تاریخ امروز3 آذر 1403
شخصیت اجتنابی

آیا شما هم به شخصیت اجتنابی دچار هستید؟

شخصیت اجتنابی موضوع بحث ما در این مقاله خواهد بود. اینکه ما بخواهیم شخصیت فردی را توصیف کنیم؛ بسیار کار سختی است. زیرا شخصیت ها در مواجه با افراد مختلف متفاوت هستند. به طور مثال شما در زمان عصبانیت ممکن است چندین رفتارتان از خودتان بروز دهید. بنابراین در هر زمانی هر حسی ممکن است شخصیت شما را تشکیل دهد.

اما اختلالات شخصیتی به رفتارهای خشک و انعطاف ناپذیری گفته می شود که ممکن است به دیگران یا خود شخص آسیب برساند. شخصیت اجتنابی نیز یکی از این اختلالات است که در ادامه قصد داریم در رابطه با آن توضیح بیشتری بدهیم و راه های درمان آن را نیز بیان کنیم پس با ما همراه باشید.

 

معنای کلی شخصیت اجتنابی چیست؟

افراد مبتلا به شخصیت اجتنابی بسیار کم رو هستند و این یکی از ویژگی های بارز آن ها به شمار می آید. همچنین این دسته از افراد به این که تایید نشوند یا طرد شوند بسیار حساس هستند. این احساسات باعث شده که آن ها منزوی شوند و اعتماد به نفس ضعیفی داشته باشند.

همانند دیگر اختلالات شخصیتی، از زمان کودکی شروع شده و تا بزرگسالی ادامه دارد.  شیوع آن به جنسیت ربطی ندارد و در زن و مرد یکسان است. ناگفته نماند که این اختلال در افراد 18 سال به بالا تشخیص داده می شود.

این نوع اختلال به علت یک سری از رفتارها مانند عدم محبت یا بی توجهی پدر و مادر، سوء استفاده های عاطفی، تمسخر، رد شدن توسط همسالان خود و … اتفاق خواهد افتاد.

شخصیت اجتنابی

ویژگی افراد دارای شخصیت اجتنابی چیست؟

 

ترس و اضطراب در برخورد با موقعیت های اجتنابی:

برخی از افراد هستند که زمان ورود به جمعی دچار اضطراب خواهند شد. این در حالی است که اغلب از افراد دارای شخصیت اجتنابی ممکن است در هنگام ورود دچار اضطراب نشوند و هنگامی که می خواهند از خود در جمع عملکردی نشان دهند؛ درگیر این اضطراب شوند.

 

اعتماد به نفس ضعیف:

این افراد با این که توانایی انجام عملکردی را دارند؛ اما خود را باور نداشته و مدام به این فکر می کنند که از پس انجام آن کار بر نمی آیند.

 

ترس از قضاوت شدن توسط دیگران:

همانطور که در بالا گفتیم؛ علت به وجود آمدن شخصیت اجتنابی ریشه در کودکی دارد و داشتن والدین سخت گیر، پرخاشگر و همچنین تمسخر و انتقاد بیش از حد از جانب دیگران باعث به وجود آمدن آن می شود.


اگر می‌خواهید از روش ‌های تقویت اعتماد به نفس آگاه شوید، بخوانید

 

آیا درمانی برای این نوع اختلال وجود دارد؟

درمان این نوع بیمارها به این علت که دارای رفتارهای عمیق روحی هستند و این رفتارها در آن ها تثبیت شده است؛ بسیار مشکل است. اما برای فردی که اراده کند کار راحتی نیز خواهد بود.

این افراد خود باید به این نتیجه برسند که نیاز به درمان دارند؛ سپس با مراجعه به درمانگر به درمان خود بپردازند و به مرور رفتارهای نادرست را از خود دور کنند.

 

درمانگر از چه روش هایی برای درمان استفاده خواهد کرد؟

  • گفالر درمانی: در این روش با صحبت کردن درمانگر به فرد کمک خواهد کرد که از افکار ناخودآگاه خود اطلاع پیدا کند.
  • درمان شناختی رفتاری: درمانگر به فرد کمک می کند، افکار و باورهای ناسالم خود را تشخیص داده و آن را با باورهای مثبت جایگزین کند.
  • درمان دارویی: در حال حاضر دارویی به خصوصی برای آن تعریف نشده است. اما اگر همزمان با افسردگی همراه باشد؛ دارویی برای افسردگی تجویز خواهند شد که ممکن است به فرد کمک کند؛ اما قطعی نیست.

چه پیش آگاهی هایی برای شخصیت اجتنابی وجود دارد؟

بسیاری از این افراد ممکن است قبول نکنند که دارای مشکل شخصیتی هستند و این خود از اختلال شخصیتی مشکل ساز تر است. چرا که ممکن است فرد به اختلالات دیگری دچار شود از جمله:

  • افسردگی
  • مشکلات در سو مصرف مواد
  • فوبیای اجتماعی: طی آن فرد در موقعیت های اجتماعی دچار ترس می شود.
  • اختلال شخصیت مرزی: در حوضه های فردی مانند تفکرات و افکارش دچار مشکل می شود.
  • اختلال شخصیت وابسته: در این نوع اختلال، فرد در تصمیم گیری های خود به نظر دیگران وابسته است.

درمان باعث تغییر در شخصیت فرد نمی شود. اما عدم درمان ممکن است باعث شود فرد برای همیشه خجالتی باقی بماند و در فعالیت های اجتماعی فعالیتی نکند. این مسئله باعث پسرفت فرد خواهد شد. اما اگر فرد درمان خود را آغاز کند؛ روز به روز بهتر خواهد شد و در اجتماع پیشرفت های چشمگیری خواهد داشت.

 

علائم افراد مبتلا به شخصیت اجتنابی

  • نداشتن دوستان صمیمی
  • عدم پذیرش انتقاد
  • عدم تعامل با افراد دیگر
  • دوری از فعالیت هایی که ممکن است با افراد دیگر در ارتباط باشد.
  • از ترس اشتباه کردن در انجام بسیاری از فعالیت ها کم رو هستند.
  • در مورد مشکلات احتمالی اغراق می کنند.
  • احساس بی عرضگی
  • عدم ریسک پذیری
  • نیاز به دوست داشته شدن
  • از تصمیم گیری های مهم اجتناب می کنند.
  • نداشتن عزت نفس
  • عدم اعتماد به نفس

البته همه این ویژگی ها در برخی از آن ها ممکن است ظاهر شود و بسیاری از افرادی که دارای شخصیت اجتنابی نیستند؛ ممکن است برخی از این ویژگی ها را داشته باشند. بنابراین با دیدن هر کدام از این ویژگی ها نگران نشوید؛ چرا که حتما پزشک باید این نوع اختلال را تشخیص دهد.

شخصیت اجتنابی

چگونه با افراد دارای شخصیت اجتنابی یا همان دوری گزین تعامل کنیم؟

برای این که این افراد را در کنار خود نگه دارید؛ باید به آن ها نشان دهید که آن ها را با تمام ویژگی های خوب و بد قبول دارید و برایشان ارزش قائل هستید. توجه داشته باشید که ممکن است در نگاه اول به شما اعتماد نکنند؛ اما به مرور زمان می توانید اعتماد آن ها را به دست آورید.

با این حال ممکن است تعامل با این افراد شما خیلی درگیر کند و دچار پریشانی شوید. برای همین بهتر است شما در هنگام تعامل با آن ها هم زمان با یک مشاور در ارتباط باشید. چرا که ممکن است با مشکلات زیادی روبرو شوید.


روش های کنار آمدن با طرد شدگی


 

آیا پرخاشگری در این افراد شایع است؟

بله. این افراد پرخاشگری غیر مستقیم دارند؛ یعنی خشم خود را قورت می دهند و آن را سر دیگران خالی می کنند. بعضی وقت ها خشم خود را به صورت لجبازی و نیش و کنایه نشان می دهند.

 

نتیجه گیری

با مطالعه این مقاله به این نتیجه می رسیم که هر فردی ممکن است دچار یک مدل اختلال شخصیتی باشد. این اصلا جای نگرانی ندارد؛ چرا که با مراجعه به روان درمان می توانید زندگی بهتری برای خود و دیگران ساخت. بنابراین هیچوقت از رفتن نزد مشاور خجالت نکشید و مطمئن باشید که مشاور مانند دوست شما کمکتان خواهد کرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.