تاریخ امروز24 اردیبهشت 1403

دلایل اعتیاد جوانان و نوجوانان

اصلی‌ترین دلیل اعتیاد جوانان ، استرس، افسردگی و فشارهای روحی و روانی است. بسیاری از والدین عقیده دارند که اعتیاد نوجوانان در واقع نوعی سرکشی و تلاش برای جلب توجه است. اما این علت فقط شامل حال عده محدودی از جوانانی است که در دام اعتیاد می‌افتند و خطری که این گروه سنی را تهدید می‌کند، تا این حد ساده و تک بعدی نخواهد بود. در ادامه قصد داریم بیشتر در رابطه با این معضل در رده سنی نوجوانان و جوانان صحبت کنیم. تا والدین را از بروز خطرات احتمالی آگاه سازیم.

 

مهمترین دلیل اعتیاد جوانان

برخی از عوامل موثر در زندگی نوجوانان و جوانان هستند که می‌تواند آنها را به دام اعتیاد بیندازد. مهمترین دلایل تاثیرگذار بر این عارضه عبارتند از:

 

یکنواخت شدن زندگی

یکی از رایج‌ترین دلایل اعتیاد جوانانی که به الکل یا مواد مخدر رو می‌آورند، کسالت بار بودن زندگی‌شان است. برای نوجوانان، احساسی که بعد از مصرف مواد تجربه می‌کنند، نوعی وقت گذراندن و رهایی از روزمرگی به حساب می‌آید. هرچه میزان مسئولیت‌هایی که یک فرد در دوران نوجوانی می‌پذیرد بیشتر باشد، احتمال یکنواخت شدن زندگی و روی آوردن به مواد مخدر و روان ‌گردان‌ها کمتر خواهد بود. البته مراقب باشید که آنها بیش از حد تحت تاثیر فشارهای مسئولیت‌های قرار نگیرند.

 

مشکلات ارتباطی

برای بسیاری از نوجوانان، به خصوص کسانی که در مقطع اول دبیرستان هستند، برقراری ارتباط و دوست شدن با دیگران برای آنها دشوار است. چرا که در این سن، اغلب افراد از رو در رو شدن و گفت و گو خجالت می‌کشند. دلیل دیگری که موجب رو آوردن نوجوانان به الکل و مواد مخدر می‌شود، تلاش برای به دست آوردن اعتماد به نفس است. یکی از راه‌های موثر برای پیشگیری از این موضوع، می‌تواند عضویت در گروه‌های ورزشی، هنری یا مواردی از این قبیل باشد.

اعتیاد جوانان

افسردگی

دلیل اعتیاد بخش عظیمی از نوجوانانی که به مواد مخدر رو آورده‌اند، فرار از حال و احوالات افسردگی است. ممکن است نوجوانان هنگامی که احساس غم یا افسردگی می‌کنند، مواد مخدر را به عنوان راهی برای فراموش کردن مشکلاتشان انتخاب کنند. در صورتی که علائم افسردگی را در فرزندتان مشاهده کردید، به جای بی‌توجهی و مقصر دانستن خود شخص در روحیاتش، سعی کنید او را راضی کنید تا با شما به یک مشاور مراجعه کند. با اینکار از بروز عواقب جدی‌تر جلوگیری خواهید کرد.

 

کنجکاوی، دلیل اعتیاد جوانان

کنجکاوی بخشی از شخصیت همه ما انسان‌ها به حساب می‌آید و نوجوانان نیز از این قاعده مستثنی نخواهند بود. دلیل اعتیاد بسیاری از کسانی که به مصرف مواد روان‌ گردان روی می‌آورند، حس کنجکاوی و شکست ‌ناپذیری است. این که می‌خواهند ببینند بعد از مصرف مواد، چه اتفاقی برایشان می‌افتد. یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه، آگاهی دادن به نوجوانان و جوانان از عواقب و اثرات دراز مدت مصرف مواد مخدر است.

 

کاهش وزن

تعداد دختران نوجوانی که برای کاهش وزن سریع‌، به موادی مانند کوکائین روی می‌آورند، بسیار زیاد است. نوجوانان، به خصوص در دوران دبیرستان، درگیری بسیار زیادی برای تناسب اندام خود دارند که این مسئله به طور مستقیم بر اعتماد به نفسشان اثر می‌گذارد. از جمله مشکلات دیگری که در این سن برای نوجوانان، به خصوص دختران، به وجود می‌آید، بی‌اشتهایی یا پرخوری عصبی است.

کاهش وزن

استرس

دوران دبیرستان، برای برخی از نوجوانان و جوانان دوران پراسترسی است. چرا که بسیار از تصمیماتی که اثرات دراز مدت در زندگی افراد خواهند داشت، مثل رشته تحصیلی، در دبیرستان گرفته می‌شود. چنین شرایط سخت و پراسترسی ممکن است بعضی جوانان را به سوی مصرف مواد مخدر بکشاند.

 

اعتماد به نفس پایین، دلیل اعتیاد جوانان

سنین 14 تا 16 شایع‌ترین دوران کاهش شدید اعتماد به نفس است. علت اصلی کاهش اعتماد به نفس نوجوانان را می‌توان تغییرات فیزیکی یا ارتباط کم با دیگران و دایره دوستی محدود دانست. رسانه‌ها، خانواده و مشکلاتی که نوجونان و جوانان در مدرسه با آن رو به رو هستند، می‌تواند منجر به رفتارهای خطر آفرین از جمله مصرف مواد مخدر شود.

 

تجربه‌های جدید

اکثر جوانان قرص‌های روان ‌گردان و الکل را برای کسب تجربه مصرف می‌کنند. کوکائین و آدرال بیشتر برای افزایش انرژی و تمرکز استفاده می‌شوند و مصرف آنها در دوران امتحانات به اوج خود خواهد رسید.

دلیل اعتیاد جوانان

فشار فکری و روانی زیاد، دلیل اعتیاد جوانان

فشار روانی بین سنین 16 تا 18 به شدت زیاد خواهد شد. بیشتر نوجوانان تحت تاثیر کارهایی که دیگر هم سن و سال‌هایشان انجام می‌دهند، قرار می‌گیرند. اغلب الگوبرداری‌های غلط در همین دوران اتفاق می‌افتد. چرا که نوجوانان و جوانان فکر می‌کنند اگر کارهایی که بقیه انجام می‌دهند را نکنند، نمی‌توانند با دیگران ارتباط داشته باشند.

 

دوران جوانی

برخی جوانان عقیده دارند، تا زمانی که جوان هستند، باید هرآنچه که می‌توانند تجربه کنند. برای همین فکر می‌کنند اگر مواد روان‌ گردان را قبل از آغاز بزرگسالی که دوره‌ی مسئولیت ‌پذیری است، مصرف نکنند از قافله عقب می‌مانند. این موضوع تا حدی می‌تواند به تربیت و رفتار خانواده‌های آنها مرتبط باشد.

 

سابقه خانوادگی

در خانواده‌هایی که یک یا چند نفر از اعضا، به الکل یا مواد مخدر اعتیاد دارند. احتمال درگیری جوانان به مواد مخدر بسیار افزایش خواهد داد.

هر چند که تصمیمات اشتباه، بخشی از دوران جوانی است. اما به یاد داشته باشید که در نهایت تصمیم گیرنده خودتان هستید، و اگر اعتیاد را راه‌حلی برای بیشتر شدن اعتماد به نفس یا فرار از دام افسردگی بدانید، در نهایت به دام آن خواهید افتاد.

سابقه خانوادگی

بیماری‌های روانی، دلیل اعتیاد جوانان

اختلالات اضطرابی یکی دیگر از بیماری‌هایی است که فرد در برخورد‌ها و موقعیت‌های اجتماعی دچار اضطراب می‌شود. در اصطلاح عامیانه، به آن خجالت و کمرویی گفته می‌شود. برخی مبتلایان به این بیماری برای رهایی از رنج خود به مصرف مواد روی می‌آورند.

 

ضعف در مهارت‌های شخصی

ضعف درمهارت‌های شخصی مانند تفکر نقادانه، رفتار قاطعانه، برقراری ارتباط، کنترل و مقابله با استرس، مقابله با هیجان، حل مسئله و… می تواند منجر به اعتیاد شود.

 

از مهمترین عقاید اعتیادآور و ناکارآمد!

  • فرد برای حفظ تعادل عاطفی و روانشناختی خود به مواد مخدر نیاز دارد.
  • مواد مخدر عملکرد اجتماعی و عقلانی را تقویت می‌کند.
  • مصرف مواد مخدر به فرد لذت و هیجان بیشتری می‌دهد.
  • مواد مخدر به فرد انرژی می‌دهد و سبب افزایش قدرت او می‌شود.
  • مصرف مواد مخدر سبب بی خیالی و آرامش می‌شود.
  • مصرف مواد مخدر تسکین دهنده‌ی بی حوصلگی، اضطراب، تنش و افسردگی خواهد بود.

 

نتیجه گیری

تربیت والدین در بروز مشکلات رفتاری نوجوانان و جوانان بسیار تاثیرگذار است. رابطه صمیمی والدین و نوجوانان باعث می‌شود تا در هنگام مشکلات و بحران‌های نوجوانی، به جای پناه بردن به مواد مخدر و دوستان ناباب، در محیط روانی خانواده باقی بمانند و با به کارگیری مهارت‌های حل مسئله، مشکلات خود را برطرف کنند. همراه بودن والدین با نوجوانان باعث می‌شود تا از خطرات اعتیاد در امان بمانند. به همین خاطر همواره توصیه می‌شود به جای سرزنش و تنبیه به حرف‌های نوجوان گوش داده شود و آنها را همان طور که هستند بپذیرند.

حال با توجه به مطالب موجود در این مقاله، می‌توان به این نتیجه رسید که عوامل مختلفی،  دلیل اعتیاد جوانان و نوجوانان به مواد مخدر خواهد بود. ارتقاء سطح آگاهی خانواده و اطرافیان از این موضوعات، می‌تواند یکی از عوامل محافظت کننده آنها در برابر تهدیدات و آسیب‌های مواد مخدر و اعتیاد در جامعه باشد.

اشتراک‌گذاری

یک نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.