علل افزایش آمار طلاق به عوامل مختلفی بستگی دارد. این که افراد بعد از ازدواج نمیتوانند خود را با شرایط وفق دهند و یا با تغییر زندگی، خود را سازگار کنند؛ آمار طلاق را بالا میبرد. حتما دقت کردهاید که در گذشته، زندگی مشترک افراد دوام طولانیتری داشت و طلاق به ندرت در بین افراد اتفاق میافتاد. اما امروزه در عصر بیثباتی اقتصادی، افزایش ابتلا به بیماریهای روانی، فشار وارده از سوی رسانههای اجتماعی و غیره. دیگر طلاق امری غیرعادی محسوب نمیشود و به ویژه در خانوادههایی که زن و شوهر مدام با نگرانیهای مالی قابل توجه و عدم سازگاری با یکدیگر مواجهاند، این امر تقریبا اجتناب ناپذیر است. حتی همسرانی که بسیار متعهد و به اصول اخلاقی پایبند هستند نیز ممکن است به دلایل مختلف ناگزیر از طلاق شوند. در این مقاله سعی داریم علل افزایش آمار طلاق را بیشتر بررسی کنیم.
علل افزایش آمار طلاق چیست؟
همانطور که گفته شد عوامل بسیاری در ایجاد طلاق تاثیرگذار هستند که میتوانند افراد را به سمت این راه سوق دهند و آنها را از هم دور کند. برخی از این عوامل عبارتند از:
در سنین پایین ازدواج میکنید
افرادی که در اوایل دوران جوانی ازدواج میکنند، بیش از دیگران در معرض طلاق قرار میگیرند. چرا که ازدواج با همکلاسی دوران مدرسه ممکن است رویایی به نظر برسد. اما واقعیت این است که معمولا ازدواج در سنین بیست و چند سالگی به بالا، از پایداری و دوام بیشتری برخوردار است. با توجه به مطالعات انجام شده، افرادی که ازدواج را تا 25 سالگی به تاخیر میاندازند، تا 24 درصد کمتر با خطر طلاق روبه رو خواهند شد.
با مسائل مالی دست و پنجه نرم میکنید
طبق تحقیقات انجام شده، مشکلات مالی یکی از شاخصهای اصلی است که بیشتر از هر دلیل دیگری، خطر طلاق را افزایش خواهد داد. زوجهایی که در زندگی بدهیهای سنگین بالا میآورند، ازدواجشان با شکست رو به رو میشود. به طور کلی، بین مادیات و شادی رابطهی مستقیم وجود دارد. معمولا زن و شوهرهایی که مدام روی این موضوع تمرکز دارند که چه چیز بخرند، و برای خرید چه چیزهایی باید صبر کنند، نسبت به کسانی که مشکلات مالی چندانی ندارند؛ کمتر احساس شادی خواهند کرد.
متاسفانه برای افرادی که با فشار مالی قابل توجهی تحمل میکنند. مانند خانوادههایی که درآمد کم و بدهیهای زیاد دارند، امکانات کافی برای مشاوره و منابعی که از طریق آنها بتوانند زندگی مشترکشان را نجات بدهند، وجود ندارد. بر اساس تحقیقات صورت گرفته، احتمال طلاق در همسرانی که هفتهای یکبار بر سر مشکلات مالی با هم درگیر هستند، 30 درصد بیشتر از سایر زوجها خواهد بود.
علل افزایش آمار طلاق ، اختلاف سطح تحصیلاتی با همسرتان است
درست است که تحصیلات برای پایداری و دوام زندگی مشترک به تنهایی کافی نیست. اما بر اساس تحقیقات به دست آمده، علل افزایش آمار طلاق در خانوادههایی که از لحاظ تحصیلات و آموزش در سطح بالاتری هستند، کمتر است. زوجهایی که بر اساس تحصیلات خود درآمد بیشتری کسب میکنند و استانداردهای بالاتری را در زندگی خود ایجاد میکنند، از ازدواج خود بیشتر لذت خواهند بود. همچنین طبق مطالعات انجام شده، زنان تحصیل کرده، معمولا تمایل دارند شوهران خود را از میان افرادی انتخاب کنند که از نظر تحصیلات هم سطح یا بالاتر از آنها باشند.
با همسرتان اختلاف سنی زیادی دارید
از گذشته تا به امروز ثابت شده است که در اکثر مواقع، افراد دو نسل با هم به تفاهم نخواهند رسید. بررسیهای انجام شده نشان میدهد که بهترین تفاوت سنی در ازدواج این است که شوهر 2 تا 10 سال از همسرش بزرگتر باشد. آمار طلاق در این حالت به مراتب کمتر از حالتی است که اختلاف سنی، بیشتر از 10 سال یا زن بزرگتر از شوهر بوده، اتفاق میافتد.
علل افزایش آمار طلاق ، درگیری شریک زندگی به اعتیاد است
در اغلب موارد اعتیاد به تنهایی برای زندگی مشترک مشکل ساز نخواهد بود. اما عوارض ویرانگر آن میتواند رابطهها را نابود کند. به عنوان مثال، فرد معتاد به الکل یا مواد مخدر، ممکن است دروغگو باشد یا دزدی کند و بنابراین با قانون مشکل داشته باشد. این رفتارها سبب ایجاد فشار عاطفی و روانی در همسران این افراد خواهد شد. البته گاهی افراد این توانایی را دارند که در کنار همسر معتاد خود زندگی کنند و از نظر عاطفی او را حمایت کنند. اما برخی افراد به خاطر حفظ سلامت روحی خودشان هم که شده، طلاق را ترجیح میدهند.
با همسرتان در تربیت کودک اختلاف نظر دارید
بسیاری از والدین بر سر این موضوع که چه کسی باید تربیت و پرورش کودکان را به عهده بگیرد، اختلاف نظر پیدا میکنند. البته در برخی موارد پدر و مادرها قبل از پیدایش چنین اختلافاتی طلاق میگیرند و به سادگی از فرزندان و دغدغههای تربیت و پرورش آنان چشم پوشی خواهند کرد. بنابراین بهتر است افراد پیش از ازدواج در مورد انتظاراتشان در رابطه با تربیت کودکان به طور کامل با هم صحبت کنند. در غیر این صورت، به احتمال زیاد زندگی مشترکشان به طلاق کشیده خواهد شد. و در نهایت آسیبی جدی در شخصیت فرزندشان ایجاد میکنند.
علل افزایش آمار طلاق ، خیانت شریک زندگیتان است
با یک جمع بندی کلی میتوان به این نتیجه رسید که علل افزایش آمار طلاق در اثر خیانت زوجین، بسیار نگران کننده است. به طورکلی، میزان خیانت در بین زوجهای متاهل، کمتر از رابطههای طولانی مدت یا زندگیهای مشترک بدون ازدواج است. البته خیانت به سن و سال و میزان آموزش طرفین نیز بستگی خواهد داشت. بر اساس مطالعات انجام شده، زوجهای مسنتر و آموزش دیده، بیشتر به تعهدات خود پایبند خواهند بود.
در اغلب موارد خیانت به تنهایی سبب طلاق نمیشود. چراکه همسران خائن معمولا قادر به متقاعد کردن یکدیگر هستند و مدتی این مسئله را به تاخیر میاندازند. خیانت وقتی به طلاق منجر میشود که اعتماد، کاملا در بین زوجین از بین رفته باشد. در این هنگام رابطهی میان طرفین خدشه دار خواهد شد. علاوه بر آن، فردی که مورد خیانت قرار گرفته، ممکن است به دلیل احساس طردشدگی یا رها شدن از سوی شریک زندگیاش، به رفتارهای خشونت آمیزی دست بزند، که این نیز به نوبهی خود باعث وخیمتر شدن وضع رابطه خواهد شد.
با همسر خود ناسازگاری جنسی دارید
ناسازگاری جنسی، گاهی خود عامل اصلی طلاق است و گاهی به صورت غیر مستقیم سبب طلاق میشود. به این صورت که، ابتدا به دلیل ناسازگاری جنسی، یکی از زوجها خیانت میکند. سپس به دلیل این خیانت، طلاق در بین آنها اتفاق میافتد. بسیاری از افرادی که مرتکب خیانت میشوند، همین عامل را دلیل خیانت خود میدانند.
متاسفانه زوجهایی که فرکانس رابطهی جنسیشان با هم متفاوت است، با مشکل رو به رو میشوند. در این حالت یکی از طرفین احساس خواهد کرد که تحت فشار قرار دارد. در حالی که طرف دیگر احساس میکند مورد بیاعتنایی قرار گرفته است. گاهی نیز به دلیل ازدواجهای زود هنگام که چندین دهه به طول میانجامد. طرفین احساس میکنند زندگی و رابطهشان آنقدر تکراری است که حالت کسالت باری دارد. بسیاری از طلاقهایی که پس از سالها زندگی مشترک اتفاق میافتد، احتمالا به همین دلیل خواهد بود.
همسرتان دچار بیماریهای روحی و روانی است
آمار طلاق در خانوادههایی که یکی از همسران یا هر دوی آنها دچار افسردگی، اضطراب و مشکلات روحی و روانی دیگر هستند؛ بسیار بالا خواهد بود. این مشکلات روانی میتواند هم به دلیل اعتیاد و هم به دلیل بیماریهایی مانند اختلال دو قطبی در فرد ایجاد شود. تحقیقات کارشناسان نشان داده است که 90 درصد ازدواجهایی که در آنها یکی از طرفین اختلال دوقطبی دارد، به طلاق کشیده میشود. با اینکه در مورد سایر بیماریهای روانی این میزان کمتر است. اما باز هم آمار طلاق در آنها به طور چشمگیری رو به افزایش است.
همانند اعتیاد، بیماریهای روانی نیز به خودی خود سبب طلاق نمیشوند. بلکه رفتارهای غیرقابل قبول افرادی که از این اختلالات رنج میبرند، عامل اصلی طلاق به حساب میآید. برای مثال، افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، بیشتر از سایرین مرتکب حملات فیزیکی و اعمال خشونت آمیز میشوند. به همین ترتیب، این افراد و همچنین مبتلایان به افسردگی با احتمال بیشتری به همسر خود خیانت میکنند.
برخی دیگر از عوامل موثر بر ایجاد طلاق در بین زوجین
- بیکاری، نداشتن مسکن
- دخالت بی مورد خانوادهها
- ناتوانی در بچه دار شدن
- عدم شناخت کافی متقابل، پیش از ازدواج
- ازدواجهای احساسی و خیابانی
- ازدواجهای اجباری و مصلحتی
- نداشتن تناسب فرهنگی و فکری
- استقلال اقتصادی و مادی زنان و احساس عدم وابستگی به مرد
- ازدواجهایی بر پایهی دریافت مهریه
- ولخرجی، چشم و هم چشمی، که موجب بالا رفتن هزینه زندگی میشود
- عدم آماده سازی جوانان برای ورود به زندگی مشترک، از سوی خانوادهها و نهادهای آموزشی
- الگو برداری از رسانههای غربی و مبتذل
- بدگمانی و مشکلات روحی حاصل از بیاعتمادی به شریک زندگی
- بالا رفتن سطح توقعات خانمها
نتیجه گیری
پروسه ازدواج یک مسئله بسیار مهم است که میتواند آرامش را به زندگی زوجین بیاورد و یا موجب تنش، اضطراب و بر هم زدن آرامش افراد شود. اقدامات پیش از ازدواج، سن، آگاهی، شناخت کامل، سطح فکری و اقتصادی، تماماً میتوانند بر داشتن یک رابطه خوب و مستحکم تاثیرگذار باشند. متاسفانه امروزه به دلایل شرایط اقتصادی نامناسب و مشکلات این چنینی، علل افزایش آمار طلاق روز به روز بیشتر از پیش خواهد بود. این مسئله نگران کننده باعث میشود تا خیلی از افراد به سمت ازدواج نروند و یا نتوانند شرایط زندگی را تحمل کنند و به فساد و یا اعتیاد کشیده شوند. با این تفاسیر، هنوز هم میتوان با بررسیهای دقیق و شناخت کافی افراد، به یک رابطه مستحکم و پر از عشق و علاقه رسید. بنابراین در این راه عجله نکنید و اقدامات لازم را انجام دهید.
دیدگاهتان را بنویسید