تاریخ امروز2 آذر 1403
سندرم روده تحریک پذیر

سندرم روده تحریک پذیر یا IBS

سندرم روده تحریک پذیر یا IBS یکی از شایع‌ترین اختلالاتی است که افراد را درگیر می‌کند. این سندرم یک اخـتلال رایـج معـده‌ای ـ روده‌ای از نـوع عملکـردی است که با درد مزمن یا شکمی همـراه بـا تغییر در عادات اجابت مـزاج مـشخص می‌شود. همه مواردی که باید درباره علائم، تشخیص و درمان سندروم روده تحریک پذیر را در این مقاله بخوانید.

 

سندرم روده تحریک پذیر یا IBS

IBS با احساس ناراحتی، درد مزمن در ناحیه شکم، نفخ و تغییرات در عادات روده‌ای بدون هرگونه علت دیگری مشخص می‌شود. اسهال یا یبوست ممکن است در افراد مبتلا به صورت متناوب دیده شوند. این سندرم در اغلب بیماران منجر به شرایط خطرناک نخواهد شد و آسیبی دائمی به روده بزرگ نمی‌رساند. اما می‌تواند به علت عوارض جانبی باعث ایجاد اختلال در زندگی روزمره گردد. افراد مبتلا به این بیماری اغلب بیش از دیگران دچار ریفلاکس معده می‌شوند. IBS یک گروه از نشانه‌های روده‌ای است که معمولا با یکدیگر همراه می‌شوند. علائم و نشانه‌ها از شدت و طول مدت آن، از فردی تا فرد دیگر متفاوت است. سندرم روده تحریک پذیر می‌تواند سبب آسیب روده در بعضی موارد شود.

IBS خطر ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش را افزایش نمی‌دهد. اما هنوز هم می‌تواند تاثیر قابل توجهی در زندگی شما داشته باشد.

 

علائم و نشانه‌های سندرم تحریک پذیر

فقط تعداد کمی از افراد مبتلا به سندروم روده تجریک پذیر علائم و نشانه‌های شدید دارند. برخی افراد می‌توانند علائم خود را با مدیریت رژیم غذایی، شیوه زندگی و استرس کنترل کنند. علائم شدیدتری را می‌توان با دارو و مشاوره درمان کرد. علائم IBS معمولا عبارتند از:

سندرم روده تحریک پذیر

علت ایجاد IBS

دلیل دقیق IBS شناخته شده نیست. عواملی که به نظر می‌رسد باعث بروز این سندرم شوند. عبارتند از:

 

انقباضات ماهیچه‌ای در روده

دیواره‌های روده‌ای با لایه‌های عضلانی که با دستگاه گوارش در ارتباط هستند، موجب حرکت و هضم غذا می‌شود. انقباضاتی که قوی‌تر و طولانی‌تر از حد طبیعی هستند، می‌توانند باعث ایجاد گاز، التهاب و اسهال شوند. انقباضات روده‌ای ضعیف می‌تواند باعث کاهش سرعت غذا و مدفوع سخت و خشک شود.

 

سیستم عصبی

ناهنجاری‌های اعصاب در دستگاه گوارش ممکن است؛ موجب بروز ناراحتی بیش از حد طبیعی در سیستم گوارشی شود.

 

التهاب در روده از دلایل بروز سندرم روده تحریک پذیر

برخی از افراد مبتلا به IBS تعداد بیشتری سلول‌های سیستم ایمنی بدن را در روده خود دارند. این پاسخ سیستم ایمنی، همراه با درد و اسهال است.

 

عفونت شدید IBS

می‌تواند بعد از یک دوره شدید اسهال (گاستروآنتریت) ایجاد شده توسط باکتری یا ویروس ایجاد شود.

 

تغییرات در باکتری در روده (میکرو فلورا) از دلایل بروز سندرم روده تحریک پذیر

میکرو فلورا، باکتری خوب است که در روده قرار دارد و نقش کلیدی در سلامت خواهد داشت.

درمان سندرم روده تحریک پذیر

عوامل تشدید کننده‌ در بروز سندرم روده تحریک پذیر

علائم IBS می‌تواند توسط یکی از موارد زیر شروع شود:

 

رژیم غذایی

نقش آلرژی غذایی یا عدم تحمل در IBS به طور کامل درک نشده است. آلرژی غذایی واقعی به ندرت IBS را ایجاد می‌کند. اما بسیاری از افراد مبتلا به این سندرم بعد از خوردن یا نوشیدن برخی از غذاها یا نوشیدنی‌ها شامل گندم، لبنیات، میوه‌های مرکبات، لوبیا، کلم، شیر و نوشیدنی‌های گازدار علائم سندرم روده تحریک پذیر را نشان می‌دهند.

 

فشارهای استرسی

اکثر افراد مبتلا به IBS علائم و نشانه‌های مکرر و یا مکرر در دوره‌های افزایش استرس دارند. اما در عین حال، استرس ممکن است علائم را تشدید کند. اما باعث ایجاد آنها نخواهد شد.

