همانطور که می دانید یائسگی درسن 40 سن سالگی اتفاق می افتد. از لحاظ علمی، تا وقتی که خانمی هنوز تخمک آزاد می کند و به یائسگی نرسیده، امکان باردار شدن وی وجود دارد؛ اما توانایی باردار شدن به صورت طبیعی برای وی باشدت بسیار روبه کاهش بوده است. خوب است بدانید در سن 40 سالگی امکان باردار شدن برای فرد بعد از سه ماه تلاش، تنها هفت درصد است.
هر چه قدر زمان بگذرد، کیفیت و همینطور تعداد تخمکها کاهش پیدا می کند. به طور معمول در سنین بیشترتخمکها با مشکلات کروموزومی فراوانی مواجه خواهند شد. بنابراین بارداری در میانسالی می تواند موجب تولد فرزندی همراه بانقص مادرزادی شود. در ادامه قصد داریم در رابطه با حاملگی در سنین بالا اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
بارداری در سنین میانسالی یا بالاتر
در دنیای امروز درمان ناباروری و همینطور مراقبت های مختص دوران بارداری بسیار ارتقاء پیدا کرده است. با توجه به این موضوع زنان می توانند بارداری درمیانسالی را تجربه نمایند. ممکن است برایتان جالب باشد؛ اما واقعیت دارد. یائسگی تنها سبب جلوگیری از بارداری طبیعی می شود، ولی داشتن یک نوزاد درون رحم با باردار شدن تفاوت دارد. پس، تا زمانی که رحم شما از سلامت کامل برخوردار است و می تواند نوزادی را در خود پرورش دهد، این امکان وجود دارد که با استفاده از راهکارهای گوناگون در ابتدای سن 50 سالگی بارداری در میانسالی را تجربه کنید.
این احتمال وجود دارد که شما نیز مانند دیگر افراد ، دیر به جامعه ی متاهلین ملحق شده باشید. و یا به نحوی مایل بوده اید که از لحاظ به دست آوردن موفقیت تحصیلی و یا حرفه ای در شرایط خوبی قرار بگیرید. برخی از زوج ها به دلیل مشکل نازایی و تا زمانی که مورد بررسی کامل (و یا در مواردی هم جراحی ) قرار نگرفته باشند، نمی توانند باردار شوند.
هر علتی که داشته باشد مطمئن باشید که شما تنها نیستید و محققان بر این باورند که به طور تقریبی هر یک نوزاد در قرن بیست و یکم درمیان هر 10 نوزاد از مادری متولد می شود که دارای 35 سال سن بوده و یا حتی بیشتر.
چه رفتار هایی از والدین بر روی جنین تاثیر گذار است؟
خطراتی که مادر و جنین را در سنین بالا تهدید می کند
همانطور که گفتیم اکثر زنان پس از سن 40 سالگی هم قادر خواهند بود باردار شوند و نوزادی سالم را به دنیا آورند. ولی مشکلات و خطرات حاملگی در این دوران به شکل چشمگیری افزایش پیدا می کند. بعضی از این خطرات را در ادامه بیان کرده ایم:
- امکان سزارین اجباری
- رخ دادن زایمان زودرس
- متولد شدن نوزادی با وزن پایین
- امکان وجود نقص مادر زادی در نوزاد
- امکان مرده به دنیا آمدن نوزاد
چنانچه دارای سنی بیش از 35 سال هستید و زمانی بیشتر از شش ماه است که درتلاش برای باردار شدن هستید و موفق به این امر نشدهاید، امکان دارد که شما دارای مشکلات باروری باشید. در این صورت پزشک یا متخصص در زمینه ی باروری میتواند شما را در تشخص دلیل ناباروریتان یاری نماید. همچنین با ارائه ی روشهای مناسبی در جهت باروری در این زمینه به شما کمک کند.
