تاریخ امروز2 آذر 1403
تاثیرات بازی های ویدیویی

تاثیرات مثبت و منفی بازی های ویدیویی بر نوجوانان

چنانچه در مورد تاثیر بازی های ویدیویی از والدین سوال شود، اکثرا بر این باورند که بازی هایی از این دست تاثیر مثبتی بر کودکان و نوجوانان به جا نخواهد گذاشت. اما اگر بخواهیم از تاثیرات بازی های ویدیویی صحبت کنیم باید گفت که این دسته از بازی ها می تواند برای فرزند شما حتی تاثیرات مثبتی نیز به همراه داشته باشد.

در گذشته های نه چندان دور، تقریبا بین یک تا دو دهه پیش کودکان ما با استفاده از بازی های مختلفی که بیش تر نیاز به تحرک داشت بازی می کردند و البته لذت فوق العاده ای از این بازی ها می بردند. اما امروزه والدین بیشتر برای سرگرم کردن فرزندان خود به ویدیو کلوپ ها رفته، تا بتوانند انواع بازی های رایانه از را برای کودک خود خریداری کنند. از این رو می توان گفت این بازی ها به یکی از تفریحات رایج بین کودکان و نوجوانان تبدیل شده است.

 

دلایل تاثیرات مثبت بازی های ویدیویی بر نوجوانان

توجه داشته باشید که تاثیرات مثبت بازی های ویدیویی، می تواند به نوع بازی که کودک شما برای خود انتخاب می کند وابسته باشد. در این زمینه باید والدین کنترل خود را بر فرزندشان چند برابر کنند. چرا که برخی از بازی های خشونت آمیز و بازی های نا مناسب، اثرات منفی غیر قابل جبرانی را در ذهن کودک به همراه خواهد داشت.

 

بهبود عملکرد شناختی

انجمن های روانشناسی در سراسر دنیا بر این مسئله تحقیقات بسیار زیادی را در پیش گرفته و نتایج مشابهی را به دست آوردند. طبق بررسی این انجمن ها، بر خلاف باور عمومی اکثر مردم جامعه، تاثیرات بازی های ویدیویی بر کودکان و نوجوانان مثبت بوده و می تواند مهارت های شناختی متعددی همچون توجه، پردازش تصویری، حافظه، استدلال و ادراک را افزایش دهد.

جالب است بدانید که طی تحقیقات به دست آمده از محققان و روانشناسان ایالات متحده آمریکا، با تحلیل بازی های ویدیویی به این نتیجه رسیدند که بازی های خشن می تواند بر خلاف باور ها تاثیر مثبتی در بهبود ابعاد مختلف ظرفیت تفکر کودکان و نوجوانان داشته باشد. این تاثیرات موجب شده تا برخی از دانشگاه ها از این روش برای پرورش نوجوانان و جوانان بهره گیری کنند.

تاثیرات بازی های ویدیویی

هماهنگی دست و چشم

طبق این تحقیقات روانشناسان دریافتند که با استفاده از برخی بازی های ویدیویی، به ویژه بازی هایی که مبنای اصلی آن تیر اندازی است، می توان مهارت های هماهنگی دست و چشم خود را افزایش دهند. چرا که موفقیت در برخی از این بازی ها نیاز به مقدار قابل توجهی از این مهارت ها دارد. به عنوان مثال افرادی که این بازی ها را انجام می دهند علاوه بر لذتی که می برند نیاز به پیگیری موقعیت، سرعت عمل بالا، هدف گیری و … دارند.

در چنین شرایطی مغز می بایست تمام این داده ها را ابتدا پردازش کند و سپس دست ها را با چشم فرد هماهنگ سازد. چرا که تمام اقدامات انجام شده توسط بازیکن باید با استفاده از صفحه کلید یا دسته بازی انجام شود.


این عادت‌ ها خلاقیت شما را نابود خواهد کرد!

 

تفکر سریع و دقیق

این نوع از بازی ها به دلیل نوع ساختار و محتوایی که دارند؛ به گونه ای هستند که بازیکن در طی آن باید در کوتاه ترین زمان ممکن تصمیم گیری کنند. علاوه بر آن بازیکن برای تغییرات غیر منتظره در بازی ها نیاز به توجه بسیار زیاد دارد تا بتواند مراحل بازی را پشت سر بگذارد.

 

افزایش مهارت و چالاکی از تاثیرات بازی های ویدیویی

در صورتی که بازی های ویدیویی را انجام دهید، به دلیل نوع ساختاری که دارند حرکات دست با موس و صفحه کلید را به صورت قابل توجهی بهبود خواهید بخشید. بازیکنان یاد می گیرند از کلید های میانبر در صفحه کلید استفاده کنند و پاسخ های سریع بدهند.

 

توانایی حل مسئله

طی تحقیقات صورت گرفته نشان داده شده که تاثیرات بازی های ویدیویی بر نوجوانان و کودکان می تواند مثبت بوده و به مهارت های حل مسئله در این افراد کمک شایانی کند. چرا که در هنگام انجام بازی های ویدیویی استراتژیک، همچون ایفای نقش ها، نوجوانانی که سن زیادی ندارند حل مسئله را تمرین خواهند کرد.

 

بهبود خلق و اضطراب

بر خلاف باور عمومی جامعه، برخی از بازی های ویدیویی به دلیل نوع ساختاری که دارند با وجود ساده بودن آن، می تواند حس آرامش و شادی را در بازیکن به وجود بیاورد و این موضوع به تدریج پس از گذشت مدت کوتاهی موجب بهبود خلق و خوی بازیکنان خواهد شد. این مسئله به حدی تاثیرگذار است که برخی از پژوهشگران آن را مزیت عاطفی اساسی می دانند که کودکان می توانند آن را از بازی ها ی ویدیویی به دست بیاورند. علاوه بر آن، انجام این نوع از بازی ها می تواند به بازیکن آموزش دهد که به چه صورتی با شکست مواجه شود.

تاثیرات بازی های ویدیویی

مبنایی برای نظریه افزایش هوش

جالب است بدانید کودکان و نوجوانانی که هنگام انجام بازی های مختلفی از جمله بازی پازل از سوی والدین، مربی و اطرافیان مورد تشویق و ترغیب قرار می گیرند، می توانند ایده دانش افزایشی را بسازند که بر این باور است هوش ثابت نبوده و می تواند همواره بهبود پیدا کند. به بیان ساده تر می توان آن را با تلاش های روز افزون در زمینه های مختلف، همچون انجام بازی های خاص افزایش داد. از این رو می توان گفت که بازی های ویدیویی زمینه ایده آلی را جهت به دست آوردن چنین طرز تفکری برای کودکان فراهم می آورد.

 

مزایای دیگر تاثیرات بازی های ویدیویی

پس از این که تاثیرات بازی های ویدیویی بر محققان روشن شد، سازندگان آن تلاش کردند که از این روش جهت آموزش هر چه بهتر و بیشتر کودکان استفاده کنند. این نوع از بازی های ویدیویی می تواند موضوعات درسی را به نوعی درگیرانه آموزش دهد و علاوه بر آن، بازی های اجتماعی می توانند همدلی را در کودکان و نوجوانان افزایش دهند.

 

دلایل تاثیرات منفی بازی های ویدیویی بر نوجوانان

علاوه بر تاثیرات مثبتی که تا کنون از بازی های ویدیویی عنوان کردیم؛ باید گفت که انجام این بازی های می تواند تاثیرات منفی را نیز به دنبال خود داشته باشد. اما این تاثیرات عموما مربوط به میزان انجام بازی توسط کودکان و محتوای آن ها است.


دلایل اعتیاد جوانان و نوجوانان

 

پرخاشگر شدن از تاثیرات بازی های ویدیویی

یکی از تاثیرات بدی که بازی های ویدیویی بر کودکان و نوجوانان می گذارد، افزایش میزان پرخاشگری در این افراد است. جالب است بدانید که طی یک فرا تحلیل که در بردارنده بیش از 100 مقاله جامع پژوهشی است، نشان داده که قرار گیری در معرض بازی های ویدیویی که خشونت آمیر هستند، می تواند یک عامل مهم برای افزایش میزان رفتار های تهاجمی در فرزندان شما به ویژه کودکان پسر باشد.

روانشناسان، محققان و افراد صاحب نظر در این باره معتقدند که این دسته از بازی های ویدیویی که دارای سطحی از خشونت در فحوای خود است، قادر است تا حساسیت کودکان را به خشونت کاهش دهد و رفتار های اجتماعی مثبت آن ها را تقلیل دهد.

 

اعتیاد به بازی

اعتیاد به بازی ها را که در اصطلاح پزشکی به آن بازی های پاتولوژیک گفته می شود، به صورت جامع و گسترده توسط روانشناسان و محققان مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت. طی این بررسی ها بازی های پاتولوژیک که به عنوان یک اختلال رسمی شناخته می شوند می توانند موجب اضطراب، بی خوابی، انزوای اجتماعی و افسردگی در کودکان شود.

جالب است بدانید که طبق نظریه جامعه پزشکی این اختلالات به عنوان یک اختلال همراه شناخته می شود. در حقیقت اختلال همراه قادر است تا تاثیرات خود را بر دیگر افراد نیز به جای بگذارد. بر این اساس بازی کردن پاتولوژیک می تواند نتیجه افسردگی، اضطراب و یا ترس اجتماعی باشد که تمام موارد عنوان شده قادر به جذب کودکان به این بازی ها خواهد شد.

تاثیرات بازی های ویدیویی

عملکرد تحصیلی پایین

از جمله تاثیرات بازی های ویدیویی که بسیاری از خانواده ها را نگران کرده است؛ عوارض جانبی آن در عملکرد تحصیلی پایین فرزندان است. چرا که کودکان ممکن است ساعت های طولانی را به انجام این بازی ها اختصاص دهند و همین موضوع می تواند منجر به پایین آمدن سطح عملکرد درست کودکان در مدرسه شود.

 

تاثیرات جانبی بر سلامت

صرف زمان بسیار زیاد برای انجام بازی های ویدیویی می تواند موجب تاثیرات منفی بسیاری بر ذهن و جسم کودک شما شود. چرا که آن ها در عوض فعالیت های فیزیکی، تایم خود را برای این نوع از بازی ها صرف می کنند. این امر می تواند خطر ابتلا به اضافه وزن و چاقی را در کودکان افزایش دهد. از طرفی نیز گاهاً ممکن است کودکان برای انجام این بازی ها از وعده های غذایی خود صرف نظر کنند.

 

سخن پایانی

در صورتی که بازی های ویدیویی به شکل کنترل شده انجام شود، می تواند هیچ مضراتی را برای کودکان شما به دنبال نداشته باشد. تنها کافی است که آن ها را به طور محدود و با محتوای مناسب در اختیار فرزند خود قرار دهید. توجه داشته باشید که زمان گذاشتن بیش از حد بر روی بازی های ویدیویی می تواند کودک شما را از دنیای واقعی دور کرده و به دنیای خیالی بازی ها بیشتر سوق دهد. از طرفی نیز برای کنترل کودک خود بهتر است با آن ها مخالفت نکنید و آن ها را از انجام کار هایی که دوست دارند محروم نکنید. در عوض تلاش کنید فعالیت های سازنده دیگر را به زندگی آن ها اضافه کنید.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.