 

هورمون‌ها

زنان 2 برابر احتمال ابتلا به IBS دارند که ممکن است نشان دهنده تغییرات هورمونی باشد. بسیاری از زنان متوجه می‌شوند که نشانه‌ها و علائم در دوران یائسگی قاعدگی آنها بدتر می‌شود.

 

روش‌های درمان IBS

هیچ درمان قطعی برای IBS وجود ندارد. شما می توانید با مراجعه به لیست متخصصان گوارش و کبد که ما در سایت نوبت دهی دکتر دکتر برای آسایش و رضایت مندی شما عزیزان تهیه کردیم، بهترین متخصصان گوارش را برای حل مشکل سندرم روده تحریک پذیر انتخاب کرده و  روند درمان بیماری خود را تسریع ببخشید. اگرچه درمان قطعی برای آی ‌بی ‌اس وجود ندارد، می‌توان از برخی درمان‌ها برای تسکین علائم بهره گرفت؛ از جمله تنظیم وضعیت غذایی بیمار، برخی داروها و مداخلات روان‌پزشکی. در زیر توصیه های برای کاهش علائم این بیماری را آورده ایم.

  • خوردن وعده های کوچکتر
  • به حداقل رساندن استرس
  • اجتناب از غذاهای سرخ شده یا تند
  • اجتناب از غذاهایی که باعث علائم شما می شوند
  • خوردن غذاهای با فیبر بالا
  • نوشیدن زیاد مایعات
  • ورزش منظم
  • خواب کافی

علاوه بر این، براساس علائم و نشانه‌ها، پزشک ممکن است داروهایی مانند: مکمل فیبربرای کنترل یبوست، داروهای ضد اسهال، داروهای ضد افسردگی، داروهای مسکن برای تسکین را برای شما تجویز کند.

سندرم IBS


روش‌های درمان خر و پف


روش‌های پیشگیری از بروز سندرم روده تحریک پذیر

پیدا کردن راه‌های مقابله با استرس ممکن است به جلوگیری یا کاهش علائم IBS کمک کند. یک مشاور می‌تواند به شما در یادگیری تغییرات و یا تغییر دادن پاسخ شما به استرس کمک نماید. مطالعات نشان داده‌اند که روان درمانی می‌تواند کمک شایانی در کنترل استرس و اضطراب را به همراه داشته باشد.

برای برخی از افراد، تغییرات در رژیم غذایی می‌تواند در جهت کمک به کاهش علائم کمک کننده باشد. از آنجا که علائم IBS در افراد مبتلا به این بیماری متفاوت است؛ تغییرات غذایی باید براساس هر فرد جداگانه تغییر کند. تغییرات ساده در رژیم غذایی و شیوه زندگی، اغلب برای کاهش علائم IBS کمک کننده است. سعی کنید به آرامی مقدار فیبر در رژیم غذایی خود را در طول یک هفته با مواد غذایی مانند دانه‌های کامل، میوه‌ها، سبزیجات و لوبیا افزایش دهید.

 

چه افرادی در معرض خطر این سندرم قرار دارند؟

بسیاری از افراد علائم و نشانه‌های گاه به گاه IBS را دارند. اما افراد زیر احتمال بیشتری دارد که در معرض خطر سندرم روده تحریک پذیر قرار بگیرند:

  • بیشتر افراد زیر 50 سال، بیشتر در معرض IBS قرار خواهد گرفت.
  • همچنین فراوانی سندرم روده تحریک پذیر در زنان بیشتر از مردان است. تغییرات هورمون استروژن، قبل یا بعد از یائسگی نیز یک عامل خطر برای IBS است.
  • عوامل ژنتیکی هم ممکن است در بروز این سندرم نقش داشته باشند.

سندرم روده تحریک پذیر

عوارض و مشکلات سندرم روده تحریک پذیر

یبوست مزمن یا اسهال می‌تواند باعث ایجاد هموروئید یا بواسیر شود. کیفیت زندگی بسیاری از افراد مبتلا به IBS متوسط ​​تا شدید، کیفیت زندگی کمتری را گزارش می‌دهند. اختلالات خلقی علائم و نشانه‌های IBS می‌تواند منجر به افسردگی یا اضطراب شود. افسردگی و اضطراب همچنین می‌تواند علائم این سندرم را تشدید کند.

 

نتیجه گیری

در نتیجه باید در نظر داشته باشید که این بیماری جزو شرایط مزمن و طولانی مدت در نظر گرفته می‌شود. اما نشانه‌های آن در طول سال‌ها تغییر پیدا می‌کند. علی رغم ناراحتی‌های مزمنی که توسط IBS ایجاد می‌شود، چنین شرایطی برای اکثر بیماران به عوارض جدی منجر نمی‌گردد. خوشبختانه بیشتر بیماران با کنترل شرایط می‌توانند نشانه‌های موجود را بهبود ببخشند. تنها درصد اندکی از افراد مبتلا به IBS نشانه‌های حادی را تجربه خواهند کرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.