همانطور که می دانید بارداری؛ یکی از مهم ترین بخش زندگی هر زن است. به شکلی که حتی پیش از این که باردار شود باید به پزشک مراجعه کرده تا داروهای مورد نیازی که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن او می شود را دریافت کند. یکی از داروهای مورد نیاز تزریق واکسن است. زنانی که قصد بارداری دارند باید از یکسری واکسن های خاص که حاوی ویروس زنده نباشند، استفاده کنند. البته این در صورتی است که شخص به واکسن نیاز داشته باشد، تنها پزشک باید تزریق آن را تشخیص دهد. اگر می خواهید از واکسن های مهم بارداری مطلع شوید؛ پس ادامه ی مطالب را همراه ما باشید. چرا که در این مقاله قصد داریم در خصوص این دسته از واکسن ها صحبت کنیم.
تزریق کدام یک از واکسن ها در دوران بارداری مجاز است؟
زمانی که شخص به پزشک مراجعه می کند؛ در صورتی که پزشک تشخیص دهد به واکسن نیاز دارد، می تواند پیش یا در حین بارداری واکسن های زیر را تزریق کند:
هپاتیت B از واکسن های مهم بارداری
زنان باردار برای دریافت این واکسن ابتدا باید آزمایش دهند. در صورتی که در معرض ابتلا به هپاتیت نوع B باشند و آزمایش ویروس آن ها نیز منفی شده باشد، مجاز به استفاده از آن خواهند بود. از این دارو قبل و بعد از زایمان برای مادر تزریق می شود تا هم خود و هم نوزاد ایمن شوند. این واکسن در سه دز تزریق می شود که دز اول آن می تواند شخص را در برابر این بیماری ایمن کند. همچنین دزهای بعدی نیز پس از یک ماه و شش ماه تزریق خواهند شد.
آنفلوانزا (غیر فعال) از واکسن های مهم بارداری
مادران باردار نمی توانند در هنگام سرماخوردگی یا بیماری مثل آنفلوانزا از داروهایی مثل آنتی بیوتیک ها استفاده کنند. چرا که برای جنین خطرساز است. برای پیشگیری از این نوع بیماری ها بهتر است مادر برای تزریق واکسن آنفلوانزا از نوع غیر فعال اقدام کند. البته بهتر است پیش از تزریق با پزشک متخصص مشورت کند.
واکسن سه گانه کزاز، دیفتری، سیاه سرفه
از دیگر واکسن های مهم بارداری ، واکسن های سه گانه هستند که شامل کزاز، دیفتری و سیاه سرفه است. در واقع برای محافظت از جنین تزریق می شود. مادر این واکسن سه گانه را معمولا بین هفته 27 تا 36 بارداری دریافت می کند. چنانچه به هر دلیلی مادر آن را دریافت نکرده باشد؛ بلافاصله پس از زایمان به کودک تزریق خواهد شد.
کدام یک از واکسن ها را نباید در دوران بارداری تزریق کرد؟
واکسن های مهم بارداری تنها به آن دسته از واکسن ها که باید تزریق شوند تلقی نمی شود. بلکه برخی از آن ها که نباید در این دوران تزریق کرد نیز بسیار حساس و مهم هستند. از جمله واکسن های ممنوع در این دوران می توان به موارد زیر اشاره کرد:
هپاتیت آ
به گفته ی برخی از پزشکان، مادران باردار نباید در این دوران واکسن هپاتیت آ دریافت کنند. البته تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد و هنوز به طور قطعی ثابت نشده؛ با این حال بهتر است از تزریق آن خودداری نمایید.
سرخک، اوریون، سرخجه (MMR)
هر یک از این واکسن ها دارای ویروس زنده هستند و تزریق آن در دوران بارداری، به هیچ عنوان توصیه نمی شود. خطرساز به بودن آن به گونه ای است که تا یک ماه پس از تزریق، شخص نباید باردار شود. در صورتی که پس از زایمان، مشخص شود که مادر در برابر سرخجه مقاومت ندارد می تواند آن را دریافت کند.
واریسلا
واکسن واریسلا برای پیشگیری از آبله مرغان تزریق می شود. در صورتی بدن شما به این واکسن نیاز دارد نباید تا یک ماه پس از تزریق، باردار شوید.
پنوموکوک
هنوز محققان نتوانسته اند از ایمنی این واکسن اطمینان یابند. در نتیجه نمی توان آن را برای مادران باردار تجویز کرد. چرا که ممکن است سلامتی مادر یا جنین را به خطر بیندازد. البته استثنائاتی وجود دارد که پزشک در صورت تشخیص تزریق این واکسن را توصیه می کند.
واکسن فلج اطفال خوراکی (OPV) و واکسن فلج اطفال غیرفعال (IPV)
به طور کلی این واکسن ها، ساختاری ویروسی دارند که تزریق آن ها چه به صورت فعال و چه به صورت غیر فعال به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
واکسن HPV
واکسن HPV یا زگیل تناسلی برای پیشگیری از شیوع و ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی است. تزریق آن در دوران بارداری مجاز نیست.
چرا باید مادران واکسن های مهم بارداری را تزریق کنند؟
در قسمت قبلی توضیح دادیم که واکسن های مهم بارداری کدام ها هستند و کدام یک را می توان تزریق کرد. اما آیا می دانید دلیل استمرار بر تزریق آن ها چیست؟
بسیاری از زنان بدون این که اطلاعی داشته باشند؛ سیستم ایمنی ضعیفی داشته و مستعد ابتلا به برخی بیماری ها هستند. این بیماری ها اگر به مادر آسیب نرساند؛ می تواند جنین را تحت تاثیر قرار داده و موجب از بین رفتن او شود و یا این که در سنین مختلف، مشکلات فراوانی را تجربه کند. برای پیشگیری از چنین مشکلاتی زنان بهتر است پیش از بارداری به پزشک مراجعه کنند تا در صورت نیاز، واکسن مجاز را دریافت کنند و خود و جنین را در برابر بیماری ها مصون نگه دارند.
آیا تزریق واکسن عوارضی نیز به همراه دارد؟
بله! اما نگران نباشید. چرا که عوارض جانبی خطری برای مادر یا جنین به همراه نخواهد داشت و پس از گذشت مدت کوتاهی از تزریق، این عوارض از بین می روند. از جمله عوارض شایع پس از تزریق واکسن می توان به درد و قرمزی در محل تزریق، سردرد، خستگی، تب و… اشاره کرد.
نتیجه گیری
از آن جایی که دوران بارداری بسیار حساس است؛ در نتیجه حتی برای تزریق واکسن نیز باید به شدت احتیاط کرد. برخی از واکسن ها، خصوصا واکسن هایی که حاوی ویروس به صورت فعال یا غیر فعال هستند، به هیچ عنوان نباید به مادر باردار تزریق شوند. اما برخی از واکسن ها در صورت تزریق در دوران بارداری مشکلی ایجاد نخواهند کرد. توصیه می شود پیش از این که برای بارداری اقدام کنید؛ به پزشک مراجعه نمایید، تا آزمایشات لازم را از شما بگیرد و در صورت نیاز، واکسن مورد نظر را تجویز کند. برخی از واکسن ها به گونه ای هستند که تا یک ماه پس از تزریق، نباید بارداری صورت بگیرد.
دیدگاهتان را بنویسید