تاریخ امروز2 آذر 1403
برخورد با شخصیت کنترل گر

ویژگی شخصیت تحلیل گر

نحوه صحیح برخورد با شخصیت کنترل گر می تواند شرایط را برای اطرافیان این اشخاص آسان تر کند. ممکن است برای هر فردی پیش آمده باشد که در مواجه شدن با شخصی غریبه احساس کند که در حال کنترل شدن توسط آن شخص است یا این که رفتاری سلطه طلبانه با او دارد. این رفتار می تواند از شیوه های مختلفی بروز پیدا کند که البته آسیب هایی نیز به همراه دارد. اما باید چگونه با این اشخاص رفتار کرد که منجر به بروز مشکلات دیگری نشود؟ اگر شما هم جز افرادی هستید که در این باره سوالات زیادی دارید؛ پس با ما همراه باشید. چرا که در این مقاله قصد داریم در خصوص برخورد با شخصیت کنترل گر صحبت کنیم.

 

شخصیت کنترل گر به چه افرادی گفته می شود؟

به طور کلی به شخصی که دوست دارد تمام وقایع و رویدادهای زندگی خود را در دست بگیرد و همه چیز تحت سلطه او انجام شود؛ شخصیت کنترل گر گفته می شود. این گونه از افراد حتی در مواجه شدن با دیگران نیز این ویژگی رفتاری خود را را حفظ می کند و تا جایی که امکان داشته باشد، سعی می کند که دیگران و رفتارهایشان را کنترل کند. اما همیشه موفق نمی شوند؛ زیرا در دست گرفتن تمامی امور عملا قابل انجام نیست.

 

علت شکل گیری شخصیت کنترل گر

به گفته ی روانشناسان عوامل مختلفی باعث به وجود آمدن چنین شخصیتی می شود. اما در این میان مهم ترین آن ها به شرح زیر است:

  • اختلال اضطراب
  • اختلال های شخصیتی مثل شخصیت مرزی یا خود شیفته

زمانی که فردی دچار شخصیت کنترل گر می شود؛ در واقع به یکی از این اختلال ها مبتلا شده است. به طور مثال زمانی که شخص نمی تواند برای انجام کارها به دیگران اعتماد کند و باید حتما خودش همه ی امور را به دست بگیرد؛ یعنی دچار اختلال اضطراب است.

 

شخصیت کنترل گر چه ویژگی هایی دارد؟

بر اساس مطالعات انجام شده روی شخصیت کنترل گر مشخص شد که همه ی آن ها تقریبا یکسری رفتارهای مشترک دارند. از جمله ویژگی آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

تقصیر را به گردن دیگران می اندازند

در هنگام برخورد با شخصیت کنترل گر باید به این موضوع توجه داشته باشید که آن ها تقریبا هیچ گاه تقصیر را به گردن نمی گیرند و مدام دیگران را مقصر می دانند. آن ها ممکن است در برخورد با شما و موضوعاتی که در آن ها دخیل نیستید شما را سرزنش کنند. آن ها به هیچ وجه مسئولیت پذیر نیستند. جالب است بدانید با این که رفتار درستی با دیگران ندارند؛ اما معمولا عذرخواهی نمی کنند.

برخورد با شخصیت کنترل گر

مدام از دیگران انتقاد می کنند

افراد کنترل گر دوست دارند دائما روحیه دیگران را تخریب، اعتماد به نفس را از آن ها گرفته و به مسخره کردن اطرافیان بپردازند. از جمله رفتارهای افراطی او در این مورد می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سعی می کنند در مقابل دیگران شما را مسخره کنند.
  • در خصوص خطاهای کوچکی که در کار دارید اغراق می کنند.
  • زمانی که کاری را به درستی انجام می دهید از شما قدردانی نخواهند کرد.
  • در خصوص پاسخ ندادن به تماس او عصبانیت غیر منطقی از خود بروز می دهند.
  • در خصوص نوع لباس پوشیدن، رفتار و یا حتی صحبت کردن شما، نظر داده و انتقاد می کنند.

چرا زمان را اشتباه تخمین می زنیم؟


 

تلاش می کنند دیگران را قرنطینه کنند

این نوع از افراد سعی می کنند شما را از دیدن دوستان و حتی خانواده تان منع کنند؛ به شکلی که گویی در قرنطینه به سر می برید. آن ها سعی می کنند با غر زدن حس بدی را به شما القا کنند تا شما را از دیدار با کسانی که دوست دارید منصرف کنند.

 

انتظار جبران دارند

آن ها بسیار افراد پرتوقعی هستند، به شکلی که با کوچک ترین کار یا لطف در حق شما، انتظار جبران متقابل و یا حتی بیشتر را دارند. آن ها در ذهن خود یک دفتر یادداشت دارند و برای هر کس هر کاری که کرده باشند در آن یادداشت می کنند تا در زمان معین به طرف مقابل یادآوری کنند.

 

طوری رفتار می کنند که اطرافیانشان به خود شک کنند

در بسیاری از مواقع زمانی که دیگران در حال اعتراض کردن به آن ها و نحوه ی رفتار یا برخورد آن ها هستند، به بدترین شکل ممکن پاسخ این اعتراض را می دهند؛ گویی که دیگران مقصرند. شاید برای شما هم چنین موضوعی پیش آمده باشد. در این مواقع شخصیت کنترل گر می کوشد تا به شما بفهماند شما بیش از حد حساسید، گاهی حتی شما به رفتاری که داشته اید شک می کنید و با خود می گویید شاید حق با اوست.

