تاریخ امروز3 آذر 1403
بهبود رفلاکس

روش‌های بهبود رفلاکس در نوزادان و کودکان

متاسفانه این مسئله در نوزادان بسیار رایج است و بهبود رفلاکس معده نیازمند روش‌هایی است که والدین برای پیشگیری و درمان آن بیاموزند. در صورتی که نوزاد علائمی مانند رشد ضعیف، برگرداندن غذا، استفراغ مکرر، مدفوع خونی، سرفه‌های مزمن و ناراحتی بعد از غذا خوردن از خود نشان داد با پزشک صحبت کنید. این علائم نشان دهنده بیماری ریفلاکس معده است که باعث رشد ضعیف فرزند می‌شود. مانند بزرگسالان، کودکان نیز از رفلاکس اسید معده رنج می‌برند. این رفلاکس باعث برگرداندن غذا می‌گردد. برای آگاهی از چند روش ساده به جهت بهبود رفلاکس در نوزادان ما را در ادامه‌ی مطلب همراهی کنید.

بهبود رفلاکس

روش‌های بهبود رفلاکس معده در نوزادان و کودکان

تعداد وعده‌های غذایی کودک را افزایش دهید

در صورتی‌ که شکم کودک پر باشد، احتمال رفلاکس واستفراغ بالا می‌رود. لذا افزایش دفعات غذا خوردن و کاهش حجم هر وعده غذایی می‌تواند در کاهش و بهبود رفلاکس در نوزادان و کودکان مفید باشد.

هنگامی که معده کمتر پر باشد، فشار کمتری به عضله منقبض کننده (اسفنکتر) تحتانی مری وارد می‌شود. عضله منقبض کننده تحتانی مری یک عضله حلقوی است که مانع بالا آمدن محتویات معده به داخل مری می‌شود. هنگامی که از طرف معده فشار زیادی به این عضله وارد شود، عضله کارایی خود را از دست داده و اجازه می‌دهد مقداری از محتویات معده بالا آمده و وارد حلق شوند. در سال اول زندگی کودک، مدتی طول می‌کشد تا این عضله قدرتمند شود. بنابراین کودکان در این سن، زیاد دچار آبریزش دهان می‌شوند. بنابراین بهتر است هر زمان که کودک گرسنه بود به او شیر بدهید.

همچنین با شروع تغذیه‌ی کمکی علائم مربوط به رفلاکس معده به طور چشم‌گیری در کودک کاهش می‌یابد.

 

در رژیم غذایی مادر تغییراتی را به وجود آورید

با ایجاد تغییراتی در برنامه غذایی مادر نیز، به بهبود رفلاکس در کودکان شیرخواره کمک می‌کنید. برخی مطالعات نشان می‌دهند هنگامی که مادران مصرف شیر و تخم مرغ خود را محدود می‌کنند، وضعیت کودکان بهتر می‌شود.

مادران شیرده در طول ماه‌های اول بهتر است از مصرف لبنیات گاوی مانند شیر، خامه، کره، پنیر و … (به علت بالا بودن میزان حساسیت به پروتیئن گاوی در شیرخوار مبتلا به رفلاکس) و همچنین از مصرف گوشت گاو، گوجه فرنگی، شکلات، کاکائو، قهوه و دخانیات خودداری نمایند.

در این موارد استفاده از گوشت و لبنیات با پایه‌ی غیر گاوی مانند گوسفند یا شیر سویا جایگزین مناسب‌تری خواهد بود.

 

برای بهبود رفلاکس نوزادان اندازه پستانک و شیشه شیر را بررسی کنید

اگر کودک از شیشه شیر تغذیه می‌کند، سعی کنید سر پستانکی شیشه شیر، همیشه با شیر پر شود تا کودک هوای زیادی نبلعد. انواع اندازه‌های سر شیشه را امتحان کنید تا از متناسب بودن اندازه آن با دهان کودک مطمئن شوید.

همچنین برای جلوگیری از ورود شیر با سرعت زیاد به دهان کودک، نباید سوراخ سر شیشه گشاد باشد.

انتخاب شیشه شیر مناسب در کاهش علائم رفلاکس بسیار موثر است و به بهبود رفلاکس نوزادان کمک خواهد کرد.

بهبود رفلاکس

جهت بهبود رفلاکس غلظت شیر خشک یا شیر مادر را افزایش دهید

در صورت اجازه متخصص کودکان، اضافه کردن مقدار کمی برنج به شیر خشک یا شیر مادری که کودک از آن تغذیه می‌کند ممکن است باعث کاهش جاری شدن آب از دهان و استفراغ شود.

افزایش غلظت غذا باعث می‌شود محتویات معده به بالا حرکت نکنند.

