بسیاری از افراد بر این باورند که استفاده از رژیم غذایی، تنها مختص به کاهش یا افزایش وزن است. اما باید بدانید که برای درمان بسیاری از بیماری ها افراد از رژیم های غذایی مناسب آن استفاده کرده تا روند بهبود را سرعت ببخشند. رژیم کاردیاک نیز نوعی از رژیم های غذایی برای دستیابی به سلامت قلب است که طبق آن، بر خوردن مواد غذایی همچون سبزیجات، غلات کامل و ماهی های روغنی تاکید می شود. تمرکز این رژیم غذایی بر غذا های سالم است. انواع فرآوری شده آن ها که دارای مقدار زیادی قند و نمک است را محدود می کند. چرا که این خوراکی ها خطر بیماری قلبی را افزایش خواهند داد.
حقایق رژیم غذایی کاردیاک
جالب است بدانید که مفهوم کاردیاک در حقیقت رژیم های غذایی است که می تواند به سلامت قلب کمک شایانی کند. ابتدا بیماران قلبی که نیاز به عمل جراحی داشتند و پیش از عمل باید وزن خود را کم می کردند؛ این روش را مورد استفاده قرار می دادند. اما امروزه طیف وسیعی از افراد رژیم کاردیاک را مورد استفاده قرار می دهند. چرا که این رژیم غذایی با تشویق افراد به خوردن غذا های سالم و ضد التهاب، ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را در آن ها به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.
توجه داشته باشید که این رژیم غذایی دارای میزان کالری بسیار پایینی است. از این رو با رعایت آن حتما پس از گذشت مدت کوتاهی احساس گرسنگی خواهید داشت. چنانچه پیش از این در وعده های غذایی خود یک رژیم غذایی پر کربوهیدرات را داشتید، این امکان وجود دارد که با تغییر آن، به رژیم غذایی کاردیاک دچار سردرد نیز بشوید.
همان گونه که می دانید برای پیشگیری از بیماری های مختلفی همچون قلبی و عروقی بهترین راه استفاده از یک رژیم غذایی مناسب قلب است. اما این رژیم اصول اساسی دارد که از جمله آن می توان به خوردن غذا های کامل و محدود کردن غذا های فرآوری شده، استفاده از طیف گسترده سبزیجات، محدود کردن گوشت قرمز، محدود کردن لبنیات پر چرب، استفاده از چند وعده ماهی روغنی در هفته، مصرف مغز ها، محدود کردن قند اضافه و الکل اشاره کرد.
غذاهایی که باید در رژیم کاردیاک مورد استفاده قرار دهید
طبق تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته، بهره گیری از رژیم های غذایی مدیترانه ای و انواع رژیم هایی که از سبزیجات در آن استفاده می شد، به پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و بهبود سلامت قلب کمک شایانی می کند. بر این اساس، انجمن قلب آمریکا طی بررسی رویکرد های مربوط به سلامت بدن، غذا هایی که برای بهبود سلامت قلب و عروق می توانند مفید واقع شوند و در دسته رژیم کاردیاک قرار دارند را این گونه عنوان کرده است:
میوه و سبزیجات:
این مواد جزو بهترین خوراکی ها جهت دستیابی به سلامت قلب و عروق شناخته می شوند. چرا که این مواد حاوی آنتی اکسیدان بوده که می تواند از قلب محافظت کند. علاوه بر آن، میوه ها و سبزیجات رنگارنگ منبع خوبی از فیبر بوده که می توان از آن به عنوان یکی از مواد ضروری جهت سلامت قلب نام برد.
ماهی روغنی در رژیم کاردیاک:
توجه داشته باشید که ماهی های روغنی دارای اسید های چرب امگا 3 بوده و علاوه بر خواص ضد التهابی، جزو یکی از اساسی ترین مواد جهت دستیابی به سلامت قلب و عروق به شمار می رود. از جمله ماهی هایی که سرشار از امگا 3 هستند؛ می توان به سالمون، خال مخالی، شاه ماهی، قزل آلا، ساردین و ماهی تن اشاره کرد.
