ما در این مقاله می خواهیم درباره سرطان حنجره اطلاعاتی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم، به شما پیشنهاد می کنیم که تا پایان ما را همراهی کنید.
همان طور که می دانید سرطان جز بیماری هایی است که سلول های غیر طبیعی کنترل نشده ای در بدن شروع به تقسیم می کنند. اگر این سلول ها بدخیم باشند به آن ها تومور می گویند. به وجود آمدن سلول های بدخیم یا تومور را در قسمت گلو سرطان گلو می نامند؛ این سرطان به دو دسته تقسیم می شود: 1- سرطان حلق 2- سرطان حنجره
امروزه در زبان پزشکی فارسی سرطان گلو و حنجره را از یکدیگر تفکیک نکرده اند، به همین دلیل است که سرطان گلو و حنجره را تحت عنوان سرطان حنجره به افراد معرفی می کنند. در این سرطان معمولاً سلول های بدخیم تارهای صوتی، لوزه ها، حلق و دهان را در بر می گیرند. به طور کلی دو نوع سرطان مربوط به حنجره وجود دارد که پزشکان بعد از تشخیص، نوع آن را مشخص می کنند: سرطان سلول سنگفرشی و سرطان آدنوکارسینوم.
متداول ترین نوع سرطان، سرطان سلول سنگفرشی است که بیشتر در ایالات متحده آمریکا گزارش شده است. این سرطان تاثیر مستقیم بر روی سلول های صاف سطح گلو می گذارد. سرطان ادنوکارسینوم غده های گلو را تاثیر قرار می دهد، اما این نوع سرطان افراد بسیار کمتری را درگیر می کند.
علائم و نشانه ها
معمولاً این سوال برای افراد به وجود میآید که سرطان حنجره چه علائمی دارد و چگونه بفهمند که به این سرطان دچار شده اند؟ تشخیص این بیماری در مراحل اول بسیار سخت است. اما نشانه هایی دارد که افراد با دقت کردن به آن می توانند به این بیماری مشکوک شوند. در ادامه آن ها را بیان خواهیم کرد:
- تغییر در تن صدا
- بروز مشکل در بلع
- کاهش شدید وزن
- صاف کردن مداوم گلو
- سرفه ادامه دار
- سرفه خونی
- بروز ورم و التهاب در ناحیه گلو
- احساس وجود یک توده در قسمت راست گلو
- دشواری در نفس کشیدن و خس خس سینه
- درد گوش
- تنگی نفس و احساس خفگی
- احساس درد در ناحیه حنجره در زمان صحبت کردن
- بروز درد در قسمت زیر گلو و سمت راست
دلایل سرطان حنجره
طبق آمارهای سازمان بهداشت جهانی آقایان بیش از خانمها به سرطان حنجره مبتلا می شوند. بر اساس تحقیقات این موضوع به سبک زندگی آن ها بر میگردد. عادت ها و سبک زندگی خاصی وجود دارد که افراد را به این سرطان دچار می کند، این عادت ها عبارتند از:
- مصرف سیگار
- استفاده مداوم از الکل
- تغذیه نامناسب
- استفاده از ماده آزبست
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
- سندروم ژنتیکی
علاوه بر مواردی که در بالا اعلام کردیم؛ ویروس HPV یا پاپیلوم انسانی نیز می توانند از دلایل بروز سرطان حنجره باشد. همان طور که می دانید بیماری HPV از طریق آمیزش جنسی و تماس مستقیم افراد با یکدیگر انتقال پیدا می کند. این بیماری با سایر سرطان ها در ارتباط است، به این صورت که معمولاً افرادی که به بیماری حنجره دچار می شوند، سرطان نای، مری، مثانه و … را به صورت همزمان تجربه خواهند کرد.
نحوه تشخیص سرطان حنجره
پزشکان برای تشخیص سرطان حنجره از لارنگوسکوپی به صورت مستقیم و غیرمستقیم استفاده می کنند. حتی گاهی اوقات نیز با استفاده از تکه برداری از بافت گلو، آزمایش سرطان شناسی را انجام میدهند که معمولاً به صورت نمونه برداری انجام می شود:
- نمونه برداری سنتی: در این روش پزشک معالج برای تشخیص سرطان، بیمار را به اتاق عمل انتقال داده و با بیهوشی کامل سعی در نمونه برداری از بافت گلو دارد.
- نمونه برداری سوزنی یا fna : در این روش معمولاً پزشک معالج با استفاده از یک سوزن به صورت مستقیم قسمتی از سلول های تومور را از گلو خارج می کند.
- آندوسکوپی: پزشک معالج با استفاده از یک لوله بلند و وارد کردن آن از طریق دهان و یا بینی اقدام به برش مصنوعی می کند.
همه چیز در رابطه با سرطان پروستات
مراحل درمان
به طور کلی مراحل این نوع سرطان به 5 دسته تقسیم می شود. پزشک با انجام معاینات، شدت و پیشرفت بیماری را تشخیص می دهد. در ادامه این 5 مرحله را توضیح می دهیم:
مرحله صفر
زمانی که بیماری در مرحله صفر است، تومور بدخیم تنها در قسمت روی لایه سطحی سلول ارگانیک گلو قرار دارد و تنها آن ناحیه را تحت الشعاع خود قرار داده است.
مرحله اول
با پیشرفت بیماری و رسیدن به مرحله اول، تومور از 2 سانتی متر کوچک تر است و تنها در قسمتی که شروع شده قرار دارد و پیشروی در این مرحله ندارد.
مرحله دوم
با تشخیص سرطان حنجره و پیشرفت بیماری به مرحله دوم اندازه تومور به 2 تا 4 سانتی متر رسیده است و ارگان های تحت شعاع دیگر را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
مرحله سوم
در این مرحله و انجام تیکه برداری پزشک تشخیص می دهد که تومور بزرگ تر از 4 سانتی متر است و گسترش خود را حتی تا گره های لنفاوی نیز ارتقا داده و سایر ارگان ها را نیز درگیر کرده است.
مرحله چهارم
با تشخیص پزشک، این سرطان به غده های لنفاوی رسیده و ارگان های دورتر را نیز تحت الشعاع خود قرار داده است. برای تشخیص این پیشروی ها از روش هایی مثل CT, PET, MRI استفاده می کنند.
نحوه درمان
بسیاری از افراد این سوال را از پزشکان می پرسند که آیا این نوع سرطان درمان نیز دارد؟ در پاسخ باید بدانید که جواب مثبت است. همان طور که سرطان های دیگر نیز قابل درمان هستند، این سرطان نیز با طی کردن طول مراحل درمانی معمولاً قابل درمان است. متخصصان مختلفی هستند که با استفاده از روش های متفاوت این بیماری را درمان می کنند؛ این متخصصان عبارتند از:
- انکولوژیست
انکولوژیست ها متخصصانی هستند که با استفاده از روش جراحی برای حذف کردن تومور ها اقدام می کنند و در کنار آن درمان دارویی را نیز برای بیمار ادامه می دهند.
- رادیشن انکولوژیست
رادیشن انکولوژیست ها برای درمان این نوع بیماری از روش پرتو درمانی استفاده می کنند و با این روش تومور را از بین می برند.
- پاتولوژیست
پاتولوژیست ها جز متخصصانی هستند که گونه های نمونه برداری شده را مورد بررسی قرار می دهند و تشخیص می دهند که بیماری در چه سطحی پیشرفت کرده است.
همان طور که می دانید نحوه درمان سرطان حنجره شامل جراحی، پرتو درمانی و شیمی درمانی است، پزشکان با توجه به پیشرفت بیماری هر یک از این درمان ها را برای بیمار تجویز می کنند.