 

حتما آروغ کودک را برای بهبود رفلاکس بگیرید

هر بار که به کودک شیر می‌دهید، حتما آروغ او را بگیرید. آروغ زدن کمک می‌کند علائم رفلاکس کاهش یابد. اگر کودک شیشه شیر استفاده می‌کند، پس از هر 30 تا 60 سی‌سی شیر، آروغ او را بگیرید. در مورد کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند نیز پس از هر بار مکیدن سینه باید آروغشان گرفته شود.

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

حالت خوابیدن

برای بهبود رفلاکس در نوزادان و کودکان همیشه کودک خود را بر روی تشک سفت و به پشت بخوابانید. حتما توجه کنید اطراف کودک در گهواره یا رختخواب نباید بالش، پتوی کلفت، عروسک‌های پشمالو و نرم وجود داشته باشند.

مطالعات نشان می‌دهند کودکانی که در حالات مختلف به جز قفا (خوابیدن به پشت) می‌خوابند، بیشتر دچار سندرم مرگ ناگهانی نوزاد می‌شوند. این امر در مورد تمام کودکان حتی آن‌هایی که رفلاکس و بیماری رفلاکس دارند صدق می‌کند.

کودکانی که در صندلی مخصوص ماشین به صورت خمیده می‌خوابند بیشتر دچار رفلاکس شده و بیشتر در معرض خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد قرار دارند.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه نمود؟

در صورتی که یکی از موارد زیر رخ داد، توصیه می‌کنیم حتما با متخصص اطفال تماس بگیرید:

  • وزن کودک افزایش پیدا نمی‌کند
  • با شدت تف می‌کند به طوری که منجر به بیرون پریدن محتویات معده از دهان او می‌شود (استفراغ پرتابه‌ای)
  • تف کردن مایع زرد رنگ
  • تف کردن خون و یا موادی که شبیه دانه های قهوه باشد
  • اجتناب از غذا خوردن
  • در مدفوع او خون مشاهده کردید
  • مشکلات تنفسی دارد
  • استفراغ را در سن ۶ ماهگی یا دیرتر آغاز کند.

 

درمان‌های دارویی و جراحی برای بهبود رفلاکس

در صورتی که تغییرات سبک زندگی به بهبود رفلاکس در نوزادان و کودکان کمکی نکرد ممکن است متخصص کودکان بررسی بیشتری بر روی سایر عوامل ایجاد کننده این علائم انجام دهد.

اگر چه داروهایی مانند رانیتیدین یا امپرازول برای درمان رفلاکس زیاد استفاده می‌شوند، اما تحقیقات، کارایی آن‌ها در این زمینه را زیر سوال برده‌اند. عملکرد اصلی این داروها کاهش اسید معده است. چندین پژوهش انجام شده در این زمینه نشان می‌دهند که مصرف این داروها با درمان نکردن رفلاکس هیچ تفاوتی ندارد و نمی‌توانند علائم رفلاکس را بهبود بخشند.

یک نگرانی در مورد مصرف این داروها خطر عفونت است. اسید معده به صورت طبیعی از بدن در مقابل ارگانیسم‌های خطرناکی که در آب آشامیدنی و غذا وجود دارند، محافظت می‌کند. کاهش اسید معده می‌تواند خطر ابتلا به این نوع عفونت‌ها را افزایش دهد. پزشک بر اساس شدت علائم، درمان مناسبی از جمله دارو ممکن است تجویز نماید.

در صورتی که داروها و تغییر سبک زندگی نتوانست کمکی به بهبود رفلاکس نماید و کودک در وزن‌گیری مشکل داشته یا حتی دچار عوارض دیگری شده است، ممکن است جراحی انجام شود.

سفت کردن عضله منقبض کننده مری باعث می‌شود اسید معده نتواند از آن عبور کرده و وارد مری شود. این نوع جراحی و نیاز به آن، به خصوص در نوزادان نادر است. این عمل جراحی که فاندوپلیکیشن (fundoplication) نام دارد، معمولا برای کودکانی انجام می‌شود که رفلاکس در آن‌ها موجب مشکلات تنفسی شدید یا اختلال رشد شده است.

 

نتیجه گیری

رفلاکس در نوزادان معمولا با بزرگتر شدن نوزاد به تدریج برطرف خواهد شد و تنها در صورتی غیرطبیعی محسوب می‌شود که بعد از ۱۸ ماهگی همچنان ادامه داشته باشد.

در موارد بسیار نادری رفلاکس می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات حادتری مانند بیماری ریفلاکس معده به مری، آلرژی یا انسداد باشد که حتما نیاز به مراجعه به متخصص کودکان دارد.

در صورتی که می‌خواهید درمان خانگی یا طبیعی را برای بهبود رفلاکس کودک امتحان کنید، حتما ابتدا با متخصص اطفال مشورت کنید تا از بی خطر بودن آن مطمئن شوید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.