اگر به دنبال آرامش و شادی درونی هستید؛ میتوانید از تمرین خود همدردی کمک بگیرید. حتما بارها و بارها برای شما پیش آمده که با دوست، اقوام و اطرافیانتان لحظهای را همدردی کنید؛ زمانی را بنشینید و مشکلات و غصههایش را بشنوید. چرا که شما خود را لایق همدردی با او میدانید؛ و به طرف مقابل این امکان را میدهید، تا به شما اعتماد کند و لحظهای از احوالات خود را با شما در میان بگذارد و آن را تقسیم کند. این حس کمک کردن به دیگران، نه تنها احساس اطرافیانتان را بهبود میبخشد؛ بلکه حس خوبی از نتیجه اعتماد و همدردی افراد در شما ایجاد خواهد شد. اما اگر به احوالات و شادیهای دیگران اهمیت میدهید، آیا لحظهای صرف همدردی با خود کردهاید؟
شاید کمتر کسی باشد که به احوالات درونی و غم وغصههای وجودش اهمیت دهد؛ چرا که همه ما عادت کردهایم اگر کسی این چنین برخورد کند، حتما خود شیفته و یا خود محور است. اما اینطور نیست؛ همهی ما نیاز داریم تا زمانی را خلوت کنیم و به مشکلات درونمان رسیدگی کنیم. پس وقت آن رسیده که دیگر با بیرحمی به خودتان ظلم نکنید. در این مقاله سعی داریم شما را به تمرین خود همدردی عادت دهیم و از مزایای این روش بیشتر برایتان صحبت کنیم.
خود همدردی چیست؟
زمانی را که با یک شخص همدردی میکنیم؛ آگاه هستیم که زندگی مشکلات و مصائب سخت خود را دارد. و ما به جای قضاوت کردن افراد، زمانی را با آنها همدردی میکنیم. چرا که مشکلات و غصههای طرف مقابل برای ما باارزش است و ما میخواهیم با دلداری دادن به او بفهمانیم که تنها نیست و ما برای کمک به او کاملا آماده هستیم.
خود همدردی همانطور که از نام آن پیدا است؛ یعنی زمانی را به خودمان اختصاص دهیم و به مشکلات درونمان پی ببریم. در ابتدا شاید کار سادهای به نظر برسد، اما عمل به آن بسیار چالش برانگیز و دشوار است. در واقع شما به صحبتهای افراد دیگر گوش میدهید و به دغدغههایشان پی میبرید. سپس به عنوان راهنمایی و رفع مشکل، راه حلی را پیشنهاد میکنید. این دقیقا همان کاری است که هر فرد باید با خودش انجام دهد. به طور کلی شما باید به احساسات و مشکلات خود آگاه باشید. سپس دست از سرزنش کردن و غصه خوردن بردارید. حال نوبت آن میرسد که ذهن خود را آرام کنید و به دنبال راهی برای حل مشکلتان باشید. بنابراین دست از انتقاد کردن از خود بردارید. شما حق اشتباه کردن دارید. اما تنها باید از آنها درس بگیرید، نه اینکه مشکلات را برای خود دو چندان کنید.
به خودتان ترحم نکنید
در واقع ترحم داشتن نسبت به خودتان، باعث خواهد شد که راه حلی واقعه بینانه برای مشکلاتتان در نظر نگیرید. در این موقعیت شما خود را درون مشکلتان تنها میبینید. و مدام انتظار دارید که اطرافیان نسبت به شما حس دلسوزی و ترحم داشته باشند. احساسات ترحم انگیز درونتان، باعث خواهد شد تا شما درک درستی از مشکلات نداشته باشید و در حالت سردرگمی ذهنی و عاطفی به سر ببرید.
اعتماد به نفس را با خود همدردی اشتباه نگیرید!
اعتماد به نفس در اثر حس خوبی که در خودمان بر اساس ارزشی که برای خود قائل هستیم، به وجود میآید. اما این مفهوم به معنای خود دلسوزی و تمایل به مراقبت از خود و رفتار کردن با خود بر اساس همدردی و دلسوزی نیست. اگر بخواهم با شما صادق باشم باید بگویم که، عزت نفس هم می تواند سالم باشد و هم مخرب و لذا این امر که این مفهوم چگونه معنا شود به نحوه ی برخورد ما و چگونگی استفاده از آن بستگی دارد. در واقع، تمرین خود همدردی می تواند به داشتن اعتماد به نفس سالم منجر شود، اما فقط باید از این موضوع اطلاع داشته باشید که این دو مفهوم هرگز معنای یکسانی ندارند.