غلات کامل:
برای دستیابی به سلامت قلب، بهتر است به جای استفاده از غلات تصفیه شده، از غلات کامل بهره گیری کنید. چرا که این مواد حاوی فیبر مفید بیشتری نسبت به نمونه تصفیه شده آن هستند.
مغز ها:
یکی از بهترین رژیم هایی که می تواند به شما در دستیابی به سلامت قلب و عروق کمک کند، بهره گیری روزانه از 2 تا 3 فنجان مغز ها است. علاوه بر این که این گروه غذایی بسیار مغذی هستند، تراکم انرژی بسیار زیادی هم دارند.
اگر این علائم را دارید، بدنتان را سم زدایی کنید
لبنیات کم چرب:
طی تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته، چربی های موجود در لبنیات در دسته چربی های اشباع شده قرار دارند. این نوع از چربی ها می توانند خطر ابتلا به بیماری قلبی را در فرد به میزان قابل توجهی افزایش دهند.
غذا هایی که باید از خوردن آن در رژیم کاردیاک اجتناب کنید
چندین ماده غذایی وجود دارد که در تناقض با رژیم کاردیاک بوده و می بایست تا حد ممکن استفاده از آن ها را محدود کنید. در صورتی که انجام این کار برای شما سخت است؛ بهتر است که این تغییرات را به تدریج انجام دهید که بتوانید به آن پایبند بوده و به چالش کشیده نشوید. از جمله این مواد غذایی شامل:
گوشت قرمز فرآوری شده:
جالب است بدانید که گوشت های قرمز فرآوری شده، به عنوان یکی از منابع سرشار از چربی های اشباع شده شناخته می شود. از این رو برای بهبود سلامت قلب خود بهتر است که استفاده از این مواد خوراکی را محدود کنید.
نوشیدنی های حاوی قند در رژیم کاردیاک:
اغلب نوشیدنی های فرآوری شده، حاوی مقادیر بالایی از قند های اضافه بوده که می تواند برای بدن مضر شناخته شود.
غذا های فرآوری شده:
اغلب مواد غذایی که فرآوری شده اند، متشکل از موادی هستند که می تواند سلامت بدن را به خطر بیندازد. به عنوان مثال محصولات فرآوری شده حاوی قند بالا، نمک زیاد، چربی ترانس، چربی اشباع شده، رنگ های غذایی و مواد افزودنی هستند که سلامت قلب را به خطر می اندازند.
کربوهیدرات های تصفیه شده:
همان گونه که گفته شد؛ فیبر در دسته مواد خوراکی قرار دارد که می تواند سلامت قلب شما را تضمین کند. حال مواد خوراکی و کربوهیدرات های تصفیه شده، فاقد فیبر هستند و تاثیر زیادی در عدم تعادل قند خون دارند.
غذاهایی که نمک زیادی دارند را می شناسید؟
نمک:
همان گونه که می دانید مصرف بی رویه سدیم در افراد می تواند منجر به فشار خون شده و نهایتا خطرات ابتلا به بیماری های قلبی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
الکل:
یکی از مواد مضری که اکیدا توصیه می شود که استفاده از آن را تا حد ممکن محدود کنید؛ الکل است. چرا که این ماده می تواند علاوه بر سلامت قلب، عملکرد دیگر اعضای بدن را مختل کند .
سخن پایانی
در نگاه اول ممکن است تصور کنید که دنبال کردن این رژیم کاردیاک ممکن است برای شما بسیار سخت و طاقت فرسا باشد. اما اگر کمی صبور باشید و نکات ارائه شده را رعایت کنید، قادر خواهید بود که در طی مدت کوتاهی به خوبی با این رژیم غذایی سالم تطابق پیدا کنید و بتوانید با استفاده از آن، روند زندگی سالم را در پیش بگیرید. علاوه بر آن، رعایت برخی نکات دیگر همچون ورزش منظم، عدم استعمال دخانیات، اجتناب از نشستن طولانی مدت و … می تواند به شما در حفظ سلامت قلبتان کمک کند.
دیدگاهتان را بنویسید