احساس تنهایی در هر فرد میتواند بسیار مخرب باشد. در واقع نیاز به برقراری ارتباط با افراد دیگر، یک نیاز ذاتی است که هر فرد احتیاج دارد لحظهای را با اطرافیانش وقت بگذارد. احساس تنهایی با تنها بودن متفاوت است. چرا که تنهایی به عدم حضور فرد در کنارتان گفته میشود. در صورتی که احساس تنهایی حتی با حضور اطرافیان و شلوغیها حس خواهد شد. این احساس حتی ممکن است برای افراد متاهل و شاغل هم اتفاق بیفتد. در حقیقت همه ما، احساس تنهایی را برای دورانی تجربه کردهایم که در برخی مواقع تاثیرات جسمی و روحی را به ما وارد کرده است. اگر برای مدتی است که حس تنها ماندن میکنید و از این اوضاع و احوال ناراضی هستید؛ پیشنهاد میکنیم حتما این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.
تعریف درست تنهایی
تنهایی را درد اجتماعی نیز تفسیر میکنند، این احساس یک مکانیزم روانشناختی است که به افراد منزوی به عنوان یک هشدار نمایان میشود و آنان را به سمت برقراری ارتباط جدید سوق میدهد. به علاوه تنهایی یک حالت ذهنی دردناک است که از احساس عدم حضور افراد یا رابطه داشتن با دیگران ایجاد میشود. هنگامی کـه تنها هستید؛ احساس نیاز به تفاهم و اشتیاق برای تقسیم احساسات و افکارتان با دیگران در شما پدیدار خواهد شد. در حقیقت این حس، پاسخی پیچیده و ناخوشایند به انزوا یا کمبود همصحبتی است که معمولا با احساس اضطراب از نداشتن ارتباط و اشتراک با دیگران، از گذشته شروع شده و تا آینده ادامه مییابد.
البته این احساس ممکن است حتی زمانی که فرد در اطراف خود، اشخاصی را دارد نیز به وجود آید. طبق تحقیقات به دست آمده، حس تنهایی حتی در افراد متاهل، خانواده دار یا شاغل، درخیلی از مواقع نیز دیده شده است.
معرفی انواع تنهایی
احساس تنهایی را ممکن است هر فرد در دوره زمانی خاصی تجربه کند. اما این احساس انواع متفاوتی دارد، مثل:
احساس تنهایی گذرا
به صورت دورههای کوتاه مدت و مختصر احساس میشود، هر چند زندگی اجتماعی شخصی عموماً رضایت بخش به شمار میآید.
احساس تنهایی انتقالی
تنهایی انتقالی زمانی ایجاد میشود که فرد در گذشتهای نه چندان دور، از روابط اجتماعی خوبی برخوردار بوده است؛ اما اخیرا به خاطر رویداد خاصی از قبیل مرگ عزیزان، طلاق، مهاجرت احساس تنهایی میکند.
احساس تنهایی اجتماعی
این تنهایی به واسطه فقدان شبکه اجتماعی به وجود میآید. احساسهای بارز در این حالت عبارتند از: ملال، بیهدف بودن یا احساس محرومیت و طرد شدگی و برای درمان این تنهایی وارد شدن به گروهی از دوستان یا بستگان که با آنان میتوان کارهایی را به طور مشترک انجام داد، توصیه میشود.
احساس تنهایی مزمن
تنهایی مزمن به مدت یک دوره چند ساله، طول میکشد و در طی آن هیچ گونه رابطه اجتماعی خشنود کنندهای وجود ندارد.
احساس تنهایی عاطفی
به خاطر فقدان یک دلبستگی عاطفی نزدیک و صمیمانه در فرد رخ خواهد داد. که نمیتوان آن را با دوست یابی برطرف کرد؛ بلکه باید صمیمیت عاطفی برقرار شود.
علت ایجاد حس تنها ماندن
تنهایی میتواند حاصل عوامل مختلفی چون عوامل اجتماعی، ذهنی و احساسی باشد. از جمله مهمترین این موارد، میتوان به رویدادها و ویژگیهای شخصیتی اشاره کرد:
1- کاهش ارتباط اجتماعی
ممکن است تنهایی در دوران طلاق، مهاجرت، مرگ عزیزان و … در شما به وجود آید. با این وجود، ارتباط اجتماعی شما محدودتر خواهد شد.
