بهترین راه افزایش دهنده روی بدن ، داشتن رژیم غذایی سرشار از زینک است. روی از عناصر ضروری زندگی انسان است که برای بقاء و زندگی مهم محسوب میشود. زینک یا روی یکی از مواد مهم و ضروری برای بدن است که بیش از 100 آنزیم و هورمون برای ترشح و فعال شدن به آن نیاز دارند. میزان متعادل روی مورد نیاز بدن تا 15 میلی گرم در روز است. کمبود روی یا زینک ممکن است منجر به اسهال، رشد ناگهانی، نارسایی کبد ریزش مو، ، کاهش اشتها، بیماریهای پوستی و اختلال در ایمنی بدن شود. همچنین زینک یا روی در جلوگیری از ریزش مو، تولید پروتئین، کلاژن، سلامت ناخن، کراتین و تقویت سیستم بینایی تاثیر گذار است. در این مقاله سعی داریم برخی از مهمترین مواد افزایش دهنده روی بدن را به شما معرفی کنیم.
علائم کمبود روی در بدن
بارزترین نشانه کمبود روی در کودکان، کمبود رشد قد و ایجاد اختلال در بلوغ جنسی، به خصوص در پسرها است. همچنین اختلال در رشد موها و ابتلای مکرر به عفونتها، میتواند از نشانههای کمبود روی در بزرگسالان و به ویژه خانمها باشد. برخی از مهمترین علائم کمبود روی در بدن، عبارتند از:
- زخمهایی که تا مدت طولانیتری باقی میمانند
- عفونتهای مکرر
- زخمهای پوستی
- مشکلات دید در تاریکی
- نقص دستگاه ایمنی
- کاهش اشتها و شب کوری؛ به دلیل رابطه روی با متابولیسم ویتامین A
- ریزش مو، اختلالات رشد ناخنها و پوسیدگی دندانها
- اختلالات باروری و کاهش میل جنسی
- اختلالات در بویایی، بینایی و چشایی
- خشکی پوست و اگزما
- از دست دادن تمرکز
- زخمهای معده
- ایجاد لکههای سفید رنگ روی ناخن
- ایجاد آکنه
- لایه لایه شدن ناخن
- ایجاد یک لایه روی زبان
- سوء هاضمه
- شوره سر
- بروز حساسیت
- کاهش عملکرد مغز
- اختلال عصبی
- خستگی مزمن
- اختلالات خود ایمنی
- استرس
- اسهال
- کاهش وزن
چه افرادی به روی بیشتری نیاز دارند؟
باید توجه داشته باشید که خانمهای شیرده و باردار و افرادی که دارای فعالیت ورزشی مرتب و منظم هستند؛ نیاز به روی بیشتری نسبت به سایر افراد دارند و اگر مقدار دریافت آنها از روی کافی نباشد، بدن دچار کمبود خواهد شد که عوارض بدی را برای فرد به همراه خواهد داشت.
- افرادی که در طی روز سیگار زیادی می کشند و کسانی که مشروبات الکلی مصرف میکنند، به مقدار بیشتری روی، نسبت به سایرین نیاز دارند.
- بیماران مبتلا به دیابت،همچنین بیمارانی که دارای مشکلات کبدی و کلیوی هستند، به روی بیشتری نیاز دارند.
- کم خونی یکی از بیماریهایی است که نیاز به دریافت روی را در بدن افزایش میدهد.
- در هنگام ابتلا به عفونتها، نیاز به دریافت روی، بیشتر از سایر مواقع خواهد شد.
- کسانی که دچار سوختگی شدهاند و یا بیمارانی که سکتههای قلبی ( آنفارکتوس قلبی ) کردهاند، هم چنین افرادی که دچار آرتروز هستند؛ بیش از حد معمول به روی نیاز دارند.
- تحقیقات و بررسیهای بالینی نشان داده است، افرادی که مبتلا به جوشهای صورت (آکنه) هستند؛ دارای سطح پایینی از روی در خون بودهاند و مصرف روزانه 200 میلی گرم گلوکونات روی، که معادل 30 میلی گرم روی است، میتواند موجب بهبود آکنه در آنها شود.
- به علاوه افراد مبتلا به سرطان، به روی بیشتری نیاز دارند.
- کسانی که مبتلا به نورودرماتیت و پسوریازیس هستند؛ اغلب مبتلا به کمبود روی هستند.
- کسانی که به زخمهای پوستی مبتلا هستند؛ جهت ترمیم و بازسازی سریع تر، نیاز به مقدار روی بیشتری دارند.
- تحقیقات انجام شده بر روی حیوانات نشان میدهد، طحال حیواناتی که دچار کمبود طولانی مدت روی بوده؛ پس از مدتی دچار چروکیدگی شده است. همان طور که میدانید طحال از اندامهای ایمنی در بدن به شمار میرود. بنابراین کاهش روی موجب به هم خوردن سیستم ایمنی میشود و معمولا افراد دچار نقص ایمنی و کمبود روی، اکثراً به سرماخوردگیهای متعدد مبتلا میشوند.
