امروزه ابتلا به بیماری سیاه سرفه یا پرتوسیس در کودکان بسیار نادر است. زیرا واکسن آن توانسته غالب کودکان را بر ضد آن ایمن کند. قبل از پیدایش این واکسن، هر سال چند صد هزار مورد از این بیماری در ایالات متحده مشاهده میشد. ولی در حال حاضر در تمام آمریکا، تنها حدود 1 میلیون مورد، آن هم اغلب در بزرگسالان دیده خواهد شد.
علت سیاه سرفه
سیاه سرفه یکی از بیماریهای عفونی واگیردار دستگاه تنفسی است که عامل آن باکتری “بوردتلا پرتوسیس” است. این بیماری از طریق استنشاق قطرات تنفسی شخص بیمار، سرایت میکند. این بیماری در تمام سنین بروز پیدا میکند، ولی در کودکان شایع تر است. گسترش جهانی این بیماری به علت واکسیناسیون، بسیار کاهش پیدا کرده است. سیاه سرفه سرفههای خشن، سمج و پیوسته از مشخصات این بیماری است و بدین علت است که به این اسم شهرت یافته است. به طور کلی، این عارضه با سرفههای خشن، سمج و پیوسته گفته میشود.
استمرار سرفهها گاهی سبب کبودشدگی لبها و صورت شده و بیمار را عذاب میدهد. طول بیماری حدود 6 تا 8 هفته است. سیاه سرفه به شدت مسری است و در افرادی که استعداد این بیماری را دارند بسیار شایع است. انتقال بیماری از راه استنشاق قطرات ریزی است که طی سرفههای شدید بیمار در فضا پراکنده میشود و به افراد پیرامون بیمار منتقل میشود. دوره کمون (نهفته) بیماری حدود 6 روز تا 2 هفته است. این بیماری در کودکان کمتر از پنج سال، از شیوع بالایی برخوردار است و بیشتر از افراد سالمند به آن مبتلا میشوند.
کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان
عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد
قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان
اطلاعات بیشترنشانههای بیماری سیاه سرفه
هنگامیکه به این عارضه مبتلا میشوید، حدود 7 تا 10 روز طول میکشد تا علائم و نشانههای آن ظاهر شود. اگرچه بعضی اوقات میتواند طولانیتر شود. آنها معمولاً در ابتدا خفیف و شبیه به سرماخوردگی هستند:
- آبریزش بینی
- گرفتگی بینی
- چشمهای قرمز و آبکی
- تب
- سرفه
بعد از یک یا دو هفته، علائم و نشانهها وخیمتر خواهد شد. مخاط ضخیم در مجاری هوایی شما جمع شده و باعث سرفه غیرقابل کنترل میشود. حملات شدید و طولانی مدت سرفه ممکن است:
-
- استفراغ را تحریک کنید
- منجر به قرمز یا آبی شدن صورت
- باعث خستگی شدید میشود
چگونه شیردهی کودکان را قطع کنیم؟
با این حال، بسیاری از مردم ویژگی مشخصی را ایجاد نمیکنند. گاهی اوقات، سرفه مداوم و بریده بریده، تنها نشانهای از این است که یک بزرگسال مبتلا به سیاه سرفه شده است. ممکن است نوزادان به هیچ وجه سرفه نکنند. درعوض، ممکن است برای نفس کشیدن تلاش کنند، یا حتی ممکن است موقتا تنفس آنها متوقف شود.
روشهای درمانی
درمان پرتوزیس شامل استفاده از آنتی بیوتیکها است که به پاکسازی باکتریها از گلوی افراد مبتلا، معمولا در طی سه تا چهار روز، کمک میکند. بعد از روز چهارم درمان، این بیماری دیگر مسری نیست. اریترومایسین یکی از داروهای انتخابی آنتی بیوتیک است و به طور معمول از آن استفاده میشود. زیرا انتقال بیماری به دیگران را متوقف میکند. اخیرا، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) گزارش داده است که اریترومایسین ممکن است تنگی پیلور ایجاد کند. تنگی پیلور هضم را مختل کرده و باعث استفراغ جهشی میشود. با این حال،CDC توصیه نمیکند که پزشکان از تجویز اریترومایسین برای پرتوزیس خودداری کنند.
نوزادان مبتلا باید در اتاقی تاریک و ساکت نگهداری شوند. آنها باید تا حد ممکن تحریک نشوند تا از بروز مکرر سرفه جلوگیری شود. باید توجه زیادی به نیازهای تغذیه ای نوزاد انجام شود. زیرا تغذیه ضعیف میتواند در بروز عوارض نقش به سزایی داشته باشد. در صورت شدید بودن استفراغ، ممکن است مایع درمانی (IV) برای جایگزینی نمک و آب مورد نیاز باشد. ساکشن گلو ممکن است برای پاک کردن ترشحات بیش از حد مخاط لازم باشد.
روشهای تقویت اعتماد به نفس کودک خجالتی
پیشگیری
مهمترین روش درمان این بیماری، پیشگیری است. واکسن DPT به نوزادان ارائه میشود و به طور کلی بی خطر و موثر است. امکان دارد در برخی از کودکان عوارض جانبی بسیار نادر اما جدی وجود داشته باشد که این موارد باید بلافاصله هنگام ظاهر شدن، مورد توجه پزشک قرار گیرند.
واکنشهای منفی با واکسن DPT همراه بوده و خطر بروز این واکنشها با افزایش سن افزایش مییابد. در اکثر شرایط، واکسیناسیون برای کودکان بالای هفت سال توصیه نمیشود. واکنشهای جانبی ممکن است موضعی یا سیستمیک باشد. واکنشهای موضعی ممکن است شامل درد، قرمزی پوست و یا ورم باشند. درجه حرارت افزایش یافته، یک واکنش سیستمیک متداول به واکسن سیاه سرفه است. در بعضی موارد نادر، تب بالای ۱۰۴/۹ درجه فارنهایت گزارش شده است. سایر عوارض بسیار نادر شامل تشنج، شوک و واکنشهای حساس شدید (آنافیلاکسی) است. شدیدترین عارضه واکسیناسیون DPT، التهاب مغز (انسفالوپاتی) است.
واکسن بیماری سیاه سرفه
در کشورهایی مانند ایران که واکسن سیاه سرفه را به طور منظم به کودکان تزریق میکنند، شیوع عوارض و احتمال مرگ و میر آن بسیار کم است. تظاهرات سیاه سرفه در شیرخواران کوچکتر از شش ماه ممکن است به صورت سرفههای شدید، اشکال در غذا خوردن، قطع تنفس یا کندی ضربان قلب بدون حملات سرفه باشد. علائم این بیماری با علائم سرما خوردگی شروع میشود که شامل گرفتگی و آبریزش بینی، قرمزی و اشک ریزش چشم، تب خفیف و سرفه خشک است. پس از ۱۲ هفته، سرفههای خشک تبدیل به سرفه خلط دار میشود. در کشورهایی مانند ایران که واکسن بیماری سیاه سرفه را به طور منظم به کودکان تزریق میکنند؛ در طول سرفههای پشت سرهم که به بیمار دست میدهد، بیمار دچار قرمزی حتی کبودی چهره میشود. کودکان در انتهای سرفههای خود دچار تنفس تند هستند؛ به همراه ایجاد صدایی فریاد مانند میشوند. سرفههای شدید منجر به استفراغ در کودکان و سخت نوشیدن مایعات و خوردن غذا میشود. در موارد بسیار شدید، قرمزیهای کوچک (پتشی) در سطح به علت پارگی مویرگهای زیری رخ میدهد. سرفهها برای هفتهها میتوانند ادامه یابند.
در بزرگسالان و نوجوانان علائم خفیف تر هستند، طوری که با بیماری برونشیت اشتباه گرفته میشود. به طور معمول، کودکان 2 هفته علائم سرماخوردگی، 2 هفته علائم با سرفه شدید و 2 هفته هم دوره نقاهت را میگذرانند که 2 هفته آخر گاهی تا ماهها طول میکشد.
نتیجه گیری
همانطور که مطالعه کردید؛ سیاه سرفه یکی از بیماریهای عفونی واگیردار دستگاه تنفسی است که عامل آن باکتری “بوردتلا پرتوسیس” است. این بیماری از طریق استنشاق قطرات تنفسی شخص بیمار، سرایت میکند. این بیماری در تمام سنین بروز پیدا میکند. اما در کودکان شایعتر است. گسترش جهانی این عارضه به علت واکسیناسیون، بسیار کاهش پیدا کرده است. خوشبختانه واکسن کشف شده این بیماری تا حد چشمگیری میتواند از ابتلا به بیماری سیاه سرفه جلوگیری نماید.
دیدگاهتان را بنویسید