2- ویژگیهای شخصیتی هر فرد
- عزت نفس پایین غالباً با روابط نابسنده همراه خواهد بود. ممکن است کیفیت ضعیف یک رابطه، عزت نفس را در فرد کاهش دهد. اما عزت نفس پایین هم اشخاص را در برقراری ارتباط جدید با دوستان دیگر بازخواهد داشت.
- ضعف در همدلی و درک نادرست از دیگران نیز میتواند در روابط تداخل ایجاد نماید. اگر ما دیگران را آنگونه که واقعاً هستند نبینیم، ایجاد و حفظ یک رابطه خوب با آنها دشوار خواهد بود.
- افکاری که در هنگام برخوردهای اجتماعی در ما به وجود میآیند، میتوانند در روابط ما اختلال ایجاد کنند. این افکار باعث خواهند شد تا از دیگران دوری کرده و یا اینکه احساس ناراحتی کنیم. افکاری مانند این تفکر که من مناسب رابطه نیستم، برخورد من باعث خواهد شد تا فردی احمق به نظر برسانید؛ شما را از اجتماع دورتر خواهد کرد.
- ترس از موقعیتهای اجتماعی و کم رویی نیز میتواند ما را از داشتن رابطه با دیگران باز دارد. تفاوت اصلی میان اشخاصی که خود را خجالتی توصیف میکنند و کسانی که چنین تصوری از خود ندارند، در نحوه تفکر آنها درمورد خود بستگی دارد. معمولا افراد خجالتی ناراحتی خود را به حساب یک صفت شخصیتی یعنی خجالتی بودنشان میگذارند.
- مهارتهای اجتماعی ضعیف نیز میتوانند باعث شود تا روابط ما را مختل کند. ممکن است به این دلیل تنهایی را احساس کنید که از نحوه برخورد صحیح با دیگران اطلاعی نداشته باشید. معمولا افراد تمایل دارند تا مهارتهای اجتماعی خود را کمتر از حد واقعی در نظر بگیرند. در واقع اشخاصی که به داشتن روابط اجتماعی تمایل دارند، بیشتر صحبت میکنند، تماس چشمی بهتری برقرار میسازند، بیشتر لبخند میزنند و از حرکات بیانگر مناسبتری استفاده خواهند کرد.
یک نکته جالب!
واقعیت این است که حس تنهایی واگیردار است؛ شواهد نشان میدهد که اگر اطرافتان را با کسانی که چندان احساس تنهایی نمیکنند، به جای کسانی که صرفا به حس تنهایی دچارند پر کنید، این حس را در خود تشدید خواهید کرد.
چرا باید احساس تنها ماندن را در خود از بین ببریم؟
کاملا طبیعی است که گاهی احساس تنها ماندن را در خودتان حس کنید، اما اگر این حس دائمی و بیش از حد باشد، به هیچ عنوان طبیعی نخواهد بود. در تحقیقات مختلف نشان داده شده که حس تنهایی مداوم و بیش از حد، مشکلاتی را در سلامتی افراد ایجاد میکند. از جمله:
- تنفس سخت
- احساس انزوا
- مهآلودگی مغزی
- استرس
- رفتارهای وسواسی
نتیجه گیری
تنهایی احساس بسیار شایعی است که امکان دارد هر فرد در دوره زمانی خاصی آن را تجربه کند. در برخی افراد این احساس، مشکلات روحی روانی بسیاری را ایجاد میکند. همانطور که گفته شد، تنها بودن با حس تنها ماندن کاملا متفاوت است. چرا که این حس خلا، ممکن است حتی با حضور تمام اعضای خانواده، دوستان، همکاران و اطرافیان، در درون هر فرد ایجاد شود. این موضوع مسئله مهمی است که افراد باید به آن توجه ویژهای داشته باشند، زیرا آثار مخربی همچون افسردگی را به همراه خواهد داشت.
دیدگاهتان را بنویسید