برخورد با شخصیت کنترل گر

باعث تخریب رابطه دیگران می شوند

افراد کنترل گر می کوشند تا به هر شکلی که شده رابطه شما را با دیگران تخریب کنند. به طور مثال پیام های خصوصی یا تصاویری که شما برای آن ارسال کرده بودید و باید پنهان بماند را بدون اجازه و اطلاع شما برای دیگران ارسال می کنند؛ تنها برای این که ذهنیت دیگران را نسبت به شما تخریب کرده و روابط شما را از هم بپاشند.

 

به تهدید اطرافیان می پردازند

فرد کنترل گر در موقعیت هایی که همه چیز بر وفق مرادش پیش نرود؛ ممکن است شما را تهدید کند. به طور مثال گاهی همکار یا بالا دست شما در خصوص انجام کاری خطاب به شما می گوید که اگر تا فردا این کار را انجام ندهی میزت را جمع می کنم؛ حتی ممکن است تهدید خود را در قالب شوخی بیان کند.

 

دمدمی مزاج هستند

یکی از ویژگی های برجسته این دسته از افراد دمدمی مزاج بودن آن هاست. به طور مثال ممکن است در یک لحظه از شما تعریف کنند یا به پاس قدردانی از شما کادویی برایتان در نظر بگیرند. اما چند لحظه بعد رفتارشان به کل تغییر کرده باشد و به شدت از شما خشمگین شوند. در برخورد با شخصیت کنترل گر بدون شک دچار سردرگمی خواهید شد و نمی دانید باید دقیقا به چه صورت با آن ها رفتار کنید یا این که نمی دانید آن ها چه نظری درباره شما دارند.

 

نحوه ی برخورد با شخصیت کنترل گر چگونه است؟

پس از این که تا حدودی با شخصیت این گونه افراد آشنا شدید؛ بهتر است نحوه ی برخورد با شخصیت کنترل گر را نیز بدانید.

 

از حریم شخصی خود دفاع کنید

اولین اقدامی که باید در برخورد با شخصیت کنترل گر انجام داد؛ این است که از حد و مرز و حریم شخصی خود دفاع کنید. این گونه از افراد عموما به سراغ کسانی می آیند که اعتماد به نفس کافی ندارند و نمی توانند حریم شخصی و حد مرز خود را در برابر دیگری مشخص کنند. پس اگر با این دسته از افراد مواجه شدید، بهتر است خط قرمزهای خود را برای او مشخص کنید و به او بفهمانید در چه مواردی حساس هستید.


چگونه روابط لانگ دیستنس را مدیریت کنیم؟


 

در برخورد با شخصیت کنترل گر ، با آن ها مشاجره نکنید

جالب است بدانید که شخصیت کنترل گر به شکلی با شما مشاجره می کند که تقریبا هیچ گاه پیروز نشوید. حتی اگر حق با آن ها نباشد می دانند که چگونه خود را توجیه کنند. پیشنهاد می کنیم در برخورد با شخصیت کنترل گر از مشاجره با آن ها بپرهیزید و در چنین شرایطی تنها نظر خود را به طور صریح بیان کنید، نیازی به اثبات آن ندارید.

برخورد با شخصیت کنترل گر

آرامش خود را حفظ کنید

در بسیاری از موارد دیده شده که فرد کنترل گر بدون هیچ دلیل خاصی و تنها برای عصبی کردن فرد مقابل دست به اقدامات مختلفی می زنند یا صحبت های غیر منطقی و غیر معقولی می کنند. در واقع آن ها از این موضوع به نفع خود سود می برند. زیرا هر چه شما عصبی تر شوید کنترل کردن شما راحت تر خواهد شد، پس بهتر است آرامش خود را حفظ کنید.

 

در برخورد با شخصیت کنترل گر از دیگران کمک بگیرید

گاهی فرد کنترل کننده به قدری در زندگی شما رخنه می کند که کار یا روابط عاطفی شما را به خطر می اندازد. در چنین شرایطی بهتر است از مشاور یا روان درمانگر کمک بگیرید. گاهی این شخصیت کنترل گر شریک عاطفی یا یکی از همکاران شماست که در این صورت باید با همسر خود به مشاور مراجعه کرده تا او را درمان کند. اما مورد دوم را نمی توانید تغییر چندانی دهید. تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که به بالا دست خود اطلاع دهید.

 

به رابطه با آن ها پایان دهید

گاهی شما در خصوص برخورد با شخصیت کنترل گر همه ی راه های پیش رو را طی می کنید. اما نتیجه ی مثبتی دریافت نخواهید کرد. حتی ممکن است پیروی از راه های موجود باعث بدتر شدن رفتار او نیز شود. در صورتی که شخص مورد نظر همچنان به رفتارهای اشتباه خود ادامه داد؛ بهتر است به این رابطه پایان دهید. چرا که به مرور زمان شما هم دچار یکسری مشکلات خواهید شد.

 

نتیجه گیری

شخصیت های گوناگونی در اطراف ما وجود دارند که برخی از آن ها نتیجه ی خوبی به همراه نخواهند داشت. یکی از آن ها شخصیت کنترل گر است. افرادی با چنین شخصیتی دوست دارند که همه چیز تحت سلطه آن ها باشد؛ حتی اگر توانایی آن را داشته باشند. رفتار، گفتار و حتی پوشش افراد را نیز تحت کنترل خود درآورند. اگر شما هم با چنین افرادی زندگی می کنید یا ارتباط نزدیکی دارید، این مقاله می تواند کمک زیادی برای داشتن برخورد مناسب به شما خواهد کرد.

اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.