تاریخ امروز3 آذر 1403
درمان اختلالات رفتاری کودکان

راهکارهایی برای درمان اختلالات رفتاری کودکان

هر کودک در یک سن خاص ممکن است بد خلقی هایی داشته باشد. در چنین موقعیت هایی والدین باید بدانند چطور با آن ها رفتار کنند که هم منجر به ترک بدرفتاری شود و هم به روحیه آن ها آسیبی وارد نشود. اگر شما هم به عنوان والدین متوجه شده اید که فرزند شما دچار نوعی اختلالات رفتاری است که شما با آن آشنا نیستید و یا نمی دانید با آن چطور برخورد کنید؛ پیشنهاد می کنیم مطالب گفته شده را مطالعه نمایید تا در خصوص درمان اختلالات رفتاری کودکان اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

 

اختلالات رفتاری کودکان به چه معناست و چرا به وجود می آید؟

منظور از اختلالات رفتاری کودکان مجموعه رفتارهایی است که خارج از رده سنی آن ها اتفاق می افتد. این رفتارها به گونه ای هستند که هم شرایط را برای والدین و هم برای خود کودکان سخت می کنند. حتی برخی از آن ها با رفتارهایی که دارند چالشی را به وجود می آورند.

بسیاری از والدین از تغییر ناگهانی رفتار کودکان خود می گویند. این رفتارها می تواند ناشی از استرس، اختلالات نافرمانی مقابله ای یا ODD، اختلال سلوک یا OC و اختلال بیش فعالی، نقص توجه یا ADHD باشد. جالب است بدانید که این رفتارها در پسران بیشتر از دختران مشاهده می شود.

 

اختلالات رفتاری به چند دسته تقسیم می شوند؟

در قسمت قبلی اشاره ای به انواع اختلالات رفتاری داشته ایم. هر یک از آن ها ویژگی های خاص خود را دارند که ممکن است پیامد خاصی را نیز به همراه داشته باشد. انواع اختلالات رفتاری کودکان بدین شرح است:

 

اختلال نافرمانی مقابله ای

این نوع از اختلال رفتاری در کودکان که شایع ترین نوع آن است؛ بیشتر کودکان زیر 12 سال را درگیر می کند. کودکانی که به این مشکل مبتلا می شوند، معمولا رفتارهایی همچون زود عصبانی شدن، بدخلقی های دائمی، دعوا، جدل با بزرگسالان، خصوصا والدین به شکلی که قوانین را نمی پذیرند، آزار و اذیت دیگران، عزت نفس پایین و... خواهند داشت. بر اساس آمار به دست آمده از هر دو کودک زیر 12 سال یکی از آن ها دچار این اختلال هستند، اما این موضوع پسران را بیشتر درگیر می کند.

 

کتاب تشخیص ترنس (تراجنسی - ترنسکشوال Transsexual) از کودکی + قوانین عجیب ادیان

عکس هایی که شاید برایتان آشنا باشد

قیمت: ۲۹,۰۰۰ تومان

قیمت با تخفیف: ۱۵,۶۰۰ تومان

اطلاعات بیشتر

اختلال سلوک

در اختللال سلوک کودک به طرز فجیع و افراطی رفتارهای نادرست و ضد اجتماعی از خود نشان می دهد. جالب است بدانید کودکانی که به بچه های بد معروفند؛ در واقع از این اختلال رنج می برند. آمار به دست آمده از کودکان نشان می دهد که یک سوم از کسانی که دچار این اختلال هستند؛ بیش فعالی را نیز تجربه می کنند. از جمله رفتار هایی که این دسته از کودکان دارند شامل فرار از مدرسه، تمایل به مصرف سیگار و الکل در سنین پایین، عدم حس همدردی با دیگران، رفتارهای خشونت آمیز با حیوانات، باج گیری، سوء استفاده جسمی یا جنسی، تمایل به دعوا، دروغگویی افراطی، تمایل به خودکشی و... است.

درمان اختلالات رفتاری کودکان

اختلال بیش فعالی و نقص توجه

از بین تمامی کودکان، بدون در نظر گرفتن جنسیت 2 تا 5 درصد دچار بیش فعالی هستند، البته از این میزان نیز پسران 3 برابر بیشتر از دختران مبتلا خواهند شد. از جمله پیامدهای این اختلال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

نقص توجه

منظور از نقص توجه این است که کودک نمی تواند به یک موضوع خاص بپردازد و به آن توجه کند. از یاد بردن قواعد، از شاخه ای به شاخه ی دیگر پریدن خصوصا در انجام تکالیف، ناتمام گذاشتن تکالیف و... از جمله پیامدهای آن است.


چه میوه هایی برای کودکان مفید هستند؟

 

تکانشگری

تکانشگری به آن دسته از رفتارهایی گفته می شود که بدون تفکر انجام می شود یا این که کودک بیش از اندازه صحبت می کند، تحمل کمی دارد و حتی اشتباهات زیادی نیز انجام می دهد.

 

بیش فعالی

کودکی که به اختلال بیش فعالی دچار است بیش از حد مجاز جنب و جوش دارد. دائما بی قرار است و این که توانایی نشستن و انجام ندادن کاری نخواهد داشت.

 

اختلال تیک

زمانی که کودک در شرایط استرس زا و فشار روانی شدید قرار بگیرد؛ ممکن است یک فعالیت حرکتی یا حتی صوتی از خود نشان دهد. از همین رو برای عدم انجام آن سعی می کند در موقعیت های اجتماعی قرار نگیرد.

 

از چه راه هایی می توان برای درمان اختلالات رفتاری کودکان اقدام کرد؟

در صورتی که احساس می کنید فرزندتان دچار یکسری رفتارهای جدید و آزار دهنده شده، باید هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کنید. از آن جایی که این موضوع به روانشناسی مربوط می شود. در نتیجه باید به پزشکی که در این زمینه تخصص دارد مراجعه کنید. متخصص پس از بررسی فرزند شما ممکن است راه های مختلفی را برای درمان اختلالات رفتاری کودکان مطرح کنند. از جمله راه های درمان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

والدین تحت آموزش قرار می گیرند

برخی از والدین به دلایل مختلف مثل عدم آگاهی از رفتار درست با کودک، فاصله سنی زیاد و... ممکن است ندانند که در مقابله با برخی رفتارهای کودک چگونه باید رفتار کنند. در این صورت با توجه به تشخیص پزشک ابتدا والدین تفهیم شده و آموزش های لازم را می بینند. هدف از این آموزش ها ارتباط گیری با کودک است.

 

تمام خانواده روش های درمانی را شروع می کنند

از دیگر راه های درمان اختلالات رفتاری کودکان این است که رفتار تمامی خانواده بررسی شده و روش های درمانی برای تمامی آن ها شروع خواهد شد. در این روش خانواده می آموزند که چگونه برای حل مسائل خود که در بی ارتباط با اطرافیان( منظور اعضای خانواده است) نیست عمل کنند. در واقع پزشک به کمک روانشناسی مهارت های حل مسئله را آموزش می دهد.

 

کودک درمان شناختی- رفتاری را شروع می کند

گاهی خود کودک رفتاری دارد که مشکل ساز است. در این صورت متخصص تمام تمرکز خود را روی او قرار می دهد تا با استفاده از راه های موجود و موثر بتواند رفتار و افکار او را تحت تاثیر و در نهایت کنترل کند.

درمان اختلالات رفتاری کودکان

آموزش های اجتماعی صورت می گیرد

برخی از کودکان با افزایش سن مشکل برقراری ارتباط با دیگران و وارد شدن به اجتماع را پیدا می کنند. چنانچه پزشک تشخیص دهد که کودک از چنین مشکلی رنج می برد؛ راه هایی را به او آموزش می دهد تا بتواند با دیگران ارتباط برقرار کند.

 

کنترل خشم به کودک آموزش داده می شود

در این روش کودک نشانه های ناکامی را در خود شناسایی می کند؛ سپس به جای به کار گیری خشم، راه های مقابله با آن و سازگاری با شرایط را با استفاده از روش های روانشناسی فرا می گیرد.

 

در رابطه با مشکلات مربوطه حمایت صورت می گیرد

یکی از مهم ترین عناصری که در رابطه با درمان اختلالات رفتاری کودکان، صورت می گیرد؛ حمایت از آن ها است. هر یک از کودکان با توجه به مشکلی که دارند، نوع  خاصی از حمایت را می طلبند؛ اما در این میان بیشترین حمایت متوجه کودکانی است که در یادگیری مشکل دارند.

 

برای ادامه ی درمان کودک تشویق می شود

نه تنها کودکان؛ بلکه انسان های بالغ نیز با تشویق شدن می توانند در زمینه های مختلف پیشرفت داشته باشند. کودکانی که دچار اختلالات رفتاری هستند نیز به تشویق نیاز دارند. در واقع با این روش به شکوفا شدن استعدادها و توانایی هایی که دارند کمک می کنید. علاوه بر آن عزت نفس کودک نیز بیشتر می شود.

 

به مصرف دارو نیاز خواهد بود

آخرین مرحله از درمان اختلالات رفتاری کودکان تجویز دارو است. پزشک متخصص سعی می کند تا حدالامکان از تجویز دارو برای کودک خودداری کند؛ اما گاهی مشکل به قدری جدی است که علاوه بر روش های دیگر، باید با استفاده از دارو به کودک کمک کرد. داروهایی که تجویز می شوند برای کنترل رفتارهای تکانشگرانه است.


روش‌های برخورد والدین با فرزندان طلاق خود

 

اختلالات رفتاری کودکان چه پیامدهایی به همراه دارد؟

گاهی کودک دچار اختلالات رفتاری می شود؛ اما در رفتارش چیز زیادی نشان نمی دهد یا این که والدین قدرت تشخیص آن را ندارند. هر بیماری یا مشکل هر چقدر هم که پنهان به نظر برسد پیامدهایی به همراه خواهد داشت. از جمله پیامدهایی که در رابطه با اختلالات رفتاری کودکان به وجود خواهد آمد به شرح زیر است:

 

در تحصیل با مشکلاتی روبه رو خواهند شد

بر اساس مطالعات و تحقیقات به دست آمده، روی کودکانی که اختلال رفتاری داشته اند مشخص شد که اکثریت آن ها در رابطه با درس و تکالیف مدرسه عملکرد خوبی ندارند. به بیان دیگر این که آن ها به اندازه سن عقلی خود، نسبت به درس توجه ندارند. از همین رو نسبت به همسالان خود عقب تر هستند. گاهی این اختلالات به قدری شدید است که کودک حتی توانایی خواندن و نوشتن را نیز نخواهد داشت.

درمان اختلالات رفتاری کودکان

با اجتماع سازگاری نخواهد داشت

عموم کودکانی که با اختلالات رفتاری مواجه هستند؛ مشکلات خود را به صورت پرخاش، تهاجم، اضطراب و تشویش بروز می دهند. چنین کودکانی نمی توانند به خوبی با دیگران و یا همسالان خود ارتباط برقرار کنند.

 

مشکلات کلامی پیدا می کنند

از دیگر پیامدها و نشانه های اختلال رفتاری این است که کودک نمی تواند به خوبی تکلم کند. شاید در حالت عادی این مشکل را نداشته باشد؛ اما در شرایط مختلف معمولا نمی تواند به خوبی صحبت کند.

 

نتیجه گیری

اختلالات رفتاری کودکان می تواند از راه های مختلفی به وجود آید، که انواع مختلفی نیز دارد. درست مثل بیماری های مختلف که هر کدام به یک شکل در بدن ظاهر می شوند. هر یک از اختلالات رفتاری نیز علائمی خاصی دارند. بهترین راه برای مقابله و درمان آن ها این است که به پزشک متخصص مراجعه کنید و با استفاده از روش های روانشناسی یا در نهایت تجویز دارو به کودک شما کمک خواهد کرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.