شاید شما هم نیز از افرادی باشید که از لکها و تیرگیهای روی پوست خود به ستوه آمدهاید و دنبال راهی هستید که بتوانید آنها را از بین ببرید. قبل از هر چیزی باید ابتدا از علت لک و تیرگی پوست آگاه شد و بعد برای درمان اقدام کرد.
اکثر افراد نمیتوانند لکها و تیرگیهای روی پوست خود را تحمل کرده و میخواهند هر چه زودتر از شر آن خلاص شوند. این لکه های پوستی از نظر علائم و شدت با یکدیگر متفاوت هستند و ممکن است موقتی یا دائمی باشند. حتی ممکن است بعضی از این لکه ها دردناک باشند. علتی که باعث بروز لک و تیرگی بر روی پوست میشود گاهی ژنتیکی و گاهی موقعیتی است. در هر صورت با شناسایی علت های بروز لک و تیرگی پوست میتوان آن را درمان یا حتی از بروز آن جلوگیری کرد.
علت های بروز لک و تیرگی پوست
زمانی که تولید ملانین، ماده ای که رنگ پوست را ایجاد میکند افزایش مییابد، لکها و تیرگیهایی بر روی پوست ایجاد خواهد شد. این لکها و تیرگیها میتوانند در رنگها و اندازه های متفاوتی باشند. بخشهایی که ملانین بالاتری دارند رنگ پوست تیره تر است. در ادامه به معرفی و بررسی علت لک و تیرگی پوست میپردازیم.
آفتابسوختگی
ملانین انرژیای که در اشعه فرابنفش نور خورشید وجود دارد را جذب میکند و با استفاده از آن از پوست محافظت میکند. در این فرایند ممکن است قسمتهایی از پوست که قبلا دچار تیرگی بوده، تیره تر شود. همچنین حالات شدید آفتاب سوختگی میتواند باعث ایجاد تاول در پوست شود.
ملاسما
یکی از بیماریهای پوستی شایع ملاسما است که باعث میشود لکه هایی بر روی پوست ایجاد شود. این بیماری غالبا در زنان باردار و افرادی که به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار گرفته اند دیده میشود. ملاسما ممکن است بر اثر تغییرات هورمونی یا یک عارضه خاص ایجاد شود.
التهاب
اگزما، آکنه، آسیبهای پوستی و … میتوانند باعث التهاب پوست شوند که ممکن است بعد از مدتی لکه هایی روی پوست ایجاد کند.
دیابت
دیابت نیز یکی از علت لک و تیرگی پوست است که میتواند قسمتهایی از پوست را تیره تر کند.
ژنتیک
- برخی از افراد دچار یکی مشکل پوستی به اسم آکانتوز نیگریکانس هستند که نوعی مشکل پوستی محسوب میشود و باعث تیره و ضخیم شدن پوست زیربغل، کشاله ران و گردن میشود.
- برخی هم هستند که دچار یک ناهنجاری نادر به نام اینکانتیننتا پیگمنتی هستند که تظاهرات پوستی از عوارض آن است. این ناهنجاری بیشتر در زنان دیده میشود.
- ممکن است پوست برخی از افراد از بدو تولد دارای یک سری لکه های روشن یا قهوهای باشد.
عوارض جانبی داروها
برخی از داروها باعث افزایش رنگدانههای پوست شده و بر روی پوست لکه های تیره ایجاد میکنند.
جای زخم
ممکن است پس از گزیده شدن توسط حشرات، سوختگی یا زخم لکه هایی روی پوست ایجاد شود که البته زیاد جای نگرانی ندارند زیرا معمولا بعد از گذشت زمان کمرنگتر خواهند شد.
بیماریها
برخی از بیماریها هستند که ممکن است لکه ها و تیرگی هایی بر روی پوست ایجاد کنند. از جمله بیماریهایی که باعث ایجاد این لکه ها میشوند، آدیسون و هموکروماتوز است. بیماری آدیسون باعث ایجاد لکه در نواحی مختلف پوست مثل لبها، آرنج و زانو، داخل گونه، انگشتان پا و … میشود. هموکروماتوز نیز باعث ایجاد لکه های پوستی و تیره شدن پوست میشود.
