یکی از درد های بدن که ممکن است در طی زندگی هر سن و سالی را درگیر خود کند، قولنج یا کشیدگی بخش های مختلف بدنی است. با این حال چیزی که امروزه اکثر ما با آن مواجه می شویم در بیشتر مواقع قولنج عضلانی است که نشانه هیچ بیماری خاصی نبوده و تنها علت آن گرفتگی یا اسپاسم ناگهانی عضلات بدن است. قولنج معده نیز در مواردی ممکن است نشانه یکی از بیماری های روده باشد که با علائمی همچون درد شدید و نفخ همراه است. برای درمان قولنج در ابتدا باید علت آن را بیابیم و سپس متناسب با دلیل آن، بهترین نوع درمان را به کار ببریم.
انواع قولنج در طب سنتی؟
همانطور که گفته شد در گذشته های نه چندان دور، بزرگان ما به درد و کشیدگی در بخش های مختلف بدن قولنج می گفتند. از این رو بسیاری از بیماری هایی که امروزه انسان با آن دست و پنجه نرم می کند، در گذشته قولنج خوانده می شد. این کلمه از ریشه قولون گرفته شده است که بر گرفته از کلمه یونانی COLON است. در حقیقت علم پزشکی گذشته به درد های پیچشی و ناراحت کننده شکم و اعضای مجاور آن، بدون این که دلیل واقعی آن را بدانند قولنج می گفتند.
طبق این نظریه هر عضوی در بدن علاوه بر بیماری هایی که با آن رو به رو می شد، یک درد قولنج نیز دارد که از جمله رایج ترین نوع آن که به کار برده می شود قولنج کلیه، قولنج کبد، قولنج روده، قولنج نوزادی و … است. اما اگر امروزه به این بیماری ها نگاه بیندازیم؛ ممکن است بسیاری از آن ها در دسته بیماری های خطرناک شناخته شود. برخی دیگر نیز همچون قولنج عضلانی به دلیل انقباضات و گرفتگی عضله رخ می دهد که جدا از درد آزار دهنده آن مشکل چندان مهمی نخواهد بود.
علت قولنج معده یا گرفتگی عضلانی چیست؟
قولنج عضلانی
گرفتگی عضلانی که در اصطلاح عامیانه با نام قولنج شناخته می شود، ممکن است در نواحی مختلفی از بدن همچون گردن، کمر، پشت و … ایجاد گردد. اصلی ترین دلیلی که می تواند موجب قولنج در ناحیه پشت و کمر شود، عدم رعایت وضعیت صحیح بدن هنگام انجام فعالیت های روزانه است. اما علت به وجود آمدن این مشکل، تنها در مورد ذکر شده محدود نمی شود و ممکن است دلایل دیگری نیز همچون کم آبی بدن، انجام ورزش های سنگین، فعلالیت های طولانی مدت عضلانی با ماندن در یک وضعیت ثابت، آسیب های جسمی، کمبود مواد معدنی (کلسیم و منیزیم) بر قولنج عضلانی تاثیر گذار باشد.
واریس صورت به همراه راههای درمان آن
قولنج معده
- اصلی ترین دلیل به وجود آمدن قولنج معده نیز حبس شدن محتویان روده است که خود می تواند دلایل متعددی داشته باشد که از جمله آن شامل حرارت بالای روده (منجر به خشک شدن ضایعات متابولیکی و حبس شدن آن در روده ها می گردد)، کندی حرکات روده و تجمع و انسداد ضایعات به دلیل سردی مزاج، کمبود ترشحات روده (موجب خشکی ضایعات می شود) خواهد بود.
- به وجود آمدن غدد درون معده که می تواند ناشی از بیماری های مختلفی باشد. این مشکل موجب انسداد روده ها شده و خروج طبیعی ضایعات متابولیکی در روده را مختل می کند.
- ورم روده که ممکن است به دلیل گرم مزاجی یا سرد مزاجی بدن شخص باشد و می تواند بخشی از روده را در بر گرفته و موجب انسداد آن شود.
