خواص تخم کتان یکی از مسائلی است که هر فرد باید از آن آگاهی داشته باشد. چرا که فواید بینظیر آن بر روی سلامتی بدن، غیر قابل چشم پوشی است. گاهاً به بذر کتان، تخم بزرگ هم گفته میشود. بذر این گیاه، منبع غنی از مواد مغذی، همچون منگنز، فیبر، اسید چرب آلفا لینولنیک، ویتامین B1، و امگا 3 است. این بذر، از درخت کتان گرفته میشود. درختی قدیمی که در مصر باستان و چین بار میآید. بذر کتان منبعی برای چربی سالم، آنتی اکسیدان، و فیبر است. طبق مطالعات انجام شده، این تخم میتواند در کاهش خطر ابتلا به سرطان، دیابت و بیماریهای قلبی نیز موثر باشد. اگر شما هم تمایل دارید که بیشتر با خواص و فواید بینظیر آن آشنا شوید؛ پیشنهاد میکنم حتماً این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
فواید تخم کتان
- تخم کتان میتواند سبب کاهش کلسترول خون و همچنین پایین آمدن قند خون شود. فیبر محلول موجود در تخم کتان میتواند، سبب کاهش کلسترول گردد و از افزایش پلاکت در خون جلوگیری کند. در نتیجه، از تنگ شدن دیواره عروق خونی که میتواند منجر به افزایش فشار خون و در نهایت بروز سکتهو حملات قلبی شود؛ پیشگیری و جلوگیری نماید. فیبر موجود در تخم کتان، همچنین میتواند از افزایش قند خون در بیماران دیابتی نیز جلوگیری کند.
- تخم کتان از پوکی استخوان و تحلیل رفتن بافت استخوانی جلوگیری خواهد کرد. تحقیقاتی که بر روی موشهای آزمایشگاهی انجام شد؛ نشان میدهد که موشهای آزمایشگاهی که با تخم کتان تغذیه شدهاند؛ به دلیل وجود اسیدهای چرب امگا 3 موجود در آن، تحلیل استخوان در آنها به تاخیر افتاده است.
- تخم کتان برای افرادی که مایل هستند تا وزن خود را کنترل کنند بسیار مناسب است. خوردن تخم کتان، 30 دقیقه قبل از خوردن وعده غذایی، موجب پر شدن معده و احساس سیری در افراد شده و در نهایت سبب کنترل اشتها و کم خوری میشود.
- تخم کتان (Flaxseed) خوراکی و دارویی است که در قرنهای متوالی، از آن در طب سنتی مدیترانهای، به عنوان دارو استفاده میشود. روغن تخم کتان هم، از محصولات همین ماده خوراکی بوده و حاوی بخشی از فواید و خواص تخم کتان است.
- تخم کتان سرشار از ریزمغذیهای بسیاری، همچون فیبر خوراکی، منگنز، ویتامین B1 و اسید چرب ضروری آلفالینولینک اسید، که بهامگا 3 معروفند، است.
- تخم کتان نه تنها سرشار از چربیهای سالم، آنتی اکسیدانو فیبر است. بلکه تحقیقات جدید نشان میدهند که تخم کتان میتواند به کاهش خطر دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی کمک نماید.
خواص تخم کتان را بیشتر بشناسید!
خواص و فواید درمانی تخم کتان، هنوز به طور کامل شناخته نشده است. چرا که شناسایی فواید آن، نیاز به تحقیقات بیشتری برای آشنایی دارد. با این تفاسیر، بعضی از خواص آن عبارتند از:
جلوگیری از گر گرفتگی
طبق یکی از تحقیقاتی که درباره تخم کتان انجام شده، نشان میدهد که تخم کتان میتواند از گرگرفتگی در زنان یائسه، پیشگیری کرده و همچنین تاثیرات خوبی برروی سلامت عمومی بدن آنها نیز داشته باشد. به علاوه مطالعات نشان میدهد که روزانه 40 گرم تخم کتان، به درمان هورمونی برای بهبود گرگرفتگی و عرق کردنهای شبانه، مفید بوده و مشکل یبوست را بهبود میبخشد.
خواص تخم کتان در کاهش سطح کلسترول خون
تحقیقات نشان داده که سطح کلسترول خون، در مردانی که از تخم کتان در رژیم غذایی خود استفاده کردهاند، کاهش یافته است. همچنین درصورت مصرف زیاد این ماده خوراکی (روزانه 38 تا 60 گرم) میزان تری گلیسیرید خون نیز کاهش خواهد یافت.
محافظت در برابر ابتلا به سرطان
مصرف تخم کتان ممکن است بتواند به فرد برای مقابله و محافظت از خود در برابر سرطانهایی از جمله سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ (کولون) و سرطان پستان کمک نماید. به نظر میرسد تخم کتان بتواند در پیشگیری از رشد سلولهای سرطانی تاثیرگذار باشد و همچنین میتواند جلوی ایجاد رگهای خونی جدید توسط تومورها را بگیرد. یکی از تحقیقات جدید نشان داده که تخم کتان، یک خوراکی ایمن بوده و به فرد در مقابله با سرطان پروستات کمک خواهد کرد.
خواص تخم کتان در بهبود عملکرد کلیه
شواهد به دست آمده نشان میدهند که تخم کتان در افراد مبتلا به بیماری لوپوس، موجب بهبود عملکرد کلیهها خواهد شد. دقت داشته باشید اگر به این بیماری مبتلا هستید، بهتر است قبل از مصرف از این بذر، با پزشک خود مشورت نمایید.
بهبود قند خون
مطالعات انجام شده نشان میدهد که مصرف روزانه تخم کتان، در مردان و زنان چاقی که در مرحله پیش از دیابت هستند؛ در پایین آوردن قند خون آنها تاثیرگذار خواهد بود.
مراقب باشید…
- محققان معتقدند، علی رغم خواص بینظیر تخم کتان، دقت داشته باشید که نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.
- افرادی که روده التهابی و تحریک پذیر دارند، باید از خوردن تخم کتان پرهیز کنند.
- همچنین زنان باردار و مادران شیرده، باید از مصرف تخم کتان خودداری کنند.
- برای افراد جوانتر، بیشتر از یک قاشق چای خوری تخم کتان در روز توصیه نمیشود. از آنجایی که تخم کتان فیبر بالایی دارد. برای وارد کردن آن در رژیم غذایی خود، باید از میزان کم شروع کنید و به تدریج آن را افزایش دهید.
- محققان معتقدند، مردانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند، باید از مصرف تخم کتان اجتناب کنند.
- از طرفی افرادی که دچار بیماریهایی مانند تخمدان پلی کیستیک، اندومتریوز و فیبرویید هستند، نیز باید از مصرف تخم کتان اجتناب کنند.
عوارض بذر کتان
به نظر میرسد که در مقادیر مناسب و نرمال، تخم کتان و روغن آن بیخطر باشد. تخم کتان (نه روغن آن) حاوی فیبرهای محلول است. در برخی مواقع مصرف تخم کتان ممکن است باعث اسهال، حالت تهوع، گرفتگی، درد معده، یبوست و نفخ شکم شود.
به علاوه اگر هرنوع دارو و یا مکملی را به طور منظم استفاده میکنید. قبل از شروع به مصرف تخم کتان با پزشک خود مشورت نمایید. تخم کتان ممکن است با بعضی از داروهای رقیق کننده خون، فشارخون، مسکن، کلسترول خون، داروهای هورمونی و داروهای دیابت تداخل داشته باشد.
چند پیشنهاد برای مصرف بذر کتان!
- به هنگام صرف ناهار، دانههای تخم کتان را به سالاد خود اضافه نموده و میل کنید.
- تخم کتان را به ماست و یا دوغ خود اضافه کرده و میل کنید.
- تخم کتان را با آب میوه مخلوط کرده و میل نمایید.
- بذر کتان را به گوشت چرخ کرده اضافه نموده و سپس با آن کوفته و یا کباب درست کنید.
- تخم کتان را میتوانید به انواع سالادها و یا سوپها اضافه کنید.
- بذر کتان را به سس گوجه فرنگی و یا آب انواع گوشتها اضافه کرده و میل کنید.
نتیجه گیری
خواص بینظیر تخم کتان به سلامت و پیشگیری از بروز انواع بیماریها کمک خواهد کرد. بذر این گیاه به دلیل فواید شگفت انگیزی که دارد، طرفداران زیادی را پیدا کرده است. در واقع، یکی از 5 دانهی مهمی است که روزانه باید مصرف شود تا با اثرات مستقیم و غیر مستقیم آن، شاهد کاهش چربیهای شکم، چربیهای بدن و کاهش وزن شوید و سلامت خود را تضمین نمایید. بنابراین اگر به دنبال ماده غذایی، با کمترین ضرر هستید که هم موجب تناسب اندام، کاهش چربی و چاقی شکمی شوید؛ پیشنهاد میکنیم حتما از این ماده باارزش استفاده نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید