رفع یبوست بارداری به خانم هایی که در این دوران از این عارضه رنج می برند؛ کمک خواهد کرد تا با روش های کم خطر به درمان آن بپردازند. بارداری یکی از مهم ترین و حساس ترین دوره در زندگی هر زن به شمار می رود. در این پروسه زمانی مادر ممکن است با مشکلاتی از جمله فشار خون، دیابت حاملگی و یبوست مواجه شود. در این مقاله قصد داریم به راه هایی برای رفع یبوست بارداری بپردازیم؛ پس اگر مایل هستید تا انتهای مطالب با ما همراه باشید. علائم یبوست شامل حرکت نامناسب روده ها، درد در ناحیه شکم و دفع سخت مدفوع است. تقریبا تمامی خانم های باردار در این دوران خصوصا در ماه های آخر دچار یبوست می شوند. جالب است بدانید که یبوست در دوران بارداری، با علائم دیگری همچون تغییرات هورمون، فشار رحم و کاهش میزان آهن همراه است.
علت یبوست در دوران بارداری
در دوران بارداری بسیاری از هورمون های بدن دچار اختلال و تغییراتی می شوند. از همین رو برخی از آن ها برای بدن مشکلاتی به وجود می آورند. هورمون پروژسترون از جمله این هورمون ها است. در دوران بارداری این هورمون بیش از قبل ترشح می شود که باعث شل شدن عضلات، خصوصا روده ها خواهد شد، که نتیجه ی آن کاهش حرکت روده ها برای کاهش هضم و یبوست است. بر اساس آمار به دست آمده، تقریبا سه چهارم زنان دنیا به یبوست و مشکلات روده در دوران بارداری مبتلا می شوند. اما نگران نباشید چرا که راه هایی برای رهایی از این مشکل وجود دارد.
از چه راه هایی می توان برای رفع یبوست اقدام کرد؟
با استفاده از درمان های خانگی، به راحتی می توان از یبوست در دوران بارداری خلاص شد. این راه ها به شرح زیر هستند:
پیروی از رژیم غذایی سرشار از فیبر
فیبر موجود در مواد غذایی، یکی از بهترین راه ها برای درمان یبوست است. علاوه بر آن، فیبر می تواند به تامین و جذب هر چه بهتر آنتی اکسیدان ها و ویتامین های مورد نیاز بدن کمک کند. میزان متوسط مصرف روزانه فیبر چیزی بین 25 تا 30 گرم است. از جمله مواد غذایی سرشار از فیبر می توان به تمشک، سیب، موز، انجیر، توت فرنگی، سالاد میوه، ذرت شیرین، کلم بروکلی و هویج اشاره کرد.
تامین کردن رطوبت بدن
در دوران بارداری نیاز بدن به آب دو برابر حالت معمولی است. پس برای رفع یبوست بارداری باید رطوبت بدن خود را با استفاده از مایعات، خصوصا آب تامین کنید. نوشیدن 12 لیوان آب در روز برای بانوان باردار الزامیست؛ چرا که به کمک این روش، روده ها عملکرد خود را بهتر انجام می دهند.
استفاده از وعده های غذایی کوچک
از دیگر راه های رفع یبوست بارداری این است که به جای استفاده از وعده های غذایی کامل با حجم زیاد، در طول روز 5 الی 6 وعده غذایی کوچک میل کرد. با پیروی از این راه حل، شما باعث می شوید معده، غذاها را راحت تر هضم کند و در نتیجه در روده ها به درستی حرکت کنند. هر چه وعده ی غذایی سنگین تر و پرتر باشد، معده باید کار بیشتری برای هضم انجام دهد.
در دوران بارداری چی بخوریم؟
استفاده از مسهل یا نرم کننده روده های
چنانچه همه ی روش های بالا را انجام داده اید؛ اما همچنان یبوست دارید، پیشنهاد می کنیم از مسهل کننده استفاده کنید. البته نباید بدون تجویز پزشک آن را مصرف نمایید. زیرا مصرف خودسرانه و زیاد آن می تواند باعث کمبود آب و تغییر در تعادل اکترولیت های بدن شود. این دارو در واقع مدفوع را نرم کرده و دفع آن را راحت می کند. متخصصان معمولا همراه با قرص آهن، این دارو را تجویز می کنند. چرا که قرص آهن باعث یبوست خواهد شد.
انجام فعالیت های ورزشی مناسب
جالب است بدانید که حتی انجام برخی ورزش ها نیز برای رفع یبوست بارداری می تواند کارساز باشد. زیرا انجام حرکات ورزشی سبب تحریک روده های شما می شود. در نتیجه دفع مدفوع راحت تر صورت می گیرد. شنا کردن، پیاده روی، حرکات یوگا و… از جمله ورزش های مناسب در این دروان است. توصیه می شود هفته ای سه بار و هر بار به مدت 20 الی 30 دقیقه حرکات ورزشی انجام دهید.
چه زمانی برای رفع یبوست بارداری باید به پزشک مراجعه کرد؟
مراجعه به پزشک به طور مداوم و هر ماه در دوران بارداری جز الزامات محسوب می شود. اما اگر در این میان به یبوست دچار شدید؛ به شکلی که هیچ یک از درمان های خانگی مشکل شما را حل نکرد، باید برای رفع آن به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که هر یک از علائم زیر را تجربه کردید، بی معطلی برای معاینات اولیه به پزشک مراجعه کنید:
- تهوع
- استفراغ
- درد معده
- یبوستی که بیش از ۲-۱ هفته طول بکشد
- خونریزی از مقعد
زمان مناسب برای انجام سونوگرافی در دوران بارداری
یبوست به چه علت به وجود می آید؟
از جمله عواملی که باعث به وجود آمدن یبوست می شود؛ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بدن با تغییرات هورمونی مواجه می شود که باعث کند شدن حرکات روده خواهد شد.
- زنان در طول باردراری باید مکمل های آهن مصرف کنند. اما مصرف این دارو باعث حالت تهوع، استفراغ و یبوست می شود.
- اشخاصی که کم کاری تیروئید دارند؛ میزان هورمون تیروئید در بدنشان زیاد ترشح می شود. از همین رو به یبوست دچار خواهند شد. البته این موضوع برای کسانی که کم کاری تیروئید دارند صدق می کند.
- زمانی که بدن آب خود را از دست دهد، روده ها خشک می شوند. در نتیجه شخص دچار یبوست خواهد شد.
- غذاهای فست فودی و ناسالم یکی از علل به وجود آمدن یبوست در زنان باردار است. علاوه بر آن، مصرف غذاهایی که کربوهیدرات زیادی دارند، نیز در بروز این عارضه بی تاثیر نخواهند بود.
نتیجه گیری
یبوست در دوران بارداری یکی از رایج ترین مشکلاتی است که مادران با آن دست و پنجه نرم می کنند، که البته یک امر طبیعی است. به شکلی که تقریبا سه چهارم زنان در سراسر دنیا به آن دچار می شوند. یبوست در دوران بارداری به دلایل مختلفی به وجود می آید. کم آبی بدن، افزایش هورمون پروژسترون، عادات غذایی نامناسب از جمله این دلایل است. اما با مراجعه به پزشک یا استفاده از درمان های خانگی مثل مصرف غذاهای سرشار از فیبر، مصرف روزانه 12 لیوان آب، انجام حرکات ورزشی و… می توان در درمان این عارضه موثر بود.
دیدگاهتان را بنویسید