درمان میلیا یا تجمع کراتین در پوست مسئله است که شاید برخی افراد را به خود درگیر کند. در واقع میلیا برجستگیهای کوچک، برآمده، سفید یا مایل به زرد روی پوست است که معمولا به شکل کیست بسیار کوچک و یا جوش ریز همرنگ پوست ظاهر میشود. میلیومها معمولا قطر 1 الی 2 میلی متر دارند. اغلب بر روی پوست اطراف گونهها، بینی، چشمها و پلکها، پیشانی و سینه قابل مشاهده هستند. اما ممکن است در هر جایی از بدن اتفاق بیفتد. میلیا، در نوزادان تازه متولد شده بسیار رایج است. اما میتواند برای هر فردی، در هر سنی ایجاد شود. در نوزادان، میلیا خود به خود رفع میشود و درمانی نیاز نیست. در افراد دیگر، از بین رفتن آنها طولانیتر به نظر میرسد و در مواردی که پایدار شده باشند، درمان پیشنهاد میشود. در این مقاله در رابطه با علت ایجاد آن و روشهای درمان قطعی میلیا خواهید خواند.
میلیا یا تجمع کراتین در پوست
به طور کلی میلیا برجستگیهای سفید و کوچکی است که به دلیل تجمع کراتین زیر پوست ایجاد میشود. تفاوت میلیا با جوشهای سر سفید این است که، این برجستگیها چرک و عفونت نداشته و به دلیل بسته شدن منافذ پوست ایجاد نمیشوند. نوزادان تازه متولد شده و کودکان، بیش از بزرگسالان با این مشکل پوستی مواجه هستند. در بزرگسالان نیز گاهی اوقات، به خصوص در نواحی گونهها و یا زیر چشم ممکن است میلیا ایجاد شود. میلیا را میتوان بر اساس سنی که کیست در آن ایجاد میشود یا عامل گسترش کیست دسته بندی کرد. همچنین به دستههای اولیه و ثانویه هم تقسیم میشود:
- نوع اولیه مستقیما با حبس شدن کراتین زیر پوست ایجاد میشود. این کیستها معمولا روی صورت نوزادان یا بزرگترها دیده میشود.
- شایعترین نقاط بروز میلیا ثانویه، شامل هر نقطه از بدن است که در معرض آسیب قرار دارد. به خصوص پوست صورت افرادی که بیش از حد در معرض آفتاب قرار دارند؛ پدیدار میشود.
علائم میلیا
ضایعات میلیا اغلب 1 تا 2 میلیمتر با سری گنبدی شکل و به رنگ سفید مایل به زرد و بدون درد و خارش هستند. اگر چه تماس با ملحفه یا لباسهای زبر میتواند موجب تحریک و قرمزی این ضایعات شود. اما عموما فاقد هرگونه قرمزی، التهاب و خارش هستند. شایعترین نقاط بروز میلیا اولیه عبارتند از:
- اطراف چشم
- گونهها
- بینی
- پیشانی در بزرگسالان و نوزادان
- لثه و سقف دهان نوزادان که در 85 درصد نوزادان دیده میشود.
میلیا خطرناک است؟
بر اساس تحقیقات صورت گرفته مشخص شد، حدود 40 تا 50 درصد نوزادان تازه متولد شده به میلیا دچار میشوند. اما خوشبختانه این مشکل بدون نیاز به درمان خاصی نیز برطرف میشود. اما باید توجه داشته باشید در صورتی که خود و یا نوزادتان با این مشکل مواجه هستید؛ هرگز برای خالی کردن این برجستگی تلاش نکرده و آن را فشار ندهید. چرا که باعث خونریزی و ایجاد زخم روی صورت میشود. زخم شدن پوست نیز طبیعتا باعث تجمع میکروبها شده که این میکروبها در نهایت منجر به عفونت میشوند. به همین دلیل به منظور درمان میلیا در پیشانی و یا درمان میلیا دور چشم باید تحت نظر پزشک متخصص اقدام نمایید.
مو فرفریها بخوانند
راههای درمان میلیا
به کمک روشهای زیر میتوانید از درمان قطعی میلیا اطمینان خاطر داشته باشید:
محیط اطراف میلیا را تمیز کنید
هر روز صورت خود را با آب و یک پاک کننده صورت ملایم بدون پارابن بشویید. این امر باعث پاک شدن منافذ شده و پوست به مرور نرم و لطیف میشود. در صورتی که از صابونها و شویندههای نامناسب استفاده کنید. چربی طبیعی پوست از بین رفته و سلامت آن به خطر میافتد. همچنین پس از شست و شو، پوست خود را حتما با یک حوله نرم و مناسب خشک کنید.
