای قاعدگی کمک کند و حتی نیاز به داروهای تسکین دهنده درد را از بین ببرد یا کاهش دهد. فعالیت متوسط مانند پیاده روی، میتواند در طول دوره قاعدگی مفید و موثر باشند. علاوه بر آن، یوگا تمرین ملایمی است که میتواند شدت و مدت زمان درد در دوران قاعدگی را در زنان جوان 18 تا 22 ساله به طور چشمگیری کاهش دهد.
پرهیز غذایی
خانمها بهتر است در دوران قاعدگی خود از مصرف غذاهای باعث نفخ شکم و احتباس آب میشوند، خودداری کنند، از جمله:
– الکل
– کافئین
– غذاهای شور
– غذاهای چرب
– نوشیدنی های گازدار
کاهش مصرف این مواد غذایی میتواند به کاهش گرفتگی و تسکین دردهای پریودی کمک کند. در عوض مصرف چایهای زنجبیل، نعنا و یا مخلوط آب لیمو و آب داغ میتواند در تسکین دردهای قاعدگی موثر باشد.
چه قرصهایی به تسکین دردهای پریودی کمک میکنند؟
مسکنها
مصرف داروهای مسکن بدون نسخه، مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن سدیم، در دوزهای منظم در روز قبل از انتظار شروع پریود، میتوانند در کنترل و تسکین دردهای قاعدگی موثر باشند. بیماران بهتر است در ابتدای دوره قاعدگی و یا به محض احساس علائم قاعدگی مصرف این داروها را شروع کرده و به مدت دو تا سه روز و یا تا زمان تسکین علائم ادامه دهند. همچنین داروهای ضد افسردگی گاهی اوقات برای تسکین برخی از نوسانات خلقی مرتبط با قاعدگی دردناک تجویز میشوند.
خانمهای عزیز، اگر درباره آزمایش غربالگری نمیدانید، مقاله ضرورت آزمایش غربالگری تا چه حدی است؟ را مطالعه نمائید.
هورمونهای ضد بارداری
قرصهای ضد بارداری خوراکی حاوی هورمونهایی هستند که از تخمک گذاری جلوگیری میکنند و شدت گرفتگی قاعدگی را کاهش میدهند. این هورمونها به صورت قرص، لک، حلقه واژن، تزریق، ایمپلنت یا IUD در دسترس است. هورمونها از تخمک گذاری جلوگیری میکنند، که میتواند قاعدگی دردناک بیمار را کنترل کند. هرچند برای پیش گرفتن این رویه حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.
نتیجه گیری
دردهای شدید قاعدگی ممکن است برای هر زنی اتفاق بیوفتد؛ اما اغلب دختران جوان را درگیر میکند و کمتر در خانمهای میانسال و سالمند امکان بروز دارد. ناحیه شیوع درد در هر خانمی متفاوت است، گاهی این دردها تا زیر کمر و حتی کلیه های فرد را فرا می گیرد و امکان دارد از یک تا دو روز پیش از قاعدگی آغاز شود و تا 4 روز طول بکشد.
دیدگاهتان را بنویسید