تاریخ امروز2 آذر 1403
نگرش صحیح رفتاری

بررسی نگرش های صحیح رفتاری

ما در این مقاله می خواهیم با شما در مورد موضوع نگرش صحیح رفتاری صحبت کنیم، پس با ما همراه باشید. نگرش یک موضوع بسیار جالب در روانشناسی اجتماعی است که بسیاری از افرادی که در این حیطه مشغول به کار هستند، به آن علاقه خاصی دارند. نگرش های در زندگی ما تعیین کننده احساسات، عواطف و رفتاری های ما در مقابل اجتماع و اطرافیان است.

نگرش ها نقش مهمی در عواطف، احساسات و رفتار انسان ها دارند و در اصل نگرش ها، رفتاری های آدمی را می سازند. بر اساس همین امر اگر به دنبال تغییر رفتار افراد هستید باید در مرحله اول نگرش او را تغییر دهید. نگرش صحیح رفتاری مجموعه ای از باورها و عقاید و هیجان هایی است که فرد را از پیش آماده می کند تا نسبت به اطرافیان و اشیا دید مثبت یا منفی داشته باشد. افرادی بزرگ در دنیا نسبت به این سوال که نگرش چیست؟ پاسخ هایی داده اند که در مفهوم تمامی این تعاریف با هم یکسان هستند. ما در ادامه این مقاله شما را بیشتر با مقوله نگرش آشنا خواهیم کرد.

 

سخنان بزرگان

همانطور که گفتیم بزرگان دنیا تعاریفی مختلفی از نگرش دارند که مفهموم تمامی این تعاریف با یکدیگر یکسان است. برخی از این تعاریف که به فهمیدن مفهوم نگرش صحیح رفتاری به ما کمک خواهند کرد، به شرح زیر است:

  • نویسنده آمریکایی سی پی رابینز: این نویسنده آمریکایی نگرش را ناشی از وضعیت، نوع دیدگاه، موقعیت و احساسات افراد نسبت به هر چیز می داند.
  • معمار کانادایی- آمریکایی فرانک فریمن: طبق تعریف فرانک فریمن نگرش یک آمادگی ذهنی است برای پاسخگویی در برابر برخی از شرایط خاص، افراد و یا چیزهایی که به فرد آموخته اند، البته طبق گفته فریمن نگرش به یک روش معمول برای پاسخگویی تبدیل شده است.
  • روان شناس آمریکایی گوردون آلپورت: بر اساس تعریف این روانشناس، نگرش یک حالت آمادگی عصبی و ذهنی است که از طریق تجربه ساماندهی می شود و در رفتار و احساسات فرد تاثیر به سزایی دارد.
  • نویسنده ی مشهور ان. ال. مون: برای این که در مورد نگرش صحیح رفتاری بیشتر بدانیم به تعریف این نویسنده مشهور درباره ی نگرش نیز سری می زنیم. ان. ال. مون می گوید که نگرش، دیده گاه و آموخته های پیشین ما نسبت به اطراف و پیرامون ما است که ممکن است این دیدگاه ها مثبت، منفی و یا ترکیبی از هر دو باشد.

نگرش صحیح رفتاری

نگرش چیست؟

نگرش دارای دو عنصر مهم و اصلی است که این عناصر به ترتیب نحوه جهت گیری و تمایلات فرد است. ترکیبی از مسائلی مانند شخصیت، رفتار، انگیزه، ارزش و عقاید همان نگرش است که هر کدام از مسائل شامل مسائل گسترده ی دیگر نیز می شوند. برای درک نگرش صحیح رفتاری باید بدانیم که هر فردی نگرشی خاصی دارد و همین نگرش ها هستند که باعث ایجاد رفتارهای متفاوت در افراد یک جامعه می شوند.

