سندرم قبل از قاعدگی با علائم و نشانههایی همراه است. در واقع از هر 4 نفر از زنان در سنین باروری، 3 نفر به این سندروم مبتلا هستند. این علائم به صورت ناگهانی در افکار و احساسات فرد از خفیف تا شدید تاثیرگذار خواهد بود، به طوری که ممکن است حتی در زندگی روزمره اختلال ایجاد کند و فرد توانایی کنترل آن را نداشته باشد. در حقیقت اگر علائم و نشانههای این سندرم را قبل از قاعدگی خود تجربه کردهاید؛ دلیلی ندارد که شما هم حتما به ابتلای سندرم پیش از قاعدگی دچار باشید. بنابراین برای آشنایی هر چه بیشتر با این اختلال، بهتر است علائم آن را به خوبی بشناسید و به کمک راههای درمان، این معضل را کنترل نمایید.
سندرم قبل از قاعدگی چیست؟
معمولا اختلالات این سندرم، ناخوشیهای را به همراه خواهد داشت و تاثیرات جدی را بر کیفیت زندگی یک زن وارد میکند. این بیماری مزمن با گروهی از علائم، به صورت دورهای و در نیمه دوم چرخه قاعدگی ظاهر میشود. در واقع این سندرم مشکلی شایع است که در 75 درصد از زنانی که قاعدگی ماهانه دارند، دیده شده است؛ اما فقط 3 تا 8 درصد از زنان اختلال شدیدی را تجربه میکنند.
علائم جسمی و روانی pms یا سندروم قبل از قاعدگی
نشانههای این سندرم بسیار کامل و طولانی است؛ اما زنان تنها بخشی از آن را تجربه خواهند کرد. از مهمترین علائم احساسی و رفتاری در زنان، عبارتند از:
- نشانههایی از افسردگی
- گوشه گیری
- ضعف ارتباطی
- گریه کردن ناگهانی و بیاختیاری
- اضطراب و بیقراری
- تغییرات خلق و خو
- خشم ناگهانی
- بیخوابی و مشکلات خواب
- تغییر میل جنسی
- زودرنجی
به علاوه برخی از علائم فیزیکی و جسمی هستند که در فرد ایجاد خواهند شد؛ این نشانهها عبارتند از:
- بروز ناگهانی جوش صورت
- خستگی
- سردرد
- درد عضلات و مفاصل
- افزایش وزن به دلیل بالا رفتن حجم مایعات بدن
- عدم تحمل الکل
- نفخ شکمی
- تحریک پذیری سینهها
- یبوست یا اسهال
علت ایجاد سندرم pms در زنان چیست؟
تاکنون دلیل مشخصی برای ایجاد علت این بیماری در زنان بیان نشده است؛ اما برخی عوامل هستند که میتواند در بروز آن تاثیرگذار باشند. از جمله:
تغییر در چرخهی هورمونها:
علائم و نشانههای سندرم قبل از قاعدگی با تغییرات و نوسانات هورمونی تغییر میکند. همچنین با بارداری و یائسگی متوقف خواهد شد.
ایجاد تغییرات شیمیایی در مغز:
سروتونین یک انتقال دهنده عصبی یا یک ماده شیمیایی در مغز است؛ که در شکل گیری حالات رفتاری و احساسی در فرد نقش مهمی دارد. با تغییر در مقدار سروتونین، عامل محرک در بروز علائم pms در فرد ایجاد خواهد شد. بنابراین اگر مقدار این ماده کاهش یابد، ممکن است نشانههای افسردگی پیش از قاعدگی، مشکلات خواب، اشتهای بیش از حد و خستگی در زنان ظاهر شوند.
افسردگی:
برخی از زنان ممکن است پیش از عادت ماهیانه به افسردگی مبتلا باشند و به علائم این سندرم در خود پی نبرند. با وجود این موضوع، افسردگی به تنهایی عامل بروز این مشکل در فرد نخواد بود.
روشهای تشخیص سندرم قبل از قاعدگی
در واقع هیچ نوع آزمایش دقیقی به منظور تشخیص این سندرم در فرد وجود ندارد. علائم این بیماری باید در نیمه دوم چرخه قاعدگی یا مرحله لوتئال و اغلب در طی 5 تا 7 روز پیش از قاعدگی رخ دهد. توجه داشته باشید در این سندرم باید علائم جسمی و رفتاری با هم ظاهر شوند. در نهایت نباید افراد نشانههای این بیماری را در روزهای چهارم و دوازدهم چرخه 28 روزه قاعدگی تجربه کنند.
به علاوه فرد میتواند با ثبت دقیق نشانهها و علائم خود، در دو دوره از چرخه قاعدگی به وجود این سندرم در خود پی ببرد. یادداشت شروع و پایان پریودی و همچنین ثبت علائم در هر روز، میتواند وجود این بیماری را در فرد ثابت کند.
یک نکته مهم
علائم عملکرد تیروئید چه به صورت پرکاری و چه کم کاری، میتواند مشابه اختلال قبل از قاعدگی در افراد باشد؛ بنابراین با انجام تست تیروئید، دیگر نشانههای این دو بیماری با هم اشتباه گرفته نخواهند شد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر درد جسمی و تغییرات خلق و خوی شما پیش از عادت ماهیانه، بسیار رنج آور و بدون کنترل ظاهر میشود. بهتر است به منظور درمان و رفع نشانههای سندرم pms به پزشک متخصص مراجعه کنید؛ تا با بررسی علائم فرد به بهبود شرایط او کمک نماید.
معرفی چند روش درمانی به منظور کاهش و رفع علائم pms یا سندرم پیش از قاعدگی در فرد
روشهایی وجود دارند که اغلب بیخطر هستند و به فرد در کاهش و کنترل علائم این سندروم کمک خواهند کرد. از جمله:
به منظور درمان سندرم قبل از قاعدگی ، ورزش کنید
ورزش کردن مداوم میتواند استرس، تنش، اضطراب و افسردگی را در زنان کاهش دهد و به کنترل نشانههای این بیماری کمک کند.
مکملهای ویتامینی مصرف کنید
ممکن است پزشک برای افرادی که به این اختلال در دوران قاعدگی مبتلا هستند؛ ویتامین B6، به مقدار 100 میلی گرم در روز تجویز نماید تا علائم و نشانههای این سندرم را در فرد کاهش دهد. به علاوه میتوانید طبق دستور پزشک، از مکملهای اسید فولیک، کلسیم، منیزیم و ویتامین D نیز استفاده کنید.
به منظور درمان سندرم قبل از قاعدگی ، به ایجاد آرامش در خود کمک کنید
استرس، اضطراب و تنش میتواند علائم این اختلال را در فرد افزایش دهد و در نهایت ممکن است مشکلاتی را در روابط یا زندگی روزمره شخص ایجاد کند. بنابراین توصیه میشود در این هنگام حتما به حفظ آرامش و کنترل افکار خود مسلط باشید و با روشهای مدیتیشن، آرمیدگی پیشرونده عضلانی و تلقین به نفس یا بیوفیدبک، به ایجاد آرامش در خود کمک نمایید.
چند توصیه کاربردی!
- ورزشهای مداوم انجام دهید تا به سلامت روان و جسم کمک کنید.
- در این دوران، نوشیدن مایعات فراوان را از یاد نبرید؛ تا از نفخ شکم جلوگیری کنید.
- در رژیم غذایی خود از خوراکیهای مفیدی مثل انواع میوهها و سبزیجات استفاده نمایید.
- از مصرف بیش از حد قند، نمک، کافئین و الکل در هنگام بروز این اختلال خودداری کنید.
- با ورزش کردن و مطالعه، به کاهش استرس در خود کمک نمایید.
- حداقل 8 ساعت خواب شبانه داشته باشید، تا خستگی را در خود کاهش دهید.
- ویتامین D مصرف کنید تا علائم pms را کنترل نمایید.
نتیجه گیری
معمولا سندرم قبل از قاعدگی در 75 درصد زنانی که در دوران قاعدگی قرار دارند، دیده میشود که تنها 3 تا 8 درصد آنها علائمی شدیدی را تجربه میکنند. اصولا این اختلال در در نیمه دوم چرخه قاعدگی یا همان مرحله لوتئال ظاهر میشود و اغلب در طی 5 تا 7 روز پیش از قاعدگی رخ خواهد داد. به خاطر داشته باشید در این سندرم باید علائم جسمی و رفتاری با هم در فرد ظاهر شوند. و در نهایت شخص نباید دیگر علائم این بیماری را در روزهای چهارم و دوازدهم چرخه 28 روزه قاعدگی تجربه کند. اگر به وجود این معضل در خود شک دارید، بهتر است نشانههای خود را در دو دوره از چرخه قاعدگی ثبت کنید تا به وجود این بیماری در خود پی ببرید و با راههای درمان به کنترل و رفع علائم آن کمک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید