تاریخ امروز3 آذر 1403
اختلال مرزی

اختلال مرزی و راهکارهای مقابله با آن

همه ی انسان ها در طول زندگی خود با تغییرات خلقی زیادی روبه رو می شوند که گاهی کنترل کردن آن ها کار ساده ای نیست. اما کنترل کردن این رفتارها در برخی از افراد بسیار پیچیده تر و دشوار تر است. این دسته از افراد که حساسیت بیشتری دارند، به اصطلاح به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند. این اختلال به گونه ای است که می تواند تمامی روابط و فعالیت های فرد را تحت کنترل خود بگیرد. از شایع ترین تغییراتی که همراه با این اختلال همراه است، می توان به رفتارهای خود آزاردهنده، تجربیات شدید احساسی، اقدام یا تهدید به خودکشی، بروز رفتارهای تکانشی و… اشاره کرد که همگی به دلیل نداشتن توانایی برای کنترل عواطف اتفاق می افتد. در این مقاله قصد داریم در رابطه با اختلال مرزی برای شما صحبت کنیم؛ پس با ما همراه باشید، اگر دوست دارید اطلاعات خود را در این باره افزایش دهید.

 

افرادی که به اختلال مرزی مبتلا هستند چه ویژگی هایی دارند؟

تمامی اختلال هایی که گریبان گیر افراد می شوند با یکسری ویژگی های خاص همراه هستند. این موضوع برای اختلال شخصیت مرزی نیز صدق می کند. از جمله ویژگی های آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

شخص روابط متزلزلی دارد

این دسته از افراد هیچگونه رابطه ی پایداری با اطرافیان خود از جمله خانواده، دوست و فامیل برقرار نمی کنند. به طور مثال سریعا به دیگران علاقه پیدا می کنند؛ اما به طور ناگهان نسبت به آن شخص تنفر پیدا می کنند. هر نوع تغییری در برنامه ی مورد انتظار از جمله جدایی به معنای یک واکنش شدید و احساس طرد شدن است که این دسته از افراد تجربه خواهند کرد. از دیگر ویژگی های آن ها این است که اگر به چیزی یا شخصی علاقه ی شدیدی داشته باشند و بنا به هر دلیلی آن را از دست بدهند؛ احساس پوچی می کنند و به انزوا کشیده می شوند.


با اختلال توهم توطئه بیشتر آشنا شوید

 

دست به انجام رفتارهای پرخطر می زند

افراد مبتلا به اختلال مرزی به دلیل این که تصور ضعیفی از خود دارند، به انجام رفتارهای پرخطر می پردازند. به طور مثال هنگام پول خرج کردن به طور بی رویه هر چیزی که بخواهند را خریداری می کنند. حتی اگر پول کافی برای روزهای آینده نداشته باشند، یا این که روابط جنسی نامناسب برقرار می کنند، پرخوری بیش از حد دارند؛ حتی هنگام رانندگی هیچ توجهی به علائم نداشته یا سرعت را کنترل نمی کنند.

اختلال مرزی

در مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکلی زیاده روی می کند

افرادی که دچار این اختلال هستند؛ در صورتی که با مشکلی مواجه شوند، سریعا به سراغ مصرف مواد مخدر یا مشروبات الکی می روند. زیرا آن ها تصور می کنند که بهترین راه فرار از مشکلات این گزینه است. در حالی که راه های بسیار زیادی وجود دارد تا مشکلات را برطرف یا هموار کرد.

 

بی جهت خشمگین می شود

افراد مبتلا به اختلال مرزی همیشه باید در شرایط هموار و مورد کنترل قرار بگیرند. در غیر این صورت به سرعت خشمگین می شوند طوری که اگر به عمق موضوع بنگریم خشم آن ها از شرایط موجود بی دلیل است. یکی از بارزترین مثال ها در این زمینه این است که اگر والدین یا حتی همکاران شخص برای مدت هر چند کوتاهی به او اعتنا نکنند؛ او به علت احساس طرد و انزوا بیش از آن چه که باید، خشمگین می شود.

 

به خود آسیب می رساند

گاهی این اختلال به قدری پیشرفته و خطرناک می شود که شخص مبتلا به آن، در ارتباط با تصویر بدن خود و عزت نفسش دچار مشکل می شود. از همین رو دست به آسیب رساندن به خود می زند. این آسیب می تواند از بریدن خود با چاقو تا خودکشی متغیر باشد. در صورتی که بیماری شخص یا حتی خودتان تا این حد پیشرفت کرد؛ زمان را از دست ندهید و فورا به پزشک مراجعه کنید.

 

احساس پوچ بودن را تجربه می کند

از دیگر ویژگی های اشخاص مبتلا به اختلال مرزی این است که اگر به چیزی یا کسی علاقه مند شوند؛ و آن شخص یا آن چیز را به هر دلیلی از دست بدهند، احساس پوچی و انزوا می کنند. به طوری که توانایی مقابله با این احساس را نخواهند داشت. احساس بی ارزش بودن، نداشتن احساس عشق و پوچی از جمله علائمی است که در این میان با شخص همراه است. بهترین درمان برای آن ها درمانی جدید به نام دیالیتیکی است که توسط درمانگر انجام می شود.

 

از تنها ماندن می ترسد

جالب است بدانید افرادی که به این اختلال دچارند و بسیار خشمگین می شوند یا این که دائما در حال ترسیدن هستند؛ تنها به دلیل ترس از تنها ماندن چنین رفتارهایی از خود بروز می دهند. گاهی بیماری به قدری پیشرفت کرده که حتی اگر تصور کنند که تنها هستند؛ دچار ترس همراه با عصبانیت می شوند. در روابط خانوادگی همیشه ترس از تنها بودن مشکل بزرگی را به وجود می آورد.

اختلال مرزی

از چه راه هایی می توان برای درمان اختلال مرزی اقدام کرد؟

از آن جایی که این موضوع به روانشناسی و اختلالات روانشناسی مربوط است؛ در نتیجه در صورت مشاهده هر یک از علائمی که در قسمت بالا ذکر شد، باید سریعا به روانشناس مراجعه کرده و در این باره با او صحبت شود. در این راه باید صبور بود؛ چرا که تمامی اختلالاتی شخصیتی مثل افسردگی و حتی اضطراب به سرعت و به راحتی قابل درمان نیستند. دلیل آن هم این است که اختلال یا مشکل به وجود آمده از زمان نوجوانی با شخص همراه خواهد بود. در نتیجه در جان و تن او ریشه دوانده از همین رو به راحتی نمی توان از شر آن خلاص شد.

حقیقت این است که نمی توان شخصیت طرف را به یکبار از بین برد و مجددا برای ساخت آن به شکل دلخواه و مطلوب اقدام کرد. نکته ای که در این جا مهم است و کار را سخت می کند؛ این است که افرادی که دچار اختلال می شوند عموما تصور می کنند که هیچ مشکلی ندارند و این دیگران هستند که دچار مشکلند. همین موضوع باعث می شود تا مدت درمان به طول بینجامد، یا این که همزمان با یک یا چند مشکل روبه رو باشند. به طور مثال هم دچار اختلال شخصیت مرزی بوده و هم این که مصرف سوء مواد داشته باشند، این موضوع روند درمان را سخت تر می کند.


چند مورد از سندرم‌ها و اختلالات ترسناک

 

بهتر است بدانید…

تنها خبر و بهترین خبری که می توان در این باره گفت این است که افراد مبتلا به اختلال مرزی خودشان برای درمان اقدام می کنند. این در حالی است که افراد مبتلا به سایر اختلال ها این را نمی پذیرند و در 90 درصد مواقع برای درمان حاضر نمی شوند. از همین رو می توان گفت که به راحتی قابل درمان خواهند بود. شاید به این دلیل باشد که خودشان هم از رفتارهایی که دارند آگاه باشند و بدانند که حتی دیگران نیز از رفتارهایی که دارند در امان نیستند. چیزی که در این میان می تواند به افراد مبتلا به اختلال مرزی کمک کند رفتار روانشناس است. در صورتی که افراد بدانند می توانند به درمانگر اعتماد کنند همکاری بیشتری خواهند داشت. درمانگر ابتدا سعی می کند با استفاده از راهکارهای روانشناسی درمان را آغاز کند. اما در صورت لزوم ممکن است از دارو نیز استفاده کند.

از جمله درمان های موجود در این راه می توان به درمان روان ‌پویایی، ترکیب راهبردهای شناختی یا رفتاری با رویکرد روان‌ پویایی، درمان های بین ‌فردی، درمان شناختی، گروه ‌درمانی، دارو درمانی و ترکیب دارو درمانی و روان درمانی اشاره کرد.

اختلال مرزی

اختلال مرزی به چه علت به وجود می آید؟

به جرئت می توان گفت که استرس و غم و غصه سر منشا تمامی مشکلات و بیماری ها است. اما گذشته از آن علل دیگری نیز وجود دارد که باعث به وجود آمدن این نوع از اختلال می شود. از جمله این عوامل می توان به ژنتیک، مشکلات مغزی، علل اکتسابی و همچنین روابط ناشاد در کودکی اشاره کرد. در این باره تجاربی که در کودکی به دست می آید؛ بسیار مهم و تاثیر گذار است. از جمله عواملی که در کودکی می تواند باعث به وجود آمدن اختلال شخصیت مرزی شود؛ عبارتند از:

  • بی ثبات بودن رفتار مادر به دلایل مختلف
  • طرد شدن کودک از جانب والدین
  • احساس ناامنی داشتن در زمان کودکی
  • درگیری والدین به طور مکرر
  • تنبیه کردن کودک به طور دائم و شدید
  • بی توجه بودن به او و احساساتش
  • جدایی والدین از هم
  • گرفتار بودن بیش از حد والدین و عدم سازگاری آن ها با هم
  • و… .

 

نتیجه گیری

اختلالات بسیار زیاد در دنیا وجود دارد که گریبان گیر افراد می شود. یکی از این اختلالات به اختلال مرزی معروف است که شخص در صورت مبتلا شدن ویژگی های خاصی پیدا می کند. به طور مثال ممکن است به یکباره به یکی از اطرافیان علاقه ی شدیدی پیدا کند. اما بدون هیچ دلیلی و در مدت کوتاهی از آن شخص تنفر پیدا کند یا این که در مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی زیاده روی کند، رفتارهای پرخطر مثل خودزنی داشته باشد و… توضیحات بیشتر را در این مقاله ذکر کرده ایم. پس با دقت آن ها را مطالعه کرده و در صورت مشاهده هر یک از آن ها در خود یا نزدیکانتان به پزشک مراجعه کنید تا درمان هر چه سریعتر آغاز شود.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.