همچنین می توان گفت که نگرش مجموعه ای از تجارب گذشته افراد است که رفتارهای آینده او را تحت تاثیر قرار می دهد. نگرش شامل سه مولفه ی اصلی می شود که عبارتند از: مولفه شناختی، مولفه عاطفی و مولفه رفتاری است. که برای درک بهتر مفهوم نگرش صحیح رفتاری این سه مولفه ی اصلی را توضیح خواهیم داد.

  • مولفه شناختی: این مولفه به عقاید متفاوت و آگاهانه افراد نسبت به یک موضوع مربوط می شود.
  • مولفه عاطفی: این مولفه شامل احساساتی می شود که فرد به هنگام مواجه با یک موضوع در او برانگیخته می شوند.
  • مولفه رفتاری: این مولفه یعنی این که فرد در برابر یک موضوع خاصی نوعی رفتار تعیین شده را از خود بروز می دهد.

همچنین برخی از عوامل بر نگرش افراد تاثیر می گذارند که این عوامل به شرح زیر است:

  • رسوم
  • خانواده
  • رسانه ها
  • تجارب شخصی
  • عوامل اجتماعی
  • مسائل جسمی
  • وضعیت مالی و شغلی
  • موسسات آموزشی و مذهبی

فعالیت هایی که بر خلق و خوی شما تاثیر می گذارند

 

رابطه میان نگرش و رفتار

در ادامه موضوع بررسی نگرش صحیح رفتاری به دنبال رابطه ی میان نگرش و رفتار خواهیم رفت. همانطور که در تعریف نگرش گفتیم، نگرش یعنی اعتقادات، احساسات و رفتاری که افراد نسبت به پیرامون، اطرافیان و یا یک موضوع دارند. نگرش بر رفتار افراد تاثیر به سزایی دارد. به طوری که می توان گفت که نگرش شکل دهنده ی رفتار فرد است.

رفتار افراد نشان دهنده ی نگرش آن ها است که ممکن است منفی و یا مثبت باشد. رفتار انسان به غیر از نگرش از عواملی همچون شرایط اجتماعی، اوضاع مالی، شرایط امنیت، رفاه و پیش تصورات از خود و دیگران نیز سرچشمه می گیرد. برای درک بهتر نگرش صحیح رفتاری به این مثال توجه کنید، به عنوان مثال یک فرد، شخصی را دوست دارد، این شخص نگرش خود را با نشان دادن علاقه و توجه خود نشان می دهد و یا بالعکس فرد، شخصی را دوست ندارد این فرد با دوری و بی محلی کردن به آن شخص، نگرش خود را نشان خواهد داد.

هر چه روانشناسان بیشتر در مورد رابطه ی میان نگرش و رفتار بدانند، بهتر می توانند بیماری های اختلال روانی را درمان کنند. به عنوان مثال اگر بتوانیم نگرش منفی داش آموزان را نسبت به درس های سختی همچون ریاضی تغییر دهیم، به بالا بردن و افزایش عملکرد تحصیلی و در نتیجه موفقیت تحصیلی آن ها کمک خواهیم کرد. شناخت بیشتر رابطه ی میان نگرش و رفتار باعث می شود تا ما درک درست تری از نگرش صحیح رفتاری داشته باشیم.

 

رابطه میان نگرش و اعتقادات

نگرش افراد بر پایه و اساس ارزش ها، اعتقادات و باورهای افراد شکل می گیرد و همچنین باورهای افراد از طریق تجارب آن ها به وجود می آیند. باورهای افراد نباید لزوما حقیقت داشته باشند، اما این باورها بر روی زندگی افراد تاثیر می گذارند و بخشی از هویت افراد هستند. یکی از مواردی که باعث درک بهتر موضوع نگرش صحیح رفتاری می شود این است که ما به هر آنچه که ایمان داریم، عمل خواهیم کرد و همین مورد نیز یکی از مواردی است که نگرش و رفتار انسان ها را شکل می دهد.

باورهای افراد ممکن است مذهبی، اخلاقی و یا فرهنگی باشد؛ ولی نکته مهمی که در این بحث مهم است، این است که هر کدام از این باورها باعث می شوند تا ما خود را بشناسیم و بدانیم چگونه زندگی می کنیم. باور، اعتقاد قلبی است که ما نسبت به درستی یک موضوع که ممکن آن موضوع اصلا منطقی و درست نباشد، داریم. عواملی که در باورها تاثیر دارند باعث می شوند تا میزان تمایل ما به جامعه، ساختار زندگی و خانواده مشخص شود.

نگرش صحیح رفتاری

تغییر نگرش

در بحث نگرش صحیح رفتاری عواملی وجود دارند که باعث می شوند تا نگرش افراد تغییر کند. تغییر نگرش هرگز کار نادرستی نیست و گاهی این تغییر نگرش ممکن است به سود افراد نیز باشد. نگرش افراد مثبت، منفی و یا ترکیبی از هر دو است و برای تغییر نگرش مهمترین نکته شناخت نگرش های مثبت و منفی است. اگر ما نگرش های مثبت و منفی را درک کنیم، به راحتی می توانیم نگرش خود را تغییر دهیم. عواملی در بحث نگرش صحیح رفتاری باعث می شوند تا نگرش ها تغییر کنند، این عوامل به شرح زیر است:

  • تغییر نسبت به شرایط فعلی
  • تشویق دوستان و آشنایان
  • کسب تجربه های جدید
  • کسب اطلاعات جدید و افزایش آگاهی
  • رفع تضاد های موجود میان نگرش و رفتار
  • تغییر و یا اصلاح گروه هایی که آن ها را الگوی خود می دانیم و یا از آن ها تاثیر می پذیریم.

10 مورد از افکار آزاردهنده که باید از آن دوری کنید


 

تغییر رفتار به منظور تغییر نگرش و یا بالعکس

همانطور که گفتیم میان نگرش و رفتار رابطه ای بسیار عمیق وجود دارد، به صورتی که نمی توان این دو را جدا از هم دانست. برای این که شما موضوع نگرش صحیح رفتاری را بهتر متوجه شوید، باید بدانید که با تغییر رفتار می توان نگرش افراد را تغییر داد و یا عکس این دو را هم می توانید انجام دهید. به دلیل رابطه ی پیچیده ای که میان نگرش و رفتار وجود دارد، به راحتی می توانیم با شناخت عوامل موثر با تغییر نگرش افراد، رفتار آن ها را تغییر دهیم و یا با تغییر رفتار می توان نگرش افراد را تغییر داد. در برخی از موارد نگرش های افراد با هم هماهنگ نیست و این می تواند ناشی از فشار اجتماعی و یا فشار ناشی از همسن و سالان باشد.

یکی از مواردی که در درک نگرش صحیح رفتاری موثر است، این است که بزرگسالان نسبت به کودکان به ثبات بیشتری در مورد نگرش دست یافته اند و همین امر باعث می شود تا بزرگسالان در اکثر موارد از نگرش های تثبیت شده خود پیروی کنند؛ اما نگرش کودکان بر اساس مشاهده رفتار دیگران و به ویژه والدین شکل می گیرد.

 

سخن پایانی

ما در این مقاله سعی کردیم تا شما را با نگرش صحیح رفتاری آشنا کنیم. در این مقاله به موضوعاتی همچون نگرش، عوامل موثر بر آن، عوامل تغییر دهنده ی آن و… صحبت کردیم. طبق توضیحات فهمیدیم که به طور خلاصه نگرش مجموعه ای از احساسات، اعتقادات، ارزش ها، باور ها و رفتار فرد است که از خود بروز می دهد. نگرش به چند صورت منفی، مثبت و یا ترکیبی از هر دو وجود دارد که با انجام یک سری کارها و شناخت برخی از عوامل به راحتی می توان نگرش های منفی را به مثبت تغییر داد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.