مزایای تمرین خود همدردی
در واقع مزایای تمرین خود همدردی بر روی جسم و روان انسان بسیار تاثیرگذار خواهد بود. از جمله:
ایجاد حس خوشبختی
افرادی که نسبت به خودشان احساس همدردی میکنند، تمایل دارند که از دید مثبت و شادتری به زندگی داشته باشند. آنها می دانند که مراقب خودشان هستند، و در مورد خودشان نیز احساس خوبی دارند. در حقیقت، آنها خودشان را دوست دارند، اما این دوست داشتن یک حالت متکبرانه و خودخواهانه به خود نیست. چرا که آنها خود را به همان شیوه ای دوست دارند که دوست یا همسرشان را دوست خواهند داشت. در واقع این افراد خود را بدون هیچگونه قید و شرطی دوست دارند و خودشان را برای هر چیز کوچکی سرزنش نمی کنند.
حفظ سلامت جسمی
تمرین خود همدردی موجب می شود که شیوه زندگی بهتر و سالم تری را در پیش بگیرید و در نهایت از سلامت جسمانی بالاتری برخوردار باشید. افرادی که نسبت به خود همدردی بیشتری نشان میدهند، رژیم غذایی سالمتری دارند. همچنین در فعالیت های فیزیکی یا جسمی تیمی و گروهی شرکت خواهند کرد و بهداشت خود را به خوبی رعایت میکنند. با توجه به اینکه آنها همواره مراقب بدن و سلامتیشان هستند عواقب ناشی از بی توجهی یا سوء استفاده از بدن خود را به خوبی می دانند و از آنها دوری خواهند کرد.
حفظ سلامت ذهنی
به علاوه تمرین خود همدردی باعث بهبود سلامت روحی و روانی فرد خواهد شد. افرادی که نسبت به خودشان شفقت دارند؛ می دانند چطور باید استرسهایی را که در زندگی با آنها مواجه میشوند کنترل کنند و چگونه باید بهترین روش را برای مدیریت همه چیز به کار بگیرند. این افراد انسان های بسیار خوش بینی هستند و انگیزه و تعاملات اجتماعی قویتر و محکمتری خواهند داشت.
راههای تمرین خود همدردی
حال به کمک روشهای زیر این حس را در خود تقویت کنید:
شما لایق بهترینها هستید
ما به خوبی می دانیم که سزاوار عشق و محبت بی قید و شرط هستیم. ما می توانیم نسبت به خودمان مهربان باشیم و با مهربانی و عشق، زندگی شادی را برای خودمان رقم بزنیم و به صلح و آرامش، بدون رنج روحی برسیم. تا از لحاظ روانی و چه جسمی، سلامت و شاداب بمانیم. همچنین می توانید زندگی سالمی داشته باشید و از روابط دوستانه با اطرافیانتان لذت ببرید.
خودتان را ببخشید
باید به این آگاه میرسید که به عنوان یک انسان، مدام دچار اشتباه خواهید شد. بنابراین به خود و سایر افرادی که در زندگیمان حضور دارند، لطمه وارد میکنیم. اما می توان به عنوان یک انسان، اشتباهات خود را ببخشیم و همان طور که با دیگران رفتار می کنیم، برخورد نماییم. شاید اگر خود را ببخشید، این مسائل به رشد و یادگیری هر چه بیشتر شما کمک کند. پس می توان صبور بود تا خود را به عنوان یک انسان درک کنیم.
مراقب جسم خود باشید
از آن جهت که هر فرد برای خودش دلسوزی می کند، پس باید مراقب بدنش نیز باشد. بنابراین می توان یاد گرفت که چه مواد غذایی مغذی برای بدن و ذهن مفید هستند و به بهبود سلامتی، عملکرد بهتر بدن و طول عمر بیشتر کمک خواهند کرد. همچنین میتوانیم رژیم غذایی سالمی را انتخاب کنیم که برای سلامتی روحی و جسمی مطلوب باشد.
به علاوه هر فرد باید از موفقیتهای خود خوشحال شود و با وقوع مشکلات پیش پا افتاده، احساس گناه و شرمساری نکند تا همدردی خود را با روح و جسمم از دست ندهد.
احساسات خود را کنترل کنید
همچنین دقت داشته باشید که برای هر یک از احساسات درونیمان، دلایلی وجود دارند. میتوانید از قدرت درونی خود برای کشف و جست و جوی منابع احساسات رنجآور خود استفاده کنید. و پس از یافتن آنها، این منابع دردناک را از بین ببرید. به علاوه هر فرد میتواند قدرت درونی خود را به دلخواه افزایش دهد. و آنها را به خوشبختی و یا پیشرفت وابسته نکند. در نهایت با انجام این کارها میتوان ذهن آرامی را داشته باشید.
نتیجه گیری
به یاد داشته باشید همانطور که دیگران سزاوار عشق و علاقه میدانید؛ هیچگاه خود را از این محبت و بخشش دریغ نکنید. شما هم لایق آرامش هستید و باید با خودتان هم به همین صورت رفتار نمایید. با داشتن چنین رفتاری، شما هم میتوانید در برخورد با مشکلات شجاع باشید و همیشه با موفقیت با موانع رو به رو شوید. امیدواریم این مقاله در ایجاد آرامش و شادی درونی در شما تاثیرگذار باشد.
دیدگاهتان را بنویسید