استرس یکی از بدترین چیزهایی است که هر شخص در زندگی خود ممکن است تجربه کند. به طور کلی استرس می تواند روی تمام بدن تاثیر منفی داشته باشد. یکی از تاثیرات منفی آن چاقی است. معمولا این دسته از افراد به دلیل استرس و اضطرابی که دارند؛ اشتهای کاذب پیدا می کنند. همین موضوع باعث می شود تا بیش از پیش کالری دریافت کنند که نتیجه ی آن چیزی جز اضافه وزن و چاقی نیست. در این مقاله قصد داریم در رابطه با اشتراک میان چاقی با استرس توضیح دهیم. اگر شما هم جز افرادی هستید که با این مشکل مواجه است؛ پس ادامه ی مطالب را از دست ندهید. چرا که خالی از لطف نیست.
چاقی با استرس از لحاظ بیولوژیکی چه ارتباطی با هم دارند؟
با توجه به آمار به دست آمده مشخص شد که چاقی با استرس از لحاظ بیولوژیکی رابطه مستقیمی دارد. مواردی که در این موضوع نقش دارند به شرح زیر هستند:
سروتونین
سروتونین یکی از هورمون های بسیار مهم در بدن است که اگر میزان آن کم یا زیاد شود در خلق و خوی شخص اختلالاتی به وجود می آید. یکی از این اختلالات چاقی است. زمانی که شخص دچار استرس می شود و کربوهیدرات مصرف می کند، بدن در این حالت سروتونین بیشتری ترشح خواهد کرد. این هورمون که باعث ایجاد حس شادی و نشاط در بدن است با مصرف غذا بیشتر می شود. در نتیجه شخص باز هم برای ایجاد این حس خوب میل بیشتری به غذا خوردن پیدا می کند. جالب است بدانید بسیاری از افراد که در هنگام استرس به پرخوری دچار می شوند؛ به خوراکی هایی مثل کلوچه، شیرینی، شکلات و کوکی ها روی می آورند. یعنی دقیقا همان خوراکی هایی که پر از کالری هستند و باعث چاقی سریع می شوند.
با خوابیدن لاغر شوید!
کورتیزول
کورتیزول نیز نوع دیگری از هورمون های حیاتی در بدن است. این هورمون وظیفه ی مدیریت و ذخیره سازی چربی و مصرف انرژی را به عهده دارد. زمانی که میزان این هورمون در بدن افزایش یابد اشتها نیز بیشتر خواهد شد. از همین رو بسیاری از افرادی که چاقی با استرس را تجربه می کنند هورمون کورتیزول در بدن آن ها افزایش خواهد یافت. این هورمون هم اشتهای آن ها را بیشتر می کند هم این که کنترلی روی ذخیره چربی ها ندارد. نکته ی جالب دیگر این که با افزایش هورمون کورتیزول در بدن شخص تمایل عجیبی به خوردن غذاهای چرب و شیرین پیدا می کند.
نوروپیتید Y
بر اساس آمار به دست آمده از مطالعاتی که روی بدن انسان و ارتباط چاقی با استرس صورت گرفت مشخص شد که انسان در هر زمان به مواد غذایی مختلفی تمایل نشان می دهد. به بیان دیگر این که هر نوع استرس که ناشی از یک موضوع یا یک اتفاق خاص است ممکن است خوراکی خاصی را بطلبد. در یک آزمایش روی دو دسته از موش هایی که به آن ها استرس وارد شده بود تحقیقاتی صورت گرفت. موش هایی که رژیم غذایی نرمالی داشته اند؛ در زمان استرس وزن کمتری خواهند داشت. این در حالی است که همان شرایط استرس زا را برای دسته ی دیگری از موش ها فراهم کردند. اما رژیم پر چربی و پر شیرینی را در اختیار آن ها قرار دادند. موش های دسته دوم مواد غذایی دریافت شده را به چربی تبدیل می کردند.
این موضوع به سبب وجود پدیده ای مولکولی به نام نوروپیتید Y به وجود می آید که تنها در هنگام بروز استرس پدیدار خواهد شد که نتیجه ی آن تقویت تجمع چربی ها است. هر چه رژیم غذایی مصرف شده در هنگام استرس از چربی و قند بیشتری برخوردار باشد؛ این پدیده ی مولکولی بیشتر آزاد خواهد شد.
چگونه می توان در برابر چاقی با استرس مبارزه کرد؟
اگر شما هم در شرایط پر استرس دچار چاقی و اضافه وزن می شوید. پس به نکاتی که در ادامه ذکر شده توجه کنید. چرا که می توانید از بروز این مشکل جلوگیری کنید. از جمله راه هایی که در این رابطه موثر است می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اجازه ندهید بیش از اندازه گرسنه شوید
زمانی که بیش از حد گرسنه می شوید؛ قند خون شما دچار افت شدید خواهد شد و مشکلاتی مثل ضعف یا بی حالی به وجود خواهد آمد. در این حالت شخص هر مواد غذایی را میل می کند. این موضوع اگر ادامه پیدا کند چیزی جز چاقی را برای اشخاص به وجود نخواهد آورد. پس نگذارید که مدت زیادی از گرسنگی شما بگذرد.
اشتباهات رایج در رژیم لاغری
اندازهی وعدههای غذایی را در نظر داشته باشید
هنگام استرس داشتن بسیاری از افراد توجهی به میزان غذایی که مصرف می کنند ندارند. در نتیجه ممکن است بیش از حد مجاز غذا بخورند. توصیه می شود به میزان غذای مصرفی خود در هر وعده غذایی حتی اگر در شرایط پر استرسی به سر می برید توجه داشته باشید.
میان وعده های سالم بخورید
هنگام مصرف میان وعده اگر می خواهید از چاقی و اضافه وزن هنگام استرس در امان باشید؛ پس میان وعده های سالم مصرف کنید. یعنی بیشتر پروتئین و کربوهیدرات بخورید. چرا که مدت زمان زیادی طول می کشد تا هضم شوند. در نتیجه مدت بیشتری احساس سیری خواهید کرد. کلوچه غلات، کره بادام زمینی، پنیرو یک تکه نان سبوس دار از بهترین میان وعده های سالم به شمار می آیند. مصرف خوراکی های چرب و شیرین باعث افزایش وزن خواهد شد.
درباره ی چیزی که می خورید فکر کنید
استرس سیستم ایمنی بدن را به شدت ضعیف می کند. پس مهم است که شما در این بازه ی زمانی چه چیزهایی مصرف می کنید تا دچار اضافه وزن نشده و سیستم ایمنی خود را نیز قوی نگه دارید. مصرف میوه و سبزیجات بیشتر می تواند بهترین گزینه باشد.
نتیجه گیری
استرس یکی از معضلات زندگی های امروزه است. این مشکل تقریبا گریبان گیر تمامی افراد با هر سنی شده است. مشکلاتی که با استرس برای اشخاص به وجود می آید بسیار زیاد است. یکی از آن ها چاقی و اضافه وزن است. افرادی که به استرس دچار می شوند؛ معمولا تمایل شدیدی به مصرف شیرینی و چربی ها دارند. دلیل آن هم این است که برخی از هورمون های بدن مثل سروتونین و کورتیزول دچار اختلال می شوند. از همین رو بر اشتها و کنترل چربی ها تاثیر خواهند داشت.
دیدگاهتان را بنویسید