مقدار روی مورد نیاز برای هر فرد
مردان 14 سال به بالا، نیازمند 11 میلی گرم روی در روز هستند. نیاز روزانه زنان 14 تا 18 ساله، 9 میلی گرم است. همچنین مصرف روزانه 8 میلی گرم روی، در روز برای زنان 19 سال به بالا توصیه میشود. به علاوه دقت داشته باشید که کودکان 9 تا 13 ساله به 8 میلی گرم روی، در روز نیاز دارند.
بهترین خوراکیها و مواد افزایش دهنده روی بدن
حال نوبت آن میرسد که با مواد غذایی سرشار از روی بیشتر آشنا شویم؛ تا کمبود آن را در بدن جبران نماییم. این خوراکیها شامل:
بوقلمون
گوشت بوقلمون پروتئین زیادی دارد و یک ماده غذایی سیر کننده به حساب میآید. دریافت پروتئین کافی، سطح انسولین بعد از وعدههای غذایی را ثابت نگه میدارد. همچنین گوشت بوقلمون یکی از غذاهای سرشار از زینک است و سلنیوم موجود در آن، با سرطان مبارزه میکند.
راه افزایش دهنده روی بدن با قارچ
قارچ یکی از منابع پروتئین مفید برای بدن است که به صورت خام، سرخ شده یا پخته شده مصرف میشود. قارچ همچنین منبع ژرمانیوم است که به استفاده درست از اکسیژن به بدن کمک خواهد کرد. همپنین آهن، ویتامین C و ویتامینD ، از دیگر مواد مفید در قارچ هستند.
مرغ
گوشت مرغ یکی دیگر از مواد افزایش دهنده روی بدن است. همچنین گوشت مرغ، پروتئین زیاد و چربی کمتری دارد. سلنیوم موجود در گوشت مرغ، دشمن سرطان است. ویتامین B6 و B3 موجود در مرغ، برای افزایش متابولیسم بدن و سلامت سلولها بینظیر خواهد بود.
راه افزایش دهنده روی بدن با اسفناج
اسفناج یکی از خوراکیهای افزایش دهنده روی بدن است که برای سلامتی فواید زیادی دارد. همچنین به افرادی که دچار کم خونی و کمبود آهن هستند؛ توصیه میشود اسفناج را فراموش نکنند. به علاوه، آنتی اکسیدان موجود در اسفناج به نام آلفالیپوئیک اسید، سطح گلوکز را پایین میآورد و از استرس اکسیداتیو جلوگیری میکند. اسفناج دارای ویتامین K بوده که به سلامت استخوانها هم کمک خواهد کرد.
نخود
نخود، حاوی سلنیوم یک ماده معدنی است که ترکیبات سرطانزا در بدن را سمزدایی میکند. همچنین نخود یکی از غذاهای حاوی روی است که بدن به شدت به آن نیاز دارد. فیبر موجود در نخود، کلسترول قند و خون را کنترل کرده و از دیابت و بیماری قلبی پیشگیری خواهد کرد.
سیر
حتما شنیدهاید که سیر برای سلامتی فواید زیادی داشته و میکروبهای بدن را نابود میکند. سیر دارای آلیسین (ترکیبی که تاثیرات بیولوژیکی قوی دارد) است و به سلامت قلب کمک زیادی میکند. به علاوه کم کالری بوده و در بهبود سطح کلسترول و فشار خون تاثیرگذار است.
راه افزایش دهنده روی بدن با برنج قهوهای
از دیگر منابع روی میتوان به برنج قهوهای اشاره کرد. برنج قهوهای حاوی منگنز است و در جذب مواد مغذی و تولید آنزیمهای گوارشی و همچنین در تقویت سیستم ایمنی موثر خواهد بود.
کنجد
کنجد منبع فیتواسترول است و به کاهش سطح کلسترول کمک میکند. همچنین سزامین موجود در کنجد به تعادل هورمونها و سلامت عمومی بدن کمک خواهد کرد. این ماده مغذی، یکی از مواد افزایش دهنده روی است و پروتئین زیادی دارد. پیشنهاد میکنیم برای طبخ غذا، از روغن کنجد استفاده نمایید.
راه افزایش دهنده روی بدن با زرده تخم مرغ
زرده تخم مرغ سرشار از روی بوده، و همچنین دارای ویتامینهای A، E،D و K است. یکی دیگر از فواید زرده تخم مرغ، آنتی اکسیدانهای لوتئین و زئازانتین است که سلامت بینایی فرد را افزایش خواهد داد.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد، زینک یا روی، یکی از مهمترین مواد معدنی ضروری بدن است. چرا که این ماده بر روی عملکرد بسیاری از فعالیتهای بدن تاثیرگذار خواهد بود. بنابراین استفاده از مواد افزایش دهنده روی بدن میتواند از کمبود و ایجاد اختلال جلوگیری نماید. توصیه ما به شما این است که، مراقب کاهش مصرف روی در رژیم غذایی خود باشید تا عوارض و علائم آن را به حداقل برسانید.
دیدگاهتان را بنویسید