آیا نباید پس از ۳۵ سالگی باردار شد؟
در حال حاضر تعداد فراوانی از متخصصین مشکلات و خطرات دوران بارداری و مراقبت های بارداری، را با توجه به شرایط سلامت مادر بررسی و مشخص می نمایند. از مهمترین شاخصه های سلامت یک خانم در دوران بارداری سابقه پزشکی پیشین وی خواهد بود. به عنوان مثال امکان دچار شدن یک خانم 39 ساله همراه با سلامتی کامل به مشکلات ناشی از بارداری می تواند کمتر از خانمی باشد که تنها بیست سال سن دارد؛ اما به یک بیماری مزمن مثل دیابت مبتلا است. بیشتر از قضیه ی سن و سال، سلامتی و تندرستی یک زن می تواند بیشتر در بارداری وی اثرگذار باشد. بیشتر زنانی که در سن 30 یا 40 سالگی باردار شده یا حتی برخی از کسانی که در مسیر بارداری در میانسالی قرار دارند در سلامتی کامل به سر می برند.
زنی که دارای وضعیت جسمانی خوبی بوده و به صورت مداوم به ورزش اهمسا می دهد، قادر است در قیاس با زنی که بسیار کم سنوسال تر است، مسیر بارداری را بپیماید. البته خانم هایی که سنی بیشتر از 40 سال دارند و نخستین بارداری در زندگیشان را به صورت بارداری در میانسالی می گذرانند در قیاس با زنانی در همین رده سنی که پیش از آن زایمان کرده اند در معرض مشکل بیشتری هستند. اما بیشتر زنان سالم، از زایمانی با خطر پایین برخوردار خواهند بود.
آیا سن مادر در باروری تاثیر دارد؟
از بارزترین موانع بارداری که امکان دارد برای خانم هایی باسن بیشتر از 35 سال رخ دهد، امکان ناباروری آن ها است. همانطور که می دانید بیشترین شانس باردار شدن بین سنین 20 تا 24 سال بوده، در سن 35 الی 39 سالگی این امکان به تقریبا یک چهارم کاهش پیدا می کند، و در بین سن 40 تا 45 سالگی امکان باردار شدن شخص 95 درصد نسبت به دهه سوم زندگی اش کاهش پیدا خواهد کرد. پس چنانچه سنی بیشتر از 35 سال دارید و در جهت باردار شدن 6 ماه است که اقدام می کنید، اگر باردار نشدید وقت را هدر ندهید و بلافاصله به متخصصین زنان و زایمان و یا همینطور مراکز ناباروری سربزنید.
آیا باید به سن پدر نیز توجه شود؟ سن وی موثر است؟
چنانچه شما در سنین میانسالی قرار دارید، مطمئنا همسر شما هم در همین رده سنی است. البته مشخص کردن این قضیه که سن پدر تا چه حدی بر بارداری در میانسالی تاثیر گذار بوده، راحت نیست. برخی پژوهشگر ها بیان داشته اند که آقایانی با سن 55 سال و بالاتر، بیشتر به دارا شدن کودکانی مبتلا به سندرم داون نزدیک خواهند بود؛ اما این امکان به حدی قطعی نیست که سبب نگرانی گردد.
بعضی از کارشناسان توصیه می نمایند که خوب است آقایان قبل ازسن 40 سالگی پدر بشوند، اما خب این نوعی نگرش محافظه کارانه بوده و همه آن را قبول ندارند. قبل از بیان نظر کلی وقطعی در خصوص سن پدر و اثر آن برروی بارداری، یافته ها و پژوهش های بیشتری احتیاج است.
احتمال بروز چه مشکلاتی در دوران بارداری در میانسالی بیشتر است؟
در پاسخ به سوال “چه مشکلاتی در دوران بارداری درمیانسالی ممکن است رخ دهد؟ ” بایستی گفت بعضی از مشکلات به سن افراد بستگی دارند و احتمال وخطر رخداد آن ها با بالارفتن سن افزایش پیدا می کند. مثل جفت سرراهی و یا فشار خون بالا.
گاهی این امکان هم وجود دارد که از لحاظ علائم دیابت بارداری درمیانسالی و یا فشار خون بالا، در معرض مراقبت بیشتری قرار گرفته باشید. بروز هر کدام از این ها در طول بارداری در میانسالی ممکن است پر از مشکل باشد؛ اما با استفاده ازمراقبت های ویژه و مناسب پیشنهادی پزشک، به طورمعمول می شود با این دو به خوبی کنار آمد. گاهی امکان دارد اطلاع نداشته باشید که به این مشکلات مبتلا شده اید مگر آن که به شکل مستمر با پزشک خود ملاقات کنید. هر یک از این مشکلات قادر بوده سبب به وجود آمدن مشکل به طورجدی در دوران بارداری درمیانسالی شوند؛ پس بایستی به شکل کامل و صحیحی تحت نظر پزشک باشید.
خوب است بدانید درافرادی که مسیر بارداری درمیانسالی را طی می نمایند، به علت بالا بودن سن و همچنین اختلالات کروموزومی امکان وقوع سقط جنین در آن ها بیشتر است.
بررسی ارتباط بارداری در میانسالی و احتمال دو قلوزایی
تعداد زیادی از مطالعات بیانگر آن است که در خانم هایی که بارداری در میانسالی را پیش گرفته اند، امکان انجام زایمان از راه جراحی سزارین بیشتر وجود دارد. ممکن است علت آن باشد که چون خانم هایی که بارداری درمیانسالی را پشت سرمیگذارند اکثرا نوزادان بزرگ جثه ای دارند، دردهای ناشی از زایمان در آن ها نیز بیشتر بوده است. همچنین بعد از زایمان هم این امکان وجود دارد که رحم به شدت مانند رحم یک خانم جوان منقبض نشود و فرد میانسال دچارخونریزی بعد از زایمان شود. پس زایمان به روش سزارین در جهت بارداری در میانسالی بهترین انتخاب است.
افزایش احتمال دوقلوزایی به چه عواملی وابسته است؟
چه خطراتی فرزندمان را تهدید می کند و چه باید بکنم؟
ازدیگر مشکلات که با بالارفتن سن پیش می آید، بالارفتن اختلالات کروموزومی و همینطورژنتیکی بوده است. به عنوان مثال خطر سندرم داون درهر نوزاد از 385 نوزادی که از مادر 30 ساله متولد می شوند به یک نوزاد ازتعداد 109 مادر 40 ساله خواهد رسید.
تصمیم و حرکت درست مشاوره ژنتیک بوده؛ ولی چنانچه سنی بیشتر از 40 سال دارید به شما مشاوره ژنتیک قویا را پیشنهادمی کنیم. در مشاوره ژنتیک اطلاعات مورد تفسیر و بررسی قرار می گیرند تا زوجین قادر به درک آن باشند و طبق آن در خصوص بچه دار شدن، تصمیم نهایی رابگیرند. گاهی هم نیاز است بعضی تست های ویژه نظیر آمنیوسنتز یا همینطور نمونه برداری از پرزهای جفتی را در دوران بارداری درمیانسالی انجام داده تا ازسلامت جنین اطمینان حاصل شود.
بایدها و نبایدهای بارداری درمیانسالی
همان طورکه می دانید سن بالا ممکن است سبب اضافه وزن شود، خط های ناشی از کشش پوستی در قسمت هایی به چشم می خورند که پیش از آن وجود نداشته اند. افتادگی سینه هایتان رامی توانید ببینید و همینطورحس کنید که قدرت عضلانی تان بسیارکاهش پیدا کرده است.
نتیجه گیری
در همه ی این موارد توجه به راهکار درست زندگی، تغذیه سالم و همینطور پرداختن به ورزش مناسب ممکن است بسیار اثرگذار واقع شود. به علت مصرف زیاد انرژی و وقت زیاد، ناتوانی وخستگی ممکن است از بزرگترین مشکلات شما باشد. این مشکلات از بارزترین مشکلات خانم های بارداردرسنین مختلف و به خصوص بارداری درمیانسالی است.
برای تامین سلامت خود وجنینتان استراحت بسیار اثرگذار است. پس از هر زمانی در جهت استراحت و یا خواب مختصر بهره مند شوید. مسئولیت های سنگین و یا در امور کاری پروژه های دشوار را برعهده نگیرید.
به علت موقعیت جدیدتان قادر هستید به تقاضای اطرافیان نه بگوئید.همچنین در امر ورزش و فعالیت های بدنی فعال باشید؛ چراکه بسیار می تواند موثر و مفید باشد. امیدواریم مقاله فوق برای شما بانوان گرامی سودمند واقع شود.
دیدگاهتان را بنویسید