پیشگیری از بروز لکها و تیرگیهای پوست
- استفاده از ضدآفتاب: ضدآفتابهایی که دارای SPF بالاتری است و از UVA و UVB محافظت میکنند، بهترین گزینه انتخابی هستند.
- دوری کردن از نور خورشید: مراقب باشید مدتزمان طولانی زیر نور خورشید نمانید و در غیر این صورت حتما از کلاه، چتر، عینک آفتابی و ضدآفتاب استفاده کنید.
- داشتن یک روتین مراقبت از پوست: با مراقبت مرتب و مناسب از پوست خود میتوانید از بروز لک و تیرگی بر روی پوست خود جلوگیری کنید.
درمان لکها و تیرگیهای پوست
تا اینجای مطلب با علت لک و تیرگی پوست آشنا شدیم. حال خوب است که با درمان و چگونگی رفع این لکها نیز آشنا شویم. متخصصان مراقبت پوست معتقدند که با استفاده مداوم از ضدآفتاب میتوان از بروز لکها و ککومک جلوگیری کرد. لکهای صورت معمولا بیخطر هستند اما انواعی از درمانها هستند که باعث روشنتر شدن آنها میشود. این روشهای درمانی به شرح زیر است:
لیزر
یکی از روشهای از بینبردن لکهای پوست، لیزردرمانی است که در آن با نور لکهای صورت را از بین میبرند. البته این روش بدون عوارض نبوده و ممکن است باعث قرمزی و یا خارش پوست شود. به همین دلیل حتما باید قبل از اقدام به لیزردرمانی با یک متخصص پوست حاذق و مطمئن در این مورد مشورت کرد.
بهترین اسکراب های پوست چرب
میکرودرم ابریژن
در این روش درمانی بالاترین لایه پوست با استفاده از یک دستگاه برداشته میشود.
کرایوسرجری
در این روش که یک فرایند سرپایی است، لکهای صورت توسط نیتروژن مایع منجمد میشوند. با این که این فرایند ایمن است ولی امکان خونریزی یا کاهش رنگدانههای آن بخش از پوست وجود دارد.
لایهبردارهای شیمیایی
این لایه بردارها، لایه تیره و بالایی پوست را از بین برده و باعث میشوند لایه های زیرین بالا بیایند. البته امکان دارد پوست دچار سوزش و یا قرمزی شود اما نگران نباشید، با گذشت زمان این مشکل حل میشود.
روشهای خانگی درمان لک و تیرگی پوست
این روشها شاید بهاندازه روشهای قبلی موثر نباشند اما میتوانند تا حدی به روشنتر شدن تیرگیها کمک کنند. از مواد خوراکی که در روشنتر کردن پوست موثر هستند میتوان به عسل، ماست و آلوئه ورا اشاره کرد.
چه زمانی باید نگران لک و تیرگیهای پوست باشیم؟
تیرگی و لکهای پوست در برخی از مواقع موقتی هستند و در اغلب موارد نشانه بیماری خطرناکی نیستند؛ بااینحال مواردی هستند که باید حتما برای درمان به پزشک مراجعه کرد:
- لکهای تیره ای که در دهان یا غشای مخاطی ایجاد میشوند، نگران کننده هستند.
- اگر همزمان با وقتی که بر روی پوست شما لک و تیرگی ایجاد شد، دچار خستگی و افسردگی ناگهانی شدید، حتما سریعا به پزشک مراجعه کنید.
- زمانی که با بروز لکهای تیره دچار اسهال یا یبوست نیز شدید، مراجعه به پزشک را دستکم نگیرید.
سخن نهایی
همانطور که در مطلب بالا گفتیم، بهطورکلی لکها و تیرگی های پوست جای نگرانی ندارند و بیشتر بر روی زیبایی افراد تاثیر میگذارند. اما اگر این لکها با نشانه هایی همچون اسهال یا احساس افسردگی همراه شود باید حتما آن را جدی گرفته و به پزشک متخصص مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید