علت و علائم کمبود اکسیژن در بدن متفاوت است. به طور کلی هنگامی که بدن یک فرد با کمبود اکسیژن شدید رو به رو شود، دچار یک سری از شرایط جسمانی خطرناکی خواهد شد که می تواند سلامت فرد را به حد بسیار جدی به خطر بیندازد. به کاهش میزان اکسیژن موجود در خون افراد هیپوکسمی و به کاهش و کمبود اکسیژن موجود در بافت بدن هیپوکسی گفته می شود که کاهش سطح اکسیژن در هر کدام اعم از خون و یا بافت بدن می تواند سلامت فرد را به مقدار قابل توجهی به خطر بیندازد. این عارضه با مشکلات و علائمی همراه خواهد بود که در ادامه مهمترین نشانه های آن را به شما معرفی خواهیم کرد؛ تا در صورت بروز این علائم جدی، به دنبال راه برای درمان آن و یا پیشگیری از بروز چنین حالتی باشید.
هایپوکسمی به چه معنا است؟
قبل از اینکه به بررسی هر موضوع و یا به عبارتی بپردازیم؛ بهتر است این تعریف کلی در ارتباط با هایپوکسمی در انتها سایر مواردی را که در ادامه شرح می دهیم؛ بهتر و کامل تر دریافت نمایید. هنگامی که بدن یک فرد با کمبود اکسیژن شدید رو به رو شود، دچار یک سری از شرایط جسمانی خطرناکی می شود که می تواند سلامت فرد را به خطر بیندازد. به کاهش میزان اکسیژن موجود در خون افراد هیپوکسمی و به کاهش و کمبود اکسیژن موجود در بافت بدن هیپوکسی گفته می شود که کاهش سطح اکسیژن در هر کدام اعم از خون و یا بافت بدن می تواند سلامت فرد را به مقدار قابل توجهی به خطر بیندازد.
شاید شما نیز از این موضوع اطلاع داشته باشید که تعداد و درصد بسیاری از اندام های موجود در بدن همانند مغز کبد و … توانایی فعالیت را بدون اکسیژن بیش از ۳ دقیقه ندارند و پس از گذشت این زمان و مشاهده شدن علائم کمبود اکسیژن، احتمال وارد آمدن آسیب های جبران ناپذیری وجود دارد. قبل از این که به بررسی علت کمبود اکسیژن بپردازیم؛ بهتر است یک سری توضیحات را در ارتباط با اتفاق هایی که هنگام کمبود و کاهش اکسیژن در بدن رخ می دهد، ارائه دهیم. نکته که در ارتباط با هیپوکسی و هیپوکسمی وجود دارد، این است که در صورت به وجود آمدن هیپوکسمی امکان ایجاد هیپوکسی به شدت بالا می رود. زیرا در صورت انتقال پیدا نکردن اکسیژن کافی و مورد نیاز اندام بدن هیپوکسی اتفاق می افتد. در بسیاری از موارد در علم پزشکی برای اشاره کردن به هیپوکسی و هیپوکسمی از واژه هیپوکسیا استفاده می شود.
درمان کمبود آهن و مهمترین علائم آن
مهم ترین و برترین علائم کمبود اکسیژن در بدن کدامند؟
در این قسمت از مقاله و قبل از بررسی علت کمبود اکسیژن به بررسی علائم آن کاهش سطح اکسیژن در بدن می پردازیم. مهم ترین نکته ای که در ارتباط با علائم کاهش سطح اکسیژن در بدن وجود دارد و باید توسط تمامی افراد مورد توجه ویژه قرار گرفته شود این است که علائم کاهش سطح اکسیژن و کمبود آن در بدن در افراد مختلف متفاوت است و ما در این قسمت به شایع ترین و رایج ترین این علائم اشاره خواهیم کرد:
- تغییر رنگ پوست بدن فردی که دچار کاهش سطح اکسیژن شده است از آبی تا طیف قرمز گیلاسی
- وجود علائم همانند گیجی سرفه مداوم افزایش سطح و سرعت ضربان قلب تنفس های سریع و کاملاً پی در پی
- تنگی نفس یکی از رایج ترین علائم کمبود اکسیژن است
- تعریق
- کاهش سرعت ضربان قلب یا همان کندشدن ضربان
- خس خس سینه
- سرگیجه شدید و در بعضی از مواقع غش
- و در بعضی از مواقع عدم توانایی در تصمیم گیری های مختلف
- سردرد شدید
- سر خوشی
- عدم مشاهده هماهنگی در اعضای بدن
- ایجاد یک سری تغییرات در بینایی فرد
- افزایش سطح و تعداد گلبولهای قرمز موجود در خون
- تغییر رنگ لب ها و تمایل به آبی
مهم ترین علت کمبود اکسیژن چیست؟
در قسمت های قبل به بررسی علائم رایج کمبود اکسیژن و کاهش سطح آن در بدن اشاره کردیم. در این قسمت از مقاله می خواهیم به بررسی علت کمبود اکسیژن بپردازیم. همانطور که قبلا اشاره کردیم کمبود اکسیژن در خون و اندام بدن با نام های هیپوکسی و هیپوکسمی شناخته می شود و علت کمبود اکسیژن در هر کدام از اندام های بدن می تواند علت متفاوت داشت داشته باشد. به عنوان مثال کمبود اکسیژن در خون علت های از جمله حمله شدید آسم، سرفه مداوم، بیماری های ریوی، مصرف داروهای مسکن و ضد درد با دوز بالا، کم خونی شدید و مسمومیت دارد. این در حالی است که به علت کمبود اکسیژن در اندام هایی همانند قلب کبد و … متفاوت هست که در ادامه به بررسی تعدادی از این علت کمبود اکسیژن می پردازیم. نکته ای که در ارتباط با هیپوکسی یا همان کمبود اکسیژن در بدن باید مورد توجه قرار گرفته شود؛ این است که این اتفاق در اکثر مواقع، در اثر سفرهای هوایی و یا قرار گرفتن در مکان هایی با ارتفاع بالا به وقوع میپیوندد.
رایج ترین علت های کم بود سطح اکسیژن در بدن
هیپوکسی بر اثر ارتفاع یا همان بیماری هیپوکسی ارتفاع
در قسمت قبل نیز به اهمیت قرار گرفتن در ارتفاع و تاثیر آن در کاهش سطح اکسیژن بدن اشاره کردیم. درصد بسیاری از سازمان های هواپیمایی به خدمات پرواز ها توصیه می کنند که میزان اکسیژن بیشتری در طول روز برابر با ۱۰ هزار فوت و هنگام شب ۵ هزار فوت را برای پرواز های مختلف تعبیه کنند.
نامساعد بودن شرایط ریه فرد
در صورتی که هوا به مقدار کافی در ریه فرد وارد نشود و یا فرد دچار بیماری هایی مانند آسم، سرطان ریه، ذات الریه، بیماری هایی همانند رماتیسم ریه و … باشد؛ دچار کاهش شدید سطح اکسیژن در بدن می شود. علت کمبود اکسیژن می تواند کاهش هموگلوبین خون باشد. سطح هموگلوبین خون تنظیم بودن آن در داشتن میزان اکسیژن مناسب در بدن، اهمیت بسیار زیادی دارد به گونه ای که اگر سطح هموگلوبین کاهش پیدا کند، خون موجود در بدن توانایی خود را جهت انتقال اکسیژن تنفسی از دست می دهد و این موضوع سبب ایجاد اختلال در انتقال اکسیژن مورد نیاز در بدن می شود.
کم خونی؛ علت و علائم کمبود اکسیژن
برخلاف تصور بسیاری از افراد، فرقی نمی کند که کم خونی به چه علتی در بدن باشد و یا از چه نوعی است. کم خونی از هر نوعی از جمله فقر آهن پرنیشیوز حتی کم خونی ناشی از شیمی درمانی میتواند سبب ایجاد کاهش سطح اکسیژن خون شود.
کم آبی با بدن ما چه میکند؟
مسموم شدن فرد با مونوکسید کربن
در صورتی که فردی با مونوکسید کربن مسموم شود؛ دیگر توانایی هموگلوبین در متصل شدن به اکسیژن را در بدن خود نخواهد داشت و در نتیجه این اتفاق بدن دچار هیپوکسی می شود. علت کمبود اکسیژن می تواند ادم یا ورم، هیپوکسی نوع ایسکمیک و همچنین خونریزی و مت هموگلوبینمیا باشد. در صورت وجود هر کدام از علائم اشاره شده باید به پزشک مراجعه کنید.
نتیجه گیری
به کمبود سطح اکسیژن موجود در بافت های بدن هیپوکمسی گفته می شود که تفاوت بسیاری با تعریف هیپوکسی دارد. زیرا هیپوکسی به معنای کمبود سطح اکسیژن در خون است. در بسیاری از مواقع هیپوکسمی بر اثر هیپوکسی ایجاد می شود. زیرا در صورت عدم وجود سطح اکسیژن کافی در خون، اکسیژن کافی به بافتهای بدن نخواهد رسید و در نتیجه بدن با کمبود اکسیژن رو به رو می شود. در برخی مواقع، کاهش سطح اکسیژن بر روی اندام و یا ناحیه خاصی از یک بدن تاثیر می گذارد و در نهایت سبب ایجاد اختلال در فعالیت های روزمره فرد می شود. علت کمبود اکسیژن در بدن می تواند ابتلای فرد به بیماری های قلبی، ریوی، آسم، بیماری ریوی، سرطان ریه، کم خونی، قرار گرفتن در ارتفاع زیاد و … باشد.
دیدگاهتان را بنویسید