برای درمان میلیا از بخور و پاکسازی پوست غافل نشوید
استفاده از بخور صورت، یک روش عالی برای از بین بردن تحریکات و برجستگیهای پوستی است. برای این کار میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید.
بهترین کار، حمام آب گرم است. به این صورت که در حمام آب گرم را باز کرده تا محیط بخار کند. سپس 5 تا 8 دقیقه در بخار بشینید. بخار با باز کردن منافذ صورت به آرامی برجستگیها از جمله میلیا را آزاد کرده و از بین میبرد. بعد از مدت زمان گفته شده، صورت خود را با شوینده و آب ولرم بشویید.
پوست خود را لایه برداری کنید
لایه برداری پوست باعث میشود علاوه بر سلولهای مرده، سایر محرکهای مولد میلیا نیز از بین بروند. مطالعات نشان میدهد ترکیبات موجود در لایه بردارها قادر به از بین بردن میلیا هستند. برای خرید لایه بردار مناسب، به دنبال محصولات حاوی سالیسیلیک اسید، سیتریک اسید یا گلیکولیک اسید باشید. همانطور که میدانید لایه بردار پوست را تحریک میکند. پس هر روز از لایه بردار استفاده نکنید. همچنین بعد از استفاده از آن از کرم مرطوب کننده و یا کرم آبرسان مناسب استفاده نمایید.
اگر پوست حساسی دارید توصیه میکنیم؛ ابتدا از شویندههای حاوی لایه بردار هفتهای یک بار استفاده کنید و در صورت مشاهده نتیجه، با توصیه پزشک از محصولات لایه بردار استفاده نمایید.
برای درمان میلیا ، استفاده از ماسک عسل را فراموش نکنید
عسل یک ترکیب طبیعی حاوی مواد ضد التهابی و آنتی باکتریال است. التهاب و باکتریها از موارد اصلی تحریکات پوستی به حساب میآیند. بنابراین استفاده از ماسک صورت عسل میتواند به شما کمک کند تحریکات پوستی مانند میلیا را از بین ببرید.
مطالعات بالینی نشان میدهد ترکیب عسل و دارچین برای از بین بردن باکتریها بسیار مناسب است. با اینکه باکتری باعث بروز این عارضه پوستی نمیشود. اما استفاده از این ماسک سلامت پوست شما را به طور قابل توجهی بهبود میبخشد. برای استفاده از ماسک عسل روش زیر را دنبال کنید:
- 3 الی 4 قاشق عسل را با 1 قاشق دارچین مخلوط کنید.
- 30 ثانیه مواد را داخل ماکروویو بگذارید.
- اجازه دهید کمی خنک شود و سپس یک لایه از آن را روی صورت خود پخش کنید. بعد از 10 دقیقه صورت خود را بشویید.
برای رفع تجمع کراتین در پوست ، از گلاب کمک بگیرید
گلاب یک ترکیب ضد التهابی طبیعی است. روزانه مقداری گلاب روی مناطق دارای این عارضه پوستی اسپری کنید. با انجام این کار به صورت منظم به مرور شاهد از بین رفتن میلیا خواهید بود. از اسپری کردن گلاب در نزدیک چشمها خودداری کنید. ترکیبات موجود در این ماده ممکن است باعث سوزش چشمها شود.
استرس پوست شما را نابود خواهد کرد
پیلینگ صورت انجام دهید
پیلینگ صورت روشی موثر برای رفع میلیا است. معمولا از اسید سالیسیلیک و گلیکولیک اسید برای پیلینگ صورت استفاده میکنند. اما این روش برای افرادی که پوست حساسی دارند توصیه نخواهد شد.
برای رفع تجمع کراتین در پوست به پزشک مراجعه کنید
برخی از محققان برای درمان میلیا کرمهای حاوی رتینوئید را توصیه میکنند. کرمهای رتینوئیدی حاوی ویتامین A هستند. این ویتامین برای سلامت پوست ضروری است. برای تهیه کرمهای رتینوئید، حتما با پزشک خود مشورت نمایید. رتینوئید پوست شما را به آفتاب حساس میکند؛ بنابراین در صورتی که از این کرمها استفاده میکنید، کرم ضد آفتاب را فراموش نکنید.
نتیجه گیری
میلیا در اثر تجمع کراتین زیر پوست ایجاد میشود. این عارضه پوستی بعد از چند هفته به صورت خود به خود از بین میرود. همچنین با استفاده از روشهای فوق، میتوانید به سادگی این مشکل را در خانه درمان کنید. با این حال اگر با به کارگیری روشهای خانگی موفق به درمان این مشکل نشدید؛ میتوانید درمان میلیا با میکرونیدلینگ را نیز امتحان نمایید. البته حتما با پزشک خود در این باره مشورت کنید.
دیدگاهتان را بنویسید