تاریخ امروز2 آذر 1403
علت خون دماغ شدن

علل خون دماغ شدن چیست؟

علت خون دماغ شدن یا اپیستاکسی، یک وضعیت پزشکی است که اکثریت افراد آن را مشاهده کرده‌اند. معمولا این نوع خونریزی به علت نوعی تحریک یا صدمه به آستر رگ‌های خون که در داخل بینی قرار دارند، اتفاق می‌افتد و سپس خون، از یک یا هر دو حفره‌ی بینی خارج می‌شود. این رگ‌ها سطحی هستند و به همین علت امکان دارد با کمترین تحریک به آسانی صدمه بینند. ممکن است بین چند ثانیه یا بیشتر از 10 دقیقه طول بکشد تا خونریزی متوقف شود، میزان خونریزی در هر فرد متفاوت خواهد بود و می‌تواند خفیف یا شدید باشد. اگر مدتی است که شما هم دچار خونریزی بینی می‌شوید، توصیه می‌کنیم این مطلب را تا انتهای مطالعه نمایید.

 

انواع خونریزی‌های بینی

احتمال خونریزی بینی برای هر گروه سنی اتفاق می‌افتد. اما کودکان خردسال ( بین 2 تا 10 سال) و میانسالان ( بین 50 تا 80 سال) بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند. شما ممکن است دچار خونریزی بینی شوید و این مسئله باعث نگرانی شما شود. اما بهتر است بدانید که اکثر این خونریزی‌ها، معمولا جای نگرانی ندارند و بدون نیاز به هیچ اقدام پزشکی به خودی خود متوقف می‌شوند.

البته این نکته را نباید فراموش کنید که، در برخی مواقع، خونریزی می‌تواند جدی‌تر از یک حالت معمول باشد. خصوصاً زمانی که خونریزی شما مربوط به رگ‌های بزرگ عقب حفره بینی باشد. در این حالت ممکن است درمان‌های خانگی پاسخ مناسبی برای قطع این نوع خونریزی نباشند. احتمال دارد این نوع خونریزی به دلیل زخم و آسیبی باشد که به بینی وارد شده است. در این مواقع، برای جلوگیری از شرایط حادتر، باید به موقع اقدام به درمان کنید. از آن جایی که افزایش سن رابطه‌ای مستقیمی با علت خون دماغ شدن دارد، افراد سالمند بیشتر در معرض ابتلا به خونریزی بینی هستند. به طور کلی، خونریزی بینی به دو دسته تقسیم می‌شود:

 

علت خون دماغ شدن جلویی بینی

این نوع خونریزی خفیفی است که در در قسمت جلو بینی رخ می‌دهد و خون از طریق یکی از دو حفره‌ی دماغ خارج می‌شود. اغلب خون دماغ‌های جلوی بینی بی‌خطر هستند و تهدیدی ایجاد نمی‌کند. شما می‌توانید در منزل آن را با یک سری از روش‌های خود درمانی متوقف نمایید.

 

علت خون دماغ شدن عقب بینی

این نوع خونریزی در بخش انتهایی دماغ رخ می‌دهد و معمولاً خطرناکتر از خون دماغ شدن بخش جلویی هستند. خونریزی در این حالت، نسبتا شدید خواهد بود و ممکن است خون از هردو حفره دماغ جاری شود. حتی امکان دارد، گاهی اوقات مقدار زیادی خون از گلو پایین برود. خون دماغ عقب بینی، معمولا به دلیل برخی از مشکلات سلامتی در بدن اتفاق می‌افتد به همین دلیل، این نوع خونریزی در افراد سالخورده، نسبت به افراد جوان بیشتر است.

خون دماغ

عوامل موثر بر خون دماغ شدن

از دلایل خونریزی بینی می‌توان به موارد ذکر شده در ادامه، اشاره کرد:

 

افزایش فشار خون

بالا رفتن فشار خون می‌تواند باعث تحریک یا پاره شدن عروق ریز خونی و ایجاد خونریزی شود. بنابراین بیمارانی که با سابقه فشارخون روبرو هستند، شاید این عارضه را تجربه کنند.

 

ضرب دیدگی بینی، علت خون دماغ شدن

در صورت وارد شدن ضربه‌های فیزیکی به صورت یا بینی، ممکن است بینی دچار خونریزی شود. این اتفاق در محیط‌های ورزشی، خصوصا ورزشهای کار با توپ بیشتر مشاهده می‌شود.

 

محیط‌های خشک

تغییر در میزان رطوبت هوا یا قرار گرفتن در معرض هوای خشک، موجب ترک خوردن دیواره‌های ضعیف بینی شده و منجر به خونریزی بینی یا همان خون دماغ می‌شود.

 

سینوزیت

اگر سینوزیت داشته باشید نیز دچار خون دماغ خواهید شد. اما بیشتر خون دماغ‌های سینوزیت، مربوط به استفاده از داروهای ضد التهاب بینی هستند.

سینوزیت

آلرژی، علت خون دماغ شدن

آلرژی موجب خارش بینی و در نتیجه دستکاری آن می‌شود. این موضوع، به همراه مصرف داروهای ضداحتقان بینی که برای آلرژی استفاده می‌شوند به عنوان علت خون دماغ شدن ، به ویژه هنگام صبح و شب به حساب می‌آید.

 

انحراف تیغه وسط بینی

خونریزی بینی از علائم شایع انحراف تیغه وسط بینی است. وقتی تیغه بین دو مجرای بینی کج و یا از محل خودش خارج شود، این انحراف رخ می‌دهد.
انحراف تیغه بینی باعث بسته شدن کانال بینی می‌شود. حتی باعث خواهد شد مواد خارجی وارد بینی شوند که منجر به عفونت یا آسیب بینی می‌گردد. عفونت یا آسیب بینی موجب خونریزی شدید خواهد شد.
اگر بینی شما از زمان تولد، کج بوده و یا در اثر شکستگی کج شده است و تیغه آن را با عمل جراحی صاف نکرده اید، بیشتر مستعد ابتلای به خون دماغ خواهید بود.

 

مشکلات کبدی

اگر به بیماری کبدی مبتلا باشید و در اثر این بیماری، خون شما به راحتی منعقد نشود؛ این مشکل باعث خونریزی بینی خواهد شد.

 

کمبود کلسیم، علت خون دماغ شدن

اگر به تازگی بیش از حد دچار خونریزی بینی می‌شوید. ممکن است نشان دهنده کمبود کلسیم در بدن شما باشد. بنابراین توصیه می‌شود به پزشک مراجعه کنید و آزمایش خون بدهید تا میزان کلسیم خون شما مشخص شود. اگر دچار کمبود کلسیم بودید، می‌توانید با تجویز پزشک، از قرص کلسیم استفاده نمایید.

کلسیم

اقدامات اولیه درمان خونریزی بینی

به کمک دو روش، می‌توانید خونریزی بینی را بدون نیاز به مراجعه پزشک متوقف کنید:

 

گرفتن بینی

احتمالا، شما نیز همانند اکثر افراد در هنگامی خونریزی بینی، قسمتی از بینی که دچار خونریزی شده است را فشار می دهید. بهتر است بدانید که روش گرفتن بینی، به همین طریق است و تقربیا همیشه می‌توان از این روش نتیجه گرفت.

  • با کمک ستون فقرات خود بنشینید و سرتان را کمی جلو بگیرید.
  • به کمک انگشت اشاره و انگشت شست خود، بخش نرم غضروفی که در زیر استخوان بینی شما قرار گرفته است را محکم بگیرید.
  • این کار را مدام به مدت حداقل 10 تا 12 دقیقه انجام دهید.
  • آرامش خود را حفظ کنید و از طریق دهان نفس بکشید.
  • به آرامی بینی خود را رها کنید.
  • به آرامی بنشینید و برای 5 دقیقه استراحت کنید. از دستکاری کردن و دمیدن در بینی خود خودداری کنید. چرا که باعث وخیم‌تر شدن خونریزی می‌شود.
  • اگر خونریزی شما ادامه داشت، به مدت 10 دقیقه بیشتر بینی خود را نگه دارید. تا زمانی که خونریزی شما متوقف نشده است این روند را تکرار کنید.

 

فشار سرد

یک فشار سرد یا یک بسته یخ می‌تواند با کوچک کردن رگ‌های خونی درون بینی شما، به توقف جریان خون کمک نماید.

  • چند قطعه یخ را درون یک حوله یا پارچه بپیچید.
  • صاف بنشینید و همزمان سر خود را به عقب کج کنید.
  • به مدت 5 الی 10 دقیقه، بسته یخ را روی برآمدگی استخوان بینی خود نگه دارید. تا متوقف شدن خونریزی این روند را تکرار کنید.

توجه داشته باشید، قبل از اینکه یخ را مستقیم روی پوست خود قرار دهید؛ آن را درون حوله یا پارچه بپیچید. زیرا تماس مستقیم و مکرر یخ با پوست، ممکن است به پوست شما آسیب برساند و یا حتی باعث شود شما سرماخورده شوید.

علت خون دماغ شدن

نتیجه گیری

در اغلب موارد علت خون دماغ شدن دلیلی جدی نیست و به راحتی بدون مراجعه به پزشک درمان می‌شود. این نوع خونریزی‌ها به دلایلی مثل گرمازدگی، ضرب دیدگی، آلرژی، سنوزیت و غیره، در فرد رخ می‌دهد که معمولا جای نگرانی نیست. اما در برخی مواقع به دلیل وجود مشکلات جدی، رگ‌های خونی بینی، دچار خونریزی می‌شوند که، این موضوع باید حتما توسط پزشک بررسی شود. اگر مدتی است که خونریزی‌های بی‌دلیل شما زیاد شده است، توصیه می‌کنیم سریعاً به پزشک مراجعه نمایید تا علت آن را جویا شوید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.