اقدامات لازم برای درمان این سرطان و عوارض بعد از درمان
معمولاً افراد بعد از دچار شدن به این نوع بیماری و درمان آن با مشکلاتی مواجه می شوند که به آن ها عوارض درمان می گویند. برخی از افراد بعد از درمان به شکل طبیعی می توانند صحبت کنند، اما بعضی از افراد نیز این توان را از دست می دهند و با استفاده از گفتار درمان و فیزیوتراپیست معالجه می شوند. عوارض این بیماری پس از درمان به شرح زیر است:
- اختلال در قورت دادن
- تغییرات در قسمت صورت و گردن
- از دست دادن قدرت تکلم
- تنفس سخت
- سفت شدن پوست گردن
شایعترین سرطانهای شناخته شده
راه های پیشگیری
همان طور که می دانید راه قطعی برای جلوگیری از پیشگیری این نوع از بیماری وجود ندارد. اما افراد می توانند با انجام کارهایی خطر ابتلا را کم کنند. کارهای زیر می تواند در پیشگیری از این سرطان موثر باشد:
- ترک سیگار: معمولاً افرادی که سیگار می کشند به این بیماری دچار می شوند، بنابراین بهتر است که کشیدن سیگار را هر چه سریع تر ترک کرده و محصولات فاقد نیکوتین مصرف کنند.
- مصرف الکل: افرادی که در زندگی خود الکل بسیاری مصرف می کنند، دچار سرطان حنجره می شوند. آقایان ۲ برابر زنان به این بیماری دچار می شوند، بنابراین نوشیدن بیش از یک نوشیدنی الکلی این خطر را افزایش خواهد داد.
- سبک زندگی سالم: استفاده از گروه میوه، سبزیجات، گوشت های فاقد چربی در سبد غذایی می تواند به سبک زندگی سالم افراد کمک کند. هر چقدر مصرف سدیم در سبد غذایی افراد کم شود و ورزش کردن بیشتر شود از سرطان حنجره پیشگیری می شود.
- عدم ابتلا به HPV: معمولاً بیماری HPV در بروز این سرطان موثر است. بنابراین بهتر است که تمام موارد بهداشتی در زمان رابطه جنسی رعایت شده و واکسن hpv دریافت شود.
پاسخ به سوالات متداول در رابطه با سرطان حنجره
1-آیا این نوع از سرطان منجر به مرگ افراد می شود؟
در پاسخ به این سوال باید بدانید که بیشتر افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند، نجات پیدا می کنند. اما این موضوع تنها زمانی است که تشخیص این بیماری در مراحل اولیه انجام می شود. اگر بیماری ارگان های دیگر بدن را درگیر نکرده باشد، امکان شکست دادن آن بسیار زیاد است.
2- صاف کردن مداوم گلو نشانه چیست؟
یکی از علائم سرطان حنجره احساس گرفتگی در ناحیه گلو است. این موضوع باعث تنگی نفس و احساس نیاز به صاف کردن گلو می شود. این بیماری ممکن است شرایط مشابهی با سایر بیماریها نیز داشته باشد.
3- لارنژکتومی چیست؟
در پاسخ به این سوال باید بدانید که لانژکتومی به عمل جراحی گفته می شود که حنجره را به طور کامل از بدن خارج می کنند. این مورد معمولاً زمانی که پیشرفت سرطان بسیار زیاد است انجام می شود.
نتیجه گیری
این نوع از سرطان می توانند مانند تمام انواع دیگر آسیب زننده و خطرناک باشد. البته تا زمانی که به موقع تشخیص داده نشود، می تواند مرگ فرد را به دنبال داشته باشد. با این حال جای نگرانی نیست؛ چرا که با پیشرفت علم می توان تا حدودی این بیماری کنترل و یا درمان کرد. باید خاطر نشان کرد که پیشگیری و سبک زندگی سالم در تمام موارد توانسته تاثیرات مثبتی را ایجاد کند. پس به تغذیه و سلامت بدن خود اهمیت دهید.
دیدگاهتان را بنویسید