- تجمع گاز های روده در بخشی از آن و عدم خروج آن که می تواند موجب قولنج روده گردد.
- جابجایی و پیچش روده که موجب قولنج التوایی می شود.
- تجمع انگل در بخشی از روده که موجب انسداد آن و قولنج روده می گردد.
- استفاده از خوراکی هایی که دیر هضم باشند همچون به، کشک، مصرف زیاد تخم مرغ، نان خمیری موجب انسداد روده خواهد شد.
راههای درمان
درمان خانگی قولنج معده
- یکی از راهکار های درمان قولنج معده استفاده از زنجبیل تازه یا عصاره های آن است. برای درمان قولنج معده می توانید 1 قاشق چای خوری عصاره زنجبیل و یا زنجبیل تازه رنده شده را با یک قاشق چای خوری آبلیموی تازه و کمی نمک و مقداری شکر مخلوط کرده و بخورید. در صورتی که خوردن این محلول بدین صورت برای شما مشکل است؛ می توانید آن را با آب گرم مخلوط کرده و میل کنید.
- ترب یکی از سبزیجاتی است که دارای خواص هضم کنندگی بوده و می تواند در درمان این مشکل بسیار موثر واقع شود. برای این کار می توانید 1 قاشق غذا خوری آب ترب را با 1 قاشق غذا خوری آبلیموی تازه و کمی آب مخلوط کرده تا رقیق شود. این ترکیب می تواند برای تسکین درد های ناشی از کولیک بسیار مفید واقع شود.
- یکی دیگر از ترکیباتی که می تواند برای تسکین قولنج معده بسیار موثر واقع شود، مخلوط کنجد آسیاب شده، مغز بادام پوست کنده شده و سرکه است. در این روش برابر با نصف وزن کنجد آسیاب شده، مغز بادام پوست کنده را آسیاب کرده و به آن اضافه کنید. سپس پودر به دست آمده را با سرکه مخلوط کرده و هر روز 1 قاشق سوپ خوری از آن را میل کنید.
- برگ تمر هندی نیز به دلیل خاصیت دارویی که دارد می تواند در درمان قولنج معده بسیار مفید واقع شود. برای این کار می بایست 1 قاشق غذا خوری برگ تازه تمر هندی را آسیاب کرده و به آن نصف قاشق چای خوری، نمک اضافه کنید. این ترکیب را در نصف فنجان آب مخلوط کرده و میل کنید.
- گیاه زنیان می تواند یکی از راه کار های بسیار موثر در درمان درد هایی که ناشی از سوء هاضمه است قرار بگیرد. برای به دست آوردن این داروی سنتی می بایست؛ 1 قاشق چای خوری زنیان کوبیده شده را با کمی نمک ترکیب کرده و آن را میل کنید.
درمان سردرد با توجه به علت و نوع آن
درمان خانگی قولنج پشت
- در صورتی که از این درد رنج می برید؛ باید روزانه بین 3 الی 5 دقیقه حرکات کششی و اصلاحی را انجام دهید. انجام این حرکات می تواند در یک بازه زمانی مرتب به شما در درمان قولنج عضلانی کمک کند.
- یکی از بهترین راه هایی که می تواند به شما در تسکین سریع درد عضلانی ناشی از قولنج کمک کند، بهره گیری از ماساژ با استفاده از روغن است.
- دوش آب گرم یکی دیگر از راه های تسکین این درد به شمار می آید.
نتیجه گیری
در نتیجه چنانچه درمان های خانگی ذکر شده موثر واقع نشد؛ می بایست بی درنگ به پزشک مراجعه کنید. در واقع، بیماری های قولنج به ویژه قولنج معده، در صورتی که بیش از 24 ساعت به طول بینجامد و یا با تب همراه باشد، باید هر چه سریع تر مورد بررسی پزشک متخصص قرار گیرد. چرا که ممکن است از علائم ابتلا به بیماری های خطرناک داخلی باشد.
دیدگاهتان را بنویسید